28
  • sanyicks
    #28
    Remélhetőleg nem csináltam az liberoffice-hoz olyan bugyuta használhatatlan hulladék felületet mint az mso-hoz, elég az a foshalmaz abban. Használhatónak kell lennie egy felületnek és nem pedig "más"-nak, már pedig ez a tosszunk minden 1 pixelre baromság nagyon durván hátráltat mindenben.
  • sanyicks
    #27
    de ha ez így lenne, ki fizetne zsebpénzt az illetékes elvtrársnak a megállapodásért? Mert most a microsoft teszi, de linuxnál ki tenné? :D
  • Tetsuo
    #26
    Hosszútávon mindenkeppen jobb fuggetlenedni egy multitól. Foleg, ha késobb nem az amerikabarát utat járjuk és feltételezhetoen kémkednek minden eszkozzel.
    Másrészt ha az embereket képezni kell, az csak jó lehet, a mai, amúgy butuló világban.

    Hogy mennyibe kerul maga az átállas, az ezen elonyok után szinte mellékes, de hosszútávon olcsóbb lenne es Magyarországon egy komoly Linux-kozosség jonne létre, amire K+F-et is lehetne alapozni, amire pedig... :)
  • DontKillMe
    #25
    #1: "A linuxért nem kell fizetni."
    -Van, amelyikért nem kell, fogalmazzunk pontosabban. A fizetős verziókért kell, de szinte minden esetben oka is van ennek. Suse-nál a sima suse, Red Hat..etc. Mindegyikhez jár komoly support is, ami mondjuk egy migrációt nagyban megkönnyít.

    #2: A német külügy használt linuxot, de pont amiért az előbb említett okok miatt nem fizetős volt, egy rakás supportot önerőből kellett megvalósítani, ami jelentősen drágította a disztribúció költségeit, ezért ők is visszaálltak MS-re.
    "Igaz a Suse fizetős" - Ez így, ebben a formában nettó hülyeség. Van fizetős, supportos része, és van az Open Suse, ami igazából ingyenes licencű.
    "de nem olyan vészes, mint a windows, amit elviekben 3-5 évente cserélni kell(ene). "
    -Ismét nettó marhaság.

    #3:
    "Tuti van Kínának saját rendszere, már csak abból kiindulva, hogy ott szinte minden amerikai tartalmat tiltanak..."
    -Van, de nem ezért. Linux alól is lehet(ne) youtube, face..etc tartalmakat elérni, ott is van chrome, vlc, firefox, thunderbird..stb.

    #6:Nagyjából fedi a valóságot. Kiszolgáló szinten most is inkább a Linux dominál. Kliens oldalol kevés a jó alternatíva, egyéni support híján eléggé halott a dolog, a fizetős meg ugye ugyanolyan fizetős, mint az MS. Ráadásul, az említett migrációt, átképzést is finanszírozni kellene valamiből. Új belépő munkavállalókkal szemben lehet kritériumként alkalmazni, de a sok régi, odanőtt seggel, pl a sok **** közalkalmazott, tisztviselő már sokkal nehezebb a dolog.
    Lehet Linuxot használni kisvállalkozásoknál, induló fázisban, amikor eleve így tervezi meg valaki az IT struktúrát. Meglévőknél sokkal nagyobb szívás.

    #7:
    "A mai felhasználó barát linuxokkal nagyon könnyen meg lehet barátkozni. Irodákba pedig nagyon jó választás lenne az ms office helyett a LibreOffice. Egyszerűbb is kezelni, de tudása kb 95% ugyanaz. Nagyon sok alternatív program van Linuxra. Hosszabb távon mindenképpen megéri"
    -Mondom én, hogy kurvára nem érted. Egy meglévő rendszerben egy rakás "program" van, ami nem fut Linux alatt, de az adott cégnek mondjuk mindene "ezen van" 15 évre visszamenőleg. "Írattak" 1500 makrót, egyéb scriptet milliókért, amiket kidobhatnának a kukába és megírathatnák újra, tesztfázis..etc.

    #8:"Egyébként csak mezei felhasználónak lenne ingyenes a Linux. "
    -Ismét egy orbitális baromság. De tényleg. Ha fingod sincs a licenc oldaláról, akkor minek firkálsz marhaságokat?

