8
 • kvp
  #8
  Ez a rendszer mukodeseben leginkabb a loran-re hasolnit. Tehat nem csak a jel erosseget nezi, hanem annak iranyat is. Igy ha a jelekbe bele van kodolva az adok helyzete es egy idopecset, akkor haromszogelessel megallapithato a vevo helye. Mindez akkor is mukodik ha nagy a jelerosseg csokkenes, mert az intenzitasra nincs szukseg a pontos helymeghatarozashoz, mint pl. wifi eseten. A miniaturizalassal meg az a baj, hogy a vevo antennaja egy 3d-s passziv syntetic apreture radar.
 • Vol Jin
  #7
  Az angolok meg a mobiltornyok jeleivel passzív radart fejlesztettek ki. Egy magas pontról a e levegőben a mobiltornyok jeleinek reflektálásával nyomon követtek egy autót 100 km-es távolságra. Tehát a radar nem adott semmilyen jelet, hanem a hírközlési rádióforrások jeleit figyelték.
 • Vol Jin
  #6
  Erre gondoltam én is. Aki olyan hülye, hogy eltéved egy tescoba vagy egy bevásárlóközpontban, az a térképet sem ismeri. Legalább az emberek fele nem érti a térképet. Tehát nem képes arra, hogy ez felülnézetből sematikusan ábrázolja a környezetet.

  Egyébként Sándor György humorista csinált ebből egy műsort. Egy operatőrrel és egy burda magazin szabásmintájával eltévedt turistát játszott, és rengeteg embernek nem tűnt fel, hogy az nem egy térkép. Egy piros vonalra, amit egy 74-es szám jelzett, azt gondolták, hogy a 74-es trolibusz vonala, pedig csak a 74-es szabásminta volt.
 • Szefmester
  #5
  Hát ha a mobilos adótornyok és wifi hotspotok helyzete ismeretes akkor az alapján meg lehet mondani hogy hol is van az adott ember. És meg is mondják! Akkor ez most minek is?
 • Darth Sith
  #4
  Ilyen rendszert már a BME-n is fejlesztenek a HIT tanszéken pár éve, elég jó eredményekkel tudtommal. pl az egyik ilyen tesztközeg egy bevásárlóközpont volt, ahol a rendszer épületen belül simán elnavigál egy-egy üres parkolóhelyre a mélygarázsban vagy a keresett bolthoz épületen belül.
 • ManoNegra
  #3
 • saba30
  #2
  Esetleg ulrahang kéne?

  Batman forever

 • Tau Tang Wou
  #1
  Mindig megmagyarázzák, hogy miért jó nekünk, ha szó szerint, minden lépésünkről tudnak. (5 cm-es pontosság)

  - Tompika, itt a telefonom menj el a teszkóba vegyél egy csomag jutúrót.
  Tompika megyen, "fordulj jobbra, fordulj balra....)
  Tompika hazaér egy plüss báránnyal.
  - A krva élet! A teszkó már megint átrendezte a bótot...