39
Az urbanizáció és a terraformálás
  • Palinko
    #39
    igaz lehet, papíron működik az aszte­ro­ida-bányász cég. tervezgetnek, aztán 50 év múlva csak lesz valós repülés is :D
  • DrPolihisztor
    #38
    "Megkezdi űrbeli tevé­keny­ségét az aszte­ro­ida-bányász cég."
    Ez most igaz?
    Már eljutott az ember a Marsra?
  • Desiderata #37
    Elon Musk atombombát dobna a Marsra, az szép
  • hiper fizikus
    #36
    Megkezdi űrbeli tevé­keny­ségét az aszte­ro­ida-bányász cég. Kell-e ez nekünk egyáltalán, mert nem megújuló erőforrásról van szó?
  • hiper fizikus
    #35
    Jól szórakozhatok majd vele !
    A portálocskámra feltettem egy még újabb tanulmányt: ” Terraformálás;_a kőhalak_és_hasanlók_keltése.doc ” Mi a véleményetek róla?
    ,
  • hiper fizikus
    #34
    És a Fold korul a mesterséges égitestek világuri tartományát orbitális szférának hívhatjuk. Már most is erosen telítve van ureszkozokkel.
  • hiper fizikus
    #33
    A litoszféra és a hidroszféra átrendezése, megváltoztatása ha az főleg globálisan történik, akkor az terraformálásnak minősül. A terraformálásnak politikai felhangjai is lehetnek.
  • precise
    #32
    szerintem ez a topik nem erről szól, szóval nem itt kéne megvitatni. Amúgy éles váltások csak rendszerváltásokkal idézhetők elő.
  • uwu420
    #31
    Amúgy ez a jelenség állandó?
    Mindegy hogy demokrata vagy republikánus a kormány?
    Felfedeztél-e éles váltást 2009-ben?
  • ManoNegra
    #30
    Biztos van, én nem találtam, csak annyit, hogy a "jégkorszakból visszamaradt" vízkészlet.
  • precise
    #29
    Szerencsére van a chrome-hoz sg+ okosság amit most ismét telepítettem így nem kell látnom balage fehér ház sajtó osztályáról bemásolt elmés bejegyzéseit.
  • Molnibalage
    #28
    Cifun kívül egy modit sem ismerek, és gyak. tőle kaptam az összes büntipontomat... Gratulálok mélyenszántó kommentedhet...
  • Molnibalage
    #27
    Arra van elmélet / modell, hogy hogyan kerülhetett oda?
  • uwu420
    #26
    Ajjaj. Te most el vagy nyomva?
    Kegyetlen egy úr ez a molni ugye? Már véleménye se lehet az embernek.

    Egyébként szerintem nem baj ha nincs mindenkinek, aki nem kompetens annak ne is legyen. XD
    De ez is csak vélemény, bár ez pont olyan, hogy ebbe a témába mindenki kompetens, persze nem biztos hogy igazam van, lehet hogy van olyan aki még ebből is ki tudja vonni magát.
  • precise
    #25
    mivel más topikokból már ismert az egybites gondolkodás módod ami a nyugati média hírei copypaste-elésén alapszik, ráadásul néhány modi hátszelével tulajdonképpen bármit megtehetsz itt az sg-n, te vagy az az ember akivel még véletlenül sem fogok minimális vitába sem keveredni.

    Szóval igen, teljes mértékben igazad van, amit gondolsz a világ helyzetéről az teljes mértékben úgy van ahogy gondolod, és irigyellek a jó és önálló helyzetfelismerésedért.
  • uwu420
    #24
    LOL
    Mi is az amit nem mondtál?
    Meg mitől is kellett volna megsértődnöm? Tudod amit úgy megértesz...
  • ManoNegra
    #23
    Persze hogy nem, de nem hazudok a másik szájába olyat, amit nem mondott.

