48
  • Airbus A380
    Ezt írtam én is, azért ha megerőltetik magukat van benne lehetőség, pl már nem lesz az amiért nagyon nagyon sokan sírtak, hogy nem hozza be az opera rendesen a weboldalakat és egyebek. Azért én még nem temetném az opcsit, de dolgozniuk kell.
  • galocza
    remélem fejlődnek, szerezenek új tábort és maradnak.
  • Airbus A380
    Azért remélem szereznek új tábort és maradnak.
  • Airbus A380
    Erra én is kíváncsi leszek hogy ebből mi lesz.
  • galocza
    köszi a tippet!

(ps: pale moon nem annyira extra mellékvágány: csupán optimalizáció során kihagyják a régi - sse2 előtti dolgokat + van belőle 64bites változat + megmaradt az oldschool interface. már csak a logo ne lenne kék. 8)
  • usersg
    "a szoftverfeljlrsztő meg így döntött az opera ilyen lesz slussz..... hogy megbánja e és elveszti a törzsközönségét is az már más kérdés.... "

Ez már nem kérdés, hanem tény. Nézd meg a hivatalos forum -ot. Aki eddig operás volt, az most nem igazán akar az lenni.
    Képzeld el, hogy van neked egy szerszámos ládád, és kapsz helyette egy törött csavarhúzót. Mérges lennél nem? :)
  • usersg
    Akkor azt mond meg nekem, hogy aki opera -s, az eddig miért nem váltott chrome -ra? Talán azért mert nem felelt meg neki. És akkor most miért váltana? Van rá oka? Nincs. Tehát nem akar egy opera logós chrome -ot, mert minek.

A chrome -osoknak meg szintén semmi oka nem lesz váltani erre a cuccra.

Akkor kinek is készül az új opera? Én régi operásként azt mondom hogy nekem biztosan nem. És ha megnézed a hivatalos forum -ot, akkor láthatod hogy óriási a felháborodás emiatt.
    Az opera már rég eltűnt volna, ha nem egy komplett, jól használható eszköztár lett volna, ami NEM csak az átlag felhasználónak van. Az a pár százalékos tábor tartotta fenn eddig, na meg a mobil opera, amit most szintén sikerült elbaltázni.

Tehát a jelenlegi tábort elhajtották. Kérdés hogy tudnak -e szerezni újat helyette.
  • Airbus A380
    szépen nem tudsz beszélni 1 nyílvános fórumon? Nekem pl még sose volt igényem arraamit írtál
  • sanyicks
    ezekben a szarrakásokban hogy lehet normális betű élsimítást bekapcsolni? A fos chrome-ban meg a rá épülő operában is úgy érzem minta 1998 lenne...
  • Airbus A380
    Egyébként felesleges veszekednünk, neked ez nekem az, a szoftverfeljlrsztő meg így döntött az opera ilyen lesz slussz..... hogy megbánja e és elveszti a törzsközönségét is az már más kérdés....
  • Airbus A380
    nekem egyáltalán nem baromság, amire kell NEKEM arra bőven használható ::)
  • Airbus A380
    nem zavar hogy a webkit az alap motorja ? Ahhoz képest hogy elég baj van vele az aktív fórumtopikjauiba mindenhol dícsérik, az IE-hez meg semmi köze alapból a webkit-et használja, mx ha épp akarod beállíthatod tridentre
  • usersg
    "a tonnányi extrái nélkül aminek az ÁTLAG felhasználó a negyedét sem használta ki. "

