15
 • Airbus A380
  #15
  Eltűnt az amerikai kémbotrány koronatanúja
 • MsUser
  #14
  Ezért nem írok és teszek fel a NET-re illegálisat, és nem foglalkozom illegális dolgokkal, és nem regisztrálok a Facebookon és így tovább. Telefonom alapján kereshetik a hollétemet ha akarják, de miért is akarnák?
  A tenoristákat meg jó lenne ha a merénylet előtt elcsípnék, mert mindig kiderül hogy voltak jelek a közösségi oldalakon és környezetükben a jóembereknek mielött ölni támadt kedvük!
 • Szefmester
  #13
  Miféle nagyon csúnya dologra gondolsz? Mert engem rohadtul nem érdekel ha mindenféle énekesek robbantgatnak. ha nem hallanál róluk téged sem érdekelnének. De hallasz mert a média okádja az arcodba hogy FÉLNED KELL!, és te félsz. Ezért ők hatékonyak. Persze jön a kormány hogy ők majd megvédenek tőlük... (lószart se tudnak megvédeni tőlük) de ehhez az kell hogy elolvashassák a leveleket, az üzeneteket, és úgy általában véve MINDENT! tudjanak rólad. Te pedig a félelmeid miatt önként és dalolva engeded meg nekik ezt. Ha pedig te kíváncsi lennél hogy ez vagy az az állami ügy miért is történt úgy ahogy, netán mi történt ezzel vagy azzal a fickóval/nővel aki valami "csúnya" dolgot csinált pl kiszivárogtatott valami csúfat róluk, akkor jönnek hogy titkosított infó... és hogy ezt jobb neked nem tudni. Aha.. ők tudhatnak mindent és jobb ha az átlag hülye marad, mert még a végén nem lehetne megvezetni az énekesekkel, meg mert nem lehetne eladni az apró kis újításokat a nagyobb ugrások miatt....

  ááá.. tényleg minden rendben. Ők mindent megtesznek az érdekünkben.. izé ÉRDEKÜKBEN! (a manóba hogy elírtam)
 • sanyicks
  #12
  csoda hogy az usa a leginnovatívabb ország? Simán ellopják mindenki ötleteit nemzetbiztonsági okokból. Ha már úgy is figyelik a globális kommunikációt, miért ne használnák fel?
 • KopaszIsten
  #11
  "az egyszerű halandók kitartóan menetelnek a felhő felé, az IT-óriásokra bízva adataikat."

  Akkor úgy látom én nem vagyok egyszerű halandó. :)
 • Airbus A380
  #10
  Ennek hasznát akkor veszed amikor valami nagyon csúnya dolgot tudnak még időben megakadályozni...
 • alien47
  #9
  "Mindenki a megfigyelt felhőbe igyekszik " Azért lehetne egy felmérést csinálni Magyarországon is.
  Nem egy- két cég nem kér a felhő szolgáltatásból. Részben az amcsik kémkedése miatt részben a saját adóhatóságunk miatt. Sőt nem egy cég kéri úgy a szerverparkjának kialakítását, hogy redundáns legyen(két telephely) és a bejelentett címen lévő egy gombnyomásra megsemmisíthető legyen. (HDD -k lemágnesezése és nem felrobbantás mielőtt valaki félre érti)

  Szóval ennyit a felhő szolgáltatásokról.....
 • kvp
  #8
  "Ki kellene mondania a törvénynek, hogy kire milyen szabály vonatkozik. Például rám ilyenkor az USA törvényei vonatkoznak ha egy olyan szolgáltatást használok aminek az USA-ban van a székhelye vagy sem?"

  Mondjuk ez le van irva a felhasznaloi szerzodesben. Tobbnyire a kaliforniai birosag az illetekes, de ez valtozo, attol fuggoen, hogy hol van az adott ceg bejelentett szekhelye.

  Az amerikaiak az elso hasznalhato internet megfigyelesi rendszert meg 1994-ben keszitettek, az meg csak operativ jellegu volt. Aztan kesobb atalltak egy altalanosabb vonalfigyelesre alapulo rendszerre, ami a forgalom atnezeset/lementeset vegezte. Ez a rendszer 1997 ota uzemel es eloszor csak email-ek megfigyelesere/szuresesre volt jo. Aztan amikor elkezdtek terjedni a cloud szolgaltatasok, pl. a webmail-es rendszerek, akkor rajottek, hogy ha valaki egy webmail rendszeren belul kuld levelet valaki masnak, akkor az a level nem lep ki a szerverrol, tehat nem lehet a vonalrol elfogni. A masik problema az ezen rendszerek altal hasznalt vonali titkositas volt, ami miatt az elfogott adatokat nem mindig lehetett ertelmezni, vagy legalabbis koltseges volt a dekodolasuk. Erre volt jo megoldas az ilyen cloud rendszerekbe telepitett megfigyelesi felulet, amit lawful interception-nek hivjak es van ra par nemzetkozi szabvany. Ezeket a feluleteket a legtobb modern rendszerbe mar evek ota beepitettek. Az amerikai allam semmi mas nem csinal, csak hasznalja oket, persze hivatalos biroi jovahagyas nelkul. (azert nincs ilyen papir az egesz usa-ra, mert alkotmanyellenes lenne) Nallunk mar tortenelmi hagyomanya van a megfigyelesnek, ezert igazabol soha nem volt ellene jelentos tarsadalmi ellenkezes.

