52
  • levente68
    #52
    Lol, van egy kis bemásolási gikszer, bocsánat, Chrome-ban kezdtem írni, aztán, mivel az néha lefagy (igen, haragszom Google-re miatta, bár 50-60 lap van megnyitva benne folyton és a net néha megszakad nálam, ezt nem bírja), inkább Word-ben folytattam és a visszamásolásnál ügyetlen voltam. Elnézést kérek!
  • levente68
    #51
    Nem tudom, mennyire szántad nekem, de ha igen, akkor felhívnám a figyelmedet rá, hogy ezt el is ismertem:

    "Indokolatlanul magas haszonkulcsot alkalmaznak, mert megtehetik, ennyi"

    Felfogom, sőt le is szarom a dolgot, egyet ne kérj: hogy örüljek, tapsoljak a népbutításnak.

    Ha a legjobb lett volna valaha, akkor azt vettem volna. Mivel ár/érték arányban szeretek gondolkozni, csak akkor veszem meg a legdrágábbat, ha az a legjobb is.

    Van itthon 2 PC-m és egy még mindig viszonylag erősnek számító i5-ös Sony notim SSD-vel, mindet értelmes áron vettem. A notit mondjuk nem, mert azt nagyon olcsón, hisz a teli árát az Nem tudom, mennyire szántad nekem, de ha igen, akkor felhívnám a figyelmedet rá, hogy ezt el is ismertem:

    "Indokolatlanul magas haszonkulcsot alkalmaznak, mert megtehetik, ennyi"

    Felfogom, sőt le is szarom a dolgot, egyet ne kérj: hogy örüljek, tapsoljak a népbutításnak.
    Nem tetszik, amit Apple összehazudozik, de ha megtehetik, hát hajrá, én az őket védőktől vagyok inkább kiakadva. Nyilván sok feature tetszik, de ahogy korlátokat erőltetnek emberekre, akik aztán attól csak nagyképűek lesznek az ostobaságuk mellé, az már kevésbé. Az, meg végképp humoros, ahogyan azt, amit nem tud, azt feleslegesnek, hülyeségnek titulálják, amit nyújt, azt meg must have-nek. Kis idő multán érdekes módon a két halmazban rendeződnek dolgok és néhány felesleges hülyeség már átkerül a must have csoportba…
    Az is egyértelmű, hogy amit szifonból ki lehet hozni, azt kihoznám, ha azt vettem volna, de sok dolgot még széttúrva sem tud azok közül, amit már egy középkategóriás Android-os tud, sőt, amiket WinMo is tudott, sőt, amit egy sima buta telefon tudott jóval előtte.
    Ha a legjobb lett volna valaha, akkor azt vettem volna. Mivel ár/érték arányban szeretek gondolkozni, csak akkor veszem meg a legdrágábbat, ha az a legjobb is.

    Van itthon 2 PC-m és egy még mindig viszonylag erősnek számító i5-ös Sony notim SSD-vel, mindet értelmes áron vettem normális helyeken alkatrészenként.
    A notit mondjuk nem, mert azt nagyon, sőt szemtelenül olcsón, hisz a teli árát az sem éri meg. :o)
    Ha teli árban kéne vennem, a Sony ugyanúgy nem jönne képbe, mint még pár agyonajnározott gyártó.

    A két PC-m AMD-s, mert az jobban megéri, amíg Intel volt a jobb, az volt és természetesen a noti is Intel, mert abban az a jobb.
    Amikor a mai napig kifogástalanul működő mikrohullámú sütőt kb. 13 éve vettem, akkor a képességeivel vetekedni majdnem tudó Panasonic mikro 120 ezer Ft volt, míg ez csak 70 ezer és ez a hőlégkeverésen túl fogó nyársat is tud és 12 különböző programmal kínál meg, amikben maga irányítja a sütést kombinálva a mikrohullámot, a grill-t és a külön móka hőlégkeverést. Ez egy LG sütő, akkor kifejezetten noname-nek számított a Pana ellenében, mégis inkább ezt vettem, többet, nagyobbat, okosabbat kaptam vele olcsóbban és a mai napig nincs mikro, ami többet tudna nála. Ma is így döntenék és ezen hozzáállás nyomán nincs iPhone-om, mert mindig jobb készülékem volt olcsóbban. Igaz, nem volt üveg hátlapja egyiknek sem… ;o) és matricát se kaptam vele…
    De folytathatnám akár TV, akár monitor téren is, LG 27” monitorom van csak, nekem megteszi, sőt a kisebb is „csak” egy Benq 24”, nekem az a fontos, hogy nem ócska és FullHD mind, a név nem igazán érdekel. DTP-re keveset használtam, de amit azért csináltam rajta, az szép lett nyomda után is.
    A 3D TV-ből is Pana tetszett először, de aztán körülnézve sokkal olcsóbban Samsung lett, nem bántam meg azt sem, sok fagyira való megmaradt és pár funkcióval többet is kaptam.
    Gyanítom, ha felvetne a pénz, akkor sem konzum idiótaként a legdrágábbra beszéltetném rá magam, ahogy azt kell, egy a témához fütyi eladóval a ’prémium’ szaküzletben ;o), párat már meghallgattam, kellemes szórakozás. :o)

