22
Túlélés a szabadban, túrázás, erdőjárás
  • MaRee
    #22
    Végre megérkezett az új késem!

    Mora 2010 Bushcraft

    Legjobb kés ami valaha a kezemben volt, árához képest tökéletes darab a mindennapokra, és munkához is. Jövőhéten kipróbálom élesben , jól kell bírnia a gyűrődést elvileg.
  • MaRee
    #21
    Azért egy 80-100 kilós kocával sem packáznék :)
  • Fehercsoki
    #20
    6-7 fő de abból 6 pici mondjuk egy meg nagy. A malac legalább nem tud fára mászni, medve viszont utánad megy oda is.
  • MaRee
    #19
    Egy tök jó idézet:

    "A minap megkérdezte egy ismerősöm, hogy "mi abban a jó, hogy szenvedünk az erdőben, gyalogolni kell, hideg van, esik az eső"? Igazából aki nem szereti úgy a természetet, hogy ne csak problémák sora jusson eszébe róla, annak nehéz elmondani mi a jó a "szenvedésben".
    Vannak dolgok az életben amiért küzdeni kell, és néha fel is kell állni a karosszékből, vagy az autó üléséből, hogy tudjunk küzdeni.
    Ez is ilyesmi, mert nem jön oda magától, nekünk kell elmenni és megkeresni. Hogy miért jó rekkenő hőségben friss forrásból inni, szikrázó hóban a tompa csendben járni, sziklaszirtről a lemenő napot csodálni a halványuló hegyek sora mögött, éjjel a réten fekve azt érezni, hogy a csillagok közt lépkedünk, az esőtől megélénkült illatokat harapni a levegőben?
    Azért, amiért felemelő érzés, amikor egész napi gyaloglás után visszanéz az ember a megtett távra és bár fáradt de tudja, hogy ezt Ő, a saját erejéből tette meg. Majd este meggyújtja a tüzet és lát benne valamit, amit nehéz szavakba önteni, de jól esik körülötte és a sötét égen pislákoló csillagok alatt merengeni az élet dolgairól. Mikor már álomra húzza az embert a nap terhe, fekhelyéről hallja a szarvasokat, vaddisznókat vonulni, vagy épp baglyot huhogni. Reggel együtt ébred a nap első sugaraival feleselő madarakkal, s a felélesztett tűznél megfőzött friss fenyő, vagy épp borókateát kortyolgatva megvárja míg a nap egésze jó reggelt nem köszön. És azért, mert egy idő után azt érzi majd, hogy részévé válik, hogy nem idegen ott amit úgy hívunk: természet. "
  • MaRee
    #18
    Jah sok jó dolgot mond, én is tőle tanulta megy egy-két tájékozódási trükköt, meg a tenyér és nap általi idő meghatározást :D
  • Broafka
    #17
    de a tűz még hagyján, ha jobbára nem esik az eső, akkor pár korhadt fából még úgy ahogy lehet csiszolni tüzet, max sokáig tart, de kést továbbra sem tudok kovácsolni, max kőkori módszerekkel pattintott kővel ami magyarországon (meg amilyen peche van az embernek) biztos mészkő lesz :D
    Amúgy meg én szeretem a Bear Grylses műsort, telibe szarom hogy hol éjszakázik, a képernyő előtt eszi meg a bogarakat, desztillál pisiből vizet, vagy éppen megmutatja, hogy egy bottal és a nap segítségével merre van észak-dél a sivatagban, szóval hasznosak az ötletek, akkor meg nem mind1?
  • Broafka
    #16
    igen, én meg ezért tettem hozzá, hogy a túlélési részével van a bajom, nem a túrázással. Mert ha az ember túrázik azért akadhat nála kés, de egy hajó törés után nem valószínű hogy kisodor egyet a partra a víz.

    Amúgy régen volt nálam kés, de a táskámban, azt meg nem viszem mindig magammal, és amióta valami hülye szórakozóhelyen elvették, és nem is adták vissza, azóta nem hordok magamnál, mert azért nem olcsó fogyóeszköz. Az meg hogy sokan cigiznek... hát igen, de én nem, akkor én dögöljek meg a susnyásban? :D
  • MaRee
    #15
    Na igen, ezért nem teljesen reális az a műsor. Mint mondtam, a bushcraft nem is erről szól, általában mindenki visz magával felszerelést amikor ilyen túrákra indul.

    Azért bazi nagy bozótvágó nem kell hogy legyen az embernél, de férfiak azért gyakran hordanak maguknál legalább egy bicskát, már az is több, mint a semmi, gyújtót meg gyufát pedig majdnem mindenki hord magánál, rengetegen cigiznek.
  • Broafka
    #14
    a túlélés mint olyannal az a bajom (így a bear grylses dolgoknál is, habár tudomhogy azt szokták mondani, hogy stáb meg minden, és biztos ágyban éjszakázik, de még ha így is van, attól még amiket látunk dolgokat azokat tényleg megcsinálja, így értékelendő) de mindig úgy indul, hogy alapból van nála egy rohadt éles kés, meg néha tűzkő is! Pl most így hirtelen a lakatlan szigetes jutott eszembe, el is kezd "túlélni" kapásból előrántja a kést, azért nincs mindig kéznél az embernél egy bazi nagy machetta!
  • MaRee
    #13
    :) :)

    Egy erdőben dolgozom, volt már rá példa, hogy ott is kellett éjszakáznom a szabadban.
    A balta nyilván alap az ilyen helyre, a tűzszerszám pedig végszükség esetén van nálam csak, nem a munkához. Ilyen kis kulcstartóra akasztható izé, pár száz forintot megért. Nyilván gyújtót használok inkább, ha tüzet kell gyújtanom.
  • lammaer
    #12
    Isten tudja, akkor a tűzgyűjtó szerszámot se nagyon értem....

