13
  • orbano
    #13
    Szerintem ennek onnantól van hírértéke, ha szabványosították a kommunikációt és benne van egy Samsung csúcstelefonban. Ha értitek mire gondolok...
  • Tetsuo
    #12
    Persze, de a legegyszerubb, hogy halozatra van szerelve, ill kozelebe (ez kicsit erosebb indukcio), pl. alapesetben konnektorba szoktak rakni vagy vmi keszulekbe.
  • fonak
    #11
    Tuti hoy a titkosszolgálatok réges rég használják ezt, lehallgató "poloskákhoz" ideális. Az elem idővel lemerül ugye...
  • kvp
    #10
    Tesla rajott, hogy az energiaatvitel nagyuzemi alkalmazasa osszeegyeztethetetlen az elettel. Tehat minel tobb energiat viszunk at radiohullamok segitsegevel, annal karosabb. Egy mikrosutoben is konnyu energiat kinyerni az 'eterbol' csak megsul kozben az ember. Ugyanezt az egesz Foldre ki lehetne terjeszteni, csak eppen megsulne minden eloleny. Na ezert hagyta abba az energiaatviteli kiserleteit es ezert hivta oregkoraban halalsugarnak a megfelelo frekvenciaju iranyitott elektromagneses sugarzast. Az utokor igazan odafigyelhetne ra...
  • johnfly
    #9
    Jujj.
  • keembo
    #8
    Alakul, alakul, de ez még mindig nem az amit Tesla tudott volna nyújtani a világnak. Majd pár száz év alatt fokozatosan beadagolják a felfejlesztett találmányait. Nem is értem miért (csak nekem) ugrott be a cikkről. Mindamellett ez egy pozitív dolog, de érezhető, hogy direkt visszafogott tempóban halad a világ afelé.
  • Oliwaw
    #7
    Én úgy tudom csak bizonyos kijelölt frekiket szabad használni engedély nélkül, azokat is csak a megszabott teljesítményhatárig.
  • Tetsuo
    #6
    úgy tudom, minden frekit lehet használni addig, amíg el nem éri a sugárzott határértéket, amitol már engedélyeztetni kell.
  • fszrtkvltzttni
    #5
    "De tény, hogy ha elég sűrűn építik be őket" azzal leárnyékolják az eredeti adás jelét.
  • qrd0xQSt2rdvnu
    #4
    Demózásból elégtelen:
    - Nyomkodja az egyiket, közben a másikon látni, hogy jelet küldött. De valójában csak egyenletes felvillanásokat látni, mert egyenletes tempóban nyomkodja.
    - Magyaráz az elveszett kulcsról, de közben csak egy unlock képernyőt mutat a mobilon.
    - Magyaráz valamit a kommunikáció mibenlétéről és vele összefüggéstelenül mutogatja a három eszközt, mintha csak egy divatbemutató lenne.
    Nekem olyan érzésem lett ettől, mintha csak rittyentsünk össze valami videót, de valójában ki se próbáltuk az ötletet.
    Másik kérdés: mindehhez a frekvenciafelügyelet mit fog szólni? Hisz ezek olyan frekvencián kommunikálnak, amihez nincs engedélyük (konkrétan ki van osztva egy TV társaságnak).
  • kvp
    #3
    Ez gyakorlatilag ugyanazt tudja mint egy atlagos passziv rfid tag, csak nem fix tap frekvenciat hasznal, hanem barmilyen radiojelet ami az utjaba akad. Megfelelo meretu es kialakitasu terkerccsel meg a Fold magneses terebol is lehet energiat kinyerni. (ez utbbit nezik sokan nullponti energianak, pedig a mag es kopeny forgassebesseg kulonbsegebol jon) Kis diodas radios energia vevoket eddig is lehetett kesziteni, most ebbol csinaltak egy rendes, jelet is visszasugarzo valtozatot. A megoldas hatalmas hatranya, hogy egy jel felfogasa es ujramodulalasa ertelemszeruen energiat vesz el az adott jelbol, tehat ha pl. egy mobiltorony es az ember telefonja kozze beraknak egy ilyen antennat, akkor szep nagyot esik a terero. Megfelelo szamu keszulek eseten pedig lemehet akar 0-ra is, tehat ilyenkor a mobiloknak szant jelet 'megeszik' az ilyen tipusu keszulekek. Ertem en, hogy mukodik a technologia, de bizonyos meret folott tobb kara van mint haszna, arrol nem beszelve, hogy a jelveszteseg miatt csak tovabb no az elektroszmog, mert az ativ tapellatasu adoknak valahogy kompenzalniuk kell a veszteseget, azt viszont nem celzottan teszik, tehat mas iranyokba is tobbet sugaroznak.
  • Sir Quno Jedi
    #2
    Igazából kombinálni kéne azzal, hogy rezgésekből, hőingadozásokból, magából az elektroszmogból és napfényből is vegyen energiát, sőt akár szél, víz stb. energiát is. A gond így viszont az lenne, hogy ahhoz már kéne aksi, az pediglen tönkremegy gyorsan magától is, ergó beépíteni ezeket nem lenne érdemes. Na ha pl. "szobahőmérsékletű" szupravezetőben tudnák tárolni az összeszuszmákolt energiát, akkor ez fáinul működne "örökké" (amíg szarrá nem mennek az alkotórészek maguktól is, pl. a napelem, mikro elektronika, műanyagok stb.)
  • Sir Quno Jedi
    #1
    Ja, ez a jó ötlet, mivel az elektroszmog az körülvesz minket már olyan mértékben, hogy azt akár fel is lehet használni némi modulációval. Végülis a régi rádiókhoz sem kellett energiaforrás, hiszen a kristálynak elég ami a toronyból gyün. Ebbe viszont az az igazi ötlet, hogy adat TOVÁBBításra is használják. Mondjuk ehhez bőnyállal kell antenna is, az meg azé gond. De tény, hogy ha elég sűrűn építik be őket így vezetékementes hálózatba összekapcsolva, akkor szépen elkúszik azért a jel rajtuk oda, ahova kell (igaz meglehetősen lassan). Kb. mint az idegsejteknél, csak ezeknek nem kell összeérniük.