48
-
cateran #48 Jo kis sztori, de most nagyipari (mezogazdasagi) felhasznalasrol van szo, nem a kiskertrol a haz vegeben. 100 hektarral mit csinaltal volna? 1000-rel? -
fonak #47 Meg autók pl. :) -
#46 Meg haditechnikára. Miközben az ország felében csak azért venni észre, hogy nincs középkor, mert van mobiltelefon meg modernebb ruha... -
fszrtkvltzttni #45 A kommunikáció (ami ma internetet jelent) pedig igenis kibaszottul fontos. Enélkül nem lehet országot irányítani. Persze lehet csinálni földi hálózatot is, de annak kiépítése se lenne olcsóbb, illetve egy olyan országban mint Nigéria, ahol pillanatok alatt kitörhetnek helyi lázadások, nem is túl biztonságos.
Azok az összegek pedig amik itt szerepelnek nevetségesen alacsonyak. Indiát miért nem baszogatják, ott arányaiban és abszolút értékben is többet költenek űrkutatásra, miközben ugyanúgy tömegek éheznek. -
fonak #44 Én lenni Nigériai Űrhajós. Küldeni nekem 1000 dollár, hogy visszatérhessek a földre? -
kissssss #43 tudod te hogy milyen nehéz patákkal billentyűzetet használni??? -
xNecroBladex #42 "Na ezen most felnyerítettem!"
Te egy ló vagy, aki megtanult magyarul gépelni? -
Sajátvéleményem #41 Csak nem Ők is a HAARP-t fejlesztik?
http://idokjelei.hu/2011/05/a-titkos-idojaras-befolyasolo-fegyverek-sok-millio-embereletet-olthatnak-ki-figyelmeztet-egy-orosz-politikus/ -
Crane #40 "Inkább a daily mail felháborodása a baromság"
Teljesem egyetértek. Fingjuk sincs a firkászoknak a kérdéskörről, csak felkaptak egy témát uborkaszezonban. Szalagcímnek jó lesz. Ennyi.
Arról persze kuss van, hogy a BP meg a Shell ott szívja az olajat, és súlyos környezeti károkat hagynak maguk után, plusz kizsákmányolják a helyi lakosságot.
javascript:document.newmessage.submit();
A műhold mezőgazdasági funkciójához amúgy hozzátartozik, hogy Nigéria lakosságának 40% él mezőgazdaságból. Azért ez legalább 70 millió fő. -
#39 Valószínüleg kiszámolták, hogy egy saját műholdat fellőni ami évtizedekig szolgál olcsóbb, mint évtizedekig fizetni a nyugati cégeknek műholdhasználatért ... esetleg fizetnek Nigériának a szomszéd országok is a műholdhasználatért -> jó befektetés.
Illetve tegyük fel hogy nullszaldós: akkor is megéri, ha Nigériai mérnökök dolgoznak rajta, tehát ők veszik fel a fizetést.
Inkább a daily mail felháborodása a baromság. -
Archenemy #38 Ez egyébként az internet csodája, minél távolabb van egy kommentelőtől valami, annál jobban tudja, hogy mi a helyzet :)
De szerintem is értelmes az internet, és értelmes dolgokra is lehet használni. Az én munkámhoz is szükséges, hogy legyen pl. -
#37 Nem mellesleg, ha nem lenne internet, akkor valaki dolgozni sem tudna. Például én sem. Galampostával vagy Morse-jelekkel nem olyan hatékony a külfölddel való kommunikálás.
Nem is olyan régen még jól elvoltunk egy barlanggal, pár megnyúzott állat bőrével és egy bunkósbottal. Másra nincs is szükségünk ezek szerint. -
johnfly #36 "Azért annyire nem fontos a tetü internet"-
Én egy szegény ember vagyok. Keveset keresek, amim van be kell osztanom. Az internetnek hála hozzájutok olyan információkhoz, ami nélkül már rég éhen haltam volna.
Attól, hogy nem gyarapítod azok táborát, akik értelmes dolgokra tudják használni az internetet (sokan vagytok), még nagyon sok előnyös döntés kerülhet annak birtokába, aki időben tudja a megfelelő információt megszerezni a megfelelően korrekt forrásból.
Csak, hogy egy mezőgazdasági példát hozzak: Tavasszal jött egy jégeső, a palántáim kint voltak edzésen a szabadban. 6-7 perccel előtte azonban a meteorológiai radaron láttam a kialakult helyzetet, és nem kis kártól mentett meg, hogy időben tudtam cselekedni. Ellenben a szomszéd néni csak legyintett, látván a kapkodásomat, hogy keletről jön a vihar, onnan nem szoktunk jeget kapni. Hát most szoktunk. Ő nem ismeri az internet erejét. Alien 47 sem. -
#35 Szeritned a nyugati országok mezőgazdaságát vizsgáló holdak azok Nigéria feletti pályán mozognak...? -
alien47 #34 "műholdak alkalmazása mezőgazdaságban elégedhetetlen" látom te is egy kapitalista eszmét valló egysikú kocka vagy! Ugyanis van fent elég műhód és nem kell még párat fellőni. 12 millió dollárból egy ideig lehet másik műhód adatait felhsználni a gazdaság szárnyalásához. Akinek nincs pénze ne akarjon luxusvillában élni. Ezt megtanulhatttad volna a 2008 as válság leckéjéből.
