84
  • Vol Jin
    A neutroncsillag forgásának elméleti maximuma 1000 Hz. Csak mielőtt 43 ezerrel számolgatnál.
  • Vol Jin
    Kérdeztem, nem magyaráztam.
    Na még egyszer:

Sokszor érzed magadat feleslegesnek?
  • Vol Jin
    Pont 20 km-t írtam magam is. Annál nagyobb nem lehet, mert akkor összeomlana kvarkcsillaggá vagy feketelyukká. Az már túl sok anyag lenne egy helyen, és nem állna ellen a gravitációnak.
  • karesz6
    A gondolatot elsősorban nem a dinamó szülte:) hanem sokkal inkább azt hogy a SETI nél iszonyatosan értelmetlennek tartom rádiójelek után kutatni... Ha értelmes civilizáció kommunikálni próbál velünk a közelben már rég látnánk ha messzebb van akkor annál jóval komolyabb problémákba ütközik a jel észlelése szerintem. Sok értelme rádiójelek után kutatni szerintem nincs, egyszerűen nem praktikus. Egy ideig volt értelme ma már nincs. Ha tényleg akarjuk a seti-t akkor az szerintem inkább legyen végletesen kattant elméleti fizikusok játszótere akik agyament ötletekkel jönnek elő hogy hogyan észlelhetnénk egy nagyon fejlett civilizáció nyomait. Ma olyan jelek után kutatunk amiket ismerünk ellenben egyetlen dolog biztos felőlük: csillagközi kommunikációra nem praktikus. (még a naprendszeren belül is korlátozottan) Ha ennyi pénzt kültünk ennyire minimális esélyekre miért ne költenénk arra hogy néhány kattant figura ötleteljen azon hogy mégis mi lenne praktikus és azokat figyelni. Ebből még akár kisülhet egy jó ötlet is míg a rádiós hallgatózásból... Nekem simán csak időpocsékolásnak tűnik. Ha fizikailag lehetetlen hatékonyabb kommunikáció akkor az azt jelenti hogy se ufók nem jönnek a földre se nem fogjuk hallani őket ha pedig létezik ennél jobb módszer akkor meg miért szenvedünk a nyanvadt rádióval? Miért nem ötletelünk inkább a jobb módszereken?
  • pasi29uk
    Nem túl nagy az átmérője... Lehetne dinamónak használni és akkor pl az lassítana a forgáson
  • karesz6
    Lenne néhány kérdésem:
    A pauli elv szerint (egyszerűen)két szubatomi részecskének nem lehet minden kvantumszáma azonos. Még egyszerűbben (ahogy vizuálisan próbálom elképzelni) két dolog nem lehet ugyanott ugyanakkor. Ez mennyire helyes elképzelés?

Ha az elképzelésem helyes akkor lényegében a protonok és az elektronok gyakorlatilag egymásba préselődnek és neutron lesz belőlük? Ha jól tudom a proton elektron és a neutron egyaránt 3-3 kvarkból áll. Akkor hogy lesz egy protonból és egy elektronból egy neutron? A kvarkok tömege ha jól gondolom adott. Mi lesz a maradék tömeggel ha a kvarkok száma csökken mert a protonok és az elektronok neutronokká válnak?

(Extrém fantazmagória aki nem szereti ne olvassa) Ha a forgás hirtelen lassul akkor az hirtelen energiacsökkenésre is utalhat. Különösen ha nem láttunk előtte egy marha nagy villanást a neutroncsillag felől nem lehet (akár csak nagyon nagyon távolról) hogy az energiavesztés mesterséges ad abszurdum energiatermelés céljából?

