32
 • wraithLord
  #32
  A #30-as kommentre ment...
 • wraithLord
  #31
  "(...)hanem a periferialis idegrendszert(...)"
  Az a gond ezzel a mondattal, hogy a látásért felelős minden egyes idegsejt a központi idegrendszer része, még maga a szem is. És valószínűleg az agy elsődleges látókérgéről van szó a cikkben... :D

  Perifériás idegrendszernek a gerincvelőt, és a hozzá tartozó ganglionokat hívják amúgy... :D
 • kvp
  #30
  Azt azert gondolom mindenki kiszurta, hogy a latoideget nezik, tehat a periferialis idegrendszer egyik ismert jelalaku analog csatornajat vizsgaljak es annak a jelszintjei alapjan hozzak letre a kepet. Egyreszt ez csak az a kep, amit az illeto eppen lat, masreszt csak a hagyomanyos tukkel teleszurkalos megoldast helyettesitettek mri-vel. Arrol nem beszelve, hogy az eljaras nagyon lassu, mivel a sejtek energiafelvetelet vizsgaljak. Ez kb. olyan, mint egy ccd fogyasztasabol kovetkeztetni a rajta levo kepre. Ha minden pixelre van egyedi fogyasztasi adat, akkor lehet is, de eleg sok 'kepkockan' keresztul allokepet kell nezni, hogy valami latszodjon is belole. Tehat az eljaras jo, csak nem az agyat vizsgalja, hanem a periferialis idegrendszert es azon belul az egyik erzekszerv altal az agyba bekuldott adatokat.

  A kutatasban az az uj, hogy nem csak kiolvassak, de egy elozetes kalibracioval azt is latjak, hogy melyik neuron melyik retina sejthez csatlakozik, tehat a ponthalombol vissza tudjak allitani a szemen beluli elrendezest, ezzel az eredeti kepet. (a problema oka, hogy a latoidegben a szalak kvazi ossze vissza vannak mint egy atlag kabelezo szekrenyben az ethernet, nem fix matrixan mint ahogy azt kockas papirral a kezben altalaban elkepzeljuk)
 • Bren X
  #29
  Nekem ezekről a hírekről mindig a Strange Days - A halál napja c. film jut eszembe :-)
  Strange Days PORT
 • jackoneill90
  #28
  mindenki glóriát kap a fejére.
 • Xellos999
  #27
  Nana, ez már csúnya, rossz, konteós duma, olyat nem szabad. Mindenki tudja, hogy jelenleg a rendőrségen, ügyészségen, bíróságon csupa tetőtől talpig becsületes ember dolgozik. Pláne viktatórizmusban.
 • Sir Quno Jedi
  #26
  Assemmi, én is felvenném mire gondoltam és nézném egész nap a poreszt magam is utána.
 • tcpip2
  #25
  Csinálnak mindenkinek a tarkójára egy monitort, ami mutatja épp mire gondol. Aztán a kollégák egész nap rajtam fognak pornót nézni ;))
 • Coral Springs
  #24
  Ehhez szerintem nem kell a jövőbe menni, ha valakit érdekből le akarnak csukni, azt lecsukják ma is kamu indokkal.
 • Csaba161
  #23