Szóval szép a monológod, de töröld ki vele!
-
Thrawn #33 Sok mindenre mondhatjuk, hogy a feltalálása előtt megvoltunk nélküle is. Végül is egész jól megvoltunk lovaspostával a telefon előtti korban, petróleumlámpával az elektromosság előtti korban, stb. Mint ahogy internet és műholdak nélkül is pár évtizeddel ezelőtt, de azért ha már megvannak, használjuk ki az általuk nyújtott előnyöket. -
tomazin #32 Na ez egy kicsit félreérthető lett, hogy pont Irasidus kommentje után került (ugyan az még akkor nem volt ott amikor én írtam az enyém). A meghatározás a "nevetcséges" és egyéb "szavakat" aktívan használó, térinformatikában rendkívül jártas, magasan kvalifált tudósokra vonatkozott. -
tomazin #31 Annyira szeretem a komment szekciót, ahogy az agysebészek észérvekkel próbálják előadni a megdönthetetlen tényeiket :D -
Irasidus #30 Lehet kapával és vödörrel is mezőgazdaságot csinálni. Igaz akkor sokan éhen pusztulnak mert nem túl hatékony módszer. A műholdak alkalmazása mezőgazdaságban elégedhetetlen, már ha nem akarsz éhínséget, és sok halottat.
Idézet, ami csak egy példa (ugyanis az internetet megnyitva olvashatnád hány ezer féleképpen segíti a műhold a termelést - csak te is olyan vagy, hogy szarsz utánanézni a dolgoknak. Nyilván fontosnak érezted megosztani azt, hogy fogalmad sincs mire jó, de biztos nem kell nekik...):
"A növényzet által visszavert elektromágneses sugárzás segítségével korán megállapítható a vetemények megbetegedése, még mielőtt az akár szabad szemmel láthatóvá válna. A beteg területek helyének pontos meghatározása azután felhasználható a precíziós mezőgazdaságban: a műholdképek alapján összeállítható egy olyan térkép a területről, ami tartalmazza a kezelendő (beteg, gyomos) részek koordinátáit. A felszínen a permetezőgépet üzemeltető traktor GPS vevővel folyamatosan méri a pozícióját a táblán és csak azokon a területeken, illetve olyan mennyiséggel permetez, amelyet a kezelést tervező személy előre meghatározott.
Az országok, közösségek gazdálkodásának nélkülözhetetlen eleme a termés pontos, megbízható előrejelzése. A termést a vetésterületen és a területegységben betakarított termésben mérjük (termés = terület * hozam) Ennek meghatározása elvileg egyszerű, ám a gazdaságok száma, ahonnan adatokat, mintákat kellene szerezni, és egyéb tényezők miatt ez nehézkes. Ezért korán, már a nyolcvanas évek elején felvetődött, hogy az objektív műholdfelvételeket használjuk fel a termés-előrejelzéshez. A felvételeken az egyes táblarészletek részletes bontásban (0,04 - 0,1 ha) azonosíthatóak, és a növények által visszavert sugárzás, valamint annak időbeli változása nemcsak a növény azonosítását teszi lehetővé, hanem állapotát, fejlettségét és fejlődését is tükrözi.
Magyarországon a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) 1997 óta minden évben pontos termésbecslést ad a nyolc legnagyobb területű szántóföldi növényre (pl. búza, kukorica, napraforgó) már az aratás előtt. Az év során öt alkalommal ad számszerű és térképpel kiegészített termésbecslést a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak." -
alien47 #29 Azért annyire nem fontos a tetü internet, meg a nevetcséges okokból felküldött műholdak.
Előszőr fejlesztenék a mezőgazdaságukat, csatornahálózat, tengerviz-sótalanítás, öntözés stb. És utána, ha már szárnyal a gazdaásguk kellene műhódakra költeni. Szemét vezetés elórja a rengedteg pénzt fölösleges dolgokra. Ki tudja mi van még a műhódjaikon a bevallott dolgokon kívűl....
-
Crane #28 Hát a Masat–1 az smafu? :) Nekünk is van űrprogramunk, és a ESA-val és a NASA-val is együttműködünk. Komoly berendezéseket fejlesztünk (pl. Pille). -
fszrtkvltzttni #27 "En elhiszem, hogy hasznos, meg kenyelmes, de ne bassza mar meg a pereces, hogy muholdak, meg internet nelkul mindjart kihal az orszag...."
