29
  • caius marius
    #29
    Hopp lemaradt az idézőjel. Na sebaj több is veszett Mohácsnál... :)
  • caius marius
    #28
    A középkorban a gazdálkodás része volt az, hogy a (gyengébb) szomszédot fosztogatjuk, esetleg ha erősödne, akkor leöljük a jobbágyait.
    Nem. Ez fosztogatás volt csak, nem gazdálkodás. Ne keverd a két fogalmat. Gazdálkodni a szomszéd javaival nem lehet. Lásd a familiárisan hiperpigmentált egyedeket. Ez kb. úgy hangzott, mintha azt állítanád, hogy Kolompár Orbán, Szabó Gábor nyugdíjas kertjében gazdálkodott, tegnap éjjel 24:05-kor. Ugye azért ez nem kicsit sántít.
  • caius marius
    #27
    És teszi ezt ma is rendületlen.
  • caius marius
    #26
    "Megjegyzem: a sötét középkorban is hová vitték gyógyítani a betegeket? A kolostorokba. Az tök más kérdés, hogy ott jó eséllyel eret vágtak rajtuk - ilyen szinten volt a kor orvostudománya."
    Nem röhögtél mikor ezt a hsz-t írtad?
    Az előbb még azt mondtad, hogy na bumm az inkvizítor megégetett egy füves asszonyt, most meg arról beszélsz, hogy hova vitték a betegeket, kolostorba. Persze, hogy oda vitték, mivel a füves asszonyokat kinyírták hatalmas sötétségükben, ezek a barbár barmok.
    Egyébként megjegyezném, hogy már az ókori Egyiptomban is komolyabb szinten (sokkal!!!) állt az orvostudomány mint ezeknél a koszos papcsürhéknél valaha is állt. Az egyház kiirtott minden tudást, mert csak az ostoba népeket lehet igazán könnyen vezetni.
  • caius marius
    #25
    "Amiket felsoroltál az "egyház bűneiként", azokat érdemes az adott kor történelmébe helyezve vizsgálni."
    Én inkább aszerint vizsgálom, hogy mit hirdetett és ezzel szemben mit tett!
  • TokraFan
    #24
    Annyi talán marad róla, hogy beismerte a pedofil papok létezését.
  • caius marius
    #23
    "Én felfogom hogy kicsi és mulandó vagyok, nekem nem is fáj - ellentétbe te rettegsz attól, hogy semmi értelme se volt élned."
    Ezt a következtetést miből vontad le?

    "A pápa neve meg valószínűleg jó sokáig fenn fog maradni, mivel az írott történelem egy jelentős részében voltak pápák, szóval amint megválasztják, történelemmé válik."
    Szerintem ez a pápa a lőtéri kutyát nem érdekli. 10 év múlva senki nem fog rá emlékezni...
  • Komolytalan
    #22
    Én felfogom hogy kicsi és mulandó vagyok, nekem nem is fáj - ellentétbe te rettegsz attól, hogy semmi értelme se volt élned. A pápa neve meg valószínűleg jó sokáig fenn fog maradni, mivel az írott történelem egy jelentős részében voltak pápák, szóval amint megválasztják, történelemmé válik. Nem tudom észre veszed-e, hogy szó se volt arról, hogy én miben hiszek, meg miben nem - éppen csak veled ellentétben fel tudom reálisan mérni szervezetek fontosságát, meg az emberek nagyságát, és nem dühből ítélkezek. Gyakorold csak: gyűlölet off, tények on.

    Amiket felsoroltál az "egyház bűneiként", azokat érdemes az adott kor történelmébe helyezve vizsgálni. Az inkvizítor megölt egy füvesasszonyt? Múlt héten meg a fél falut kiirtották a szomszéd földesúr katonái. Ez egy ilyen kor volt, amikor a vallás állami szintre volt emelve, egy érsek földesúr is volt - sőt katona is, a muzulmánok Allah nevében ölték a keresztényeket, a keresztények Jézus nevében a muzulmánokat, de még a husziták is egy keresztény mellékágként indulva ölték a nem huszita keresztényeket.
    Szóval alapvetően nem az egyház volt 2000 éven keresztül gonosz, hanem a kor volt olyan durva, hogy a 2000-ből az első 1800 évet talán el se tudod képzelni így, hogy nem hogy történelmi tényeket nem olvastál soha, de még történelmi regény se került a kezed közelébe. A középkorban a gazdálkodás része volt az, hogy a (gyengébb) szomszédot fosztogatjuk, esetleg ha erősödne, akkor leöljük a jobbágyait. Akkoriban a fénymásoló helyett kardot használtak. Csúf világ volt, na.

