10
  • Vol Jin
    #10
    Nem teszem hozzá.

    Emlékszik még valaki a 90-es évek netbatkájára vagy mi a pöcsömnek fordították magyarra? Aki ilyet elfogad fizetőeszközként az egy balfasz.
    Ha meg csak az Amazon rendszerén belüli valami, amit az Amazon bármikor átvált dollárra, akkor meg mi értelme van? Mondjuk, ha egymás között ezzel a szarral fizethetünk, akkor az után nincs ÁFA vagy valami egyéb adó? És ez az egész olyan, mint a kaszinó zsetonja? Viszont akkor miért nem tér ki a cikk ezekre?
  • Vol Jin
    #9
    "He? Nem ez volt a kerdes, hanem, hogy van-e? Van.."

    Oké, ez világos.

    "Amugy meg a hitelkartyak mogott a kartyatulajdonos (jelen esetben Mastercard) ceg van, ami usakiai, szoval a fedezet valoszinuleg US dollar."

    A kártyatulajdonos, az mindig egy pénzintézet, egy kibocsátó bank. Pénzügyi fedezetet is a bank biztosít a kártyák mögé. A devizanemet is a bank határozza meg. A Mastercard, Visa, AMex, Diners, stb csak egy-egy elszámoló központ. Semmiféle fedezethez közük sincs. Csak közvetítők jutalékra a bankok között.
  • kvp
    #8
    "Ennek megvan az az előnye, hogy semmi értelme."

    Az ertelme ugyanaz mint a feltoltokartyas telefonoknak. Az, hogy a penzt a vasarlo elore adja oda, tehat a felhasznalasaig a bolt/szolgaltato szamlajan kamatozik. Ezzel a vasarlok egyfajta kamatmentes hitelt nyujtanak a szolgaltatonak. Tovabbi elonye, hogy a ket penz kozti valtasi arfolyam nem rogzitett, tehat a szolgaltato barmikor modosithatja, mindezt a nemzetkozi banki es penzugyi felugyelet jovahagyasa nelkul, mivel nem valodi penzrol van szo. Ilyen pl. a virtualis arany amivel sokan kereskednek a vilagban vagy a kis regiok sajat, nem hivatalos penzei.

    "Nekem meg ez ugrott be: bitcoin"

    Igen, csak e mogott egy bunszervezetekkel kevesbe osszefonodott ceg fog allni, tehat a jo hirnevuk garantalja, hogy a penzt senki nem fogja kabitoszer vagy emberkereskedelmre felhasznalni, mint az a bitcoin esten tortenik. Egyebkent a wow-os arany is ilyen, az is szabadon vasarolhato online es utanna a jatekban hasznalhato fel, sot akar vissza is valthato valodi penzre.
  • Vaszilij Artyom
    #7
    Legalábbis te ezt hiszed, tedd ezt hozzá
  • cateran
    #6
    He? Nem ez volt a kerdes, hanem, hogy van-e? Van..Amugy meg a hitelkartyak mogott a kartyatulajdonos (jelen esetben Mastercard) ceg van, ami usakiai, szoval a fedezet valoszinuleg US dollar.
  • Vol Jin
    #5
    A hitelkártyák mögött nemzeti valuták vannak. Dollár, euro, forint, stb.
  • cateran
    #4
    Hitelkartya mar van 1 ideje
  • Vol Jin
    #3
    Ennek megvan az az előnye, hogy semmi értelme.
  • slickboy
    #2
    Nekem meg ez ugrott be: bitcoin
  • hagyimiklos
    #1
    Amazon bankkártya is lesz?