Az átlag felhasználónak akármelyik böngésző jó. Ha meg van egy böngészőben sok funkció, attól még ugyanúgy lehet egyszerűen is használni, fordítva viszont nem igaz, mert ha éppen kellene valami, akkor nem lesz ott. Marketing baromság ez a "letisztultság", hiszen csak egy szinonima lett a végtelenül buta programokra. Most képzeld már el hogy kapsz egy autót, amiben csak egy bicikli ülés van, és neked kell futni vele, mert a motor sincs benne. A reklám szlogen meg az lenne, hogy letisztult, mert úgysem kell annál több.... :) Baromság igaz? Na itt is az.
    Az opera az egyik legjobb böngésző volt, és a 12 -es most is az. De ez a 15 egy gyalázat.
  • usersg
    Először is... nem imádott róka, nekem az opera volt a kedvenc böngészőm, egészen eddig. Most, hogy a 15 -ös egy sima chrome fork, - ergo egy rakás szar - így már nem fogom használni.
    Maxthon -al meg van elég baj, nem bízom benne. Főleg az ie miatt nem járható út.
  • Airbus A380
    A Maxthon simán lekörözi élből az imádott rókádat, 1 csomó minden van benne amit imádottadhoz kukázni kell....
  • Airbus A380
    Szerintem nem xar, nekem kimondottan tetszik és bejön ez a stílus, a tonnányi extrái nélkül aminek az ÁTLAG felhasználó a negyedét sem használta ki.
  • usersg
    Egyébként ajánlom neked a noscript kiegészítőt. Ezzel is sokat segíthetsz magadon.
  • usersg
    Nem szoktam ilyen módosított változatokat futtatni. Nekem a sima firefox/iceweasel -ből a 20 -as sem művelt soha ilyet, pedig valamikor egy hétig is folyamatosan megy. Nálad a kiegészítőkkel lehet gond, lehet van köztük ami leak -el kicsit.
    Az about:memory -t gépeld a címsorba. Ott tudsz részletesen tájékozódni arról, hogy mi mennyit fogyaszt a különböző komponensek közül.
    A sima firefox már egy jó ideje elég takarékosan bánik a rammal. Még a flash is külön process -ben fut már mióta...
  • h143570
    "köszi, azt megtaláltam (nem nehéz), dehát első blikkre 140-150 könyvjelzőm van 6 csoportban, az nem segít ki.
    és szerintem én még nem is vagyok annyira power user..."

Nalam 9000+, remelem meggondoljak magukat es visszarakjak.
  • galocza
    ok, be kell valljam, nem firefoxot használok, hane, palemoont. előbbi v21, utóbbi még csak v20.1. itt lehet a hiba?
    mert hiba van valahol, már nem szokásom nagyon, de nemrég kb egy hétig folyamatosan ment a gép, és a palemoon memóriafelhasználása közel 1,5gb volt úgy hogy csak a szokásos 5-6 pinelt tabom volt nyitva - szóval a memória elfolyik vhol.
    kiegészítőim: adblock plus, close tab by double click, dcurrency, download statusbar, download helper, ghostery, ie tab 2, reloadevery.
  • usersg
    "megint hiába reméltem, hogy valaki elhozza nekem a firefox funkcionalitást és testreszabhatóságot alacsonyabb erőforrásigénnyel és jobb sebességgel."

A firefox jelenlegi verziója nagyon gyors, és nem is eszik túlzottan sokat. Rendesen összekapták magukat az erőforrás kérdéskörben. Ha nem használsz valami extrém zabálós kiegészítőt, akkor pár száz mb lesz, még 30 füllel is. Persze itt van egy kis trükk is, hiszen nem rendereli le az összes fület egyszerre. De ettől még remekül működik a dolog, és előnyére válik. A cache pedig részletesen állítható, igényekhez hangolható sok egyéb beállítással együtt. A sync is nagyon jó lett mára, gyakorlatilag az opera link nagyjából ki is váltható vele.

Szóval jó ez a firefox. Jelenleg a kőbuta chrome, és a kőbuta forkjai meg sem közelítik a rókát.
  • usersg
    "Ez még csak a béta verzió első nyílvános kiadása, gondolom kerül bele még ez az."