  Én az első NMR-tomográfot (MRI) A Heidelbergi Egyetemen 1985-ben láttam, és mondták, hogy nekik kettő is van belőle (kb. 2 T volt a mágnesének az erőssége), szóval akkor már elterjedt eszköz volt az egész NSZK-ban, a legtöbb kórháznak is volt, miközben Magyarországon még egy se volt belőle és kompjúter-tomográfból (CT) is csak kettő volt az egész országban.
  Itt a cikkben persze már f-MRI szerepel, az már megint egy újabb kategória. Jövőre a mi intézetünk (MTA TTK) is kap egyet.
 • Ahoy
  #22
  Lehetséges... Az a baj, nem ma láttam már és nehéz felidézni. Valami gépben kellett ülnie, és képeket mutatva neki, el lehetett dönteni, hogy járt-e a helyszínen az illető, vagy sem. Végül felmentették a bizonyíték alapján.
 • Ahoy
  #21
  Ja tudom, ismerem az MRI gépeket, csak szimbolikusan írtam a 8T-t. Egyszerűen hülyeség, hogy ezt valaha is gondolatolvasásra fogják használni. Ha lesz is, az teljesen más technológiára fog épülni.
 • cylonflatus
  #20
  Nem lehet, hogy eeg volt? Bár az nem képalkotó.
 • Ahoy
  #19
  Most hirtelen nem találom, egyelőre én is csak 2005 utáni esetekről olvastam. de ez fix, hogy létezett, láttam a felvételt a vizsgálatról, meg helyszínekről stb. A lényeg, hogy akkor fogadtak el ilyen bizonyítékot először a világon.
 • cylonflatus
  #18
  Kizárt dolog. 80-ban az mri kísérleti stádiumban volt még és ilyen megfigyeléseket lehetetlen lett volna azzal csinálni, mivel az elérhető fölbontás sokkal kisebb volt. A kisebb és rosszabb képhez ráadásul 5-6 órák kellettek.
  A 8T-s szupravezetőkről meg annyit, hogy már most van olyan mri készülék, ami 11-12Teslát tud... egy átlagos mri pedig a harmadát kb.
 • Ahoy
  #17
  Igaz, bocs ezt csúnyán benéztem. Az biztos, hogy volt egy eset, de mindjárt megkeresem. Az tuti, hogy ilyen régi szutyok TV kamerával volt felvéve, innen volt a téveszmém :D Megkeresem, nem kamu.
 • NEXUS6
  #16
  A 70-es, 80-as években szerintem bizti nem használtak MRI-t ilyenre, mert még nem is nagyon léteztek.
  Pár éve olvastam hasonlóról.

  Lényeg, hogy ha látsz egy felesleges MRI-t az irodádban akkor kezdj el gyanakodni, hogy valaki ki akarja olvasni a belépési kódot a számítógépedhez a zagyadból.
  Kár hogy mondjuk be sem tudod kapcsolni a géped, mert az az 1-2 T, amivel az MRI működik nagyjából bármilyen elektronikus eszközt leállít.
  ;D
 • Xellos999
  #15
  Magyarországon nem is fogadják el a poligráf eredményeit (hazugságvizsgáló... jó vicc)

  "A tárgyi bizonyíték, a DNS stb ezek perdöntőek, de ugyanakkor sok olyan dolgot is felhasználhatnak ami egyáltalán nem konkrét"

  Ilyen esetekben nincs is szükség agyletapogatásra. De ha mégis megteszik és az eredmény szerint mégsem lehetett ő a tettes, akkor mi a fasz van? Melyik fog priorítást élvezni?

  Szemtanúknál dettó.
 • Ahoy
  #14
  Mellesleg így lehetne ellenőrizni a tanúk vallomásait is, ami nem elhanyagolható. Pl a Cozma ügy, ahol egymás ellen vallottak stb...
 • Ahoy
  #13
  Ha több független rendszer végzi a vizsgálatokat akkor nem lehet baj.
  A jelenlegi hazugságvizsgálóra is mondhatod, hogy kamu.
  Vagy egy szemtanúban mennyire lehet megbízni? Az is mondhat akármit...

  A tárgyi bizonyíték, a DNS stb ezek perdöntőek, de ugyanakkor sok olyan dolgot is felhasználhatnak ami egyáltalán nem konkrét.

  Persze egy diktatúrában lehet máshogy használnák, de ott meg ígyis-úgyis lesznek koncepciós perek és kivégzések.
 • Ahoy
  #12
  Attól meg nem kell félni, hogy mostanában belesugározzák az agyatokba a reklámokat. Ez butaság. Ahhoz, hogy valamire való információt le lehessen szűrni az agyról és működéséről, be kell feküdnöd mondjuk egy 8 Teslás mágneses térbe. Ami egy brutális nagy szupravezető tekercs.

  Szóval félreértés ne essék, itt nem csak egy kis elektródasapkát veszel fel...
  Egyszerűen a gondolatolvasás mint olyan, a tudomány jelen állása szerint megvalósíthatatlan távolról, brutális méretű eszközök, és mozdulatlanság nélkül (és még akkor is csak előre látott mintákat ismer fel)
  Nemhogy még gondolat manipulálás is...

  A reklámokkal, propagandával, hallucinogén drogokkal, hipnózissal és egyebekkel 100x többet érnek el, mint ilyen módszerekkel.
 • Xellos999
  #11
  Jaja, meg kurva könnyen bárkit bármi miatt le lehet majd csukni. Csak annyit kell mondaniuk, hogy ezt és ezt találtuk a fejében.
 • Ahoy
  #10
  70-es 80-as években is volt már egy olyan eszköz, ami MRI-t használt, és azt lehetett vele bizonyítani, hogy az illető járt-e a bűntény helyszínén. Ugyanis ha az agy olyan képeket lát, amit valóságban nem látott, akkor máshogy reagál.

