15
  • zola2000
    #15
    Jah, olyan mint a windows 8 asztal csempe nélkül
  • end3
    #14
    Mindenben egyetértek "zord01"-el. Azt fenntartva, hogy ha széles tömegeknek akar valaki szolgáltatni, nem a cég stílusa a legelső legfontosabb szempont termékek pozícionálásánál. A stílus e körben mindíg drága luxus volt és az is marad.

    A "desktopos" Windows 8-at felfogom egy erős Win7 SP2-nek. Mert kétségtelen, aki el tudja fogadni a "sarkokba az egérkurzort" megoldást, annak egy olajozottan működő, használható rendszer lesz, (Win 7 használata után is). Az erőforrásokkal sokkal jobban gazdálkodik mint hetes elődje. A METRO-nak hála, szép, kreatív a megjelenés, a fejlesztői nagyon ötletesen oldották meg a felhasználói felületet, - mindenki más véleményével szemben, aki ezt fikázza. - Élvezet vele "egerészni", bár a METRO jelenleg egy szimpla "videojáték a desktop felett". (Majd ha az appok fejlesztői dolgoznak pár évet az x86-os programok átírásán, akkor talán a legjobb rendszer is lehet belőle.)

    De persze az MS (is) a legújabb kori elveknek megfelelően, ki akarja már előre fizettetni a fejlesztéseit. Magyarán, akinek elsőre tetszik az újdonság, a megvásárlásával, - azaz az első részlet megfizetésével, - meghitelezi az MS-nek a véglegesen pár év múlva jövő, a tervezett legújabb disztribuciós modell szerinti, működő, jól használható "Win valahányadik" operációs rendszerét...!

    Jelenleg meg, a pénzedért kapod a "rácsodálkozás" lehetőségét, ami azért több a semminél, főként ha az unalmas XP felhasználói felületét nézegeted immáron 1 évtizede. Garantáltan olajozottan működni fog egy olyan gépen amin az XP is jól futott, és persze van alatta egy kb. jelenleg 8 ezer forintért megvehető, Radeon 5450-es vagy legalább ennek a teljesítménynek megfelelő más VGA.

    Egyébként egy idő óta megjelent, és lassan hódít ez a "hitelezős" pénzügyi modell..., értelmes, sokaknak tetsző projekteket finanszíroznak így manapság a világon. (Lehet, ez lesz a megoldás a válságból kifelé, a világgazdaság "Facebook"-ok, azaz konkrétan a fogyasztó tömegek által "szabályozott", újfajta működéséhez, és egyúttal a piacgazdaságokban időről-időre kialakuló túltermelési válságok leküzdéséhez.)

    Többek között az MS további sikeréhez (azaz pénzügyi fennmaradásához is) szerintem két dolog kell:
    (És bár nem vagyok fejlesztő, de az nem igaz, hogy egy kis programozással ezt ne lehessen megoldani.)

    1./ Az első indulásnál fixálni lehessen a választást a METRO ill. desktop mód között. (Mert nem kéne sok millió felhasználó, sok fórumon megfogalmazott igényére "szemlesütni"..., addig is, amíg "ínycsiklandó" programtömegek már csak METRO-ra lesznek elérhetők a store-ban.) Mert kicsit fárasztó, hogy használat közben naponta szükséges az oda-vissza ugrálás. Na meg az is, hogy a valódi választás lehetőségének felkínálása helyett, ránk erőszakolnak sokak által vitatott megoldásokat.

    2./ A "start" menű visszahelyezése a desktopos rendszerbe. (Sőt bizonyos fentartásokkal és módosításokkal a desktop-os rendszereken én még METRO-s csempét is adnék neki, bár a METRÓN tallózni fastruktúrában a desktop-os appokat, dokumentumokat, nyilván nehezebb lesz megoldani. De sok felhasználónak ez sokat segítene egy ilyen "átmeneti" korszakban,) - Bevallom, a "start" menűt tudatosan én sem használtam semmire az elmúlt évtizedben, amíg a Win 8 rá nem ébresztett, hogy az oprendszeren belül ez milyen jól használható navigációs eszköz. :-)
  • daninet
    #13
    miért nem adják ki az API-t RT-hez? érthetetlen
  • zord01
    #12
    Pontosítanék: "Hosszú távon az lesz a nyertes, aki előbb alkotja meg ezt az ökoszisztémát."

