36
A diploma átvételének követelménye az ilyen-olyan nyelvvizsgák megléte...segítsünk egymásnak infóval és tananyaggal
  • Prince of Máté
    #36
    Szinten minden normális munkahelyen, ahová követelmény a nyelvvizsga, az interjún van angol élőbeszéd teszt.
    Ha ott is csak a teszt erejéig tanult akkor az később úgy is ki fog derülni.
  • extramagascsaj
    #35
    Nálam ez nem fordulhat elő,mivel nap mint nap használom az idegen nyelvet.
  • gulyasandras
    #34
    Az a baj, hogy csak a vizsgára készülnek.

    A papír megszerzése után pedig nagy ívben tesznek a nyelvre: zéró tanulás/gyakorlás.

    Napi használat nélkül villámgyorsan elkopik a "tudás".
  • Klemice
    #33
    Szeretnék egy kis alap dologgal hozzájárulni a dologhoz, szerintem ha már ezt megtanuljátok, a többi simán fog menni:

  • extramagascsaj
    #32
    Ez szuper...lenne, ha lenne rá időm;de rohadtul nincs.
  • datango
    #31
    a Miskolci Egyetemen van belső nyelvi vizsga!! (erről tudok)(a listához!)
  • immovable
    #30
    Ne akarj kidolgozott tételeket. Az nem segít. Sokkal többet tanulsz belőle ha te dolgozod ki.
  • joebacsi
    #29
    Kezdésként

    Szavakhoz:
    Memrise
    Pénzügy angol szakmai szavak
    Német az még nincs, de itt a remek lehetőség, hogy feldobd mondjuk a #27-ből a szavakat.

    Anyanyelvi partnerek csacsogáshoz:
    Livemocha


    cserébe válaszolj a privire :)
  • Willenbrock
    #28
    Ez a belső nyelvvizsga nem minden felsőoktatási intézményben működik.Az iskolák,egyetemek dönthették el,hogy élnek-e ezzel a lehetőséggel vagy sem.Jó lenne egy lista arról,hogy melyik iskolában lehetséges ez a megoldás-ha egyáltalán van még ez a lehetőség,ez engem is érdekelne.
  • Zsolti9014
    #27
    Így van, természetesen munka mellett már indokolt a magántanár/tanfolyam.

    Sajnos nálunk is vannak sokan a szakon, akik a 4 féléves angol után még nem tudtak vizsgázni (esetleg az oktatás nem volt elég intenzív, vagy alapos), így nekik nehezebb lesz, hiszen az utolsó félévben kellene még megcsinálniuk.

    Nem reklámnak szánom, hiszen hasznom nincs belőle, de német középfokra (általánosra mindenképpen, de alapnak azért szakmaira is érdemes) ezt a könyvet tanulmányozni, vannak benne kidolgozva szövegek, meg szószedet stb. Persze mielőtt megveszitek, lapozzatok bele, hogy tetszik-e, de én anno kölcsönbe kaptam, viszont utána megvettük, mert tesóm is nyelvvizsgázott: LINK.
  • petee
    #26
    +fav
    Akkor csatlakozok én is a topikhoz, jelenleg angolból készülök középfokú nyelvvizsgát tenni. Pont egy éve államvizsgáztam gépészmérnökként, de eddig nem vettek fel.
    Sajnos ott rontottam el, hogy a egyetem mellett már el kellett volna kezdenem tanulni angolt, németből alapfokom van,de az angol jobban fekszik és abból szeretnék középfokú nyelvvizsgát tenni.

    Egyébként ahol én tanultam, ott a ZV-től számított 3 év múlva odadják a dimplomádat ha legalább alapfokú nyelvvizsgát bemutatsz. De nekem elsősorban nem a nyelvvizsga a lényeg, mert az tényleg nem ér semmit, én a hasznos nyelvtudásra próbálok összpontosítani, mert a kettő nem ugyanaz ugye...
  • V43 1105
    #25
    Nekem angol BME nyelvvizsgához való dolgok akadnak a tarsolyban ..
  • datango
    #24
    SziasztoK!
    Nagyon Örülök ennek a topiknak!!!! (Tényleg!)
    Mint sajnos sokan én is bele estem abba a csapdába, hogy sikeres államvizsgát tettem le még 2011 ben, és azóta sem sikerült megcsinálni a nyelvizsgát... (nem vagyok egy nyelvzseni ... :( )

    Ezért külön Örülnék annak is , ha azok az emberek akik velem egy cipőben vannak, irnának nekem egy privát üzenetet és tartanánk a kapcsolatot! Hírek , Tippek , Egyebek miatt.