    Megjegyzem: a sötét középkorban is hová vitték gyógyítani a betegeket? A kolostorokba. Az tök más kérdés, hogy ott jó eséllyel eret vágtak rajtuk - ilyen szinten volt a kor orvostudománya.
  • bvalek
    #21
    Ezeket a marhaságokat melyik összeesküvéselmélet-hívö honlapról szedted össze? Ennyit még a szovjet történetírás sem mert hazudni a Katolikus Egyházról...
  • caius marius
    #20
    Gondolom bvalek-re és komolytalanra céloztál... ;)
  • ManoNegra
    #19
    És a világ újra megmenekült, hála ennek a két pindúr pandúrnak...
  • caius marius
    #18
    Valszeg én is a belét taposnám! Ilyen és ehhez hasonló módszerekkel "oktatják" a hitet, és hívnak megtérni. Szánalmas majom banda.
  • TokraFan
    #17
    A mi településünkön épp most dobták ki a helyi hittan tanárt -papot-, mert mint kiderült, verte a gyerekeket. Azok pedig nem mertek szólni, mert annyira féltek tőle. Aztán az egyik gyereket annyira megverte, hogy látszott rajta, így derült fény az esetre. Szerencséje, hogy nem az én gyerekemet ütötte meg, ha így lett volna, ma már nem lenne keze.
  • TokraFan
    #16
    Ennek itt a már szemén is látszik, hogy gonosz. Hamis a mosoly a hatalmas arcon.
  • caius marius
    #15
    Ja 2000 éves. 2000 év népnyúzás, álnokoskodás. 2000 év népbutítás. Ja jut eszembe lapos még a föld? ;) Máglyán megölt tudósok, kis emberek tömkelege. A keresztes háborúk népirtásai. Tovább is van mondjam még? Kellenek még érvek amik a szektád ellen szólnak?
  • caius marius
    #14
    Azt ugye vágod, hogy Te ugyanolyan kis senki vagy mint én, vagy akármelyik szaros pápa. A nyomorult egyházad is a feledés homályába fog veszni, talán nem is kell már hozzá sok idő...
    A legszánalmasabb azokban az emberekben akik az egyházakat védik, hogy nem veszik észre, nekik azért kellenek ezek az ingyenélők mert saját maguk nem elég erősek ahhoz, hogy az életet egyedül végigjátsszák. Kell nekik a vezető, aki megmondja mit tehetnek és mit nem. Inkább elbújnak az egyházaik, a dogmáik, a vallásuk mögé, és onnan kiabálnak ki a másiknak, vegye már észre magát, hisz szüksége van vezetőre! De nem. Nincs. Nekem nem kell, hogy egy lelkileg elferdült bigott szektamókus elmondja mi a helyes és mi nem! Papolnak a szentségről miközben gyerekeket erőszakolnak meg. Papolnak a jóságról, miközben a szegényektől elvesznek mindent amit csak tudnak. Papolnak az erkölcsről az önmegtartóztatásról, miközben javakban dúskálnak és hegemóniára törekednek.
    Eközben Te, megtévesztett buta kis emberke önszántadból kiáltozod: Éljen a katolikus egyház, és mentegeted a menthetetlent.
  • bvalek
    #13
  • zola2000
    #12
    Érdekes lenne, főleg ha az első útja majd az Amerikai elnökhöz fog vezetni (n_n)
  • globint
    #11
    Fogadást ajánlok:
    Szerintem Francis Arinze lesz a következő pápa
    Ki fogad másra?
  • Komolytalan
    #10
    Előző pápaválasztáson is felmerült a neve - nem véletlenül. Akkor még "túl fiatal" volt - egyházi törvények szerint van egy minimális korhatár, ami alatt nem lehet senki se pápa - most már nem az. Húsvétig valószínűleg kiderül, hogy mi lesz...
  • Komolytalan
    #9
    Azt ugye vágod, hogy te, mint porbafingó kis senki, aki nem csak hogy eddig nem tett le semmi maradandót az asztalra, de valószínűleg egész életében sem fog, és 100 év múlva senki se fog rád emlékezni, érv nélkül kritizálsz egy 2000 éve működő, világszintű szervezetet? Ugye milyen köcsög az elefánt, Mr Bolha?
  • immovable
    #8
  • TokraFan
    #7
    caius marius kolléga a számból vette ki a szót!
    Az egyházakat, különösen a katolikus egyházat igazságosnak nevezni de facto nevetséges és naivitás... A világi képmutatás és álszentség iskolapéldái.

