Tanuljunk kínaiul

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Kezdjuk azzal, kinai nyelv nincs. A ket legnagyobb nyelv kinaban a mandarin es a kantoni. Baromira nem ertik egymast.

Szoval az az 1,3 milliard is jo ha parszaz millio.

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

RelakS
Vagy az ilyen szivatást el lehet kerülni 😊

és még többebb 😊

sg discord: https://discord.gg/ezkyQvNE

Molnibalage
Ez a tipikus idióta statszitka. Kínán kívül gyakorlatilag sehol nem értik meg. Egyébként a matekod is érdekes. A cirka 7 milliárdos populációból jó, ja 1,2-1,3 milliárd kínai.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

MerlinW
Ha azt vesszük, hogy a világ harmada megérti, nem olyan felesleges nyelv az😊

[merlinw.org]

Fehercsoki
A macska viszont még mindig ott van mint végtelen olcsó húsforrás.

Lacee86
Sztem a lóhús drágább. 😉

"Winning isn't important. It's the only thing that matters."

Telhetetlen vagyok, meg egyébként is lassan haladnék vele magyar nyelvû tananyag nélkül. A legközelebbi tanfolyam meg kb másfél-két órára van. 😞

"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."

RelakS
Nem elég a japán, össze akarod zavarni az írástudásodat? 😄

sg discord: https://discord.gg/ezkyQvNE

Nem látom létjogosultságát én sem a kínai nyelvtudásnak, feltéve, hogy nem odakinn akar valaki dolgozni. Egy esetben tudnám az itthoni használatát elképzelni, mégpedig ha néhány szolgáltató áttolná ide az ázsiai ügyfeleiket érintõ support központját (amire az idõeltolódás miatt nem sok esélyt látok)...

Multinál melózok, ahol egyre több kínai ügyfelünk van. A problémáikat minden esetben angolul kommunikálják felénk. És ezzel semmi gondjuk (leszámítva minket, akiknek meg kell érteni az "ázsiai angolt"). Egyszerûen számukra is természetes, hogy hiába vannak rengetegen, ha például egy európai szolgáltatást vesznek igénybe, akkor az ott elfogadott nyelven kell kommunikálniuk.

Közben megnéztem profession.hu-t, jelenleg 3 kínai (mandarin) és 5 japán álláshirdetés van (1 közös). Többségében call center-es. Na most egy call centeres fizetés (még ha speckó nyelv miatt esetleg jobban fizetõ is) messze alulmarad egy olyan fizetésnek, amit elérhetsz azzal, ha a kínaival eltöltött évek helyett szakmai tudást halmozol fel...

Persze ha ezt hobbi, vagy esetleg agyi tornaként ûzi valaki, azzal semmi gond, de azért erre karriert alapozni necces. Nem hinném, hogy az a hatalmas kínai térhódítás még a mi idõnkben eljönne...

Molnibalage
Egy normális angol középszint elérése évekbe telik, akkor egy kínainál fel nem fogom ez mennyi lehet. Mert ahhoz, hogy kínaiul tanulj és gyakorold Kínába kell menni. Kinek van erre pénze és ideje. Aki akarja tegye, de szerintem ez legfeljebb hobbinak jó.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Zomil
Pl. japánban angol tanárként hülyére tudod magad keresni, arra tökéletes 😊

Heeding The Call, one and for all \"But now the rains weep o\'er his hall,with no one there to hear\" \"Never let your sense of morals get in the way of doing what\'s right.\"

balintk
Nem feltétlenül kell tökéletesnek lenned kínaiból. Elég egy középszint, Angol felsõfok aztán elhelyezkedhetsz egy Angol leányvállalatnál. Az pedig nem kifogásolható, hogy most az egyik legkelendõbb nyelv, mivel ott van az eko robbanás.

Molnibalage
A kínai nyelv megtanulására fordított idõbõl olyan mûszaki és más ismeretekethet szedhetsz fel, hogy labdába nem rúg mellette az, hogy angol helyett elpöntyögsz kínaiul. Ugyanis a kínai mûszaki nyelv nélkül mûszaki területen szart sem ér, hogy "tudsz kínaiul". Akkor inkább legyen mûszai angol és jó mûszaki tudás, mint gyengébb mûszaki tudás és kérdéses mûszaki nyelv...

balintk
Lehetséges, hogy sokan beszélik, de közel sem perfekt szinten. Japánban még mindig alig mernek megszólalni angolul, még ha esetleg tudnak is.

A tradicionális kínait tényleg fölösleges megtanulni, kivéve ha nyelv fanatikus vagy. Azonban a Mandarint, mint nyelvet már annál inkább. Egyrészt könnyebb és sokkal többen beszélik.
Az pedig badarság, hogy nincs értelme megtanulni kínaiul, kivéve ha az a célod h. sikeres karriered legyen, mert hatalmas (fõleg most) a kínai piac, és már hazánkba is egyre több kínai cég jön be. Persze ez attól is függ h. mi a célod, és hol szeretnél elhelyezkedni.

flashpointer
Itt németországban felvetették hogy be kellene vezetni az iskolában a kötelezõ kínai nyelvtanulást az angol mellett.

Emancipate yourself from mental slavement!

Molnibalage
Ha normális tudásom van, akkor fogadják el az angol nyelvet is. Én még egyetlen nem kínai mérnökkel sem találkoztam, aki beszélte volna a kínait... Szóval lehet, hogy õk szeretnének ilyen mérnököt, de nagyítóval sem találasz.