#33:
    Tessék. Így kell "nyelvtannáciskodni" normálisan. Hozzászólok a cikkhez és röviden megjegyzem hogy "újságíró vagy haver figyelj már oda".
  • SanMaster
    Szerintem egy ilyen cucc lehet a Super Star Destroyer ben is. Ez úgy megcsűri a teret, hogy aztán kész
  • duke
    "Mit akarsz te ott gyalogolni, ahol egymillió fokos szuperleves ezerszer körbefordul egy 20 km-es gömbön, ahol kétszázmilliárdszoros a gravitáció, és a szökési sebesség a fénysebesség harmada?"

Ahogy jeleztem is, nyilvan valoan nem gondoltam komolyan, hogy millio fokos homersekleten, mindenfele brutalis sugarzasok kozepette ott setalgatni lehetne.
    Meg akkor sem, ha a gravitaciot a centrifugalis ero 1 G nagysagrendjere csokkentene. Csak a magneses ter akkora, hogy szettepne a molekulakat,ami nem tenne jot a 70 % viztartalmu embereknek. Meg amugy is elszedulnenk, a gyors forgastol, meg jo hogy a fold nem forog.
  • bvalek
    Bizony, a neutroncsillag nem egy homogén neutrongolyó, hanem rétegei vannak, mint egy hagymának. A legkülsö réteg erösen összepréselt de még atomos anyag, a neutronfolyadék beljebb található, és nagy tömegü neutroncsillagok magjában még kvark-gluon plazmát is feltételeznek a tudósok. Ezek között a rétegek között nagyon kényes egyensúly van, ami rengeteg fizikai paramétertöl függ, nyomás, hömérséklet, mágneses viszonyok, belsö anyagáramlás, stb. Mivel a neutroncsillagok forgása lassul, ezért az áramlások is változnak, az általuk szállított hömennyiség is változik, és felborul a rétegek közötti egyensúly. Egy kritikus ponton túl hirtelen átrendezödik a neutroncsillag belseje, és a megváltozott sugárirányú tömegeloszlás befolyásolja a forgási sebességet.

Amikor a neutroncsillag hül, a rétegei összeroskadnak, és még jobban összepréselödik, akkor felgyorsul a forgása, ilyesmit már gyakran megfigyeltek a csillagászok. Ez esetben a fordítottja történhetett, talán mert a magnetárnak erös sugárzása van és energiát meg anyagot veszít, a belsö rétegekre nehezedö nyomás csökkent, és talán a neutronfolyadék egy része visszarendezödött kisebb sürüségü atomos anyaggá. Ettöl a neutroncsillag kitágult miközben a magja kisebb lett, kevésbé koncentrálódik az anyaga, és a forgási sebessége lelassult. De ez csak tipp... :)
  • mortep
    Köszönöm, a választ. Egyszerü és velős. Vagyis a csillag tömege - eléggé radikálisan - a felszín fele mozdult el a magból.
  • Drinkman
    20km átmérő, 43k rpm =~ 2x10^11 m/s^2 nem rossz ez sem, összemérhető a gravitációs gyorsulással 10g erő hatna csak az (egyenlítőnél)
  • bvalek
    Mert megváltozott a belsejében a tömegeloszlás, mint amikor egy pörgö korcsolyázó kinyújtja meg visszahúzza a karjait. A perdülete nem változik, a tömegeloszlása viszont igen, és ez miatt változik a forgási sebessége is. Ezért írják, hogy az ilyen esetek sokat elárulnak a neutroncsillagok beljejéröl (igen, egybe kell írni, és egy újságírónak illene tudnia ezt, ez a szakmája).
  • mortep
    Esetleg valakinek van épkézláb ötlete, hogy miért kezdett lassulni az a biz. magnetár?

mester1987 (szerénységednél már csak a bölcsességed lehet nagyobb), ha már leereszkedtél közénk, megpróbálkoznál egy egyszerű magyarázattal?
  • mester1987
    Ne magyarázz...
  • osztmivan
    A neutroncsillag átmérője (ugyancsak számítások alapján) nagyjából 20 km.
  • duke
    "Egy fly. soha nem fog visszaalakulni neutroncsillaggá, akár milyen gyorsan forog, lol. A feketelyuk elpárolog."