    A Waldorfhoz meg csak annyit, hogy fény arcú ostobák csinálják, ahol a fiú gyerekeknek horgolni, kötni, varrni kell, had legyen csak belőlük buzi. Az ott minden, csak nem emberré nevelés! Inkább agyatlan fény arc képzőnek nevezném.
  • caius marius
    #6
    "A politika egy másik jó példa, az egyháznak nincsen elöírása arról, hogy milyen az ideális államforma, vagy hogy müködjön a törvénykezés. Legyen igazságos és méltányos, más nem érdekli öket."
    Ezután a megállapítás után hangosan felsírtam...
    Olyan mondatban, gondolatban, ahol valamelyik egyház, de főleg a katolikus egyház szerepel, nincs helye az "igazságos" és "méltányos" szavaknak.

  • bvalek
    #5
    "Az iránymutatás hiánya visszahat a fiatalságra, mely ezek után persze, hogy nem akar felnőni" - hangoztatta a bíboros."

    Ezzel még egyetértek, de szerintem nem az egyház vagy az egyházi értékek mutatnak helyes irányt, vagy csakis helyes irányt.


    Szerintem ö sem erre gondolt, már csak azért sem, mert az Egyház tanítása nem terjed ki az élet minden területére. A pápától rengeteg ügyben kérnek állásfoglalást, amikre rendszerint azt válaszolja, hogy nem kompetens. A Katekizmus is számos kérdésröl úgy nyilatkozik, hogy az Egyház vagy nem tud válaszolni a kérdésre, vagy pedig nem illetékes az ügyben.

    A tudományos kutatás itt jó példa, mert pl. az Egyház sokat költ egyetemekre, kutatóintézetekre, de nem nagyon ír elö nekik semmit. Max annyit, hogy etikusan végezzék a dolgukat.

    A politika egy másik jó példa, az egyháznak nincsen elöírása arról, hogy milyen az ideális államforma, vagy hogy müködjön a törvénykezés. Legyen igazságos és méltányos, más nem érdekli öket.

    A nevelés is ilyesmi, bármilyen meglepö, de a kismillió pedagógiai módszer közül az egyiket sem favorizálják a papok. Vannak hagyományos katolikus iskolák, meg vannak reformintézmények, alternatív módszerekkel mint a Waldorf, csak az a cél, hogy ember legyen a gyerekböl.

    Általában az emberek sokkal többet képzelnek bele az egészbe, aztán persze nem úgy megy ahogy elképzelték, és olyankor egy képzeletbeli egyházra haragszanak.
  • Narxis
    #4
    "Az olasz fiatalok sorsa a munkanélküliség, magyar kortársaik aktívabbak, sokan fiatalon már felelős beosztással bírnak, saját keresetükből élnek, főleg onnan vándorolnak el, ahol tartós munkanélküliség alakul ki"- vélte Erdő. "

    Ez egy érdekes vélemény. Most azt mondja, hogy Magyarországon van munka és magyar fiatalok dolgoznak vagy inkább azt, hogy az olaszok nem bírnak olyan mobilitással mint a magyar fiatalok akik egyből kimennek külföldre ha ott találnak munkát?


    "Az iránymutatás hiánya visszahat a fiatalságra, mely ezek után persze, hogy nem akar felnőni" - hangoztatta a bíboros."

    Ezzel még egyetértek, de szerintem nem az egyház vagy az egyházi értékek mutatnak helyes irányt, vagy csakis helyes irányt.
  • bvalek
    #3
    Csak nem Tolerancia elvtárshoz van szerencsénk, aki szerint gyülöletes nézet, ha kikérem magamnak a magyarozást? Látom itt is hozod a formád...
  • immovable
    #2
    Ingyenélő!
  • bvalek
    #1
    Végre valaki nem a fiatalokat hibáztatja mindenért.