A Föld oxigénjének rejtélyei
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Legalább a Föld és földkéreg elemi összetételének nézzél utána, mielõtt elkezdet hirdetni az alsóbbrendûségemet, onnan a magas lóról. <#papakacsint>#papakacsint>
Persze, hogy sematikus - ez egy fórum és nem az egyetem, és egyenlõre te még az alapvetõ fogalmakkal sem vagy tisztában. Nem tudom te milyen tudományos köröket ismersz (az sg. nem az), de azt elárulhatnád, hogy tulajdonképpen KIK és MIT vitatnak pontosan...?
"Ha csak a Wikipédia vonatkozó cikkét nézed, akkor látod, hogy erõsen vitatható a CO2 a maihoz képest közel 350X-ére, 13%-ra történõ feldúsulása, ami elengedhetetlen, hogy az olvadáshoz szükséges üvegházhatás kialakuljon. Persze az a gáz, hogy ebben az esetben egy a maitól valszeg jelentõsen eltérõ légkört, felszíni viszonyokat kéne modellezni, amikor még a jelenlegi állapot folyamatai sem 100%-ig ismertek."
A wiki, mint ahogy én is írtam, hogy a co2 mellet a metánnak is nagy szerepe volt ebben, ami ugye sokkal erõsebb üvegházhatású gáz mint az elõbb említett. A légkörebe kerülõ vízgõz meg még erõsebb üvegházhatású gáz, és egy pozitív visszacsatolás jön létre. Mellesleg a vulkáni gázok - így a CO2 is beleértve - nem tudtak a Földi kõzetekkel reakcióba lépni, mivel az egész Földet jég borította, így volt lehetséges a feldúsulás. A Wiki valójában ezt írja, és nem azt amit te:
"The carbon dioxide levels necessary to unfreeze the Earth have been estimated as being 350 times what they are today, about 13% of the atmosphere. Since the Earth was almost completely covered with ice, carbon dioxide could not be withdrawn from the atmosphere by release of alkaline metal ions weathering out of siliceous rocks. Over 4 to 30 million years, enough CO2 and methane, mainly emitted by volcanoes, would accumulate to finally cause enough greenhouse effect to make surface ice melt in the tropics until a band of permanently ice-free land and water developed; this would be darker than the ice, and thus absorb more energy from the sun — initiating a "positive feedback"."
"Ahogy a legutóbbi eljegesedési állapot kb 10 000 éve (habár a korábbi periodícitást ismételve, azonban máig sem teljesen tisztázott okok miatt) visszahúzódott, ugyan így ismeretlen a mechanizmusa annak, hogy miért alakul ki a hógolyó Föld, vagy lesz vége hirtelen."
Már megint tárgyi tévedésben vagy, a glaciális eljegesedési korszakok, és a kriogén eljegesedés (azaz hógolyóföld) összekeverted... A kettõnek semmi köze egymáshoz, mások a kialakulási okok! A "lesz vége hirtelen" megint csak nem egzakt kifejezés, amint megint csak nem értek, hiszen az iskolában tanultad (tanultad?), hogy még csak kifelé tartunk a jégkorszakból, és ez már 10 ezer éve tart... Ez a hirtelen?
"Amit felvetettem, úgy tûnik a korábban ismertetett okokból nem ütötte meg nálad az észlelhetõség szintjét, ezért újra leírom, hogy egy egyszeri hirtelen hatás, ami jelentõsen befolyásolja a hó 90% körüli albedóját elindíthatott egy visszacsatolást, aminek a vége az olvadás megindulása, a hómentes felszín megjelenése, a hógolyó állapot megszûnése."
Veled ellentétben a kutatók tudják, hogy a Föld globális éghajlatát három dolog befolyásolja: 1. a légkör összetétele, 2. a kontinensek helyzete, 3. a Föld forgástengelyének megváltozása (illetve vannak még más okok, de azok a Földre nem vonatkoznak.) Egyébként a hógolyóföld elmélet egy elmélet csoport, ami szerint ez akár többször is lejátszódhatott a fiatal Földön. A "hirtelent" itt sem értem, és azt sem, hogy ezzel mit akarsz mondani.