Ha el is parolog, azert talan nem azonnal. Mondjuk egy ilyen hatareseten levo feketelyuk, az meg talan visszaalakulhat kvarkleves allapotbol, neutroncsillaga, ha kivulrol kap egy kis lenduletet. Nem halottam meg ilyet, de nem lepodnek meg, ha volna ilyen, es idonkent lathato lenne, idonkent meg eltunne.
  • Drinkman
    "A neutron csillagok forgási sebessége elérheti a percenkénti 43.000 fordulatot is"
    Föld méretű neutroncsillagnál ~1,3x10^14 m/s^2 a centripetális gyorsulás ezen az rpm-en. (az egyenlítőnél)
  • Vol Jin
    Sokszor érzed magad feleslegesnek?
  • Vol Jin
    Elég lett volna csak annyi, hogy az aláírására reagáltál.
  • mester1987
    Nélkülem is jól megvagytok.
  • Archenemy
    Igyekszünk, bár tény, hogy Nélküled szinte lehetetlen lenne!!!
  • Archenemy
    Mint oly gyakran, most is jobban tennéd, ha először magadban keresnéd a hibát, ha nem értesz valamit. Az aláírását idéztem be.
  • mester1987
    Megint hozzátok alattam az SG színvonalát, ez az!!!
    Sose adjátok fel ;)
  • Vol Jin
    "Szeritem siman elkepzelheto, olyan hatareset, amikor meg epp nem lesz feketelyuk mert a centrifugalis ero ellent tart. Masodpercenkenti tobb ezres fordulatszamnal iszonyu erok lephetnek fel. Vagy esetleg meg az is megtortenhet, hogy egy forgo feketelyuk tovabb gyorsulva, visszater a feketelyuk allapotbol, es ujra neutroncsillaga valik."

Amikor szupernóvaként felrobban a külső héját ledobva, a gravitáció miatt összeomlik. Pörögni azért fog gyorsabban, mert a kezdeti perdülete megmarad, de kisebb sugár mentén fog pörögni. És nem a pörgés állítja meg a további összeomlását, hanem a Pauli-elv. A protonok (amik neutronokká válnak és neutronok nem kerülhetnek közelebb egymáshoz. Ha mégis nagy a gravitáció, akkor a neutronok is felbomlanak kvakokká és kvarkcsillaggá alakul. Ha ennél is nagyobb, feketelyukká. Ha jól tudom, kvarkcsillagot nem is ismerünk, nem észleltünk, csak feltételezhető, hogy vannak. Nincs az a perdület, ami ezt meggátolná.

"Sot egy kicsit gyorsabban forgo neutroncsillagon, ahol foldszeru gravitacios gyorsulas alakul ki, meg le is lehetne szallni, korulnezni egy kicsit. Mindenesetre elkepeszto allapotok lehetnek, egy ilyen helyen, ahol az anyag, epp a megszunes allapota korul ingadozik."

Milyen földszerű gravitációról beszélsz? Egy naptömeg 20 km átmérőbe préselve. Ott a gravitáció saccra milliárdszoros, mint itt a Földön. Utána néztem a wikin. Két nagyságrenddel alábecsültem. 2 x 10 a 11-en. 200 000 000 000 g, azaz kétszáz-milliárd g a gravitáció. Az elekronjainak a zöme megsemmisül és neutronosítja a protonokat. Úgy belepréselődik az elektron a protonokba, hogy megsemmisül, és a kvantum tulajdonságai átalakítják a protonok kvarkjait és a proton neutronná válik. Az egész katyvasz neutrinók kisugárzása után egymillió fokosra hűl a kezdeti százmillióról egy év alatt. Mit akarsz te ott gyalogolni, ahol egymillió fokos szuperleves ezerszer körbefordul egy 20 km-es gömbön, ahol kétszázmilliárdszoros a gravitáció, és a szökési sebesség a fénysebesség harmada?
  • Vol Jin
    Te szedsz valamit? Csak azért kérdezem, mert sem a kommentekhez, sem a cikkhez nem kapcsolódik az, amit írtál.
  • cylonflatus
    Egy fly. soha nem fog visszaalakulni neutroncsillaggá, akár milyen gyorsan forog, lol. A feketelyuk elpárolog.
  • duke
    Szeritem siman elkepzelheto, olyan hatareset, amikor meg epp nem lesz feketelyuk mert a centrifugalis ero ellent tart. Masodpercenkenti tobb ezres fordulatszamnal iszonyu erok lephetnek fel. Vagy esetleg meg az is megtortenhet, hogy egy forgo feketelyuk tovabb gyorsulva, visszater a feketelyuk allapotbol, es ujra neutroncsillaga valik.