Internet alatt ne Facebook-ra gondolj, és igenis fontos dolog. -
fszrtkvltzttni #26 Persze, mert kivágják a fákat, hogy legyen elektromosság a zinternetedhez. Fa nélkül pedig nincs hód. Hód nélkül meg hogy hódítsa? -
ostoros #25 A sáskák fiatalabb korukban röpképtelenek. Ha ilyen stádiumban felfedezik őket, akkor repülővel, permetezéssel könnyen védekezhetnek ellenük. Akár még azelőtt, hogy lakott területre érnének. A felderítésnek ez a módja lényegesen olcsóbb, mintha repülőről végeznék, amely ráadásul esetleges is, hiszen nincs folyamatos légiőrjárat, hogy figyeljék a sáskákat. -
cateran #24 Nem ertek hozza, ugyhogy kicsit homalyos a dolog. Mitol klassz muholdrol nezni a saskak altal letarolt teruleteket, meg mit akadalyoz meg, ha teszem azt keletre fordulnak? Hipp-hopp betakaritjak a termest elottuk vagy mi? El nem tudom kepzelni hogy a picsaba maradtak eletben a muholdak elott....En elhiszem, hogy hasznos, meg kenyelmes, de ne bassza mar meg a pereces, hogy muholdak, meg internet nelkul mindjart kihal az orszag.....Persze, jo ha van, de azert ki ne talaljuk mar, hogy a letezes egyik alapeleme es ezek nelkul mar a buza sem terem meg, meg a krumpli se.... -
#23 Ne keverd,nem zöldek. -
Thrawn #22 Nem, nem egyenként figyelik és nem is ismerik őket név szerint. Viszont a több milliárd példányból álló sáskafelhőket nyomon tudják követni, az általuk letarolt terület is egészen másképp fest az űrből, mint az ép. Így nyomon tudják követni a sáskafelhő járását. -
MasterMason #21 Végül is tök logikus, hogy a max 15 centi nagyságú sáskákat minimum 200 kilométer magasságból figyeljék. Meg amúgy is, a zöld termőföldeken kitűnő kontrasztja lehet ezeknek a zöld sáskáknak. :D
Egyébként elnézegetve Nigéria fővárosát, hát annyira nem szegény ország.
http://www.youtube.com/watch?v=eqLtVmnsfmc -
karesz6 #20 De beleharapnak de pl ki tudják őket írtani amíg a ritka termő területekig el nem érnek. -
karesz6 #19 Ha évente ezzel elkerülnek egy pár millióm dolláros veszteséget(pl egy csúnyább vihart vagy azsályt) már megérte. A reform nem jelent egyet a magyar változattal (x% al kevesebb mindenre). -
keembo #18 "Nyomom tudják vele követni a sáskákat? Na és? Ha a sáskák tudják, hogy műhód-ról figyelik őket akkor nem harapnak bele a termésbe? :D"
Na ezen most felnyerítettem! -
COOLancs #17 " NASRDA adott megbízást egy kínai építésű kommunikációs műholdra, a NigComSat-1-re is" - Ez fáj szegény briteknek, miért nem tőlük rendelték meg
-
MasterMason #16 "az elsivatagosodás, vagy akár a sáska rajok nyomon követésére is tervezték."
"Azért vannak ott, hogy a mezőgazdasági termelést figyeljék, növelve az élelmiszerbiztonságot"
Nem tudom, mitől jelentene élelmiszer biztonságot egy sáskaraj ellen bármelyik műhold?
Nyomom tudják vele követni a sáskákat? Na és? Ha a sáskák tudják, hogy műhód-ról figyelik őket akkor nem harapnak bele a termésbe? :D
-
Thrawn #15 Indiának sokkal komolyabb űrprogramja van, saját hordozórakétával, holdszondával, stb. Pedig ott sincs kolbászból a kerítés. Amúgy meg úgy látszik, már Afrikában is tudják, hogy az űrkutatás már régóta nem a kidobott pénzről szól. Ellentétben velünk, akik végre valahára csatlakozunk az ESA-hoz, hosszú évek semmittevése után. -
osztmivan #14
Mér nem lehet üzenetet szerkeszteni
kötsögség
-
osztmivan #13 -
osztmivan #12 <iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/hu8tofYrYRA?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> -
#11 Egy 2 állású kapcsoló 2x többet tud mint egy ilyen majomember, szóval nem hiszem hogy nagyon komoly dolgokat művelnének. De amúgy is inkább az űrbe menjenek mint európába=/ -
keembo #10 OFF
Afrika szuperhatalom lesz titokban, miközben mindenki Kínára fókuszál. Nigériáé az űrprogram és az olimpiai játékok, Uganda meg majd Hollywoodot végzi ki:
ON -
#9 Azért gáz, hogy nekünk nincs lófaszunk se de Nigériának már 2003-óta van űrprogramja