"Felhívnám továbbá a figyelmedet arra a tényre, hogy a szupervulkánok megjelenése, a vulkanikus aktivitás valójában pont a légkörbe kerülõ részecskék miatt önmagukban a felszínt érõ napsugárzást gyengítõ, illetve a felhõképzõdést elõsegítõ hatásuknál fogva lehûlést okozhat!
Ergo lehet, hogy épp ellenkezõleg a maihoz képest erõteljesebb vulkáni aktivitás végén egyszerûen megszûnt a légkörbe kerülõ por utánpótlás, csökkent a felhõzet és a az abból hó formájában kihulló csapadék is, így megindult a felmelegedés."
Ha szereted a wikit akkor talán olvasd is néha, mielõtt ilyeneket írsz. Valóban igaz amit mondasz, rövidtávon eljegesedést okoz, viszont az üvegházhatású gázok kipárolgása és feldúsulása miatt hosszú távon éppen felmelegedést okoz. Egyébként vannak alternatív elméletek az olvadással no meg a jegesedéssel kapcsolatban, de ezeknek mind van egy közös pontja (amiért alternatív), sok kérdést nem válaszolnak meg, illetve tesztelhetetlen kijelentéseket tesznek. Ha hiba van az elméletben, az leginkább az éghajlati modellek tökéletlensége okozza, meg az, hogy nem tudunk eleget a légkörrõl, meg arról az idõszakról. Persze ettõl még lehet, hogy egy alternatív elmélet a helyes, csak igen valószínûtlen, és egyenlõre Te a kritizáláson kívül egyetlen érvet sem hoztál amellet, hogy valamelyik más elmélet az amit el tudnál fogadni. Ez a beszélgetés így csak a te tárgyi tévedéseid szokásos kijavítására pocsékolódott el. Nem akarsz inkább egy értelmes vitát ehelyett?
Nos látom, hogy erõteljes kihívásokkal kûzdesz atekintettben, hogy az írott szöveg mögöttes tartalmát meglásd. Nos, hát van ilyen, de ez erõsen megnehezíti az esetedben, hogy hatékonyan kommunikálj a fórumokon, pl mert számodra az olyan dolgok, mint humor, meg irónia meglehetõsen bizarr dolgok. Van ilyen, nincs ezzel semmi gond, csak arra vigyázz, hogy ne reagáld túl a dolgokat.
Ennyit a lelki fejlõdésed érdekében adott jótanácsokról.
Akkor most elmagyarázom, hogy a #44 hsz-emben arra céloztam, hogy az általad leírt folyamat meglehetõsen sematikus és annak több mozzanata is erõsen vitatott már tudományos körökben is.
Ha csak a Wikipédia vonatkozó cikkét nézed, akkor látod, hogy erõsen vitatható a CO2 a maihoz képest közel 350X-ére, 13%-ra történõ feldúsulása, ami elengedhetetlen, hogy az olvadáshoz szükséges üvegházhatás kialakuljon. Persze az a gáz, hogy ebben az esetben egy a maitól valszeg jelentõsen eltérõ légkört, felszíni viszonyokat kéne modellezni, amikor még a jelenlegi állapot folyamatai sem 100%-ig ismertek.
Ahogy a legutóbbi eljegesedési állapot kb 10 000 éve (habár a korábbi periodícitást ismételve, azonban máig sem teljesen tisztázott okok miatt) visszahúzódott, ugyan így ismeretlen a mechanizmusa annak, hogy miért alakul ki a hógolyó Föld, vagy lesz vége hirtelen.
Amit felvetettem, úgy tûnik a korábban ismertetett okokból nem ütötte meg nálad az észlelhetõség szintjét, ezért újra leírom, hogy egy egyszeri hirtelen hatás, ami jelentõsen befolyásolja a hó 90% körüli albedóját elindíthatott egy visszacsatolást, aminek a vége az olvadás megindulása, a hómentes felszín megjelenése, a hógolyó állapot megszûnése.