Másik kézrõl pedig, az itteni oktatás jóval magasabb színvonalú mint a kínai, szóval ha normális mérnöki tudásod van, simán kimehetsz oda dolgozni (jó pénzért).

flashpointer
Egy csomó mérnököt keresnek a kínaiak zsákpénzért, pl neked azért 😊

Itt, ebben az országban meg lehet ebbõl élni. Rengeteg a kínai/japán turista. És van igény tolmácsokra és idegenvezetõkre is.

Molnibalage
Melyik országban és hol? Ha tolmács kell, akkor szerinted téged hívnak, vagy egy profit? Mire profi szintre eljut valaki...

A japók nagy része beszéli az angolt...

A kínai és japán nyelvet kevesen beszélik, ergo tolmácsként vagy idegenvezetõként k*rva jól meg lehet ebbõl a két nyelvbõl élni.

Molnibalage
Pont annyi értelme van, mint kínaiul. Semmi. Van olyan ember, aki igen jól beszél japánul, 10+ éve ott él, de most is kívülállóként kezelik.

(Számomra valami rejtélyes oknál fogva a távol-keleti népek illedelemesek, de alapvetõen nem csípik az idegeneket...)

szabii98
basszus, már majdnem megkérdeztem hogy minek van rajtad cipõ otthon, mikor rájöttem hogy nem otthon vagy 😄
valahogy átsiklottam a cégbe szöveg felett

I met God. She's black

SixPaths
Tanuljunk inkább japánul.

No one knows what the future holds. That\'s why its potential is infinite. El Psy Congroo

Molnibalage
Mindenki kínai, aki a nagyvilágban érvényesülni akar az vagy a helyi ország nyelvét beszéli vagy angolt vagy más világnyelvet. Semmi értelme megtanulni a kíanait.

Attól meg, hogy n+1 cucc made in China az azt jelenti, hogy külföldi technológiával készült, csak a gyártósor van ottan. A "kínai" termék sem kínaiul karattyol veled...

A listám meg Tinman listájához hasonló...

Fehercsoki
De amúgy semmi jelentõségük, ha nem lennének kínaiak akkor megoldanák robotokkal...(hosszú távon nem is lenne drágább)

Tinman
Cégbe, most:

- Made in Finland (Nokia N8 balról)
- Made in Japan (Panasonic vezetékes telefon balról)
- Made in Hungary (Ásványvíz jobbról)
- Made in Malaysia (cipõ a lábamon)
- Made in EU (poló rajtam)

Tovább is kutassak még? ;-)

Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.

Molni, a 2-3 hét a tónusokra értettem, mert ugye 5 db van és mindegyikjelentés módosító, szóval nem az egész nyelvre. 😄
#4-es hozzászólásban ugyan az a szó van a különbözõ tónusokkal, szóval ahozz kell 2-3 hét hogy rendesen meg tud különböztetni hogy valaki az anyukájáról vagy a lováról beszél. 😄

"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."

Prézli
Nézz szét a szobában és fordíts meg 10 random tárgyat, olvasd el amit látsz, ezért 😄

flashpointer
Amúgy volt egyszer egy videóban, hogy az alap szintet egy európainak kb 5év elsajátítani kiscsoportos foglalkozásokon.

flashpointer
Én is terveztema közeljövõben de most a linkelt oldalon lévõ mondókáktól elment a kedvem 😄

Molnibalage
Nagyon sok felesleges szabadideje lehe valakinek, aki képes kínai nyelven tanulni. Gyakorlati haszna kb. 0...

Azt olvastam hogy tanfolyamon tanár segítségével 2-3 hét alatt tökéletesen elsajátítható (hetente 3-5 óra), persze az órákon nem csak ezt tanulják.

2-3 hét alatt semmilyen nyelvbõl nem érsz el komoly eredményt, nemhogy kínaiból...

cSuwwi
legalább érted majd, ha a kínai kajáldában kiabálnak egymással, hogy a csirkehús drága, a jó lesz a lóhús is ezeknek 😄

shit happens

Fehercsoki
Miért pont kínaiul? Teljes felesleges nyelv szerintem😮

Azt olvastam hogy tanfolyamon tanár segítségével 2-3 hét alatt tökéletesen elsajátítható (hetente 3-5 óra), persze az órákon nem csak ezt tanulják.

Interneten szerintem csak úgy lehet ha meghallgatjuk.

wá szó a 4 tónusal

Prézli
Nagyon szívesen részt vennék a dologban, de hogyan kivitelezhetõ az alant említett jelentést nagyban módosító hangsúlyozás készségszintû elsajátítása amennyiben nincs jelen állandó kontroll?

passatgt

NÍ HAÓ!

★★★★★

a hangsúlyokkal kapcsolatban még egy példa,

"ma" szó:
1. tónus: anya
2. len, vászon
3. ló
4. leszid, kioktat, kijelöl,leszámol
5. kérdõ partikula

Egy kis infó:
a nyelvben 5 féle jelentés módosító hangsúly van.

pl:
A hangsúlyokat a magánhangzók fölött jelölik:
wǒ xiǎng wèn nǐ: Kérdezni akarok valamit
wǒ xiǎng wìn nǐ: Meg akarlak csókolni

vagy ha valaki pl egy taxi sofõr megkér a biztonsági öv használatára (felvenni):
ānquándài: biztonsági öv
ānquántào: óvszer 😄

Zomil
Neten keresztül, egyedül, elég huzos vállalkozás.

Heeding The Call, one and for all \"But now the rains weep o\'er his hall,with no one there to hear\" \"Never let your sense of morals get in the way of doing what\'s right.\"

Yo,
üdv a kínai nyelvcsoportomban!
Tanuljunk együtt kínaiul!

Magyarul elég kevés anyag érhetõ el ingyenesen, angolul meg még nem néztem meg õket.

A legjobb netes magyar tananyag amit találtam, de ez inkább csak kedvcsináló:

link