    Legutóbb én azt hallottam, hogy államvizsgától számított 3 év után az Egyetem/Főiskolán ahol végeztünk egy Belső Nyelvi Vizsgát lehet lerakni amivel meg lehet kapni a diplomát de nem helyettesíti a nyelvizsgát!
    üdv
  • nIsTv4n
    #23
    Miért alap? Miért kell ehhez nyelvvizsga? Az életben hol fognak tőled nyelvvizsgát kérni még? Így van, sehol. Nyelvtudás kell(ene), nem egy szutykos, egyébként kifejezetten drága papír, ami teljesen értéktelen, hisz a megszerzettek egy része semmit sem tud már az adott nyelvből. Inkább egy nyelvi záróvizsgának lenne értelme, ami _nem_ váltható ki holmi nyelvvizsgával.
  • SzirmosSzisza
    #22
    Nekünk elég 1 középfokú \o/

    Amúgy nincs valami nyelvi képzés egyetemen ahol esetleg felkészítenek?
  • ratgab
    #21
    Külkereskedelmi szakon végeztem, így nekünk két nyelvből kellett. De ahogy Zsolti is írja minden gazdasági szakon kell.

    Zsolti9014:
    Nekem a másodnyelv kicsit érdekesen alakult, mivel fősulin én azt hittem a két nyelvvizsga követelmény miatt kötelező lesz a másodnyelv, aztán kiderült, hogy egy nagy fityfenét. Szabadon választható tantárgyként lehetett felvenni. Amikor én ezzel szembesültem már eltelt 1,5 év a fősuliból. Itt becsatlakozni értelmetlen lett volna, meg a tudásszintem se lett volna meg hozzá.

    Ezért maradt nekem a magántanáros megoldás. Ez utóbbi például tökéletes választás akkor, ha valaki dolgozik. (iskolában természtesen könnyebb dolga van az embernek, mármint ha még suliba jár és ott tanulja)
  • Zsolti9014
    #20
    Szinte minden gazdasági szakon kell. Ezen kívül nem tudom.
  • Zero 7th
    #19
    Hol kell _szakmai_ nyelvvizsga a diplomához?
  • Zsolti9014
    #18
    Gazdasági szakokon az egyik szakmait általában ki lehet váltani általános felsőfokkal is.

    Egyébként én szerencsésnek mondhatom magam, mert a német általános középfokot megcsináltam középsuli elsőben, felsőfok szóbelim nem lett meg (bár a vizsgán magabiztosnak éreztem magam, meg a vizsgáztatók visszacsatolása is pozitív volt végig, de ez van).

    Aztán gazdasági szakra mentem, ahol felmentést kaphattam volna a kötelező nyelvórák alól a német nyelvvizsga alapján, de inkább felvettem az angolt, gondoltam abból megcsinálom a szakmait, németből meg még gyúrok a felsőre.

    Szerencsére nagyon jó tanárom volt, és a heti 2x1,5 órából az egyik általános angol volt, a másik meg szakmai. Jól haladtunk, de a második félévben már tudtam, hogy váltani fogok (sulit és szakot is), így nem szakmai nyelvvizsgát csináltam, hanem angolból is sima középfokot.

    Egy év után váltottam sulit és szakot is, nem gazdaságira. Itt elég egy általános nyelvvizsga.

    Különórákra én soha nem jártam, de mondom, ez nem azért van, mert én húdeüberkirály vagyok, hanem szerencsére jó tanáraim voltak. Középsuliban tanórákon kaptam külön feladatokat, amikor készültem a vizsgákra, németből nem dolgoztam ki külön a tételeket, angolból viszont otthon, egyedül igen.

    Saját tapasztalatok alapján azt tudom mondani, hogy érdemes kicsit többet foglalkozni a hallott szövegértéssel, nekem legalábbis az szokott lenni a legnehezebb. Igazából az angolt és a németet is használtam már külföldön, igaz az angolt nem anyanyelvi beszélőkkel, ami nekem könnyebbség volt. Tényleg érdemes filmeket is, akár felirattal előbb, utána anélkül. Akár ugyanazt a filmet többször is. Zenéket úgy hallgatni, hogy közben a dalszöveget olvasod - ez is sokat segíthet, mert látod/hallod egyszerre.

    Meg hát a hallott szövegnél egy vizsgán is nehézséget jelenthet a rossz magnó, kicsi, vagy torzítóan nagy hangerő, ilyesmi. Szóval ezért is érdemes többet gyakorolni ezt. Persze itt is kulcs a szókincs szerintem.

    Nem okoskodni szerettem volna, csak leírtam ezt-azt. :)
  • ratgab
    #17
    Nekem két nyelvvizsga kellett és mindkettő szakmai (ez kikerülhetetlen, ha ilyet kér az egyetem/főiskola ezt nem lehet kivédeni vagy kiváltani simával). Az elsővel nem is volt gond, de a másodikkal megszenvedtem.

    2 évem ment rá (munka mellett jártam tanárhoz, mert jobb ha rugdossa valaki az embert, hogy csinálja) és nem kevés pénz a fizetésemből, de végül sikerült (szóbelin először elkaszáltak, másodszorra meglett, írásbeli elsőre).

    Nagyon ajánlom a magánoktatást. Igaz, hogy sok pénz, de biztosabb eredményt hoz, mint otthon szenvedni. Szakmai részhez már nem kell tanári segítség azt csak be kell seggelni. Továbbá rengeteget írni, olvasni, hallgatózni idegen nyelven (lehetőleg adott nyelvből filmmel is próbálkozzatok még ha egy kukkot se értetek belőle elsőre). Ez mind összeadódik a vizsgára, így megéri velük bajlódni.