    Nem arról beszéltünk hogy alakul ki az olaj, hanem az olajról. Nem mondtam hogy amit teszünk nem természetes. Persze megértem ha sértett vagy, de ez van.
  • uwu420
    #22
    Mint ahogy most is.
    Mégse vagy olyan perfekt mi?
  • ManoNegra
    #21
    Az előbb még olajról beszéltél ombre.
  • uwu420
    #20
    Nem. Pont ugyanabban a halmazállapotban mint mielőtt lekerült volna.
    Gondolom nem kell magyarázni, mert perfekt vagy természettudományokból, de mielőtt olaj lett volna belőle, azelőtt ugyanúgy ásványi anyagok meg légköri gázok voltak mint amik felhasználásuk után lesznek. Csak a benne felhalmosott napenergiát használjuk fel némi veszteséggel, tehát a lehető legtermészetesebb dolgot, műveljük.
    Egyébként elég nehéz nem természetes dolgokat művelni a természetben. Ez csak afféle politikai propaganda, hangulatkeltés. XD
  • ManoNegra
    #19
    Azért linkeltem, mert az egyik kép a líbiai projektből való. :-)

    uwu420 Csak más halmazállapotban.
  • uwu420
    #18
    Az olaj is csak visszakerül a körforgásba, szóval ez igazából nem érv.
  • ManoNegra
    #17
    Sokban nem, talán csak annyiban, hogy annak a víznek nagyrésze visszakerülne a körforgásba.
  • uwu420
    #16
    És milyen nagyszerű! Bár nekünk is ilyenünk lenne, ugye?
  • Molnibalage
    #15
    K. egy diktátor volt. Ezen nincs mit szépíteni...
  • precise
    #14
    Nem szívesen beszélnék itt politikáról, főleg, hogy a véleményem éles ellentéte a nyugati sajtóban ömlesztett -szerintem- hazugságnak Kadhafiról.
    Így inkább nem is szólok hozzá érdemben a dolog ezen részéhez.
  • Molnibalage
    #13
    Ennek elöntözése miben különbözne attól a szemlélettől, ahogy feléljük a szénhidrogén készleteket?
  • ManoNegra
    #12
    A Nagy Ember alkotta folyó...

    Líbia legnagyobb ambiciózus projektje - az a vízvezeték hálózat, amely átadja az északi száraz területeknek az ország déli területei alatt található oázisokból az ipari tisztaságú ivóvízet. Független szakértők szerint, a világ jelenleg létező legnagyobb mérnöki projektje ez a vízügyi fejlesztés. A nyugati médiák szinte teljesen elhallgatták a projekt létezését, habár ez a projekt a világ legnagyobb beruházásai közé tartozik. A munkálatok költsége összesen kb. 25.000.000.000 $
    Kadhafi még a 80-as években kezdett el dolgozni ezen a projekten és a jelenlegi harcok kezdetéig gyakorlatilag be is fejezte. Fontos megjegyezni, hogy a beruházás felépítéséhez nem vett igénybe külföldi hitelt. Ez a tény minden bizonnyal sokatmondó, mert a vízkészletek feletti ellenőrzés egyre jelentősebb tényező a világpolitikában. A jelenlegi háború Líbiában, talán az első igazi véres háború napjainkban az ivóvízért. Végtére, van is miért harcolni! Eme mesterséges folyónak a működési alapja a négy nagy víztározó, Hamada, Kufra, Morzuk és Sirt, amelyek körülbelül 35 000 köbmérföld artézi vízet tartalmaznak! Ez a vízmennyiség teljes egészében befedné a mai Németország területét mintegy 100 méter mélyen. A legújabb vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy a líbiai artézi kutakból kinyerhető víz közel 5000 évre lenne elegendő.


    Aztán jött a háború...
  • precise
    #11
    Amiről te beszélsz az inkább szimpla talajrendezés. Az ember összeszed egy brazil gépsort ad nekik lapátot, ők meg használják erősen.

    De mondjuk amit pár sivatagi ország csinál, mármint a sivatagban öntözéssel termelnek növényeket az már lehet terraformálás.



  • MerlinW
    #10
    Ha így élünk tovább, 10000 év múlva már nyomokban sem lesz ember ezen a bolygón:)
  • TokraFan
    #9
    Bízom benne, hogy a "próbálya" részedről csak egy hirtelen felindulásból elkövetett elírás volt. Helyesen természetesen próbája!

