38
  • LaFleur93
    #38
    Ritkán látni ilyen gyenge kivitelezését egy viszonylag érdekesnek mondható alapsztorinak, borzasztó nagy csalódás, ahhoz képest, hogy odakint mekkora siker lett.

    http://cinemaaudio.blogspot.hu/2013/09/nevetseges-oldokles.html
  • xerdi
    #37
    Kivitelezhetetlen ilyen rövid időre felfüggeszteni a törvényeket. Vagy sokkal tovább tartana, és a rendszer újraszülné saját magát ( a szabályok változhatnak), vagy a túlnyomó többség ugyanazt csinálná, amit amúgyis csinálna.
    De az sem értelmezett milyen szabályok lennének felfüggesztve, csak az állami törvények? Vagy a munkahelyi belső szabályok is? Pusztán a gőz kiengedése érdekében a szándékos és véletlen ipari katasztrófák több kárt okoznának, mint amit az év további részében jámbor állampolgárok vissza bírnának építeni.
  • Linkout
    #36
    Akkor téged is csak a törvény tart vissza?

    Ha igen, akkor most fel is akaszthatnak :D
  • Xellos999
    #35
    Zenbuddhistákkal nem vitatkozom.
  • Linkout
    #34
    Csak azt felejti el mindenki, hogy a törvények nem maguktól lettek és mi betartjuk, hanem mi magunk alkottuk őket, mert éreztük, hogy valami nincs rendben, le kell szabályozni. Ez az igazi belső vágyunk, mert ha nem így lenne, sose alakultak volna ki a törvényeink.

    Vannak vallásaink, azt nem törölné el senki. A muszlim nem inna alkoholt, a buddhista nem ölne meg egy legyet sem, a keresztény imádkozna a templomban stb...

    "Aha, ezt a demagóg ökörséget mondd a világháborúk, polgárháborúk, hódítások miatt elhunytaknak.

    Komolyan vérlázítóak az ilyen beírások."

    Pont a TE beírásod vérlázító. Törvény ide vagy oda, az ember nem felejt. Ha a szomszéd suhanc kirabolja a boltomat, megdugja a lányomat és kinyirja a feleségem, de egyébként jó gyerek, mert hozza reggelente a tejet, akkor másnap a munkából nem megy haza. A törvény nem leírt szöveg, hanem maga az ember akarata a jobb életre.
  • Katalizátor
    #33
    Nagyon szép, ahogy mindenki elképzeli magában ezt a 12 órát és le is írja a fantáziáját, hatalmas!

    De kb egyikőtök fantáziája sem túl reális, csak a saját vágyaitokból adódik. Az emberek azért nem ENNYIRE hülyék! Azt csak a média sugallja.

    Ez volt a kedvencem:

    "Nem lennék én itt igazságosztó sem. Elmegyek, és aki az utamba áll azt megölöm. Nem szóltiom fel, nem állok szóba vele, abban a 12 órában mindemki ellenség és potenciális áldozat. Nincs értelme foglalkozni a szeretteiden kívűl senkivel. Még a barátaidat is hanyagolhatod, mert sosem tudhatod, hogy nincs-e egy olyan sérelme ami miatt neked az életed veszélyben van mellette.
    Csak a család (a közvetlen) és ennyi. Mindenki más ellenfél aki bármikor megölhet."

    Kőkemény dráma!
  • Munkas
    #32
    Épp arról beszéltem, hogy ahol van érdek mögötte, ott megy csak a gyilkolászás.
    Az minden modern társadalomban szocializálódott embernek rosszul esik, ha kínoz, vagy megöl valakit. Evvel áll szemben, a gyilkolással elérhető előny. Ideológia beteljesítése (pl. fajgyűlölet), komoly előny (rablás), vagy komoly hátrány elkerülése (parancs a hadseregben).
    Ha ezek többet hoznak a konyhára, mint a lelkiismeretük sérülése, akkor csinálják.
    De olyat normális (vagy csak kicsit hülye) nem csinál, hogy megöl valakit csak azért, mert mondjuk előtte áll a sorban és így 2 perccel előbb végez.
    A te példád is pont is ezt igazolja. A háborúkban is elsősorban ideológiák miatt harcolnak a katonák. Harcolnak a demokráciáért, a kommunizmusért, a kereszténységért, az iszlámért stb. Az nem igazán emelné a morált, ha avval mennének a harcba a katonák, hogy otthon 10 centtel olcsóbb lesz a benzin, ha megölöm az összes utamba álló ellenséget.
  • lammaer
    #31
    "Hidd el nyugodtan, hogy az emberek nagy részénél a szemet szemért elv simán élne ha a törvények nem korlátoznák le. A hagyjuk élni a hidegvérű gyilkost kényelmesen a börtönben mentalitás sokkal ritkább mint gondolnád!"