    Amúgy mi a munkád, hogy a balta meg a tűzszerszám az a "munkád miatt" van nálad? Első blikkre a szénégető jut eszembe :)
  • MaRee
    #11
    Annyira nem tartom fontosnak mert mindig meg van tankolva az autó fullra amikor messzire megyek, a városban meg minden közel van egymáshoz.
  • lammaer
    #10
    Kanna benzin (v dízel) az miért nincs?
  • MaRee
    #9
    Ja, a listámból kihagytam a kézfertőtlenítőt és a szig.szalagot :D
  • MaRee
    #8
    #5
    Jah, a prepperség inkább a váratlan helyzetekre való felkészülés (van aki atombunkert épít a ház alatt), a bushcraft szvsz pedig inkább szórakozás. Persze a kettő nem zárja ki egymást, és jó gyakorlati tudást ad a bushcraft is a vészhelyzetek esetére.

    #6
    Hasonló készlet nekem is van a kocsiban, az enyém ebből áll:
    2liter palackozott víz, jó minőségű kés (pont most rendeltem egy újat), iránytű, gyújtó és tűzszerszám, némi törlőkendő, elsősegély csomag, egy pokróc és egy kis balta.

    Mondjuk nálam a munkám miatt vannak nagyrészt ilyen dolgok, a rendőr már belém is kötött egyszer, hogy ugyan minek nekem balta a kocsiba, ilyen kemény vagyok?


    #7
    Engem annyira nem zavar, hidd el meg tud állni az emberben a sz@r akkor is, amikor 6-7 fős vaddisznócsalád sétál át előtte 10 méterre. :)

  • Fehercsoki
    #7
    Az a baj ez Mo.-n elég casual mert itt nincsenek medvék meg gyilkos rovarok meg fertőzések=/ (utóbbi kettőt bármelyik ork településen meg lehet kapni de az meg már túl veszélyes:S)
  • lordbalu
    #6
    Én inkább úgy fordítanám, felkészülés arra az esetre amikor az állam sz*rban hagy. Lásd a mostani nagy havazás. Ha többeknek lett volna EDC http://varositulelo.blog.hu/2012/11/18/edc_keszletkészlet az autóba nem lettek volna ennyire kiszolgáltatott helyzetbe, hisz a BM sms nem sokat ért.
    http://magyarprepperforum.org
    Nem rég indult ha valakit érdekel.
  • dregnarr1 #5
    És mi a különbség? Azokhoz is van "tutorial"?
  • MaRee
    #4
    A prepper ugye az, aki a "világ végére" vagy valami katasztrófára készül? Asszem van egy ilyen műsor talán a Discoveryn, érdekes arcokat mutatnak.

    A link pedig hasznos, sajnos én nem vagyok valami jó az ilyesmikben
  • lordbalu
    #3
    Régen én is foglalkoztam vele, de ma már magamat inkább preppernek tartom.
    csomózási technikákjól jön ha valamit rögzíteni kell.
  • precise
    #2
    Real Minecraft:)
  • MaRee
    #1
    Nem találtam hasonló topikot a fórumon, úgyhogy gondoltam nyitok egyet, hátha vannak még, akiket érdekel a téma, esetleg a gyakorlatban is alkalmazzák.

    Amúgy is nagy divat lett manapság főleg Bear Grylls műsorának köszönhetően az ilyesmi. Végül is sose lehet tudni, mit hoz majd az élet :D

    Mi a bushcraft:

    \"A bushcraft a természetes környezetben történő túlélés és boldogulás művészete, illetve az ehhez szükséges készségek és tudásanyag elsajátítása. A bushcraft-készségek magukba foglalják a tűzgyújtást, a menedéképítést, a növényismeretet, a táplálékszerzést- és készítést, a tájékozódást, a famegmunkálást, a kés, a fejsze és egyéb eszközök használatát, illetve ezek segítségével a természetes anyagokból történő eszközkészítést stb.\"


    Nagyjából ennyi a lényeg. Akinek kérdése, tapasztalata van, ossza meg, én egy ideje foglalkozom már a dologgal, bár közel sem vagyok \"profi\". :)

    Magyar bushcraft oldalak:

    Bushcraft.co.hu

    Bozótmíves

    Papica Bushcraft - Youtube csatorna

    Reggie\'s Bushcraft - Ő egy fiatal amerikai srác, sok jó dolgot mutat, még kígyót is eszik :D