A legjobb Dungeons & Dragons játékok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Mind2-t ismerem, de a Ctulhuval mindig az volt a "gond" hogy jol csinalva rovid, de izgalmas palyafutasa lesz a karakternek, ahol a vegallomas jo esetben a dilihaz, rosszabb esetben elhalalozas, meg rosszabb esetben nyomtalanul eltunes:D
Ars Magica meg...en meg a 3.kiadassal toltam (ha jol emlekszem) es valoban jo kis system (roppant konnyu benne elhalalozni, ezt mindig is ertekeltem 1 rpgben..ilyen szempotbol az AD&D es MAGUS es egyeb hulladek rendszerek total bukta...30 perces kuzdelmek, meg pajzzsal haritja az orias csapasat..jah, persze..)
Üdv!
Ha asztali szerepjátékról beszélünk, a két, talán legjobb rendszerrel rendelkezõ játék a Cthulhu hívása és az Ars Magica. Az utóbbiban szakítottak az egyenlõsdi c. tákolmánnyal- a mágus mindenkinél táposabb. Pont. A 3. kiadásban konkrétan egy feudális uradalmat kell megalkotni, jobbágyokkal, katonákkal, kapcsolatokkal, mágiaforrással, stb. És mindenkinek több karaktere van. Rablók ellen az erdõjáró, a lovag és a csatamágus megy, intrikálni meg a pap, a szolgálólány és a tudatra ható varázslatokban járatos mágushölgy. Ja, a világ a föld, sötét középkor. Az 5. kiadás alapján készülõ crpg-hez mellesleg kickstarteren keresnek támogatókat.
A Cthulhu hívását meg remélem, mindenki ismeri, mármint a világot. A játékban átlagemberek vannak, iszony könnyû meghalni/megõrülni. A rendszer üdítõen egyszerû (mármint a Sandy Petersen-féle): az írók u.is azon a véleményen voltak, hogy horrort csak felnõttek játszanak, illetve a világ a mi világunk létezõ dolgai, tehát egyrészt hallgatnak a mesélõre, másrészt meg tudják beszélni, hogy kb. mit kell dobni mekkora sanszszal. Úgyhogy a 240 oldalas könyvben 1! db táblázat van.
Fenrir
Én anno baromi sok rpg-vel játszottam, volt egy jó társaságunk hozzá. Volt AD&D (2nd edition), Star Wars, Werewolf, Vampire, Cyberpunk, MAGUS csak próbaszinten és a kedvencem, az Armageddon 2092 Mars.

AD@D-hez még megvettem a Silverland-ban a Dark Sun világát is, nekem az baromira tetszett, még pc-s verzióban is. A pszionika nagyot dobott azon a világon :)

A halál csupán a kezdet...

Eheh, hát igen, ez mondjuk mesélõfüggõ, de tényleg kicsit túl van tolva a természetfeletti lény populáció a WoDban. Érdemes az egyes természetfölötti lényeket külön kezelni, vámpírok inkább csak emberek és vámpírok közt mozogjanak, ne legyen sok vérfarkas meg mágus meg szellem...

Nekem egyébként a WoDban a természetfeletti lény sablon nem tetszett. Negyedik szabálykönyv átfutásakor már ásítozva olvastam, hogy x különbözõ klán ilyen-olyan speciális képességekkel, amibõl az egyik/néhány gonosz, meg jön a nagy fenyegetõ világvége, satöbbisatöbbi...

Nekem szemely szerint a Codex jott be legjobban (mint rendszer..mint vilag..meh) A CP 2020 sem rossz valoban (lethal wounds rulez:D), de a WoD szvsz gebaszos, mert minel "skillesebb" vagy annal nagyobb esellyel baltazhatsz el dolgokat (vegtere is tobb kockaval dobhatsz 1-est..). Meg 1 ido utan (kb Changeling kornyeken) olyan erzesem volt, mintha normal emberek mar nem is elnenek, csak vampirok, farkasemberek, magusok, vadaszok, alakvaltok, anyamkinja....:D
Anubys
És hol van minden idõk leghangulatosabbja a Stone Prophet?

