17
  • Tetsuo
    #17
    Az átalánydíj már csak ilyen. Valamit, valamiért. Szerintem egy népszavazáson ugyanezt a létezo rendszert szavaznák meg a zemberek.
    Ugyanis most egyáltalán nem vegzálnak magánszemélyeket meg szoftverekért sem, de alapból jogos a zene, film letoltése.
    Ráadásul bárki rendelhet kulfoldrol adathordozót, nincs semmi akadálya.
  • Jakuza1
    #16
    "A jogdíj a szerzők, előadók fizetése. Egyedül a mi jogunk, hogy döntsünk e pénzek sorsa felől. Visszautasítjuk ezt a beavatkozást a magánautonómiánkba"

    Blablabla. Bezzeg akkor nem tiltakoztak amikor a felhasznalok zsebeben ugyanilyen elv alapjan nyulkalta.
    Hiszen a nyomtatokra,cd-kre,memoriakartyakra stb. ratettek a jogdijat. Olyanokra amikhez kozuk nem lett volna. Bezzeg jol estek azok a milliocskak ugye ? A fotos meg azert fizetett nekik, mert a memoriakartyakra rafogtak, hogy lehet ra warezt masolni. Na lol. Ilyen erovel mindenki aki kenyeret szel egy kessel, ralehetne fogni, hogy gyilkos, mert a kessel lehet embert olni is.
  • arty
    #15
    Ujabb ok, hogy NE vegyél itthon adathordozót.
    Az artisjus maffia mellett ne támogasd a fideszmaffiát se!
  • Tetsuo
    #14
    Annál *azért* bármi jobb lehet.
  • Tetsuo
    #13
    Rosszul tudod. Csak az ures adathordozókból befolyó osszeg negyede felett fog rendelkezni az állam, a sugárzáséból pl. nem.
    Próbálják jobbá tenni a jogdíj-rendszert, de az sehogy sem lehet jó. ;)

    Az Artisjus egy exkomcsi maffia, ahol jelenleg Bródy a keresztapa. :) Annál bármi jobb lehet.
    És igen, nem véletlen, hogy azok írták alá, akik. ;)
  • gothmog
    #12
    „hogy még magasabbra emelje az adathordozókon lévő jogdíjat”
    amivel tovább rontják a legálisan beszerzett adathordozók arányát a halványszürke import javára.
  • coolbboy83
    #11
    Eleve nevetéges, hogy sok dalt vagy egyéb művet nem is az adott énekes/zenész/banda ír, hanem teljesen más, aki meg alig kap valamit....
    Szintén nevetséges, hogy vannak magyar "zenészek" (trógerek) - akiknek számait nem is ők játsszák fel lemezre, de ők keresnek vele....
  • FoodLFG
    #10
    Itt már mindenkinek kurva sok joga van mindenhez. Mi lenne ha az embereknek joga lenne nem fizetni semmit sem és hagyni bedőlni ezeket az élősködőket a picsába.
    Én például támogatnám, az a pénz jobb helyen van nálam és nem akarom senkinek sem odaadni csak azért, mert ő most valami művésznek (=média hulladék) képzeli magát.
  • Cat #9
    "Én a fizetésemből adózok az államnak."

    Az egyes személyek által megkapott pénz jövedelem, tehát ugyanúgy adóznak még utána belőle.

    "Kevés a pénz? Tessék elmenni koncertezni!"
    Nem tudom tudod-e, hogy az élőzene után is fizetni kell az Artisjusnak, elég sokat. Ennek rengeteg zenész sem örül, de nem tudnak mit csinálni. Az idegesítő az ebben, hogy az így befizetett pénzt jórészt nem ők, hanem a rádiók által legtöbbet játszott énekesek, illetve a legtöbb lemezt eladott együttesek kapják meg.

    Félreértés ne essék, szerintem is szar ez az egész rendszer, változtatni kellene, de a negyed elvétele biztosan nem visz közelebb a megoldáshoz, ez egyszerű pénzbehajtás. Ráadásul ezután az állam motiválva lesz arra, hogy még magasabbra emelje az adathordozókon lévő jogdíjat, hiszen a negyede az övé.
  • Crane
    #8
    "A jogdíj a szerzők, előadók fizetése."

    Na akkor mondok valamit erre kedves "szerzők". Kapaszkodjatok meg! Én a fizetésemből adózok az államnak. Méghozzá nem is 25%-ot hanem több mint 40%-ot. Tovább megyek: Én ezért napi 8 órát dolgozok, és nem kell otthon csücsülnöm, hogy vaj' ma mennyi winyót vesznek meg, és összejön-e a ArtisJust felárából a medence tisztítására.