    Hát én úgy tapasztalom, hogy a legtöbb ember gyáva, nagyon erősen konfliktuskerülő.

    Kedvenc példám erre a vonaton az ülő hely... teli vonaton ha valaki leteszi maga mellé a táskáját egy székre, az utasok 90%-a inkább áll, de nem szól az illetőnek még annyit se hogy szabad a hely? Pedig csak ennyit kell és ülhetne, de nem, pedig nem arról van szó hogy meg fogják verni érte.
    Ha meg az illető mímeli az alvást és fejhallgható van rajta, 99% nem "meri" megbökdösni, hogy hali, szabad a hely?

    És egyértelmű hogy le akarnak űlni, mert abban a pillanatban hogy vki feláll, egyből vetődnek a helyére. De a táskás emberbe nem mernek "belekötni".

    Nekem ez remek, mert én ahogy kiszúrok egy helyfoglaló táskát, már repülők is rá. Még ha alszik, az se zavar :D
  • lammaer
    #30
    "Mindennek a "dühkiadásnak" az eredménye alig 1%-os munkanélküliség és rekordalacsony bűnözési ráta. "
  • AZTA
    #29
    Nem a bűnözésnek valami statisztikájára mondták hogy 1% alatt van?
  • lammaer
    #28
    Ezért 1% a munkanélküliség... ugyanis hirtelen megint újjá kéne építeni mindent, rengeteg javítás, cuccok újbóli megvásárlása (felgyújtott autók, tönkretett berendezési tárgyak) - szóval elég komoly gazdaságélénkitő hatása lehetne.

    Viszont tény, az évi gyakoriság túl nagy, sztem 10 évente reálisabb lenne. :)
  • torreadorz
    #27
    A dolog már csak azért is marhaság, mert ha nekem pl a szomszéd, postást stb akárki megerőszakolná a feleségem ebben a 12 órában vagy megölné, akkor valószinüleg utánna én is kinyirnám az illetőt akár letelt a 12 óra akár nem.

    Ez tipikusan az a helyzet amiből a több száz éves konfliktusok szoktak kialakulni (lásd balkáni államok, vagy közel kelet), xy kinyirta a családom ezért majd az én (vagy fiam) kinyirja az ő családját ahol majd az ő családjának a leszármazotta kinyirja az én leszármazottam stb stb...
  • Szefmester
    #26
    Az mondjuk izgalmas lenne hogy hogyan oldanák meg a vendettások a célszemélyig eljutást, pláne ha azok nem a szomszéd lakásban laknak, hanem egy két várossal arrébb. Hiszen az utakon a carmageddon, a városban pedig amolyan dead island lenne az uralkodó közeg.

    Aki egy szál vascsővel, vagy kalapáccsal megy "vadászni" azok elég könnyű prédák, az autósoknak, és fegyvereseknek.
    A városba bemerészkedni is veszélyes lenne, hiszen az agyatlanul fosztogatók, és gátlástalanul mindenkit megtámadók (mert nincsen rajta sapka szitus) elég nagy veszélyfaktorral rendelkeznek. Sokkal problémásabb őket kikerülni, mint azokat akik tisztán meg akarnák ölni a nekik ártókat. Azok lehet hogy max odabiccentenek neked, és ha nem vagy ellenséges akkor kikerül... de ezek akik brahiból csinálják... nah ők azok akik okoznának pár száz méternyi sprintet.

    "Tényleg csak a törvények és a büntetés tart vissza benneteket ettől?"

    A népesség nagy részét tényleg csak ennyi. A kis részt ez sem, másik kis részt meg törvények nélkül sem látnád tombolni mert a morális elveik nem engedik. Hidd el nyugodtan, hogy az emberek nagy részénél a szemet szemért elv simán élne ha a törvények nem korlátoznák le. A hagyjuk élni a hidegvérű gyilkost kényelmesen a börtönben mentalitás sokkal ritkább mint gondolnád!
  • Xellos999
    #25
    Aha, ezt a demagóg ökörséget mondd a világháborúk, polgárháborúk, hódítások miatt elhunytaknak.