A hivatalos forum tanúsága szerint nem nagyon fog belekerülni a töredéke sem annak, ami eddig volt. Ezt pár illetékes "érdekes" elszólása bizonyítja. Tehát ne higgyétek hogy ez sokkal jobb lesz annál, mint ami most..
    Ráadásul ez már beta fázisnak tekinthető, tehát a végleges nem fog több képességet kapni.
    Egyébként a mindenkori chromium alap miatt nem is nagyon építhetnek rá tonnányi extrát, mert azzal megnehezítenék a verziókövetést, és ami ennél is fontosabb - nekik - az az, hogy akkor újra nagy számú desktop team -et kellene fenntartani, azt meg ugye nem akarják. Pont azért lett kidobva az egész eddigi munkájuk, nem azért hogy most majd újraépítsék ugyanazt...
    Szóval nem kell itt ábrándokat kergetni, ez ilyen szar marad amilyen most. Marad tehát a firefox, mint egyetlen lehetséges alternatíva.
  • Airbus A380
    nwkem is kb ennyi van, maxthon online fiókbol kiszedegettem kb félóra.
  • Airbus A380
    Ez még csak a béta verzió első nyílvános kiadása, gondolom kerül bele még ez az. Az adatok küldését meg ugyanúgy 2 pillanat kikapcsolni mint a Chrome-ba.
  • galocza
    köszi, azt megtaláltam (nem nehéz), dehát első blikkre 140-150 könyvjelzőm van 6 csoportban, az nem segít ki.
    és szerintem én még nem is vagyok annyira power user...
  • h143570
    "beállítani nem tudok semmit, a könyvjelzőket még mindig nem találtam meg pedig valaki alant állította h vannak."

Konyvjelzok egyenlore nincsek, helyette van 1 szinten csoportosithato speed dial es stash.
  • enyac
    Egy netbook gépen volt szerencsém kipróbálni (Atom proci mellett kijönnek a különbségek...) - nekem tetszik, szívesen használnám. Ugyanazon kiegészítőkkel (AdBlock, Disconnect) indítva legalább 20%-kal gyorsabb a 21-es Firefoxhoz képest böngészés közben, viszont ugyanazon oldalakat megnyitva 100-150 MB-tal több memóriát eszik az Opera! Remélhetőleg ez még változik. Két dolog van, amit problémásnak ítélek: az egyik, hogy bár böngészés közben nagyon gyors, a beállításokat előhozva megakad az egész, sokat gondolkozik mielőtt hajlandó lejjebb görgetni, menüpontot váltani; a másik bajom pedig az, hogy teljes képernyőre állítva az Opera gomb túl magasra kerül, ezért a fülek és az ablak teteje között van egy 1-2 pixeles üres csík, ami zavaró a fülek között történő váltás során - megszoktam már más böngézőknél, hogy felhúzom az egeret a képernyő tetejére, aztán kattintok - itt néznem kell, hogy hol a kurzor. Gondolom ezt majd javítják. Az is lehet, hogy az 1024x600-as felbontás nem tetszik neki - tudja a fene. Bejelenteném ezeket a hibákat, csak nem tudom, hogy hol és hogyan lehet... Egyébként stabil, nem fagyott egyszer sem.
  • galocza
    felraktam, csalódás.
    azt reméltem, kapok chrome (-ium, blink akármi) alapú operát, tudjam jól finomhangolni és ne lopkodja az adatokat mint a chrome.
    az összbenyomás az, amit írtak már itt: ez egy chrome, csak o-betűvel. beállítani nem tudok semmit, a könyvjelzőket még mindig nem találtam meg pedig valaki alant állította h vannak.
    megint hiába reméltem, hogy valaki elhozza nekem a firefox funkcionalitást és testreszabhatóságot alacsonyabb erőforrásigénnyel és jobb sebességgel.
    majd vki más. talán. egyszer. pedig fogadok, másnak is lenne ilyesmire igénye...
  • Airbus A380
    Továbbá a béka üllepe alatt van az opera részesedése a piacból, gyanítom valamit tenni kellett, hogy legalább valahogy megpróbálják a felhasználói tábort növelni.
  • sanyicks
    fogalmad sincs az egészről. Az opera saját motort használt, ami elég gyors is volt, sokszor gyorsabb is mint a konkurencia. Csak hát az erősebb kutya baszik elvén, ez a motor nem volt hatással a html szabványokra csak követni tudta (míg a nagyobb böngészők fejlesztői a szabványokat a saját böngészőikhez igazgatják, gyak háziszabványokat csinálnak, amit keresztülvernek mindenen és mindenkin). Mivel a háziszabványok nem feleltek meg az igazi szabványnak, így az igazi szabványokat követő opera mindig hátrányban volt, mert a háziszabványos html-t az igazi szabvány szerint próbálta értelmezni.
    Emellett a gugli direkt, akarva kizárta a saját szolgáltatásaiból az opera motort, lásd az opera alatt nem működő featurek amik csodálatos módon elkezdtek tökéletesen működni, ha beállítottad az operát hogy firefoxnak kamuzza magát...
    Tehát nagyon gyakori volt, hogy a weboldalak az opera böngészőt észlelve szűrték az oldal képességeit, direkt bugokat generáltak rá.
    Ezért váltottak motort, mert ez egy szélmalomharc volt.