    Kevés a pénz? Tessék elmenni koncertezni! A koncertélményt senki nem tudja lemásolni. Ja, hogy nincs hozzá minőségi zenei tudás. Hogy a mai énekesek 80% szarabbul énekel mint én általánosban ének órán? Ja mert csak annyi a kritérium, hogy jól nézzen ki, a többit meg megoldja az auto-tune? Hát, nem én építettem szarból várat...
  • Laza
    #7
    Bezzeg most sírnak ... de mikor velem kifizettetik egy pendrive esetében a buzeráns jogdíjat vélelmezés alapján, miközben a büdös életben nem teszek rá sem filmet sem zenét, akkor meg benyelik a pénzem ..... akkor Én is hadd kérhessem már vissza tőlük annak a rengeteg DVD-nek a jogdíját, amire napi adatot backupolok :)
    (persze csak kérhetném, mert alapból hülye lennék itt Mo-n venni hozzá a lemezt)

    De egy rakat pendriveomat itthon vettem kéremszépen.
  • M2 #6
    Ha én lennék a Király, olyan rendszert vezetnék be, ahol a zenészeknek minden mindenhol drágább 50 százalékkal, mert például egy csoki megevése után előfordulhat, hogy annak kalóriájából jogdíjas dalokat kezd énekelni.
  • COOLancs
    #5
    Az egész rendszer egy kalap szar. Nyilván azért vesznek az emberek CD-t, hogy Szikora Robi meg Pély Barna számokat másolgassanak :D
  • asgh
    #4
    Ha a jogdíj az előadók fizetése, akkor annak kell rendelkeznie a sorsa felől, aki a jogdíjat kifizeti, azaz pont nem az előadónak, hanem a közönségnek.
    A jelenlegi szerzői jogi szabályozásnál kevés antidemokratikusabb rendszer van, röhej, hogy ha veszek egy hdd-t, akkor azokat az előadókat támogatom vele, akik "művészetétől" kifordul a belem.
    Az egész hiszti tehát arról szól, hogy a gyakorlatilag adóként beszedett pénz felett a politika vagy egy belterjes kör rendelkezzen.
    Na most akármennyire is divat a politikusokat szidni, vagy elfogadjuk, hogy a közösség a választott képviselőin keresztül érvényesíti az akaratát, vagy nem. Ha igen, akkor a politikának sokkal több joga van az adóként beszedett pénzek újraosztására, mint egy önjelölt szervezetnek.
    A megoldás persze az lenne, hogy senki se döntsön a nevemben olyan kérdésekben, ami a személyes ízlésemet érintik és ha az aláíró művészek ezt követelnék, maximálisan támogatnám őket. Itt viszont csak arról van szó, hogy egy számomra érdektelen művészkör azon sír, hogy az eddig általuk elherdált pénzt eztán más fogja másra elcseszni. Az érdeksérelmet értem, de mi közöm hozzá?
  • Cat #3
    Nem ők döntik el.

    Egyrészt a magyar kormány állapítja meg, hogy mekkora jogdíjat épít be az adathordozók árába (ezzel meghatározva azt az összeget, amit elosztanak), másrészt az elosztás eladási és sugárzási alapokon történik, azaz pl. ez az oka, hogy a mulatós/cigányzenék szerzői kurvasokat kapnak, mivel azokat a CD-ket a mai napig megveszik eredetiben.

    Tehát mostantól a kormányé a pénz negyede, és azoknak adja, akik a Fidesznek kedvesek: Ákos és hasonló erősen jobboldali művészek örülhetnek. Nem véletlen, hogy nincs ott a neve az aláírók között.
  • gforce9
    #2
    "A jogdíj a szerzők, előadók fizetése. Egyedül a mi jogunk, hogy döntsünk e pénzek sorsa felől." Ezt nem igazán értem. Nagyonkevés foglalkozás van, ahol a munkavállaló dönti el mennyit keres. Értem én hogy felháborítja őket, de ez most Magyarországon kiváltságnak számít, nem alapjognak.
  • tomcsa4
    #1
    Tehát továbbra is a jelenlegi jogdíjakat fizeti a vásárló, csak éppen a negyede a kormányhoz kerül. Gondolom már a negyede is szép summa lehet, ha a kormány szemet vetett rá.

    Amúgy meg Magyarországon az énekes/négyzetméter mérőszám túl magas. Túlontúl magas. Lehet jól eléldegélnek ezekből az adókból? Mert krva sok ám a jogdíj. A termékek (lemezek, pendrive-ok) árának több, mint 50%-a!