    Szóval, én csak üdvözlöm a szabad piacot, hiszen az ostobák számára túlárazott cuccok miatt tud más gyártó kitűnő alternatívát nyújtani olyanoknak, akik nem kirakati majmok, hanem a valós érték érdekli őket. Sokszor még lopás és másolás nélkül is. ;o)
    Kedvencem, mikor valaki ekéz egy gyártót, miközben a saját kütyüjében, monitorában, egyéb készülékében annak a gyártónak a terméke van, csak éppen őkelme számára egy másik logo az, ami látható, szét, ugye nem szedi, utána olvasni sügér, de az arca óriási. Élmény egy-egy ilyen hülyének rámutatni a valóságra, egy ilyen lefittyedő mosoly felbecsülhetetlenül mulatságos tud lenni.

    Képzeld el, mekkora bajban lennénk sokan, ha a szifon cca. 90 ezer Ft lenne… :o)
    No, jó, akkor még nem, de ha a reális 60 körül a mai konkurens modellhegyeket tekintve…
    Mára már az általam nagyjából elismert iPad-ok ára is tarthatatlan, sőt még a nagyobb Android-os gyártmányoké is, olyan noname tablet-ek vannak, hogy észnél kéne lenni sokaknak… igen, még Samsung-nak is.

    Tény, hogy fiatalkoromban kicsit én is olyan voltam, hogy játszottam az agyam, hiszen megvehettem a legdrágábbat, aztán annyit mondtam: megengedhetem magamnak.
    De akkor is a legdrágábbat engedtem meg magamnak, nem pedig a legjobbat, hiszen az nem ugyanaz nagyon sok esetben.
    Szóval, tudom én, milyen a konzum idióta, én is voltam, bizony és sokat ismerek sajnos ma is.

    Tudom azt is, milyen a szabad piac, ki is használom az általa létrehozott lehetőségeket.

    A cikkhez meg annyit, kár ez a duma Oracle-től, elfogult és nem korrekt.

    Az tény, hogy SJ nagyot lökött Apple szekerén, de minden rakétából kifogy ám az üzemanyag, ha ma élne, akkor sem valószínű, hogy a többi gyártó nem hágna a nyakukra már lassan.
    Elismerve, hogy jól rakott össze dolgokat, azt sem kell ám elfelejteni, volt jó pár farok húzása is, amik szintén durva vagyonokat eredményeztek, csakhogy bukásként. Nehéz sokáig garantáltan elsőnek lenni, az ott maradáshoz folyamatosan kell hozni óriási dolgokat és telefon, valamint tablet terén már nagyjából leelőzték őket. Van ötlet a tarsolyukban és még lehet is, de azt fel kell fogni, hogy egyrészt nem volt akkora ász, mint amennyire sokan magasztalják, de mindenképp fontos látni, hogy nem volt minden lépése az, sőt, sok kevésbé publikus lépése igazi baromság volt. Ha élne, jobban menne Apple, de messze nem garantáltan maradnának az élen vele sem.

    Ja és nem elment Apple-től, amikor kivágták nagyon helyesen… Csak a pontosság kedvéért.


    „Hihetetlen feltaláló volt.”

    Ahha, hogy is volt? Valaki kitalálta, őkelme lehurrogta, másnap meg saját ötletként előadta? LOL

    Amit Apple talált fel, azt Apple, amit meg messze nem, azt nem, jó lenne korrektnek lenni!