Felhívnám továbbá a figyelmedet arra a tényre, hogy a szupervulkánok megjelenése, a vulkanikus aktivitás valójában pont a légkörbe kerülõ részecskék miatt önmagukban a felszínt érõ napsugárzást gyengítõ, illetve a felhõképzõdést elõsegítõ hatásuknál fogva lehûlést okozhat!
Ergo lehet, hogy épp ellenkezõleg a maihoz képest erõteljesebb vulkáni aktivitás végén egyszerûen megszûnt a légkörbe kerülõ por utánpótlás, csökkent a felhõzet és a az abból hó formájában kihulló csapadék is, így megindult a felmelegedés.
Röviden.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
A felforgatásról, egy volt KGB-st?l. http://www.youtube.com/watch?v=HyFhnnOSAqk
Már csak az a kérdés honnan a búbánatból volt annyi széndioxid a légkörben?
Azt miért nem számolják ki a tudósok, hogy milyen összetételû légkör kellett ahhoz, hogy mára ennyi oxigén lehessen a légkörben?"
Mondjuk onnan, hogy a kezdetek kezdetén, amikor az anyag a gravitáció hatására elkezdett sûrûsödni, akkor egy folyékony láva volt az egész,, tehát kurva meleg, és ebben a közegben az oxigén reakcióba lép a hidrogénnel meg a szénnel. Így víz és széndioxid és más vegyületek formájában lekötésre került az összes oxigén. Na így volt ott a széndioxid. Persze ez általános iskolai kémia anyagot feltételez, mint ismeretet. És ugye, ha ez nincs meg neked, akkor nem tudsz okosakat mondani a témában.
Nem hiszek az evolúcióban, mit ahogy a gravitációban sem hiszek. Tudás is van a világon, de aki csak a provokálás beteges élvezete miatt beszélget mákosokkal, annak ezt hiába is mondanám.
Szóval már te sem hiszel az evolúciós mesében? <#ijedt>#ijedt>
Bar a cikk, itt fentebb, próbálja sulykolni:
"A napfény önmagában nem tudott ennyi oxigént hozzátenni a légkörhöz, csak az élet. Hárommilliárd évvel ezelõtt egyes mikrobák elsajátították a fotoszintézis képességét. Az óceán felszínén lebegve a napfény energiáját használták fel, hogy megéljenek és szaporodjanak a víz és a széndioxid segítségével, melléktermékként oxigént adva le...." <#hehe>#hehe>
Lehetett e annyi széndioxid a Földön, hogy az evolúció meséje szerint legyárthassák a növények belõle az oxigéndús légkörünket."
Én mondtam olyat, hogy a növények gyártották le az oxigént? Nem. Másrészt látod, hogy itt van az Földön Co2 mennyiség? Nyilván valahogy csak idekerült, vagy szerinted csak úgy a semmibõl keletkezik a szén meg oxigén? A növények csak fotoszitetizálnak és nem oxigént "teremtenek".
De aztán az ovónéni fejbe is baxott, amikor rákérdeztem a délutáni meseórán, hogy és ha mondjuk egy erõsebb meteortevékenység után lecsökkent a Föld albedója és több energiát nyelt el, úgy nem melegedhetett esetleg fel.
De asszonta, hogy NEM, takaroggy alunni!"
Neked komoly szociális problémáid vannak, ráadásul komoly tanulási hátrányban vagy...
Lehetett e annyi széndioxid a Földön, hogy az evolúció meséje szerint legyárthassák a növények belõle az oxigéndús légkörünket.
Ja, ezt a képeskönyvet én is nézegettem oviban.
XD
De aztán az ovónéni fejbe is baxott, amikor rákérdeztem a délutáni meseórán, hogy és ha mondjuk egy erõsebb meteortevékenység után lecsökkent a Föld albedója és több energiát nyelt el, úgy nem melegedhetett esetleg fel.
De asszonta, hogy NEM, takaroggy alunni!