    #11:Itt is sok az igazság, de nem ilyen egyszerű a helyzet. Magyar OS-t fejleszteni baromság. Kidobni valamire a pénzt az alapokról írva. Licenszelni kellene egy stabil platformot és megfelelő support gárdát rakni mögé. ez sem tartozik az olcsó dolgok mögé. Megváltoztatni a közbeszerzést: IMPOSSIBLE. Amíg valakinek anyagi érdeke fűződik hozzá..ehh, hagyjuk az egészet, halott ötlet. Magyarországon összefogás? L.O.L.




  • tartarus
    #24
    Az ubuntu cégeknek is ingyen van :)
  • ostoros
    #23
    A jogszabály eddig nem tiltotta. Igen. De mostantól majd elintézik, hogy így legyen. Ebben biztos lehetsz.
  • mousee
    #22
    Bocsánat, ha félreérthető voltam, természetesen olyan helyekről beszélek ahol közpénzből megy a windóz+ofisz licensz ára. Természetesen egy cégnek szíve-joga azt használni, amit jólesik.

    #21 UHU-nak lett volna értelme, ha úgy reklámozzák, hogy mostantól tudsz csont nélkül adóbevallani rajta, az openofiszos doksiformátumok pedig kompatibilisek a hivatalokban használtakkal, mivel ott is az van. Esetleg a kormány támogatta volna egy UHU-n működő számlázószoftver kifejlesztését.

    Kinézettel kapcsolatban pedig: Én 97 óta haszsnálok MSO-t (2007-esnél váltottam át OO.org-ra), céges gépemen 2010 van, otthonin pedig LO. LO jobban kézre esik, és gyorsabban tudom vele megoldani ugyanazokat a feladatokat mint a ribbonos cucc alatt. Nyilván azt szoktam meg, azt ismertem ki jobban, de hogy az új csodaribbon jobb volna... aki azt látta először, annak igen, de amúgy nem.
    Főleg ha valami új dolgot kell megtalálni: A menük logikusabbak, míg a szalagos szörnyűségen néha totál valószínűtlen helyen lehet megtalálni valamit.
  • Major
    #21
    A kérdés inkább az hogy minek. UHU-nak volt/van értelme? Nem. Aminek van értelme, ,hogy Libre/OO-nak olyan felületet csinálnak, ami eléri a mostani MS Office-ok színvonalát és nem ilyen bugyuta, mint a 20 évvel ezelőtti programok kinézetét preferálják.
  • Major
    #20
    Ez az adott cég szíve-joga, hogy mit használ. Nem kényszeríthető rá senki sem, hogy mit használjon.
  • Major
    #19
    Sokak nem igazán kívánják az Office 95 kinézetet, mi már átéltük egyszer.
  • Arnika19
    #18
    Hír ebben a cikkben ez: felvetődik a Microsoft nemzetbiztonsági kockázatának veszélye.... a kémkedés miatt!
    No mert az USA titkosszolgálat Word-ot, WinXp-t használ kémkedésre. A hülyeség határtalan, még a képviselők közt is.
  • Arnika19
    #17
    Nézd abban az iskolában ahol rendszergazdaként dolgoztam ez így volt, a jogszabály nem tiltja, hogy máshol is így legyen. Akár 1 tanterem Windows és egy másik tanterem Linux gépekkel. Hozzáállás kérdése az egész. Szövegszerkesztés, táblázatkezelés, bemutatókészítés bármelyiken tanítható, tananyag szempotjából nem releváns az operációs rendszer, ha meg op.rendszert kell tanulni arra akkor meg ismertetni kell mindkettőt és kész.
  • mousee
    #16
    Használható, csak nem érdemes használni. A feladatok többnyire direkt MSO-ra vannak kitalálva, órákon is azt "tanítják" és kb csak a hátrányod származik abból ha LO-val akarsz érettségizni.