  • Jakuza1
    #50
  • Ferrer
    #49
    Ahogy látom, néhányan az itt kommentelők közül a Marxizmus-Leninizmus Egyetemen szereztek PhD fokozatot. Menjetek Kubába, ott nincs csúnya szabad piac
  • levente68
    #48
    Ó, jajj, hanyadik vért pisálással egybekötött erőlködés ez már Apple mosdatására...

    Azt nem értem, mi értelme? Indokolatlanul magas haszonkulcsot alkalmaznak, mert megtehetik, ennyi, ezt csak beismerni lehet, vitatni kár is. Akinek sikerült, belemagyarázták a kis agyacskájába és hát van ilyen bőven...

    Inkompatibilitás a varázserő, erre külön vagyonokat áldoznak. Egy Apple gép kommersz alkatrészekkel készül, csak szét kell szedni (sőt, még a nélkül is) és tádámm látható lesz. De mert az eredeti logo mellé, vagy a helyére odakerül az almácska, mindjárt drágább lesz. (Biztos nekik drágábban ad pl. az LG egy sima HDD-t, mi, mert rászitázzák az Apple logo-t... Vicces feltételezés...)

    No, meg a különcködés miatt, ugye, hogy más szerszámok kelljenek a szereléséhez, meg a nyakatekert megoldások miatt, ami sokszor feleslegesek, sőt kifejezetten ökörségek.
    Aztán akár Apple, akár sima szervizben sima földi és nem más univerzumból származó emberek szerelik ám azt is, no persze, almaéknál szereltetve nagyobb a 'prémium' érzés és hát a számla is, de mekkora büszkeség már, ugye? (Ugyanez megy az autóiparban is, ezért kerül a 'prémium' (háhá) autó szervizelése többszörözésébe, mint értelmes lenne. Egy szakszerviz ezért kénytelen olyan célszerszámokat vagyonokért venni, amik csak azért kellenek, mert a gyártó jó kacifántos (és sokszor barom) megoldásokat dolgozott ki...)

    Unibody ház? Jó ötlet, nem vitatom, sőt az összes pozitívumot elismerem, hiszen az is van, de ami gusztustalan, az az marad, hiába sikálgatja bárki.


    Végy egy MacBook-ot, mi van benne? Ugyanazok, mint egy másik gyártóéban. Mégsem tudsz, csak mókolással Windows-t telepíteni rá, mert azon jó sokat dolgoztak és a hülye, akivel még ezen fáradozások árát is kifizettetik, még büszke is...

    Akkor is, ha még SCSI HDD van a szarjában, amin a szervizes, meg a hozzá kicsit is konyító röhögve fetreng, persze ezt titkolják, de mikor végre SSD-vel adják, azt nagydobra verik. Analóg példa a copy-paste, amire éveket kellett várni, de mióta van, a marketing-et szopkodók azt mantrázzák... :o)

    Addig, amíg talán egyetlen hasonló ’prémium’ dolgot nem reklámoz senki az autóján például, mint az Apple-t, nincs erről mit beszélni. Nem látom be, hogy azt értelmes ember kirakná az autójára, ahogyan senki nem rak ki Braun, Loewe, Nokia, Intel, Nakamichi, Heineken, Panasonic, Zippo, Ikea, Coca Cola, Lux vagy Enron matricát. Egyetlen cég volt képes kitermelni ilyen konzum idióta réteget, hogy a kis ajándék matricát felnyalassa velük azótó (az autó ;o) , főleg bömbik, meg merdzsók, de bármelyiken szánalmas) valagára.
    Főleg vicces, hogy más prémium terméke is tuti van az ilyeneknek, amire inkább lehetne büszke, mert az valóban az, nem csak mondják rá…

    A gond manapság az, hogy kipukkadni látszik a lufi, amit nagyon ügyesen fújt feszesre Steve Fasznágel pár valóban jó ötlet (amiből pár lopott…) és megatonnákra rúgó marketing segítségével. Bár a pár jó ötletnél voltak jobbak is a piacon, csak a buta gyártójának teljesen normális volt, hogy jót csinál, nem kezdett szekta alapításába, így lemaradt valóban.