    Pontosabban az lesz a nyerő, aki elsőnek alkotja meg ezt az ökoszisztémát VONZÓ köntösbe csomagolva...
  • zord01
    #11
    Nézd, én nem vagyok egy Apple fan, de pont hogy fordítva látom. Szerintem pont hogy az MS őskövület, és az Apple innovatív. Mert hát mi is történt? Az MS 30 éve ugyan azt a szekeret tolja, még az Apple bele mert vágni új dolgokba. Látott fantáziát olyasmiben, amiben az MS nem. Pl hardver fejlesztés. Ipod, MBA, és ami a legnagyobbat durrant az az Ipad, Iphone duó.

    Egész konkrétan annyira volt innovatív, hogy a világ összes gyártója a fejét fogva, kapkodva igyekszik rohanni utánuk. Lásd Samsung. Ők reagálták le a legjobban az Iphone hatást, és lám hova jutottak. De pl az Intel is csak rohan az Apple után, hisz a nem túl sikeres ultrabook platform nyílt válasz volt (akart lenni) a MBA-re. Nem jött be (bár még befuthat, de elsőre bekli).

    És ugye ott vannak azok a vállalatok, akik nem vették fel időben a fonalat, mint Pl a Nokia, aki piacvezető ikonbó, a szeméttelep szélére került, és 2-3 éve a puszta fennmaradásért küzd. Kisebb-nagyobb sikerrel.

    És szerintem az MS is egy afféle Nokia. Naaaaaaaaaagyon későn kapcsoltak, hogy a számítástechnikai iparág nagyobbik része mobilizálódni kezdett, méghozzá jóval nagyobb mértékben, mint amit ők át tudnak fogni (kvázi az ő egész birodalmuk az x86 x64-re épül, ami ma még "nem elég mobil" (főleg a magas fogyasztás és hőtermelés miatt).

    Szóval szerintem az MS későn vette észre, hogy hopppp elmegy mellettem a világ, hoppp kéne ARM-re is fejleszteni, ha nem akarok kimaradni a nagy profitból, hopppp kéne hardvert is gyártani, mert az Apple-nek olyan szinten jött be, mintha egyenesen pénznyomdát nyitott volna, hoppppp mobil fronton is oda kéne tenni magunkat...

    És én úgy gondolom, hogy a későn jött felismerésnek kapkodás lett a vége, és egy nem jól átgondolt koncepciót tettek le.

    Igen, a koncepció nem épp konzervatív, sőt ellenkezőleg, radikális, de ellenben a valóban innovatív Apple-lel (a régivel, aki az Iphon-t megalkotta, nem az újjal, akinek az "twice as amazing" az Iphone5 meg az "in house map services" LOL) ezt a radikalizmus nem a valód innováció szelleme hatja át, hanem a kapkodás, a kétségbeesett kaparás, hogy "Héééééééé világ ne menj el mellettem, akarok én is a tortából"

    Nah most ami a koncepciót illeti ott hibás, hogy jelenleg 3 teljesen inkompatibilis platformot próbál egybe gyúrni, ezáltal minden platformon kompromisszumokra kényszerítve a felhasználót.

    Nem fog menni. Ma még nem. 5 év múlva igen. Addig az Apple csinálja jól, hogy differenciál, aztán majd mikor eljön az idő, akkor hogy kiforrott módon lehessen tálalni egy multiplatform megoldást, akkor majd meglépik.
    Hosszú távon az lesz a nyertes, aki előbb alkotja meg ezt az ökoszisztémát. És nem kizárt, hogy ez az MS lesz. De jelenleg még nem áll erre készen a technika, így elsietett, rossz lépésnek tartom.

    Persze ezt majd a piac eldönti. Ha egy év múlva arról olvasunk, hogy az összes tervszám teljesült, és dögivel adják el a W8-at, meg a Surface-eket, akkor tévedtem.