Game.Com, GBC, GBA, GBA SP, NDS, NDSLite, PSP, Xbox, PS1, PS2, PS3, SMS, Megadrive, Saturn, Dreamcast, NES, SNES, N64, Gamecube, Wii és egy Amiga 1200/030/32 boldog tulajdonosa. :p pc suxx

Magyarországon letölteni legális, innentõl mindegy, szedd nyugodtan. Az meg, hogy õk hogyan hostolhatják, az legyen az õ bajuk. Valami jogi szürke zóna, nem teljesen legális, de nincs aki jogosan perelhetne, úgyhogy maradhat. Vagy lehet, hogy úgy van, hogy amelyik játékot nem árulják már, az szabad préda. Nem emlékszem már pontosan. Több, mint tíz éve élnek és virulnak ezek az oldalak, ebbõl kiindulva szerintem teljesen rendben kell, hogy legyen a dolog.

Több játékot nem enged már letölteni ez a két oldal sem, amik régen még letölthetõek voltak. Azoknál nem "Get it" hanem "Buy it" gomb van. Asszem, hogy amelyik játéknál újra elõkerül a régi kiadó/fejlesztõ, azt leszedik.

Kösz. Majd megsasolom a kínálatot.

Zero: ránéztem a linkekre, és az EofB képeit nézve megbizonyosodtam róla, hogy ez az, amit anno végigtoltam. (Aki nem ismerné, ebben még csak kockáról kockára lehetett lépegetni, tehát nem volt folyamatos haladás.)
Na most a linken lévõk már olyan régiek, hogy ingyenessé váltak, vagy hogy van ez?

Az élet egy sz@r játék, de a grafikája nagyon ott van. ;)

Ha nem ragaszkodsz ahhoz, hogy pénzt adj érte, akkor Abandonia vagy Home of the Underdogs. Eye of the Beholder sorozat, régi Pool of Radiance, Menzoberranzan, Dark Sun 1-2, Krynn sorozat, Al-Quadim, Ravenloft sorozat, stb.

www.gog.com
Felkeltette az érdeklõdésem néhány régi RPG a fentiekbõl. Van valami jó webshop, ahol lehet rendelni videojátékokat? Különös tekintettel a régebbi darabokra.

Az élet egy sz@r játék, de a grafikája nagyon ott van. ;)

Offlineról beszélek. A rendszert kritizáltam, az meg a cRPG-knél is a pnp cuccból jött, sok esetben egy az egyben leprogramozva.

Számítógépen általában a rougelike játékok rendszerei a legdurvábbak, azok aztán kihasználják azt, hogy számítógépen futnak. Dwarf Fortress sebzésrendszere eszméletlen durva, számol a fegyver súlyával, érintkezési felületével, át kell ütnie páncélt, ruhát, bõrt, szöveteket, csontot, okozhat belsõ szervi sérüléseket, vérzést, sokkot, ájulást... Cserébe nincs grafika. :P

Molnibalage
Most offline vagy crpg a téma...? Mert valahol bibi, hogy nem készítenek olyan szabályrendszert, ami kihasználná azt, hogy végre van egy számítógép, aminek meg sem kottyan semmiféle bonyásabb szabályrendszer.

Üvölteni tudnék a fájdalomtól - annak ellenére, hogy imádtam - hogy pl. a Gothic és Risen széria szabályrendszere - különösen a mágia - mennyire hiperprimitív. (Ahogy a legtöbb RPG-é az.)

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Felvetettem egy témát, amire nem választ kaptam, hanem nettó személyeskedést. Úgyhogy IGEN, nekem volt érdemi hozzászólásom, én dobtam fel.

Az elõbb említett Cyberpunk 2020 nekem nagyon tetszett. Egyszerû, gyors rendszer, elfogadhatóan realisztikus modell. Egyetlen nehézkes és nehezen érthetõ része ugrik csak be, a többrétegû páncél...
Vagy esetleg a Netrunner rész, aminek semmi értelme nem volt, hacsak nem full netrunner partival. Egy realspace partiba nem fért be egy netrunner, mert amíg a mesélõ másfél órát kereszterjtvényezik vele, addig a parti többi része malmozik.

De egyébként a régi World of Darkness rendszere sem volt rossz, az is könnyen kezelhetõ és gyors volt.

És egy szerepjáték rendszernél ez a két legfontosabb szempont. Ami rendszer szükségtelenül lassítja a játékot, vagy átváltoztatja "ki nevet a végén" agyatlan kockadobálásra vagy matekZH jellegû számolgatásra, az szar.