    Évek óta megy ez a vita, felparázslik újra, mert némely szektatag soha nem lesz képes elismerni ezeket?
  • Papichulo
    #47
    minimum 1,5x annyiba vannak, mint a pc-s verzio, holott 1 centi difi nincs

    Masmilyen BIOS kell neki... gondolom azt kerul ennyivel tobbe megirni :)

    Az Apple boltba eleg arbitralisan valasztjak ki a termekeket. Semmikeppen sem a teljes elerheto palettat jelenti a kinalatuk.
  • cateran
    #46
    Ja, hat te hoztad fel az ebayt :D Amugy nezegettem par ebayes boltot (ott ugyanis rendes aruhazak is arulnak am) es a grafikus kartyak amik Apple-hez kothetok, minimum 1,5x annyiba vannak, mint a pc-s verzio, holott 1 centi difi nincs...
    peldaul....horror ar nr. 1...
    Mondjuk az apple boltban meg nincs is ilyen...5770,5870 meg 2 quadro (amik egyenkent annyiba vannak, mint 2 komplett szamitogep) oszt `cakat....
  • Oliwaw
    #45
    Csak egy adalék a cégek árpolitikájához:
    Egy kamionsofőr (Scania) barátom megkért, hogy nézzem meg az elektronikus rendszerét mert valami elromlott benne és ha beviszi a szakszervizbe bármilyen hiba esetén 85000 ezer forintról indul a javítási költség. Annyit be tudtam azonosítani, hogy melyik kártya hibás, de utána nem mert n+1 lábú csazlakozóval kapcsolódott a központi computerhez. A szóbanforgó kártyán volt 3 db közönséges digitális ic meg még pár alkatrész (cirka 300 ft összköltdégben).
  • Jakuza1
    #44
    Ne terelj te kis kreten, senki nem mondott ilyet hiaba is probalsz magyarazkodni mar megint.

    Amugy hat hogyne semmilyen osszefugges nincs az eloallitasi ar es a tenyleges vetelarhoz, semmi!!! :P
    Istenem nalad nagyobb kretent nem igazan hordhat a hatan a fold. :P
  • Papichulo
    #43
    Az az ember, aki szerint az eloallitasi koltsegnek barmilyen koze van a tenyleges vetelarhoz, az szerintem ne idiotazzon senkit.

    Az Apple nem hibas abban, hogy ezeknek a kartyaknak a Mac valtozata dragabb, mint a Windowsos. Ez volt az eredeti felvetes, minden mast te koltottel hozza.
  • Jakuza1
    #42
    Nem, nem fejezem be, mert a hozzad hasonlo idiotakkal mashogy nem lehet beszelni.
    Aki a f@szsagat akarja oldalakon at megmagyarazni, raadasul ugy, hogy az eredeti felveteshez semmi koze nincs.
    Megegyszer szoval okostojas, itt te megjegyezted, hogy az Apple nem olyan moho es nem is o a hibas, hanem a neki beszallito gyartok, mert ok kepezik a draga termeket, majd amikor megkerdeztek, hogy mennyi is az annyi ami miatt az Apple kenytelen dragan adni a kartyat, jottel az E-Bay-el. :PPPP

    Hat te kreten ez kb minden irasodra jellemzo, amikor megkerdeznek valamit josz egy teljesen mas kifogassal, vagy magyarazattal.
    Amikor azt mondjak hulye vagy mert kimentel esernyo nelkuk es borig aztal mert kint szakad az eso, te jossz azzal, hogy nem is te szaraz vagy, mert a nagyanyad milyen szepen stoppol.

    Kb ilyen szinvonalu a magyarazkodasod allandoan.
    Tehat megegyszer, az Apple tularazza a termekeit es mindenkit leakar huzni, azert arulja 400dollarert azt a kartyat, amit fogadni mernek jocskan olcsobbert kap es nem magyarazza meg ezt a tenyt az sem, hogy milyen tipusba gyartjak, mert annak semmi koze nincs ahhoz, hogy mennyi egy termek kiskereskedelmi ara es mennyi az eloallitasi koltsege a termeknek.
  • Papichulo
    #41
    Mit nem ertesz azon, hogy ezeknek a kartyaknak eleve dragabb a Mac-es valtozatuk?

    ps: A szemelyeskedest fejezd be!
  • Jakuza1
    #40
    Es a retard megakarja magyarazni egy tomshardware irassal, aminek semmi koze nincs ahhoz, hogy a gyar mennyiert adja az Applenek a kartyat. :P

    Folytasd csak hadd rohogjunk meg rajtad egy kicsit.
  • Papichulo
    #39
    Pricing is expected to be around €400 to €450. This is significantly more expensive than the ordinary HD 7950, which can be picked up for about €250. No word on availability. - http://www.tomshardware.com/news/Sapphire-7950-Radeon-AMD-Apple,21404.html