  Az egyik gyilkossági ügyet így oldották meg, bebizonyították, hogy a srác ott sem volt akkor.

  Szerintem jó lenne ha ki tudnának fejleszteni egy 99,99%-os hazugságvizsgálót, akkor sok több éves per lezárható lenne napok alatt. Sok ártatlanul vádolt, vagy éppen hazudozó embert le lehetne leplezni.
 • Xellos999
  #9
  Szerintem meg így fog kinézni:

  "Maga lopta el a biciklit?"
  Azt a fejére nyomja a zsernyák az őrsön ezt a szart.
 • ostoros
  #8
  Ezt is majd titkosszolgálatok és a maffia fogja majd használni.
 • gombabácsi
  #7
  volt régen egy scifi novella ami arról szólt, hogy a jövőben az emberekbe csecsemő korukban kötelezően operálnak egy rádiót (a fülükbe) és mindig rádiót kell hallgatniuk, hogy ne legyen saját gondolatuk

  buta író! :D az emberek ma ezt önként csinálják, önként megy egész nap a rádió a buta zenékkel, aztán a tévé a buta filmekkel, reklámokkal, show-kal :D

  ez is ilyen lesz :D nem az állam, hanem a csordaszellem "kényszeríti" őket az ilyesmikre :D
 • csimmasz
  #6
  Én attól félek ilyen sosem lesz, egy igazsag tükör senkinek sem érdeke, mindenkinek vannak titkai erről senki sem mond le, még a törvényhozók sem, ugyhogy egy ilyen törvényt soha sehol nem fogadnanak el egy olyan ezközt ami kétséget kizáróan megállapítja az igazsagot, meghozza az egyen gondolatainak kiolvasasa altal.

  Titkosszolgalatok titkos eszköze, esetleg a legsujosabb bűncselekményekhez külön engedéllyel alkalmazható eszköz talán lehetnebelőle, de benne a veszély, hogy holnap már a lopásoknál is alkalmazzak, utana meg mindenkin de csakis a terroristák felderítése céljából, és már kész is a gondolat rendőrség
 • csimmasz
  #5
  Volt nagyon regen egy film, a cime mar nem ugrik be de ott kifejlesztettek egy eljarast amivel rögziteni tudtak az egyen gondolatait asszem valami hologramos szalagra.
  A vegefelé a rögzites közbne infarktust kapott a tag és sikerült visszajatszani a halalat.
  A lenyeg amit mondani akarok, hogy valoban aggasztó dolgokra is fel lehetne hasznalni de a haszna sem elhanyagolhato.
  Igazan ma is megoldhato lenne a rabszolgasag, megsincs, se atom vagy vegyi haboru legalabb is ugymond civilizalt orszagokban.
  A hitelekkel fentartott modernkori rabszolgaságot nem tenném egy lapra az igazival.
  Maga a lehetőség nem jelenti azt, hogy meg is lehet lépni következmenyek nelkúl.
 • Szefmester
  #4
  Tanúskodáshoz lehet hogy megfelelő lenne. Csak a hamis emlékeket kell szelektálni a vallomások tételekor és nem hallgatni kell a színészkedést a hangjukban.
  Vagy elképzelek egy képet, azt kiolvasom, lementem, és örülök... mert a kézügyességem valahogy a festészet/rajzolás terén nem az igazi. Látom mit szúrok el, azt is hogy hogyan de korrigálni nem tudom normálisan, csak lassan. :D
 • Pluskast
  #3
  Marha jó... Köszönöm de nem kérem. A gondolataim csak az enyémek és baromira nem szeretném ha az agyamat vetítőgépnek használnák. Meg úgy egyáltalában. Kinek mi a franc köze van az én gondolataimhoz.
  Amúgy meg botyika: kb 20-30 év és nem kell semmit sem a fejedre szerelni anélkül is képesek lesznek belelátni a fejedbe.
 • botyika
  #2
  miből gondolod hogy bárkit is érdekelnének a gondolataid? :) arról nem is beszélve, hogy először fel kéne szerelniük a fejedre a letapogatókat. ennyi erővel parázhatnál azon is, hogy folyton röntgennel nézegetnek, közbe mégse.
 • AgentKis
  #1
  Na ez már egy olyasmi világot vetít előre, amiben én nem szeretnék élni és örülök, hogy nincs gyermekem...