16
  • F1End
    Persze, a gonosz merevlemezgyártók felbéreltek egy tájfunt, hogy árassza el fél Thaiföldet, s vele együtt a saját gyáraikat, hogy így drágábban adhassák el a termékeiket...
  • ReTeK
    A thaiföldi áradások előtt olyan nagy készleteik voltak a gyártóknak, hogy hónapokig kihúzhatták volna ha egy csavart sem gyártanak le ennek ellenére a merevlemez ára az áradások után azonnal növekedni kezdett és sokszorosára nőtt ahogy a gyártók profitja is.
    A másik érdekesség, hogy a részvény árfolyamok sem esni kezdtek a "katasztrófa" után hanem érdekes módon növekedésnek indultak, talán majd 5-10 év múlva lehet megbüntetik őket mint ahogy az optikai meghajtó gyártókat (kutyát se érdekli majd)

Egyszóval a merevlemez gyártóknak nagyon jól jött az áradásos buli, gondolom a memória gyártók is kölcsönveszik majd ezt a "remek megoldást"
  • Bcsaba21
    Azaz érdekes,hogy el sem olvastam a hozzászólásokat egyből az jött le nekem,hogy szándékos merénylet.Biztos a biztosító kap egy kis kp-t,hogy ne vegyen észre szűndékosságot.De lehet, hogy csak én vagyok ilyen látásmódú :D
  • Sajátvéleményem
    Annak idején a MEV (Fóti ut.)is porrá éget, és az sem volt véletlen.
    A cunami után azok a merevlemezek is háromszor többe kerültek amit már nem is gyártottak, csak raktáron voltak. Erről szól a kapitalizmus (cionizmus)
  • csibra
    Ja emléxem. Éppen le akartam cserélni az XT-met, gondosan összegyűjtöttem melyik alkatrész hol kapható a legjobb áron, összeszedtem a pénzt, mentem Győrbe a boltokba, és az elsőben azt mondták, hogy az a RAM mennyiség amit venni akarok többe kerül, mint a pénz ami nálam van a teljes konfigra. Na, utána még vagy 2 évig az XT-vel dolgoztam.
  • chuky123
    egy ilyen gyár nem tudom hogy tud leégni nem tudom felfogni. Ha mondjuk egy papir gyár ég le ok egy egy "ram-gyár" ahol forrasztófürdőkkel dolgoznak 300 celsius fokon. érdekes.
  • jean75
    Ne írjatok már ekkora hülyeséget. Múlt héten megírták több helyen, hogy mi történt. "Gyakorlatilag teljesen megsemmisült a vállalat két létesítménye". Nem égett le és nem semmisült meg két üzem, hanem tűz volt.
    "Néhány fórumon már felbukkantak képek és videók a balesetről". Hát igen, úgy 4-5 napja történt, nem csoda.
    "a Hynix eddig még nem adott ki közleményt és azt sem árulta el, történt-e személyi sérülésről, illetve haláleset és mekkora kár keletkezett." Már pénteken adott ki közleményt, máshonnan idézve: "A Hynix szerint a kritikus berendezések épek, így szerencsére az anyagi kár nem jelentős (egy részét fedezi a biztosító)""A gyártást le kellett állítani, de a cég a tűzeset hatására nem változtat a tervein, így hamarosan újrakezdik a termelést, és helyreállítják a keletkezett károkat."
    Persze a memóriaárak nőni fognak, épp az ilyen pánikot keltő idióták miatt.
  • Sir Quno Jedi
    Igen és cseppet sem lett volna gyanús, hoyg ha senki nem gyártana többé RAM-ot a bolygón, ellenben a megkévő készleteken 23567%-os extraprofittal adnának túl és beindulna a RAM maffia, RAM üzérek és a RAM prostitúció... drogért RAM-ot band aid.
  • Sir Quno Jedi
    Én most betankoltam 16GB RAM-ot egyik gépembe, meg két 4TB-s HDD-t is, reméme az SSD-m sem purcan ki, szal. pár évig kibírom tán.
  • F1End
    Ha ez igaz lenne, akkor nem egy gyár égett volna le, hanem az összes. És nem csak ebben a szektorban, hanem a többiben is.
  • asgh
    1. A leégett üzem árát fedezi a biztosító, az újjáépítés ideje alatti bevételkiesést pedig a magasabb árak. Összességében pozitív mérleggel jöhetnek ki a dologból, ezért indokolt a gyanú, hogy akár direkt is csinálhatták.
    2. Alacsony memóriaárak mellett nem éri meg beszállni egy ilyen hatalmas befektetést igénylő iparágba, mire felépülne az új üzem, ismét alacsonyak lennének az árak. Max. olyanoknak érné meg, mint az Apple vagy az nVidia, hogy csökkentsék a függőségüket a beszállítóktól, de valszeg még nekik is olcsóbb benyelni némi alkatrész drágulást, mint hosszú távon fenntartani veszteséges üzemeket.
  • CairoJack
    8 Gb RAM = 80.000 forint
    128 Gb SSD = 100.000 forint
    Minden teló,tablet, stb + 5-10K.

2001 körül volt Japánban egy gyár, ami összeomlott, 30K-ról 90-re nőtt a 128 Mb-os RAM-ok ára. Még jó, hogy pár hónapja (még az első drágulás előtt) tankoltam RAM-ból. Sajna SSD-ből nem. Evvan, most 3-4 évig szopacs lesz, memóriát vásárolni. Gondolom még memoriakártya szinten is...
  • M2 #4
    Volt egy ilyen memóriagyár-égés pár tíz évvel ezelőtt, akkor 2-3-szorosra emelkedtek az árak.
  • Sir Quno Jedi
    Egen és azt hogy folyamatosan megbüntetik őket, mert árakat rögzítettek egymás közt, meg ilyesmi, azokat a híreket már ne is vegyük figyelembe (HDD-sek is pl.).
  • Cat #2
    1. Az igazi üzlet az lenne, ha mások gyára égne, nem az övék.
    2. Ha olyan borzasztó nyereséges a memóriagyártás, szabad az út bárki előtt, beléphet, építhet/vehet gyárat, hajrá.
  • Sir Quno Jedi
    És a merevlemezek még MOST is drágák. Tudják ezek mi a teendő, ha fel akarják futtatni az árakat. Komolyan. Ez már kicsit sem hihető így. Most az SSD-k ára is felmegy, a RAM-ok máris sokkal dárgábbak, mint régebben voltak, szóval ha ezt nem direkt csinálják, akkor nem tudom, hogy lehet ekkora szerencséjük. Nyilván a károkat a biztosítók állják, viszont a meglévő készleteket sokszoros felárral lehet majd eladni. Brutális.

Nem szeretnék összeesküvés elméleteket gyártani, de ez akkor is elgondolkodtató helyzet.