104
A nagy tea téma
  • qetuol
    #104
    az earl grey eredetileg zöld tea :) csak ezeket a filteres vackokat árulják feketeként
  • Bazsalusz
    #102
    KELL! :D
  • Stockbauer33
    #101
    http://www.phygee.com/files/post/phygee-1485554879.gif
  • Kepek
    #100
    Teszt: filteres Earl Grey teák


    Tudtad?
    "Az Earl Grey ízesített fekete tea, melyhez bergamottnarancs héjából kivont olajat adnak."

    Utoljára szerkesztette: Kepek, 2017.01.29. 13:10:46
  • predator1982
    #99
    hmmm biztosan finom lehet:-) én Yorkshire teát kaptam, elég erőteljes az íze, én ugyanúgy mint minden teát cukorral és citrommal iszom, de nem ízesítem annyira hogy az elnyomja a tea ízét:-)
  • Stockbauer33
    #98
    Egy ilyen #95 100 filterest nekem is Londonból Iszonyatós édes szájú vagyok és cukrozom a teákat is de ezt az aromatics-ot soha.Csak forró víz
  • predator1982
    #97
    nekem angliából hozott barátnőm teát, na az ütős:-)
  • smith09 #96
    Mostanában borsmentás Pickwicket szoktam venni, annak is elég intenzív íze van.
  • Stockbauer33
    #95
    Sajns nagyon kevés helyen van ilyen de ez a BEST

  • MerlinW
    #94
    lázra meg hibiszkuszt.
  • Dobronski
    #93
    nem allando :)) csak ha megfazok pl. harsfaviragzat az arcba ees minden ok :)
  • predator1982
    #92
    jah akkor ok:-) vagyis hogy gyógyszert kell szedned az nem ok
  • qetuol
    #91
    cukor(szacharóz) nem kell a szervezetbe, szénhidrát kell. fruktóz, glükóz kell, de nem finomított formában, hanem gyümölccsel, mézzel, stb..
  • Dobronski
    #90
    felreertettel, en gyogyszer helyett iszom, nem azert h szenvedjek :)
  • predator1982
    #89
    meg szerintem nem is fontos, hogy a cukorbevitel ténylegesen cukor legyen, akár egy kisebb kocka finom sütemény is jó, és akkor mégsem tömény cukkert viszel a szervezetbe:-) (szerintem)


    én a fekete dobozos lipton híve vagyok, mézzel:-) véleményem szerint sokkal finomabb mint cukorral:-) én a teát az íze miatt iszom, kényszerből soha, emiatt nem is iszok nagyon szálas teákat, mert felfordul tőle a gyomrom, éppen eleget szenved az ember az életben, akkor legalább már a teája legyen finom...
  • Dodo55
    #88
    Kell a cukor a szervezetnek nagyon. Persze emberfüggő mennyire, de nekem a családban mindig mondogatták gyerekkorom óta egyek csokit stb, mert egyébként ritkán szoktam.

    Aztán volt aki azt mondta egy szelet kenyér naponta elegendő vércukrot jelent.

    Nem neki volt igaza, 6-8 óra szellemi munka után simán zúgott mostanában a fejem, a napi 3-8 kávéban lévő cukron kívül más módon nem vittem be nyersen, rámszóltak egyszer egyek már valami csokit, és el is múlott akkor rögtön.

    Azóta hallottam, hogy az agy kb cukorban úszik, pontosabban cukros vízben, és azt égeti üzemanyagként. Nem tudom ez így mennyire igaz és pontos szó szerint, de logikát látok benne a fentiek alapján.

    Persze a mérték is fontos, mikor el voltam szokva az édességektől aztán hirtelen benyomtam egy csomót rosszul esett, a hirtelen megemelkedő cukorszint miatt a szervezet túladagolja inzulinnal a vért, rövid időn belül túlságosan leejtve így a cukorszintet. Kb mint másnaposság esetén az alkohol-alkohollebontó enzim esete.