Sot egy kicsit gyorsabban forgo neutroncsillagon, ahol foldszeru gravitacios gyorsulas alakul ki, meg le is lehetne szallni, korulnezni egy kicsit. Mindenesetre elkepeszto allapotok lehetnek, egy ilyen helyen, ahol az anyag, epp a megszunes allapota korul ingadozik.
  • adenoma2
    te nem mesterlövész puska vagy, hanem egy hülyegyerek
  • Dragunow
    A Dra gu nov szim pla v-vel egy Orosz mes ter löv ész pus ka. Az pe dig nem én va gyok. Ha az len nék már ré gen fej be lőt te lek vol na és egy hü lyé vel ke ve sebb len ne. Az én nick em Dra gu now.
    Majd írd le vá lasz ban mit ke lett vol na egy be ír nom okoska.
  • Archenemy
    Köszönöm aggodalmadat, de nekem megfelelő intellektuális szórakozást nyújtott annak érthető megfogalmazása, hogy miért visszás a példa. Remélhetőleg egyszer elolvasod azért Te is.
  • Gater
    És ha földönkívüliek felelősek érte? :D
  • gombabácsi
    azt is veszítheted, hogy kiröhögnek a bulizósfiatalok, akik ezt a viccet kitalálták

fontosabb mindennél hogy ne röhögjenek ki! hiszen ők felsőbbrendűek! inkább meg kell halni, csak nehogy beégjünk előttük

amúgy jó levezetés :)
  • DrRadon
    Nem baj, ha nem olvasom végig? Nincs hozzá kedvem, és sajnálom, hogy elvettem az életedből 5-10 percet, amit arra a kommentre pazaroltál :D
  • Archenemy
    "Az emberek okosak. Ha belegázolnék a strand vízébe
    VV ruhában pár laboros kacattal és azt mondanám: nagy a víz dihidrogénmonoxid (H2O) tartalma, ez könnyen fulladást okozhat, sikítva menekülnének."

Ez már régóta csípi a szememet, és le is írom, hogy miért.

Az emberek ugyanis tényleg okosak. Ez egy stresszhelyzet, amiben gyorsan kell dönteni, és az információk hitelességéről, megbízhatóságáról nem tudsz meggyőződni, ellenben jóval több információt kapsz annál, mint a kimondott szavak, és ez a jóval több info mind arra utal, hogy veszélyben vagy.

Először is gyorsan kell döntened, hiszen felmerült annak a lehetősége, hogy veszélyes folyadékban vagy, és minden tizedmásodperc, amit a gondolkodással töltesz, egy tizedmásodperccel több a "bizonytalanban". Ez eleve egy stresszhelyzet, nagyobb eséllyel dönt ilyenkor az ember egy gyors de biztosat, amitől biztos nem lesz baja.

A veszélyérzetet fokozza a vegyvédelmi ruha és a kütyük. Ez egy strandon nem szokásos látvány, arra utal, hogy valami veszélyes van a környéken, illetőleg hogy a VV viselője hatóság, kiemelt személy, hozzáértő. A viselkedése (kiabál, bejelent valamit, fulladást emleget) is arra utal, hogy amit mond, az fontos, nem szokványos információ. Ez "élesíti" az emberek önvédelmi mechanizmusát, további stresszt okoz.