    Komolyan vérlázítóak az ilyen beírások.
  • Munkas
    #24
    Nem láttam a filmet, így a hülyeség nem befolyásol. Valójában szerintem sok változás nem lenne ilyen szituban. Nyilván lenne pár hülye, akiken a következő évben revansot vennének a sértettek, de az emberek nem a törvények miatt tartják magukat az erkölcsi normákhoz, hanem mert ilyenek vagyunk. Az ember társas lény, szüksége van a közösségre, az meg kiveti magából azokat, akikkel nem lehet együtt élni. Aki túl deviáns volt, az kihullott az evolúció során.
    Pl. Az emberek többsége az erdőben sem dobja el a szemetet, pedig ott nem látja senki. Azért mert megtanultuk, hogy az jó a közösségnek, és segíteni akarunk ebben. Ha valaki segítségre szorul, vagy csak szimpla útbaigazítást kér, annak sem azért segítünk, mert várunk érte valamit. Hasonló okokból nem öl meg senki céltalanul senkit.
    A filmekben pont ilyen sztereotípiákon keresztül mutatják be mennyire gonoszak a negatív hősök (nem segítenek másokon, különösebb érdek nélkül ölnek, bántják a saját társaikat is stb.), de a valóságban ez nagyon ritka, és nem is nagyon működne.
  • zetortraktor
    #23
    Ne legyél már hülye. Ez egy fórum. A többségnek csak itt nagy az arca, egyébként 12 éves pufók arcú gyerekekről van szó. Akik még abba sem gondolnak bele, hogy ha ilyesmit tennének, akkr ők sem élnének sokáig.
  • Pares
    #22
    Mi ezen a meglepő? Nagyon sokat még a törvény vagy az annak megszegésével járó büntetés sem tartja vissza...
  • Fratello
    #21
    "Tényleg csak a törvények és a büntetés tart vissza benneteket ettől?"

    Valószínű igen, a tapasztalatok alapján alapvetően nem változott semmi mióta lejöttünk a fáról, az állati ösztönök továbbra is ugyanúgy megvannak mindenkiben... (jó, közben jött valami köcsöghippibuzi Jézus nevű futóbolond meg az ő senkit nem érdeklő erkölcsi maszlaga, de ez csak apró zavar az éterben...)

    Amúgy aki kíváncsi hogy nézne ki a fenti sztori "nagyban", annak ajánlott olvasmány:

    Hater-trilógia
  • Tinman #20
    Amúgy félek tőletek. Őszintén.

    Döbbenet, hogy 2013-ba még ott tartanak az emberek(?), hogy ha 12 órára BÁRMIT megtehetnének, akkor egyből elborulna az agyuk és jó részük öldökölne.

    Tényleg csak a törvények és a büntetés tart vissza benneteket ettől?

    RETTEGEK.
  • Tinman #19
    Egyszerű hát... bármelyik németből, akire kellő nyomást gyakoroltak. Ha nem velünk vagy akkor ellenünk :-/
  • Tinman #18
    Net nem érdekel... évekig elvagyok a gyűjteményemmel net nélkül is.

    Ellenben az áram hiánya az gáz (vagy víz :-D)... azt hiszem kénytelen lennék fater hegyrejáró kispolákjából kivenni a generátort és játék közben tekerni :-D
  • AZTA
    #17
    Spéci védelmi rendszere a filmben lévő családnak is volt... vagy mégse? :D
  • Narxis
    #16
    Pont ezt akartam írni. Nem hiszem, hogy az épületek ilyenkor védtelenül vannak, sőt még a magánházak se hiszen aki bezárkózik az felkészül fegyverekkel meg mindenféle spéci őrző-védő rendszerrel és aki bepróbálkozik az kapja a lézersugarat vagy a golyót.

    Nem néztem még meg ezt a filmet de mindenképp meg fogom. Az ötlet nekem nagyon tetszik.
  • Prof William
    #15
    Valószínűbb hogy aki ilyenkor elmegy kormányépületeket gyújtogatni, vagy Fort Knox-ba az igen hamar egy csinos kis lyukkal a fején végzi mert, sztem attól még hogy a rendőrök/katonák nem avatkoznak közbe a városokban attól még ügyeletben vannak, és ők is nyugiodtan lelőhetnek bárkit aki a rendőrőrs ellen menne.