Egyébként a most hiányzó featurek még nem jelentik azt hogy nem is lesznek benne. Az operás cuccok nagy része bizony be fog kerülni az új motorba is, csak nem az első preview verzióban...
  • Airbus A380
    NEKEM TETSZIK! Tudom nem divat ezt mostanság leírni, de nekem tetszik ez az új opera 1enlőre.
  • h143570
    Az Opera Next buildek rendszerint Beta alapotuak. Illetve az Opera Mobile peldaja alapjan jo eselyel nem is nagyon lesz valtozas feature keszletben.

Ami visszont biztato, hogy a "forraskod" alapjan nagyajbol lathato, hogy miket akarnak visszahozni a kozel jovoben. http://magyaropera.blog.hu/2013/06/02/ez_lesz_az_opera_15-ben_a_forraskodbanyaszat_eredmenyei
  • csimmasz
    Én is évek óta Operát használok attól függetlenül, hogy a FF is meg a Chrome is fönn van a gépen és használom is őket, de mégis az Opera maradt az elsődleges böngészőm, lehet ennek vége?
    Nagyon sajnálnám kezdhetek mindent előről, az összes jelszavak kiegészítők, stb nem is tudom mire valtani, az FF t is sokan szídják, hogy egyre silányabb, legalábbis sok ismerösöm aki eddig furán nézett rám mert Operát használok FF helyett most ők szídják a FF ot.

• tproli
    Nem kéne elfelejteni, hogy ez még csak PREVIEW.

Nem napi használatra van, csak egy betekintést adott az Opera, hogy hogy állnak.
    Van még mit csinálni rajta bőven, de legalább az alapja jó, lehet építkezni. Régi operásként nekem tetszik, persze a 12.15-öt használom, amíg nincs ebből végleges.
  • Narxis
    Az az igazi profi aki bármilyen böngészőt kényelmesen tud használni.
  • usersg
    Érdekes dolog hogy ennyire fogalmad nincs az egészről, és mégis ilyen hosszan írsz róla. Én konkrétan nagyon sok éve használom az operát, még reklám támogatott volt akkor, amikor én nekikezdtem. A saját motorjukat használták, csak hogy tudd. Ennyi év után, ez volt az amit eldobtak.
    Egészen konkrétan, pár hónapja felröppentek a hírek, hogy motort cserélnek. Ennek konkrét okai a költségcsökkentésben keresendőek, csakhogy akkor még arról szó sem volt, hogy kidobják az egészet, egy az egyben. Itt ugyanis nem motorcseréről volt szó, hanem teljes böngészőcseréről. A legújabb opera gyakorlatilag egy opera logós chrome. Ez pedig azt jelenti, hogy egyetlen sor sincs benne az eredeti opera böngészőből.

Jó kis marketing duma volt az, hogy "leválasztjuk a levelezőt", de ilyesmiről szó sem volt. Gyakorlatilag az történt, hogy mivel kidobták a komplett operát, chrome -on meg nincs ilyen levelező, ezért az új operában sem volt értelem szerűen. Kiadták viszont külön az m2 -t, ami gyakorlatilag egy komplett opera 12, letiltott böngészőfelülettel.... hát köszönjük szépen.

