6
  • RM007
    #6
    Ettől függetlenül egy Nokia 808 PureView(1/1.2" 41MP sensor)messze maga mögött hagyja a telefonos mezőnyt. A Nokia készíthetne még ennél is ütősebbet nem pedig visszafele L1020 módon.Hadat a fényképezőknek.
  • Zoliz
    #5
    Há nekem 8-as mégis olyan zajos és nem szinhű az egész az S3-on. Sztem a minioptika minosege szamit, nem a mekapixel. A Samsunge meg rossz, gagyi.
  • fotoskepzo
    #4
    A "a képzaj, amit a pixelek pontatlansága okoz" mondat állítása nem igaz. Valójában a képzajt az egyébként minden elektromos hálózatban meglévő ún. elektromos zaj okozza. Ez egy olyan jelenség, amivel nem nagyon tudunk még ma sem mit kezdeni, ugyanis az áram "folyásával" együtt jár, tehát mindig ott van a vezetékekben, csak legtöbbször észre sem vesszük. Pl. amikor ég a lámpa a szobában, az is "zajos" jellegű, de ilyenkor a zaj a fényerő csökkenését okozza, igen kis mértékben. DE ugyanerről a zajról van szó, amikor analóg hangrendszert hallgatunk (szalagos magnó, rádió stb.), és főleg a szünetekben sistergést hallunk. A jelenség is innen kapta a nevét: zaj. Ezt próbálta kiküszöbölni többek között a Dolby rendszer is (aminek a kitalálója éppen pár napja halt meg, Isten nyugosztalja!). A képzaj tehát _mindig_ jelen van a képalkotásban, ugyanis maga a képszenzor analóg eszköz, a jeleket a képfeldolgozó áramkör alakítja át digitális információvá.
    A zaj azért nem szűrhető ki teljesen, mert nem tudjuk előre mikor milyen mértékű és jellegű. A digitális jeleknél ahol csak 0 és 1 információ van) ez megoldott, de ezzel csökken a jel adattartalma is, ezért ad sokkal rosszabb minőségű hangot az MP3 fájl (amit ugyan csak a vájtfülűek vesznek észre), mint az analóg jel.
    Mivel a zaj szintje állandó a hálózatban, minél gyengébb a jel, annál erősebben jelentkezik a képen a képzaj, ugyanis éppen az érzékenység növelésével növeljük a zajt is.
    De minél kisebb a képszenzor, annál kevesebb a rá eső fény, tehát itt is növelni kel az érzékenységet, így nő a képzaj is.

    MsUser: Teljesen mindegy szinte, hogy milyen márkájú a "lencse", maga a képrögzítő egység nagyon kicsi egy mobilban, gyakorlatilag egy lyukkamera, így a lencse márkája csupán marketing.

    Glutamion: Nem az számít, mekkora a mikroszkóp (vagy a csillagászati távcső) nagyítása, hanem az, hogy mekkora méretben szeretnéd viszontlátni a képet, amit a mikroszkóp mutat. Ráadásul a mikroszkóp kis fénye miatt gond van a képzajjal is ilyenkor.
  • Glutamin
    #3
    A mikroszkópok jellemzően több százszoros nagyítást alkalmaznak. Ehhez édeskevés még 40mp is.
  • MsUser
    #2
    És az iPhone is Sony Carl Zeiss CCD-vel és lencsével készül!
    A nagy megapixellel a feldolgozandó képzaj is a sokszorosára nő!
    De rengeteg a dilemma egy mobilba épített kamerával hogy melyik részét erősítsék.
    Az biztos a pár éves olcsó fényképezőket már lenyomták a piacról!
  • Ferrer
    #1
    Megvan a sok megapixelnek is az előnye, például lehet mikroszkópként használni a telefont.