    A Mac Edition videokartya eleve dragabb, mint a hagyomanyos valtozat.
  • Jakuza1
    #38
    Jah hogy te kreten neked az ebay a forras, hogy mennyiert szerzi be a kartyat az Apple. :P

  • Papichulo
    #37
    az angol ebayen a lentebb enlitett kartyat lattam mar unused, but no original package kiszerelesben vagy 200 fonttal olcsobban, a csomagolas meg nem hiszem, hogy ennyit erne

    A csomagolas semmikeppen sem er ennyit, mivel a 100% az eros felar, bar ketlem, hogy itt mondjuk kapsz hozza garanciat. Meghat ez az ebay, itt barmi lehet, az Apple nem igazan erre a modellre epit :)

    Mindazonaltal az ketsegtelen, hogy az alkatreszeket nem erdemes brand cegtol venni, bar ok ezeket jobban tesztelik es garantaljak, hogy jol fog mukodni az aktualis gepben, de a felar az eleg remiszto.

  • cateran
    #36
    A brand gepekkel kapcsolatban maximalisan igazad van (ide beletartozik az Apple is:P) Horror aron adjak, minimalis atkonfiguralasi/testreszabasi lehetoseggel (legtobbnel pl nem lehet asztali gepet kerni hdd es/vagy windows nelkul...wtf?)
    Valamint hajlok arra, hogy alairjam, hogy az Applenek eleve dragabban adjak a gyartok a dolgokat...de hogy nem ennyivel, az is tuti (az angol ebayen a lentebb enlitett kartyat lattam mar unused, but no original package kiszerelesben vagy 200 fonttal olcsobban, a csomagolas meg nem hiszem, hogy ennyit erne:D)
  • Papichulo
    #35
    Amugy forras a gyarto ararol ?

    Mivel ugy latom, hogy ezt mar nem gyartjak, ezert ilyet nem tudok mutatni, ellenben az ebay-en sem sokkal olcsobb, igy nem latszik igazolodni az 500%-os arres elmeleteled.
  • Jakuza1
    #34
    Megapathetic:

    http://store.apple.com/us/product/MC743ZM/A/ati-radeon-hd-5870-graphics-upgrade-kit-for-mac-pro-(mid-2010-or-early-2009)
  • Jakuza1
    #33
    Hat hogyne, mert a gyarto eleve dragan adja. :P
    Te mindig megmosolyogtatsz engem a butasagoddal.
    Amugy forras a gyarto ararol ? :P
  • Papichulo
    #32
    vannak olyan cegek, amelyek pofatlanul probalnak meggazdagodni 500%-os haszonkulcsal

    Vagy csak nem az eloallitasi arat kene nezni, hanem beleszamolni egy termekkel kapcsolatos minden koltseget is.

    attol meg pofatlan az Apple azzal a VGA arazassal.

    Nem az Apple miatt ilyen draga a videokartya, hanem a gyarto mar eleve dragan adja...
  • Jakuza1
    #31
    Oh ertem en, mivel vannak olyan cegek, amelyek pofatlanul probalnak meggazdagodni 500%-os haszonkulcsal, akkor az mar felmento korulmeny az Apple szamara. :P
    Hat hulye vagy te edesfiam ? Valaszolok helyetted; nem kicsit.
    Attol hogy vannak cegek, amelyek ugyanazt csinaljak, nem felmento korulmeny, attol meg pofatlan az Apple azzal a VGA arazassal.
  • Papichulo
    #30
    Oké, hogy a MacBookban jobb alkatrészek vannak

    Meg is adtad magadnak a valaszt... de tobbek kozt az MBP egy fem unibody hazzal rendelkezik, mig a HP muanyag.

    Amugy a HP termekvonalabol inkabb az Envy vonal felel meg az Apple Macbook Pro sorozatanak... az meg hasonlo arban is van. De mindig is lesz valami kulonbseg az ilyen osszehasonlitasok alatt, ezert nincs tul sok ertelme.
  • Moha Mahnian
    #29
    Auchan, 19. oldal:

    Apple MD101MG/A MacBook Pro - 336.900 Ft.

    vs:

    HP Pavilion g6-1003sh LK848EA - 124.990 Ft. (Két évvel ezelőtt ,nem akciós árban. Az akció az volt, hogy 25k vásárlási utalvány dobtak a gép után.)