Molnibalage
Miért? Neked volt? Milyen jó RPG szabályrendszert ismertsz? Én még egy olyannal sem találkoztam, ami maradéktalnul kielégített volna, mindnek volt legalább egy-két szarvas hibája...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Nekem nem volt ilyen élményem a BG-ben, de értem. Ez mondjuk inkább a program hibája, mint a rendszeré. Pen&paper-ben ilyen nem történhetett volna :) A varázslat memorizálás, ízlések és pofonok, szerintem izgalmas, ez a adja a varázsló gyengéjét. Tény, hogy elég nagy kötöttség, de nagyon jók a varázslatok.
AD&D-ben nekem fõleg a varázslatrendszer nem tetszett a darabra elõre memorizált varázslatokkal, meg vannak fenntartásaim a harcrendszerrel is, meg a létezõ összes elképzelhetõ dobótest használatával. Ez utóbbi persze számítógépen nem jön elõ...

Legröhejesebb élményem a Baldur's Gate 1 fõellensége volt. Max szintes (amit a játék enged) fighter, Drizzt Do'Urden +5-ös szablyája, chitin full plate, Helm of Balduran, Shield of Balduran, Cloak of Balduran. Odalépek Sarevok elé, elkezdem csépelni bármi látható eredmény nélkül. Õ üt egyet rám, 90% HP-m elröppen, üt még egyet, apró pici cafatokban szétterülök a képernyõn.
Load game. Varázslónak betáraztam az összes idézõ varázslatát, adtam mindenkinek lõfegyvert, Sarevok megindul felénk, elárasztja összesen kb 60 kiskutya, macska, birka, veréb, meg a fasztudja még mit idéznek. Elkezdi egyesével leütögetni õket, mi meg fél perc alatt szarrá nyilazzuk. Congratulations, The End. Röhögés meg kitört belõlem. Baal isten fiacskája, amit lenyomott pár képzetlen íjász, meg néhány aranyos kiskutya.

MAGUS meg... hát az valami iszonyatos tákolmány. Körülbelül tucatnyi, egymással a leghalványabb összhangban sem lévõ rendszer: alapfok-mesterfok, százalékos képzettségek, statok tíz fölötti része alá dobás, pszi, mana, ÉP-FP, harcértékek, azok helyzetfüggõ módosítói, mindez megfejelve azzal az irtózatosan körülményes és idióta harcrendszerrel... Nem egyszer volt, hogy a mesélõ inkább közölte, hogy "jó, megnyerted a csatát, haladjunk", mert már fél órája dobáltak egymás ellen az egyik pléjerrel, és az istennek nem bírtak egymással. Volt egy konkrét eset, ahol a JK is, meg a mob is csak és kizárólag duplanullás túlütéssel tudta volna megütni a másikat...
A világ itt is teljesen jó volt, a sok könyvvel jól ki is volt színezve, de játszani egy borzalom volt. Viszonylag gyorsan át is tértünk CP2020ra.

A MAGUSért én se nagyon voltam oda, mert nagyon kiforratlan volt és teljesen kiegyensúlyozatlanok voltak a kasztok. (a d20-ra viszont kíváncsi lennék) Azért az AD&D szerintem nem volt rossz, mi rengeteget játszottunk vele. Egyszerû volt és gyorsan tanulható. Most Pathfinderrel játszunk, azután tényleg kicsit fapados az AD&D, de még a D&D 3E. Cserébe sokkal összetettebb, bonyolultabb a rendszer. Viszont a fentiek közül akármelyik inkább, mint a Dragon Age rendszere, ami szerintem nagyon béna lett. A DA-nak az egyetlen nagy elõnye, hogy semmi rendes PC-s RPG nem volt az utóbbi idõben és én már nagyon ki voltam rá éhezve.
Látom nagyon belém szerettél... Esetleg érdemi hozzászólás a dologhoz? Az már nem megy?

nem is vártunk mást tõled

Nagy kár, hogy ezek a tényleg jó világok (Planescape, Forgotten Realms, Dark Sun, stb) pont egy ilyen hulladék ótvarszar rendszerre készültek. Egyetlen játékrendszerrel találkoztam csak, ami még ennél is rosszabb: a MAGUS.

zorrobomber
Hol a gond? Nem az újabb Pool of Radiance van a listán, hanem a régi:
http://www.mobygames.com/game/pool-of-radiance

Én a Curse of the Azure Bonds-al játszottam gyerekkoromban, sokat nem értettem belõle, de így már az is nagy öröm volt ha ellõttem egy tûzlabdát :)

Icewind Dale 8., NWN 6., Pool of Radiance 3.............. Anyám borogass.

az amúgyot nem rövidítjük ám-nak