11
  • Tetsuo
    #11
    Gondolom, nagyfesz helyett kisfeszt akartál írni. ;)
  • szombi
    #10
    Kis fotelfizikusunk nem tudja hogy a telefontöltőkön 15 éve sem volt már földelés. Az "egyszerre" pont úgy van mint a kettővel előbb hozzászóló leírta: a két vezeték közt 5V van, de a vezetékek és a FÖLD között ott a nagyfesz. A gagyi tápokban ez még csak "zizeg", nyalogasd csak meg a számítógépházat miután földeletlen konnektorba dugod, tuti életre szóló élmény lesz! A töltőkből a legegyszerűbb zavarszűrést és a PFC-t is kispórolják, majd még építsenek be FI-relét is, nemdebár? Pedig simán lehetne, csak csődbe menne aki beépíti...
  • Estal
    #9
    Auto transzformátor

    Disadvantages of an Autotransformer

    1). The main disadvantage of an autotransformer is that it does not have the primary to secondary winding isolation of a conventional double wound transformer. Then autotransformer's can not safely be used for stepping down higher voltages to much lower voltages suitable for smaller loads.
  • Caro
    #8
    Tök jó, hogy kapcsolási rajzok nélkül is ilyen magabiztosan tudjátok állítani, hogy lehet vagy nem lehet...
    Néhány PC táp esetén tapasztaltam, hogy ha nem kapnak földet, akkor üzem közben a hálózati feszültség kb. fele kikerül a gépházra. Nem jön belőle sok áram, de azért bőven lehetett érezni.
    A jó öreg trafós töltők korának már régen vége, hogy ezek a kapcsolóüzemű szarok (amikből mindent kispórolnak) mennyire biztonságosak, erre nem mondanék biztosat.
    Egy valamit azért a hozzáértők áruljanak nekem el: ha a töltő nem rendelkezik földelési csatlakozással (a telefontöltők nem szoktak), akkor honnan tudhatja a tápegység, ha valahol a 220V-os bemenet és az 5V kimenet között zárlat lép fel?? Így ugyanúgy 5V DC lesz a kimeneti feszültség, csak éppen ráültetve 220V AC-re. A telefont nem fogja megrázni, mert a két kimenet közt csak 5V van, de attól még halálos.
    Ez kb. olyan, mintha egy 4.5V-os elemet sorba kötnél a hálózattal. Az elem két pólusa között simán működik a zseblámpa, de ha bármelyiket megfogod, meghalhatsz.
  • wwenigma
    #7
    Egyszerre 5V és 220V rajta? Na hagyjuk bakker, csak gratulálni tudok nektek. :D

    Természetesen trafó meghibásodás esetén kikerülhet a 220 rá de tudjátok van olyan hogy védelem, ami ezt megakadályozza.

    De mi az az Y kondi vagy SMPS trafó? Ja hogy kapcsolóüzemű alkatrészekre gondolsz? Tudod, ha áthúzott akkor a biztit le kellett volna vernie illetve egyszerűen elég, de nem b*sz agyon senkit. 15 éve ebben dolgozok, sorry. Fotelmegmondóember.

    caprocorno: elektronikában teljesen más, 12V is képes rá ha elég kraft jön ki a töltőből. Nem kerestél még zárlatot áramkorláttal és hűtőspray-jel?
  • caprocorno
    #6
    Sajnos de, kijöhet a töltőből nagyobb áram és nagyobb feszültség. Nemrégiben egy laptopot hoztak be, aminek éjszaka az alaplapja helyenként megolvadt, kipukantak benne kondenzátorok, a vezetékje össze ugrott, rücskös lett, helyenként kiolvadt, a töltője pedig belül teljesen össze égett. Nem hiszem, hogy a 12 V csinálta mindezt.
  • szombi
    #5
    Pedig van ilyen! A tápból lehet hogy 5V jön ki, de ha zárlatos akkor az a két szál a FÖLD-höz képest simán lehet 220V. Kínában 220V/50Hz van: Bővebben: Link
    Egy zárlatos SMPS trafó vagy Y-kondi, áthúzós panel, egy rossz forrasztás és kész a katasztrófa! Aki nem érti hogy lehet EGYSZERRE 5V és 220V az ne fröcsögjön, fotelfizikusokból nem kérünk!
  • wwenigma
    #4
    5V egyenáram jön ki belőle. A bőrodon se jut át. Egyébként mint irtad a váltóáram a veszélyes, de csak ha van megfelelő feszültség akkor...
  • jackoneill90
    #3
    Nem igazán a feszültségbe hal bele, hanem az áramerősségbe. Ja és itthon a hálózati frekvencia 50Hz ami megint nem kompatibilis a testünkkel.
  • AZTA
    #2
    Minek akarnak ezek olcsó iphone-t kína miatt, ha Csáng Csi így is meg tudta venni?
  • wwenigma
    #1
    Persze, agyoncsapta az 5V... a 220 nem jut át a töltőn...