    Lehet, csak én látom rosszul, de az oprendszeren, és a processzoron kívül mi különbség van a két gép között? (Oké, hogy a MacBookban jobb alkatrészek vannak, de közben eltelt két év is...)
  • Papichulo
    #28
    az eloallitas koltsege a meg sem kozelitti azt az erteket, amit pofatlanul elkernek

    Egy gyogyszer eloallitasi koltsege is filleres, megis legtobbszor nagysagrendekkel tobbet fizetsz erte... vagy egy autonak... vagy egy ruhadarabnak... de sokkolni foglak, a legtobb videokartyanak (nem csak Mac) is joval kisebb az eloallitasi koltsege, mint a kiskereskedelmi ara.

    "Elvtelen hulladek cegek..." :)
  • Jakuza1
    #27
    Teljesen jogos.
    AZ eloallitas koltsege minimalis es kozel 400 dollarert akarnak eladni egy karyat rafogva arra, hogy az mar regi, vagy ez nem windowsos kiadas. Hat hogyne, attol meg az eloallitas koltsege a meg sem kozelitti azt az erteket, amit pofatlanul elkernek. De meg csak nem is a 100%-os haszon kategoria.

    Egy elvtelen hulladek ceg.
  • arty
    #26
    jah, ugy kell a kommunizmus a világnak, mint egy falat kenyér

    legutobb is milyen jól szórakoztunk
  • Papichulo
    #25
    Nem mindenkinek tokeletes valasztas a Mac Pro, nem kivanom vedeni a konfiguraciot, en sem vennek olyat - bar a "limp hard drive offering" furcs indok, amikor normal SATA bus van rajta. Mindossze arra vilagitottam ra, hogy egy ugyanolyan alkatreszekbol hazilag osszerakott PC sem olcsobb. Nem is beszelve a brand gepekrol, ami persze mas kategoria es sokkal inkabb analog egy Apple gephez.

    De ha van hasonlo osszehasonlitasod 2008 ota, akkor lassuk!

    A videokartya azert draga, mert a Prohoz nem jo a Windows-os kiadas. Meg amugy sem vasarlunk az Apple-tol alkatreszt, mashol van olcsobban is... bar pont ez tul nem jelentosen. Ettol meg a Mac nem lesz draga, maximum a Mac-es videokartyak :)

    A HP altal arult VGA-k is botrany dragak, bar feltetelezem, hogy azokban barmely 3rd party megoldas alkalmazhato, persze erre mar nem fog vonatkozni a HP garancia, sem pedig a gepre, ha emiatt hibasodik meg.

    ps: Kontextusbol kiragadott mondatok nem erositik az allaspontodat.
  • cateran
    #24
    Remelhetoleg ez sokkal izgalmasabb magyarazkodast szul majd :D
    Abba a "gagyi" PC-be 1 HD7970-es vagy GTX 770-es nem kerul ennyibe...
  • cateran
    #23
    Ja, jo cikk...
    "Those who claim that they can build "the same" PC for half the price are at this point baseless."
    vs
    "There are obviously (or not) several reasons why Mac hardware is more expensive than the PC equivalent.
    ....
    Apple’s high prices are a matter of being "premium." "

    Aztan ramutat arra is miert is szopoag az Apple:
    "The problem with the Mac Pro in particular is that it’s base hardware configuration is imbalanced.Massive processing power, but limp graphics and hard drive offerings."

    A vegere pedig az abszolut csucs..2008-as cikk....
  • teccikérteni
    #22
    "Amikor valaki ír egy programot egy Androidos telefonra akkor Oracle Java eszközöket használ mindenre. És csak a legvégén nyomja meg a gombot, hogy átkonvertálja az Android formátumára."