  Ket igazi gond van, az egyik, hogy senki nem gondolta a civil lakossagbol, hogy ha ott van a felulet, akkor hasznalni is fogjak es most rossz neven veszik, hogy megis. A masik az, hogy ezek a rendszerek eleg gyengen vannak megepitve, mivel a gyartok nem akarnak penzt kolteni a kotelezo feature-okre, ezert lyukasak mint a szita. Gyakorlatilag a kulfoldi allamok/csoportok az usa sajat megfigyelesi rendszeret hasznaljak az usa elleni kemkedesre. Ezt hivjak dupla ongolnak.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Lawful_interception
 • end3
  #7
  Például, ha egyszer lenne egy jó ötleted, olyan, ami sok pénzt jelenthetne neked, -de persze ha itt valósítod meg, a hazádnak is, -valahol leírtad, vagy valakivel "skype"-on megbeszélted azt, mire felébredsz már régen megvalósították helyetted, és esélyed sem lesz a jogdíjra. Gyakorlatilag egy csomó alkotó, kreatív ember, vagy tudós kutatásásnak eredményeit "lophatják" el. Nélküle gondolhatják tovább. És elsőként nekik lesz pénzük levédetni az eljárást. Ez nemzetbiztonsági szinten is akkut problémát jelenthet. Az internetes, nemzetek feletti "nagyhatalmak" nemzeteket tehetnek így - folyamatos "ötletelszívással" - néhány évtized alatt földönfutóvá. Vagy csak az általános véleménycserék, baráti "chat" lehallgatásából mindíg tudni fogják mit adjanak el neked elsőként, a zsebed "maximális" mértékéig, a hazai termelő, kereskedő, végül az egész magyar állam meg hoppon marad. És még számtalan veszteség érhet naponta ebből kifolyólag, hogy tudnál róla valamit is. A munkabéreden viszont érezni fogod mert az elszegényedés folyamatos lesz. Ezt kéne végre mindenkinek megérteni. aki így gondolkodik.
 • The Seer
  #6
  Addig nem lenne gond amíg ezt az adott ország a saját területén végezné, mert a vezetőket mindig a nép juttatja hatalomra és ha akarja meg is tudja buktatni, talán Észak Korea az egyetlen olyan ország ahol ez már kérdéses dolog.

  Itt a gond azzal van, hogy nem lehet jogilag kezelni az ilyen dolgokat mert az interneten történnek, azaz olyanokat is érint akiknek nincsen közük most pl. az USA-hoz semmilyen szinten, de mégis megfigyelhetővé válnak.

  Ki kellene mondania a törvénynek, hogy kire milyen szabály vonatkozik. Például rám ilyenkor az USA törvényei vonatkoznak ha egy olyan szolgáltatást használok aminek az USA-ban van a székhelye vagy sem ?

  Ilyesmik
 • M0RN1NGST4R
  #5
  Kérdés: valaki tényleg azt hitte, hogy majd csak úgy kapunk X GB online tárhelyet, anélkül, hogy ahhoz akár a szolgáltatónak, akár annak partnereinek ne legyen hozzáférésük?

  2 ami viszont az USA-ban folyik az kezd érdekes lenni. Lassan olyan szintű paranoia uralkodik el rajtuk, hogy az iszonyat. rövid idő alatt ez a sokadik "botrány", amit immár kendőzetlenül, pofátlanul az emberek arcába tolnak. Patriot Act, megfigyelések, a "lövöldözések" miatti fegyveradó. kíváncsi leszek mi lesz mondjuk 10 év múlva
 • csimmasz
  #4
  A gond nem a le és felöltéssel van mindíg, hanem akár a véleményekről.
  Én még emlékszem arra a világra ahol az jutott előre aki kommunista volt, valóban vagy látszólagosan, de a nagyszüleim viszont olyan világban éltek ahol a egy a vezetésnek nem tetsző véleményért meg lehetett halni.
  Senki ne áltassa magát ilyen idök barmikor viszatérhetnek ha nem is olyan brutális módon de a demokrácia álcája alatt simán.
  Ugyan nekem sincs titkolni valóm de nem szeretnék egy zsíros állami megrendelést elbukni mert nem vagyok szocialista,demokrata, vagy akármilyen elkötelezettségű, netán mer valahol egy fórumon valamikor kritizaltam a kormányt, pedig ez simán realitás.
  Vagy egy állást azért nemkap meg valaki mert FB os tevékenysége nem tetszik a főnőknek, ezzel végleg megszűnik a magánélet ami már most se nagyon van köszönhetöen a közösségi szaroknak.


 • Khelben
  #3
  Mesélj, nekem jelenleg milyen hátrányom származik abból, hogy megfigyelnek! Tényleg érdekelne, mert akkor egyből teszek ellene.
 • mad mind
  #2
  Pont ez a lényeg. Nem raksz fel semmi illegálisat, mi a faszért töltögeti le az NSA? Semmi közük hozzá. Ha valaki valamiben sáros és bírósági engedéllyel megfigyelik, jól teszik. De bárkit csak megelőzési céllal lehallgatni, az diktatúra, és a hozzád hasonló birkák még örülnek is neki.
 • Khelben
  #1
  Amióta létezik internet, azóta figyelik, ne legyünk naivok. Engem nem zavar, nincs titkolnivalóm és nem teszek fel olyan dolgokat pl. facebookra, ami illegális. Aki meg igen, azt figyeljék is meg. Az meg külön öröm számomra, hogy hála a figyelésnek nem tamponreklámokat kell néznem, hanem sportkocsikat meg mobilokat.