Valójában tehát két választás van:

- benne maradsz a vízben, hiszen tudod, hogy a dihidrogén-monoxid az valójában a víz.
    Mit nyersz: Pár perc zavartalan pancsikálást.
    Mit veszthetsz, ha rosszul hallottad, ha rosszul emlékezel, ha rosszul mondta az ember, aki vegyvédelmi ruhában becsörtet: Megdöglesz.

- nem maradsz benne a vízben.
    Mit nyerhetsz: az életedet.
    Mit veszítesz: kimentél a vízből. Morgolódsz.

Jól látható, hogy mivel az infók lehetnek hamisak, hibásak is, gondolkozni nincs idő hiszen éles helyzet van, és van a közelben egy látszólag kiemelt, hozzáértő személy, akinek a viselkedése (felszerelés, hangos bejelentés, fulladás emlegetése) arra utal, hogy veszély van, az a választás, amivel nagyot nyerhetsz de szinte semmit nem bukhatsz, az az, ha kimész. Ugyanis a vízből 10 percre kimenni az égvilágon semmi hátrányt nem okoz.

Ez alapján elkönyvelni az embereket hülyének, mert lehet olyan szituációt előidézni, mikor egy nagyon kicsit (gyakorlatilag súlytalant) szinte biztosan rosszul döntenek a saját életük védelmében, igen nagy arrogancia, bár tény, hogy huszon-egynéhány éves korban mindenki átesik rajta.
  • Vol Jin
    Nagyon valószínűtlennek tűnne egy ilyen határeset. Mármint, hogy a forgás miatt nem omlik össze.
  • Vol Jin
    Van két jó hírem. Ha több eszed lesz megérted. Ez volt az első. Nem kell addig mérlegállásban állnod. Ez meg a második.
  • Vol Jin
    Ostoba fasz vagy. Kibaszottul igaza van, hogy a fekete lyuk az feketelyuk. Szólni meg azért kell, mert egyre jobban terjed, aminek ékes jele, hogy itt is így írják. Ez nem nyelvtannáciskodás.
  • fszrtkvltzttni
    Kb. annyi szükség volt mint erre:
    "Ez a neutron csillag valami teljesen váratlant művel. Forgási sebessége a kezdeti hirtelen csökkenés óta egyre gyorsuló ütemben folytatódik"
    Mit állítunk? Folytatódik. Mi folytatódik? A forgási sebessége. XD Hogy folytatódik? Egyre gyorsuló ütemben. Mióta folytatóik? A kezdeti hirtelen csökkenés óta.
    Ha ez így marad, akkor előbb utóbb túlfolytatódik a forgási sebessége. :D

Egy csillagászati fejtegetés és kérdés. Ha forog egy test, akkor sugárirányú centripetális erő lép fel. Ez megakadályozhatja azt, hogy létrejöjjön a feketelyuk? Lehetnek olyan gyorsan forgó nagy tömegű neutroncsillagok, amelyeknél ez megakadályozza a feketelyukká válást egészen addig míg a forgás sebessége, és ezzel a gravitációt ellensúlyozó centripetális erő kellően le nem csökken? Milyen érdekes lenne, ha egyszer arra ébrednének a csillagászok, ha az egyik neutroncsillaguk eltűnt.
  • DrRadon
    És erre a kommentre mi szükség volt?
    Főleg, hogy a helyesírás egybe írandó, a Dragunov pedig szimpla v-vel. De lehet, hogy csak túl h... vagy hogy megértsd.
  • Dragunow
    Ennek aztán sok köze volt a cikkhez. Ha már hülye vagy a csillagászathoz és nem tudsz hozzászólni, legalább ne köss bele a helyes írásba. Egyébként sincs igazad csak túl hülye vagy hozzá, hogy megértsd.