    Ez most nem teljesen tiszta számomra, valaki nálam tájékozottabb felvilágosítana?
    Gondolok arra, hogy Ubuntu alatt pl. az OpenJDK az alapértelmezett Java környezet/fordító, illetve arra, hogy a Java-t nem az Oracle fejlesztette ki, hanem a Sun(?) akiket felvásároltak, és most tulajdonképpen az fáj neki, hogy "nem jött be az üzlet", és nem tudnak a Java nyelv használatának ürügyén megsarcolni másokat?
    Vagy én tudok rosszul valamit?
  • Jakuza1
    #21
    Sajnalni ? Teljes mertekben megerdemlik.
    Mindegyik csak a profitot nezte, es ugy gondoltak, hogy majd jol lehuzzak a kinaiakat az olcso munkaerovel es amig kizsakmanyoljak oket, ahogy eddig a sajat szegeny retegeikkel tettek.
    Hat most jol megcumizzak, mert nem hulyek a kinaiak, nem veletlenuk tudtak tobb ezer ev alatt ekkora birodalmat krealni es fent maradni.
    Most meg szepen elloptak a technologiat, es a dolog visszafele kezd elsulni.
    Szoval egyaltalan nem kell sajnalni, azokat akik mindenkit kiakarnak zsigerelni. Sot, az lenne az igazi, hogy mindenkit aki ilyen elv alapjan probal ervenyesulni utolerja a vegzete, hogy vegeterjenek a veget nem ero lehuzasok es kizsakmanyolas.
  • sanyicks
    #20
    hát persze hogy nem sikerül ha ugyanolyan túlárazott(miciszopsz egér, "igényesssen" karcolódó "egy milliméter hely sem marad benne" ház, alkatrészekből próbálják... amúgy kb fele annyi lenne.
  • Sir Quno Jedi
    #19
    Mármeg miért is lenne? Azok is már rég "érték alapú" politizálást folytatnak (ezt tán egy pénzügyi/politikai műsorban mondták róluk, de igaz :D), azaz a legvadabb kapitalista rémálnál is kapitalistábbak, csak a rendszer "neve" más, meg a kirakati ideológia. A lényeg ugyanaz ám. Mivel lehet velük így csinosan üzletelni és ócsóé gyerekmunkát venni, így minden kapitalista szívesen biznicel a "vörös" elvtársakkal. Ez a kámmunista maszlag csak színjáték csupán, még azt a csöppnyi ideológiai jelentőségét is elvesztette, amit annak idején talán jelenthetett volna.

    A világ egységes valamiben és ez a közemberek legalizált kizsákmányolása vadkapitalista módszerekkel. A címke nem számít rajta, a tartalom ugyanaz.

    Vallják ők is, hogy csak egy az isten és pénz az ő neve.
  • zola2000
    #18
    persze csak akkor jó irányba ha Kínában politikai változás is lesz.
  • zola2000
    #17
    Én inkább azt josolom, hogy Kína is pár évtized alatt ugyanolyan fejlett nyugati ország lesz, mint japán vagy Dél Korea, az olcsó munkaerő meg Afrikában lesz.

    persze tény, ha Kína így fejlődik, akkor az megváltoztatja a világot ... Amerikát elnézve jó irányba.
  • asgh
    #16
    Pont ez a lényeg: ha csak a vasat nézed, akkor az Apple drágább, ha mellé teszed az OS-t, szoftvereket, tartalomszolgáltatást és mindezek, mint rendszer minőségét, akkor meg nem.
  • Papichulo
    #15
    Azért ha megnézzük az apple vasakat, papíron nagyon gyengének tűnnek, cserébe jó drágák

    Ez egy altalanos tevhit. Az ugyanolyan elemekbol epitett PC-k sem olcsobbak jelentosen. A Tomshardware megprobalt nagykerbol szarmazo alkatreszekbol megepiteni egy MacPro-t, de nekik sem sikerult olcsobban. Az arkulonbozet $5.67 volt.
  • zola2000
    #14
    Azért ha megnézzük az apple vasakat, papíron nagyon gyengének tűnnek, cserébe jó drágák, míg a nintendo is papíron gyengébb, cserébe olcsóbb is, és ami nekem nagyon szimpatikus, hogy a retron kívül csak japán fejlesztőik vannak, és manapság is japán fejlesztőkkel bővít (monolithsoft, atlus).
  • Papichulo
    #13
    A Lenovo kutyakozonseges HW gyarto vagy a Dell... az Apple nem, mivel komoly SW fejleszto kapacitast is fenntart mellette. Igazabol egyetlen HW gyarto sincs, aki desktop OS-t tudott fejleszteni az Apple-on kivul. Mivel nem arulja az OS-t HW nelkul, ezert nem lehet tudni, hogy melyikbol lenne nagyobb bevetele, mivel kapcsoltak a termekek. Lehet, hogy iOS nelkul kutya sem venne egy iPhone-t es a Mac-ek nagy vonzereje is az OSX-ben van. Plusz ott vannak meg a szolgaltatasok es a digitalis media is. Ezert nem csak egy "kutyakozonseges" HW gyarto az Apple, szerintem.