10
  • Jani Hun
    #10
    http://childpad.us/

    ennyit a kommentedre :D
  • B0nFire
    #9
    „A telefonáláshoz nem kell számokat megadni…”

    Pedig az már Puskás Tivadar korában köztudott volt, hogy aki fel akar hívni valakit, annak a számát meg kell adni. Ez nem számítástechnika. Nem képesek felfogni, mi a különbség az email cím és az url között, és hogy melyik mire is való. Zavarja őket a kukac, meg a pont. Pedig olyan egyszerű, mint az egyszeregy. Meg kell tanulni, hogy [email protected], ahogy a levelezési címet is meg kell tanulni, hogy Kiss Pista, 6798, Baszodaroszlót, Fő utca 25. Budapesti címeknél még kerületek is vannak, helyenként postafiók – sok szempontból sokkal bonyolultabb, mint egy email cím. Mégsem tudják az utóbbit megjegyezni. És miért? Mert elszoktak tőle, hogy új dolgot tanuljanak. Nem iskolások ők, hogy tanuljanak, az olvasás kimerül abban, hogy megnézik az újságban a futballeredményeket, hogy nyertek-e a totón.

    Amelyik öreg eljut az internetig, az ottragad a Fészbukon, és onnantól kezdve odakövül, hat lóval se lehet többé elvontatni, a látása beszűkül, nem keresgél Google-ban, Wikiben, YouTube-on, nem olvas többé blogokat, sem hírportálokat, csak a fingós FB appokkal szórakozik, meg osztja az ismerősei által összegereblyézett több tonna digitális hulladékot, a Dalai Láma bölcseleteit, giccses képeket, rákos gyerekek lejmolásait. Erre mindegyik kapható, más dolgokat meg nem akar tudni. Ej, de huncutok! Szelektív a felfogóképességük. A logikátlan, személyre szabhatatlan, a szabályokat cirka kéthavonta gyökeresen újraíró FB-ot megtanulják átlátni, csak az okoz már bonyodalmat, hogy "C:->Felhasználók->Felhasználó->Dokumentumok. Meg az ablak teljes képernyőre nyitása, meg az alapvető billentyűk megjegyzése, melyik mit csinál, pl. Escape, Delete, Space.
  • Ferrer
    #8
    Minek speciális érintőképernyős tablet időseknek? A sima, pofonegyszerűen használható tabletekhez is hülyének tettetik magukat, mert nem egyszerűen nem érdekli őket, nem fogékonyak rá.
  • Zoliz
    #7
    Na a bécsiek a Microsoft kezesbárányaként bepróbálkoznak a nyugdíjas szavazókkal, hátha vesznek ócska és drága sz@rfészt.. Ez lehet az igazság.
    Ne inkább a csecsemőket kellene tapiztatni? Nekik valók a színes téglalapok nem?
  • AxxE
    #6
    Még valami arról mekkora is a szakadék:
    Egy (hölgy) ismerősöm megkért, hogy segítsek neki beállítani a netet a gépén, mert most nincs amióta újra telepítette neki valaki.
    Hát elmentem hozzá, kérdeztem mi is a konkrét gond. Azt mondta nem tud internetezni, mert nincs meg az asztalon az "e" betű..
    ermészetesen volt rajta net, és opera, meg chrome is volt telepítve,az opera volt az alapértelmezett, így a start menüben is annak az ikonja volt.
    A hölgy legalább 5 éve dolgozik irodában sz.géppel és nem 60 éves.
    Sztem 10-ből kb. 3-4 ilyen user van, akkor aki gépet sem látott??
    Ezt nem lehet áthidalni szoftverekkel.
  • AxxE
    #5
    Nahh peeeerszee.. Vajon az ismerősök elérhetőségeit ki menti a gépre? Kicsatolja hozzá a képet (egyáltalán honnan szedi az öreg..)?
    Ha azt sem tudja mi az a weboldal, honnan, hogyan állítja be magának, az rss-ről már nem is beszélve..
    Akik digitális analfabéták (akiknek ugye készül), egy sms-t sem tudnak elolvasni, vagy ha igen válaszolni semmiképpen.. Pedig az egyszerűbbnek tűnik.
  • qrd0xQSt2rdvnu
    #4
    ja és még annyi: az egyszerű lebutított, könnyen kezelhető felület nem csak az időseknek lenne jó, hanem még sok más embernek, akiknek nincs műszaki vénájuk és nem is akarnak ilyenekkel vacakolni.
  • qrd0xQSt2rdvnu
    #3
    A nagy kérdés: mi olyan van ebben, amit nem lehet egy mai tablettel megvalósítani? :D
    - ismerős kiválasztása arccal: létezik.
    - előre beállított weboldalak: létezik.
    - rss feed követése, kirakva az asztalra: létezik.
    - elcsúsztatható lap a kamera előtt, ami ki-be kapcsolja a képet: nem egy megoldhatatlan dolog, csak a gyártók nem törik magukat. Lennénk páran, akik örülnénk neki.
    - fa keret: nagyon bonyolult megvalósítani. Bár nem vitatom, hogy fontos apró figyelmesség, hogy közelebb érezzék a szívükhöz az idősek
    összességében ezt mind meg lehet csinálni egy mai számítógéppel (pl. KDE desktopon) vagy egy mai mobil eszközzel (pl. Android, de gondolom ipad is tudja ezeket)
  • liberty2
    #2
    Félek ez ugyan úgy nem fog segíteni sok emberen.
  • kvp
    #1
    Ez a rendszer csak veletlenul koveti a sony android-os mobiltelefonjain lathato corner ui kinezetet vagy szandekosan? Ebbol egyedul a 90-es evekbeli silicon graphics webkamerakon latott takarolapos ki es bekapcsolas tunik ertelmes otletek, de az sem eppen uj.