    Igazából az lenne a legjobb, ha mind MSO-n, mind pedig LO-n tanítanák a diákokat, hátha így nem csak azt tanulnák meg hogy a második menün a harmadik opció, hanem felfognák hogy mit is jelent az a szó hogy "formátum" vagy "sortáv". Nyugodtan beleférne az időben, így is az infóórák 80+%-a csak abból áll hogy netfüggenek a diákok.

    Amúgy szimpatikus a jobbik hozzáállása. Én személy szerint ahova csak lehet, openszósz szoftvereket raknék, nyilván előtte felmérve hogy hova érdemes, és hova lenne csak kín és szenvedés, illetve ha sok melót kell belefeccőlni, akkor mennyi idő alatt térül meg a fejlesztés (ha megtérül egyáltalán).

    Ha pedig egy mezei irodában mincike MSO-t és windózt akar, akkor fizesse ki magának. Corp. környezetben nyilván elenyésző összegről van szó, de ha valamit meg lehet oldani nyílt forrású cuccal, akkor nehogy már csak azért legyen valahol win+MSO kombó, mert micike azt szokta meg.
  • ostoros
    #15
    Jaa, persze.
  • Arnika19
    #14
    Amit írsz nem igaz, az oktatásban is használható más szoftver, sőt az érettségi esetén a diák választhat is.
  • ostoros
    #13
    Az MS ezzel elintézte, hogy újabb tíz évre, hogy a magyar oktatásban csak az MS vackait tanítsák, a többi szoftveres alternatíváról pedig ne ejtsenek szót. Ez az igazság. Ennek a számunkra "előnyös" üzletnek a feltétele a tanterv meghatározása volt. Ennyi. Az már az MS-t nem érdekli, hogy otthon mit csinálsz, de a lényeg úgyis az általános és középiskola, hogy a laikusokat befűzzék. Ez aztán az árukapcsolás.
  • Arnika19
    #12
    Az utolsó két mondatod megvilágítja az egészet.
    1. A fizetett díj elenyésző az éves költségvetéshez viszonyítva, minimum 10-100 milliárd forint folyik el évente teljesen felesleges állami kiadásokra.
    2. A NEMZETI OPERÁCIÓS rendszert fejleszteni 100, de akármennyi fővel a magyar piacra - máshol nem kell, illetve a határon túliaknak úgyis ingyen adnák - finoman szólva is hülyeség.
    Egyébként a közigazgatás használhat nyílt forráskódú szoftvereket, nem tiltja semmi sem, sőt törvény van rá. De az "ingyenes és biztonságosabb" legtöbb esetben nem igaz.
  • grobs
    #11
    Alapvetően lényegtelen, de UHU-Linux ma is van, igaz kicsit kómában (anno alapító voltam), de most is csinálják. Nincs jelentősége, hogy most van-e magyar multi. Amikor UHU-t kezdtük akkor még OOo se volt magyarul, most az utolsó disztribben is beállíthatod a magyar nyelvet, és mivel a legjobb helyesírás ellenőrző "véletlenül" a hunspell nevet kapta van magyar helyesírás ellenőrzés minden szoftverben. München példáját követve az általános -és középiskolák teljes, az államigazgatásnak pedig 80% fölötti szoftver készlete kiváltható lenne.

    Sokaknak elsőre a windows ugrik be, de az oprendszer a költségek elenyésző részét teszik ki. Eleve az office is sokszorosába kerül, de egy mssql, sharepoint, vagy VS összehasonlíthatatlanul drágább.
    Az olyan szoftverek beszerzését kellene tiltani mint az ÁNYT (Delphi), vagy a Robotzsaru (MAGIC), amiket "pályázati" úton készítettek, de (szinte) képtelenség windows nélkül használni.
    Az első cél nem is lehet az, hogy a windows-t száműzzék. Multiplatform eszközök előnyben részesítése, bevezetése, használata, hogy a szükséges anyagokat ezekhez portolni lehessen, és az új anyagok ilyen eszközökkel készüljenek ... így szép lassan kikopna a platform függőség, és akkor el lehet dönteni, hogy az OS-t is cserélik, vagy az maradjon. Nem az OS jelenti a gondot, hanem a különböző cégektől való függőség.
    A probléma, hogy most az "ingyenesség" miatt az iskolák nincsenek motiválva olcsóbb alternatív megoldásokra. Nem tudnak megtakarítani azzal ha libre office-t használnak, csak szopatnák magukat.