    És az a diploma csak akkor ér valamit ha a kezedben van. Előbb utóbb meg kell térülnie a befektetésednek (idő és pénz).
  • Ironman2
    #16
    Te már le is vizsgáztál!
  • Klemice
    #15
    röff
  • extramagascsaj
    #14
    hát lehet, hogy ha a pecázással vagy épp az én hobbyjaimmal akarnék bevágódni...nem igazán éreznék úgy, hogy azzal a gazdasági német nyelvtudásom értékelhető lenne :D
  • Caliph
    #13
    amúgy sztem a szakmai sem kötelező,csupán a középfok,és sztem egyszerűbb is mint szakmai szavakat pluszban betanulni. szóbeli rész kötetlen beszélgetést úgy alakítod ahogy akarod,csak be kell nyögni egy témát ami látszólag nehéz,ráharaphatnak a vizsgáztatók,közben te kívül-belül ismered a témát esetleg kidolgoztad. Haver pl a pecázást dolgozta ki,és azt gyakorolta hogy 2 mondaton belül bármit mondasz neki szóba tudja hozni,rá is haraptak a vizsgáztatók hogy na megszopatjuk a halakka/szerelékek nevével de persze nem ment nekik:D
  • CattiBrie
    #12
    a weboldala: http://www.tudasodajovod.hu/

    de nem tudom, mennyire feltétel az előregisztráció
  • extramagascsaj
    #11
    Jól hangzik,de sajnos helyrajzilag nem megoldható. Egyelőre letöltöttem segédanyagokat, meg van egy 500oldalas könyv, ami erre is jó...csak ugye meló és kis mellékállás meg egyebek mellett...azt az 500oldalt szívesen lecserélném inkább 20-30 tételre. :D
  • Willenbrock
    #10
    Idén mindenképp lerakom,csak nem a végzettségemnek megfelelően sikerült elhelyezkedni,ezért nem volt sürgős.
  • Caliph
    #9
    érdemes beruházni most egy gyorstalpalóra,valahol hallottam hogy EU-s támogatással minimális összegbe kerül(kb 90% támogatás),időt meg érdemes szakítani rá.
  • extramagascsaj
    #8
    Nincs. Ezt így tudom én is,de gondoltam,ha már úgymond megvan minden...csak le kéne tenni ezt a nyelvvizsgát,hogy átvehessem már akkor a diplomát...és honosíttathassam itt kint...hátha kicsit jobb melót is megcsíphetnék úgy.
  • extramagascsaj
    #7
    Jogos. El is felejtettem, hogy sajna az idejárók zömének nincs jobb dolga, mint kötözködni ok nélkül.
    Köszönöm, hogy te nem magyaráztad félre a mondókám lényegét, és a segítő szándékod meg még inkább. :) Megkukkantom mindkét oldalt...hátha. Ha nem, akkor meg kénytelen leszek átnyálazni a rohadt vastag könyvet.
  • Willenbrock
    #6
    Nekem 6 éve megvan az államvizsgám,de azóta nem mutattam be a nyelvvizsgát.Úgy tudom nincs időkorláthoz kötve a megszerzése.
  • Midas
    #5
    Ez itt varhato volt ne lepodj meg :D amugy sztem erdemes probalkozni itt http://eduline.hu/ vagy meg a felvi forumai kozott korul nezni ott is van sokminden.
  • extramagascsaj
    #4
    Most nem egészen értem, hogy mi ez az osztás...mikor itt nem arról van szó, hogy ez gond vagy gáz, hanem arról, hogy aki nyelvvizsga előtt áll annak esetleg jól jön mások tapasztalata, ill. segítsége anyagokkal kapcsolatban. Itt most ezzel mi is a probléma?

    Amúgy meg van nyelvvizsgám...csak nem szakmai; nem is vitatom, hogy kell-e; mert kell.

    Akyy: senki nem balhézik rajtad kívül. Általános iskolás...oké...alapfokút esetleg. Középiskolás közép/felsőfokút; de kétlem, hogy középiskolában szakmai nyelvvizsgára készülnek.
  • akyyy
    #3
    mit kell itt balhézni a nyelvizsgával. istenem.

    nyelvvizsgát egy általános iskolás is le tud tenni, illetve középiskolás. oké hogy egyetem közbe, ha nincs, nem akaródzik, de leállanvizsgázol, és bepótoldo mihamarabb.
  • Pipör
    #2
    az sztem tök alap hogy diplomát csak akkor kapod meg ha van érvényes nyelvvizsgád
  • extramagascsaj
    #1
    Sziasztok! Gondolom nem vagyok egyedül azzal a \"problémával\", hogy nyelvvizsgát kell letennem ahhoz, hogy átvehessem a diplomámat. Sajna elég régóta bent parkol már a tanulmányi hivatalnál...gondoltam ideje lenne már kimenekíteni. Szóval márciusban nekiveselkedek a német szakmai középfokúnak. Tök jó lenne találni a szóbelihez kidolgozott tételeket. Van esetleg valakinek...ill. van tipp, hogy honnan lehetne szerezni?