XD
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Tuttam vazze, mostmá' megvilágosodtam:
Hiszen a publikációból veszi ki a zokszigént!!!!!
XD
Mondjuk a korai légkör összetételét.
Meg, ha nagyon tudod, akkor az üstökösök által beszállított CO2 mennyiségét.<#ravasz1>#ravasz1>
Az akkor még fiatal Földön hevesebb volt a vulkanizmus, és kb. akkor volt egy világméretû vulkánkitörés, szuper vulkánokkal meg egyébbel, amik egyrészt megolvasztották a jeget, másrészt rengeteg co2 is erõsebb üvegháthatású gázt juttatott a légkörbe...
Ellenben vannak benne, vízben tudományosan lebegõ "mikrobák"...
Én sem zsigerbõl utasítom el, egyszerûen csak egy kósza gondolat, ami akár igaz is lehetne.Nyilván nem fogom tudni még annyira sem bizonyítani, mint a korai oxigén buborékokat, viszont, nem tudom, hogy esetleg direkt nem akarod megérteni, hogy az oxigén ekkora tömegének keletkezését csak találgatják, logikusan.
FX6300 4.5G " GTX1070 " DDR3 2000 CL9 " CTG 550W80P
Egyébként meg nem zsigerbõl utasítok el valamit (mit ahogy az értelmesebbje), hanem a meglévõ tudásomra alapozva.
Számszerûsítve esetleg nem lehetne?
"Üstökösök gázszállítása" <#lama>#lama>
Erre már kaptál választ, keresd vissza a #18 hozzászólást.
Akartad mondani: a szenet.<#hehe>#hehe>
Na de, ha ezt már ilyen jól kiokoskodtad <#papakacsint>#papakacsint>, akkor elolvashatod újra a #15 -ben feltett kérdésemet, hogy ugyan honnan volt annyi széndioxid a légkörben, hogy ilyen rohadt sok oxigént tudtak gyártani a növények.<#fejvakaras>#fejvakaras>
A vizet pedig fény segítségével lebontja a kloroplasztisz hidrogénionokra (protonokra), elektronokra és oxigénmolekulára. Az elektronok a fényszakaszhoz kellenek, a protonok szintén a cukorhoz, az oxigén pedig kimegy a légkörbe...
A CO2-bõl és a vízbõl lehasított hidrogénekbõl (protonokból) szénhidrát lesz, és a szénhidrátot a vízbõl lehasított, aztán kibocsátott oxigén segítségével égeti el a növény a lebontó folyamatok során, amibõl szén-dioxid és víz lesz.
Ha úgy vesszük, a CO2-t a növény cukorban tárolja, az oxigént pedig a légkörben.
Számolni tudsz? <#nemtudom>#nemtudom>
6 db CO2 az hány oxigén és hány szén atom?
1 db glükózban hány oxigén és hány szén atom van?
Na, rájöttél már, hogy ismét megbuktattalak tudományból?
Én az evolúciótagadó, téged az evolúcióhívõt. <#papakacsint>#papakacsint>
<#hehe>#hehe>
A széndioxidbúl veszi ki a zokszigént.
De nem "a vízbül veszi ki a zokszigént"!?
XD
Ez ugye mind szép és jó.
Már csak az a kérdés honnan a búbánatból volt annyi széndioxid a légkörben?<#fejvakaras>#fejvakaras>
Azt miért nem számolják ki a tudósok, hogy milyen összetételû légkör kellett ahhoz, hogy mára ennyi oxigén lehessen a légkörben?
Addig pedig az anaerob egysejtûek élet volt a jellemzõ.
Érdekes cikk, eddig bele sem gondoltam ebbe.
És küszködnek, és küszködnek, és küszködnek...
Közben meg ilyen eredményekre jutnak:
" Hárommilliárd évvel ezelõtt egyes mikrobák elsajátították a fotoszintézis képességét." <#hehe>#hehe>
Micsoda semmitmondó fogalmazás.
Egyszerre több mikrobafaj is?
Érdekes...
Már csak az a kérdés hogyan sajátították el?<#fejvakaras>#fejvakaras>