    Nos, érdemeben annyit fűznék a topikhoz, hogy gyakorlatilag az építészettel egyidős a terraformálás. A környezetet legjobban formáló tevékenység az építészet. Egyetlen épület megépítéséhez át kell alakítani annak közvetlen környezetét, a dombokat legyalulni, más esetben lejtőket feltölteni, megváltoztatva a bolygó természetes felszíni adottságait...Az épülethez felhasznált anyagokat pedig valahonnan ki kell bányászni vagy el kell hurcolni, így fogynak el komplett hegyek pl. kőbányák esetén...
    Az erdőirtásokról ne is beszéljünk...
  • precise
    #8
    Ha marad a kapitalizmus 10ezer év múlva már itt semmi nem lesz, max sivatag. Ha csak nem jönnek a prométeuszos teremtőink és helyre raknak minket :)
  • hiper fizikus
    #7
    Igen, a légkor vagyis az atmoszféra vegyi kezelése már terraformálás, mint ahogy a bioszféra megváltoztatása is. Nem biztos, hogy az ilyen beavatkozások tokéletesen helyesek, lehet hogy kifogásolhatók vagy másképen is lehetne csinálni. A civilizációnk urbanisztikus korát éli, pl. 10000 év múlva esetleg más arányok érvényesulnek majd.
  • precise
    #6
    Pl olvastam valamiről (csak futólag), hogy a a nagy és jó amcsik vegyszereket permeteznek a levegőbe igen nagy mennyiségben, a káros gázok semlegesítésére vagy ilyesmi.

    Régen olvastam és tényleg csak futólag, de kb annyi maradt meg bennem, hogy mesterséges anyagokkal avatkoznak bele a föld légterének az összetételébe amire lehet azt mondani, hogy terraformálás. Az, hogy ezt kell tenniük minimum összefügg az urbanizációval és annak káros hatásaival.

  • hiper fizikus
    #5
    Szia!
    1/ Az urbanizáció az egy kozgazdasági jelenség, az urbanisztika pedig tudományosan vizsgálja. Az urbanizációnak filozófiai vetulete is van! Nekem speciel a filozófia az egyik kedvencem.

    2/ Az urbanizáció ¶ a terraformálás kozott messzenutató kapcsolat van. A modern urbanizáció globálisan kiterjed az egész bolygónkra. Elég ha megnézed a muholdas felvételeket a Foldrol, amelyek az északi fényeket mutatják. A civilizációnk veszélyezteti, felborí a Fold globális egyensuját, ami igényli a terraformálás alkalmazását általában értve is. Pl. a biológiai fajgazdagság megorzése globális igény, fugg tole, hogy a távoli jovoben milyen lesz a Foldunk arculata.

    3/ Pl. a pszichológia és a pszichiátria topikomra biztosan volt igény mielott létrehoztam, mert miután megnyitottam már rovid idon belul tobb száz hozzászólást kapott. A puding próbája az evés, ugyan úgy a topik próbálya a hozzászólások menyisége és minosége.
  • Petka
    #4
    Űrmeghódíccsatopik. Egyébként a téma érdekes lenne, bár érdemben nem tudnék hozzászólni, szívesen olvasgatnék róla.
  • uwu420
    #3
    Csak szeret topikokat nyitogatni, majd ha vissza eszi a fene a modikat, be lesz zárva.

    De lehet hogy előtte még kapunk pár a műholdak és a tyúkudvar kapcsolatáról szóló, vagy ehhez hasonlatos felvetést.
  • Garfield
    #2
    1. Az urbanizációra linkelt Wikipedia oldal rossz, mivel az az urbanisztikára mutat, nem pedig az urbanizációra.

    2. Konkrétan mi a célod ezzel a topikkal? Rendben, kaptunk 1-1, hevenyészetten összedobott fogalommeghatározást(?), aztán annyi. Ja, meg kaptunk Wikipedia linkeket. Oké. És mi az apropója, hogy ezek a fogalmak így összekerültek egy topikba? Merthogy azért lássuk be, hogy az urbanizáció/urbanisztika és a terraformálás kb. annyira függ össze, mint a csillagászat és a geológia - azaz ha nagyon akarunk, találunk olyan kapcsolatot, amelyen keresztül eljuthatunk A-ból B-be.

    3. Őszinte leszek: mi a célod a topikjaiddal? Ez ugyanis a második, ami semmi másról nem szól, mint hogy nyitó hozzászólásnak beraksz valami definíciószerűséget, és akkor nesze, beszélgessetek. Ha lett volna rá igény, akkor már megnyílt volna. Attól nem tűnsz szebb, jobb okosabb fórumozónak, hogy sorra nyitod a "nesze, beszélgessetek" jellegű topikokat.
  • hiper fizikus
    #1
    Sziasztok!
    Az urbanizáció a településekkel, ill. a városiasodásal foglalkozik tudományos szempontból. A terraformálás az égitest globális befolyásolásáról szól filozófiai vagy tudományos, technikai szempontból. Ezek szorosan kötődnek a civilizáció fejlődésésének a fokozataihoz.