    Amúgy akár bejön az MS húzása, akár nem, SJ-nak egy dologban igaza volt: "A MS-nak nincs stílusa..."
  • KopaszIsten
    #10
    Én nem komplett gépet szoktam venni, hanem úgy állítok össze magamnak egy gamer (asztali) gépet, és én telepítem fel az OS-t... :P
  • daveofgod
    #9
    nem sokáig fogsz Win7 et új készüléken találni szerintem. Már most is a legújabbakat Win8 al promotálják.
  • KopaszIsten
    #8
    Én XP-t használok (tudom egyesek szemében ezért őskövület vagyok), és ha új gépet veszek, akkor egy win 7-en gondolkozok...
  • daveofgod
    #7
    nem tudom. Elemzők szerint az Apple leragadt és túl konzervatív, míg az MS mert változtatni és nagyot álmodni. A kérdés, hogy jó volt e ilyen korán piacra dobni. Nekünk kötelező win8 at használni. Szerintem jobb mint a Win7, de ez szubjektív. PCre a Metrot nyugodtan kihagyhatták volna.. Nem használja majd senki.
  • zord01
    #6
    Szvsz nagy hiba volt az MS-től megpróbálni összemosni a két oprendszert. Sokkal jobban differenciálni kellett volna. Emiatt most szívnak az asztali felhasználók is (én kipróbáltam a W8-at asztali gépen, szörnyű lett, viccen kívül), ugyanakkor tablet fronton is harmat gyengék. Surface RT Ipad áron megy, oszt jóval gyengébb. (retina? wtf, jó nektek a 1366*768, meg a tárhely felét leszívó OS). Ugyanakkor semmivel sem jobban használható. Mindkettő pötyögésre, szórakozásra elég, semmi többre. Tehát itt elvész a Windows előnye.
    Az meg, hogy x86-os cuccok nem mennek rajta, igazából nem is predesztinálja a Windows névere.
    Sokkal jobban járt volna az MS, ha élesen elválasztja a tablet OS-t az asztalitól, és csak a kis erőforrás igényű dolgok kompatibilitását oldja meg. (pl.: word). Apple csinálja jól. Ahelyett, hogy görcsösen próbálna egybe gyúrni mindent, inkább arra fekszik rá, hogy minden platformon maximális felhasználói élményt nyújtson, mind a GUI-t, mind a sebességet, amblok cuzzammen a felhasználói élményt figyelembe véve.

    Az MS-nek így nem jósolok túl nagy sikert. Én nagyon vártam a W8, WP8, RT triót, és azt érték el, hogy most se WP8 nem kell, se RT, de még az asztali OS-t is szétcseszték, úgyhogy ezt a generációt én át is ugrom. JUMP!

    Egyetlen esélyük van, ha belátható időn belül össze tudják boronálni a 3 platformot, ÉS emellé ki tudnak szülni egy VONZÓ kinézetű (no meg persze gördülékeny, és HASZNÁLHATÓ) felhasználó felületet.


  • daveofgod
    #5
    ahhoz képest minden tulajdonsággal rendelkezik mint egy asztali- notis windows, "csupán" nem képes x86 os appokat futtani :)
  • zola2000
    #4
    Egyébként a windows rt nem windows, semmi köze hozzá, csak a windows 8hoz hozzácsapott valami van benne.
  • nlght
    #3
    gondolom elvárás a részükről, hogy az ingyenes lehetőségért cserébe minden létező balekot meg kell győznöd a fórumokon, hogy ilyet vegyenek karácsonyra (persze csak ha nem vagy ms alkalmazott, mert akkor gondolom kötelező)
  • gombabácsi
    #2
    arra kell figyelni hogy ne vegyünk ilyet :)
  • daveofgod
    #1
    Én most egy Win8 RT Vivo Tabot használok, tesztelek amit a gyártó biztosított nekem. NAAgyon megvagyok vele elégedve, szuper gyors, akku másfél napos stb.. de ez hardver. Az OS jó, viszont valóban kellemetlen elsőre, hogy x86 os programok nem indulnak el, telepíteni sem lehet őket. Szóval kb a programok 99%a sőt még a flash sem, vagy silverligh, ami sok esetben alap lenne a netezéshez. Microsoft szerint az IE10 már tartalmazza a beépített flasht, viszont az sokszor mégsem működik és a GYIK szerint eljárva sem sikerül azt ekkor működésre bírni. A hivatalos válaszuk "Should work", persze arra nincs válasz,ha mégsem. 1 hónapja nyomkodom a táblát, nagyon jó, ha az ember megelékszik az Appsorban találtakkal és a beépített funkciókkal.