    Az is lehet hogy az első 2-3 évben halomra géppuskázták az ezzel kísérletező csőcseléket + nehézfiúkat és máris tisztul a társadalom.

    Vagy az is lehet hogy ilyenkor a rendőrök/katonák osztagokba szervezve szisztematikusan felkeresik azokat a bűnözőket/drogbárókat stb-ket akiket amúgy nem lehetne elítélni. 1-2 év és máris jobbak a bűnözési mutatók.
  • gombabácsi
    #14
    régen sokat gondolkodtam azon, hogy pl kikből lettek a nácik
    persze a megoldás egyszerű
  • Sir Quno Jedi
    #13
    Mondjuk ez igaz. De ha odamennek és elvágják az optikai kábelt, a koaxot és szétkúrják a mobil adótornyot, meg a tarfóállomást odakint, akkor még csak net és áram sem lesz, így baldursgate-nek is lőttek, ha nincs generátorod és gázolajad bele. :D

    Én aztán a bunkerekben hiszek, alapvetően defenzív vagyok mindenben, de saját bőrömön tanultam meg, hogy néha a védekezés egyetlen hatékony módja a váratlan és figyelmeztetés/előjel nélküli támadás...
  • Macropus Rufus
    #12
    neked legyen igazad. Bár sztem ez picit másképpen zajlana.
    Eleve - sztem - te nem vagy az a fajta aki szemrebbenés nélkül őlne bárkit is.
    Akik ilyen helyzetben erőszakoskodnak azok alapból is ilyenek, csak a szabályok/törvények kordában tartják őket. Véleményem szerint az emberek nagyrésze nem képes megőlni egy másik embert, még akkor sem ha a másik az életére tör.
    Eleve akik balhézni mennek ki, fel lesznek arra készűlve, hogy más is lesz kint hasonló okokból. Meg vannak igazság tevők is. Szóval ez nem egészen úgy fog zajalani, hogy felsózlítod őket, hogy tipli, mert nem fog összejönni. Mert vagy ők már tudják, hogy te hol vagy, vagy az első felszólításra tüzetnyitnak rád. De járörözől, ő meg nem, ő téged figyel és kivár mint egy ragadozó. Ő tudja, hogy menni fog hozzád, de meg csak sejted, hogy lehet jönni fognak hozzád. Nem tudom érzed e a két kölünbséget? Az egyik tényleges a másik vagylagos. Ő arra készűl, hogy bárkit megöl akit észre fog venni, te meg reménykedsz, hogy elöbb vedd észre őt mint ő téged. Ezért van az, hogy a támadó fél mindíg elönyben van a védekezővel szmben ui. a támadó tudja azt amit a védekező csak sejt: mikor, hol és hogyan fog támadni.

    Én mennék elfelé az országból oszt ennyi. Egy ilyen országban élni nem lehet.
    Nem lennék én itt igazságosztó sem. Elmegyek, és aki az utamba áll azt megölöm. Nem szóltiom fel, nem állok szóba vele, abban a 12 órában mindemki ellenség és potenciális áldozat. Nincs értelme foglalkozni a szeretteiden kívűl senkivel. Még a barátaidat is hanyagolhatod, mert sosem tudhatod, hogy nincs-e egy olyan sérelme ami miatt neked az életed veszélyben van mellette.
    Csak a család (a közvetlen) és ennyi. Mindenki más ellenfél aki bármikor megölhet.
  • Tinman #11
    "Mit tennél, ha egy évben egy fél napra eltörölnék a törvényeket és büntetlenül azt tehetnénk, amit akarunk?"

    Nem mennék be dolgozni és tolnám tovább a Baldur's Gate 2-öt.

    Aki gamer, az ilyenkor is gamer és nem sorozatgyilkos, meg önbíráskodó igazságtevő :-P
  • Sir Quno Jedi
    #10
    Itt nincs egyedi elbírálás. Aki kijön hupákolni az utcára bézbólütőkkel, meg automata fegyverekkel, azt felszólítjuk, hogy térjenek vissza otthonaikba, ha nem, hát nem, rajtunk ne múljon, nem vagyunk semmi rossznak az elrontói, megkapják az erőszakot amire vágytak, csak nem pont úgy ahogy ők gondolták.