    Tehát azt tudom mondani igény szerint kell, és így nem ritkán bőven kell, figyelni kell az ösztönös jelekre.
  • Dobronski
    #87
    én amikor iszom arra szoktam gondolni, hogy jó hatása van, és nem foglalkozok az ízével. mára már nem is érzem rossznak.
  • smith09 #86
    vegyes méz

    esetleg citromlevéből egy kicsi
  • precision
    #85
    édesítőszer, nádcukor, méz, juharszirup, sztívia..stb.

    van egy pár alternatíva... egyik sem sokkal jobb a másiknál, szal mindegy :) vagy szar az íze, vagy sok benne a kalória, vagy tele van mindenféle szar segédanyagokkal

    meg kell szokni naturban meginni a teát, én is azon vagyok éppen... csak hát nehéz :)
  • hundredeyes
    #84
    cukor :D más néven
  • Loál János
    #83
    Ma csináltam egy erősebbet, szintén fincsi lett.
  • smith09 #82
    hát az meg mi ? :)
  • hundredeyes
    #81
    szacharózt
  • smith09 #80
    ok.
    cukor helyett mit hazsnáljak ?
  • Dobronski
    #79
    Cukor? Teát* nem ízéért kell inni :) hinni kell a jótékony hatásában, ősi erejében, a természet közelségében!

    (*gyógyfüveket)
  • smith09 #78
    Ez jó téma. huh

    Általában sir morton teát szoktam inni. Lila v sárga dobozos. 1.5 liter 2 filterrel. Kevés cukor, vegyes méz, meg pici citrom.

    Lipton fekete teát is szoktam készíteni az is ilyen sárga dobozos.
    Gyümölcs tea jó ideje kizárva.
  • hundredeyes
    #77
    Ennek örülünk.
  • Tsol
    #76
    Megérte ma ide benézni. :)
  • hundredeyes
    #75
    10 percig állni hagyni
  • Dobronski
    #74
    leforrázni, állnihagyni 10 percig vagy 10 percig forralni? köszönöm válaszodat!
  • hundredeyes
    #73
    1000 ft/ kg 10 dkg elég belőle 3-4 teára... azért remélem számolsz, kurva olcsó, eláll sokáig, lereszeled, teatojásba beletömöd, vagy leszűröd, 10 percig kell forrázni
  • Dobronski
    #72
    Hogy kell elkészíteni? Sokáig eláll a gyömbér? Ára?
  • Loál János
    #71
  • hundredeyes
    #70
    tudom én, hogy mi a jó! :)
  • Loál János
    #69
    Most dobtam össze 1L gyömbérteát. 1 nagyobb kanál méz, és egy csipetnyi C-vitapor került bele, mert már önmagában is egész jó, így nagyon finom, nagyon kellemes ízű.
  • Al Age
    #68
    A helyes elkészítési mód függ az alapanyagtól.
    Úgy nagy általánosságban a fekete teákat forrásban levő vízzel kell leforrázni (1 teáskanálnyi teafű kell kb egy bögre (2,5 dl) vízhez) és 3-4 percig állni hagyni. Minél tovább van bent a vízben a teafű, annál markánsabb lesz az íze az italnak, de 4 perc fölé nem érdemes menni, akkor már túl keserű lesz.
    Zöld teáknál szintén fel kell forralni a vizet, de hagyni kell kb. 5 percig hűlni és úgy kell leforrázni a teafüvet és 2-3 percig úgy hagyni.
    A gyümölcsteákat szintén zubogó vízzel kell felönteni, viszont mivel nincs bennük teafű (csak az elkészítés módja miatt hívjuk őket teának), tulajdonképpen bármeddig áztathatjuk őket, nincs az előző két fajtánál fennálló veszély, hogy keserű lesz. 10 perc elég nekik, minél tovább áztatjuk, annál jobban átveszi az ital az alapanyag ízét.

    Ezek után pedig ízlés dolga... cukor, méz, tej, citrom...
  • Dodo55
    #67
    Én csak 2 alig púpozott kanál cukor plusz pár csepp citromlé (közvetlen rendes citromból)
  • precision
    #66
    tonnányi fruktóz van ezekben és irreálisan sok pénzér vesztegetik őket

    inkább veszek "rendes" zöld teát, leforrázom/leszűröm és kész
  • COOLancs
    #65
    Nekem is a kedvencem a tea bagging... Egyébként a magyar teakultúra abból áll hogy lefőzzük a teát, aztán 3 púpozott kanál cukor, 2 deci citrompótló meg méz meg bor, a lényeg hogy a tealevél ízét véletlen se lehessen érezni. Ezzel sikeressen meg is erőszakoltuk a nedűt. Egy távol-keleti teaházban valószínűleg cirokseprűvel vernék szét az agyunkat ezért.

    Hál istennek azért itthon is lehet már kapni normális zöld teákat, azokon legalább érezni az egy kicsit a frissitő levél ízét. A palackosokból az Oishi-nek marha jó a zöld teája, viszont a többi ízesítés szintén agyoncukrozott lötty.
  • Gilmour
    #64
    "Az Earl Grey teakeverék jellegzetes ízét és citrusos illatát a bergamottnarancs héjából kivont olaj biztosítja."