    Az MS-nek fizetett éves díjból (kb. 1 milliárd HUF) több mint 100 fejlesztőt lehetne fizetni. 10 millió / év nem lenne rossz fizetés. A probléma, hogy a magyar mutyival ez max. 10 fejlesztőt jelentene ... az meg nem sokra elég, de egy országos átállás levezénylésére biztosan kevés.
  • Arnika19
    #10
    Multi van magyar is, úgy hogy ez így nem megközelíthető. Egyébként a Microsoft nem
    multi, a multinacionális fogalma szerint. Amíg a külföldi árú jobb, mint a magyar addig bizony azt veszek. Magyar fejlesztésú oprendszer?
  • Arnika19
    #9
    Kedves Németh Zsolt van más javaslatom Saab Svédország, Gripen vadászgép. Ott tuti van korrupció. Segítsen már Polt Péternek elkérni az ügy iratait a svéd ügyészségtől.
    "a több országban korrupciós botrányba keveredő Microsofttal " No ez azért nem igaz.
  • Arnika19
    #8
    Gondolom akkor ti - alább szólók- nem használtok Windows rendszert?
    Egyébként csak mezei felhasználónak lenne ingyenes a Linux.
  • tartarus
    #7
    A mai felhasználó barát linuxokkal nagyon könnyen meg lehet barátkozni. Irodákba pedig nagyon jó választás lenne az ms office helyett a LibreOffice. Egyszerűbb is kezelni, de tudása kb 95% ugyanaz. Nagyon sok alternatív program van linuxra. Hosszabb távon mindenképpen megéri
  • Vanek úr
    #6
    Gondolatok...
    Milyen magyar vállalkozási alternatíva van a Windows ellen? Ja, hogy ilyen nincs. Akkor mégis melyik magyar oprendszerre gondoltak a Jobbiknál? Ja, hogy semelyikre. Csak ilyen papírba csomagolták a "váltsunk Linuxra, majd fizessünk a Linux guruknak jó sok pénzt, hogy az embereket átképezzük" dolgot. A 'zemberek' meg ezt is jól megeszik. Okos! :)
  • gombabácsi
    #5
    de hát a magyarok többsége a multikat szereti, meg a külföldi árut

    főleg az állami dolgozók, hiszen őket nem érdekli ha csődbe megy az ország (addig, amíg csődbe nem megy persze)
  • Narxis
    #4
    Igaza van a Jobbiknak. Ha nem is lehet 100%-ban leváltani az MS-t azért az a halvány remény is elszállt tavaly mikor fülüket és farkukat behúzva aláírták az M$ szerződését.
  • tartarus
    #3
    Nem is gondoltam, hogy a Németek is Linuxoznak... Jó lenne a jó példákat is átvenni. Tuti van Kínának saját rendszere, már csak abból kiindulva, hogy ott szinte minden amerikai tartalmat tiltanak...
  • Meridian
    #2
    Ott van az élő példa München. Ott működik ez a dolog, igaz nem egyszerű az átállás az eszközmeghajtók hiánya okán, de ott mégiscsak megoldották ezt is. Azt nem tudom, hogy suse (amely mögött már a Novell is van) vagy debian alapú ott a rendszer körítése, de majdnem mindegy. Igaz a Suse fizetős, de nem olyan vészes, mint a windows, amit elviekben 3-5 évente cserélni kell(ene).

    Amúyg mi van a kínaiak saját oprendszerével? Volt egyszer egy hír arról, hogy a lehallgatások és hackertámadások kivédése okán saját operációs rendszer fejlesztésébe kezd(ett) kína a hivatalai számára...?
  • tartarus
    #1
    Van benne valami... A linuxért nem kell fizetni. + mivel nyílt forráskódú, ha valami kémprogram lenne benne, az hamar kiderülne :) de mivel kevesebb mint 1% használja, nem éri meg rá ilyenekt készíteni + vírust sem éri meg rá fejleszteni... az ubuntu elég felhasználóbarát, sztem egyszerűbb, mint a win...