    Ebben semmi kérdéses dolog nincs, aki nem képes békében élni a lakosokkal, azt kipurgáljuk, végülis erről szól ez az éjszaka, nemde?!?! :D

    Aki nem akar balhét, annak nem is lesz baja, ezt mi bitosítjuk nekik.


    Nem mellesleg kellenek az önéntes rendfentartók. Jelesül mikor még a 11.kerben laktam, még rablógyilkosokat is elkaptak, úgy hogy náluk nem volt fegyver,a azoknál meg igen. Minden reszpektem az ilyen embereknek, akik másokért kockáztatják az életüket.
  • Macropus Rufus
    #9
    az önkéntes rendfentartóktól mensten meg az isten minket. :)

    én pont leszarnám ezt az egész helyzetet. Fogám magam, beülök a verdába oszt jól elmegyek a fenébe. Pl. egy másik országba. Nem mennék rendet tenni, mert az emberi igazság nem egyetemleges, hanem erősen szubijektív. Most amikor vannak törvények, is képesek 180fokos eltéréseket produkálni a törvénykezésben, ugyan annak a paragrafusnak az értelmezésével. Ha most egyéni igazság érzetekkel felszerelt csapat kezd igazságot tenni, abból csak gond lesz.
    Mert xy-nak már egy kutya lelövése is elég ahhoz, hogy komplet családokat iktasson ki, másnak meg ennél azért több kell. Kinek az igazság érzete lesz a dominánsabb? Akinél az erő van. És az erő nem minden esetben van az okosok oldalán...
    Meg hát ugye, hasonló felfogással más is lehet ott igazságot osztani, ha nincs átfedés a két igazság érzet közt, már gondok is vannak.
  • Sir Quno Jedi
    #8
    Jah, barkácsolnék évközben egy olyasmi buszt, mint amiket a szupercsapat szokott (szénnépáncélozva) és kitakarítanám haverokkal a környéket, nálam aztán nem lenne randalírozás (amcsiban most is legális a minigun pl. amiket amúgy páncélozott harci helikopterekre szokás szerelni, de ott civilek is birtokolhatják élesben). Aki kimegy hupákolni az utcára azt szétk**juk. :D Ha nincs rendfenntartó szerv ilyenkor, na akkor majd mi rendfenntartunk magunk. Hallelujja testvérek!
  • Molnibalage
    #7
    Meg persze varázsütésre abbahagyná mindenki mi? Áh.... Zskat filmnek jó.
  • Atisz #6
    Az ötlet valóban eredeti (bár körülbelül annyira elrugaszkodott a valóságtól, mintha repülő autók cikáznának) és ideális környezetet biztosít egy efféle tombolós thriller számára.
    A gond az, hogy a készítők nem gondolták át ezt "a rendvédelmi szervek munkája és a betegellátás szünetel", mert ez az azért jóval több lehetőséget rejt, mint amiről a filmben szó van.
    100-as IQ felett ugye azért az embernek ilyenkor nem az jut az eszébe, hogy átmegyek és leszámolok a szomszéddal, hanem mondjuk körtelefon és nézzünk szét Fort Knox környékén, újracsoportosítva egy kissé az aranytartalékokat :D

    Persze értem, a film címe abszolút a polgári lakosság körében egymás ellen elkövetett "tisztogatásra" (mert ugye a "purge" szó egy az egyben ezt jelenti) hivatott utalni, de ezt azért mégiscsak jobban le kellett volna szűkíteni a fent említett gondolatok kiküszöbölése végett.
  • Pares
    #5
    És azt is kötve hiszem, hogy utána mindenki nyugodtan hazamenne, ha lenne még hova...
  • Pares
    #4
    Már az alap ötlet is képtelenség... valószínű, hogy egy ilyen fél nap után minden kormányépület, rendőrség, kórház, iskola és egyéb intézet romokban heverne...
  • Szefmester
    #3
    Nem feltétlen tombolnék, de tuti megpróbálnék megszabadulni pár rosszakarómtól... kellemest a hasznossal.
  • noland
    #2
    tomboy. Bezárkóznék egy könyvtárba és reménykednék h valaki nem gyújtja rám!
  • Narxis
    #1
    Tombolnék.