Egyébként még abban sincs igazad, hogy a böngészőmotorokat külön kellene kezelni, hiszen a webkit, megjelenéséig ezeket nem is emlegettük külön.

Szóval operáék nem írtak semmi újat, hanem átbőröztek egy chrome -ot, ami azt jelenti hogy egyel kevesebb böngészőmotor van a piacon. Jelenleg így most három maradt talpon. Van a microsoft féle ie, a mozilla féle gecko, és a webkit, valamint annak forkja, a blink.

Én régi operásként rettentően sajnálom hogy az opera így szembehugyozta az összes felhasználóját, de ők tudják.... én váltottam iceweasel/firefox -ra, mert nem akarok olyan szar böngészőt használni, mint a chrome... a 12 -es operához meg még biztonsági javításra sem nagyon számítok, hiszen a levelező megjelentetése azt sejteti, hogy még ennyi sem fog járni hozzá... úgy hogy rohadjon meg az opera. Ennyi év után, most remélem csődbe is mennek...
  • WoodrowWilson
    Ja, és nem írt új motort a Google, egyszerűen csak forkolta a webkitet, de egyébként ennek nem sok köze van a cikkhez, ami az Operáról szól, ami most történetesen épp erre a webkit forkra váltott.
  • WoodrowWilson
    Az Opera saját motort használt, és a változás nem csak "annyi, hogy pár szaros karakter, néhány kép és pár plugin nem 100 megabájtokat foglal le". Kurva nagy a változás, nagyon sok feature hiányzik, nagyon sok dolog máshogy van. Sokat kell még ennek fejlődni, hogy egy igazi operás használni tudja.
  • Vol Jin
    Akkor egy kis adalék, hogy értsd miről van szó. Két böngészőmotor volt eddig domináns. Az MS-é, ami az Internet Explorerben volt, és az Apple-é. Azaz a google is apple motort használt. Szerintem az Opera is, a Safari meg pláne. De lehet, hogy az Opera az MS motort használta. Azaz egy böngésző két részből állt. A motorból, ami értelmezte a honlapok kódját, és megjelenítette, meg a kezelőfelületből. Most annyi történt, hogy egy sok éves motor helyett írtak egy újat, ami vagy tízszer gyorsabban értelmezi és rakja össze a html kódot. Ha a változás annyi, hogy pár szaros karakter, néhány kép és pár plugin nem 100 megabájtokat foglal le, mert végre vette valaki a fáradtságot, és nem egy szart adott ki a keze közül, akkor ez tök jó. Nekem ez fontosabb, mint az, hogy melyik ikon hol van a menüben. Az új motorról azt hallottam, hogy vagy tízszer gyorsabb, erőforrástakarékosabb. Például egy hosszú oldalon, aminél oldalt kicsi a görgető, nem kezd el a gép homokórázni.
  • usersg
    Egy rakás szar lett az egész. Gyakorlatilag aki chrome -ot használ, annak semmi oka nincs arra, hogy váltson, viszont aki eddig operát használt, annak elég sok oka van arra, hogy ezek után ne tegye. Gyakorlatilag minden megszűnt, ami jó volt ebben a böngészőben. Gyakorlatilag a firefox lett az egyetlen értelmes böngésző a piacon.
    Egy opera -s nem azért használt operát, hogy most egy átlogózott chrome -ot kapjon. Ha chrome -ot akart volna, akkor már rég azt használna, de nem tette...
    Most meg kiszúrják a szemünket egy ilyen szutyokkal, ami pont ugyanúgy nem jó semmire, mint maga a chrome...
    És ez nem is fog változni, mert a google -nek nem is érdeke hogy a chrome normális böngésző legyen... neki az az érdeke, hogy a böngésző minél szarabb legyen, és hozzá legyen kötve a webes alkalmazásokhoz, amikkel kiszivattyúzhatják mindenkiből az adatokat, hiszen végül is ebből élnek...
    Így nem is lehet arra számítani, hogy a chrome, vagy a származékai mint most az opera, ennél valamivel is használhatóbbak lesznek... kár érte. Az opera volt a legjobb böngésző.