27
  • Tetsuo
    #27
    Ez butaság. Nem tudsz elvonbatkoztatni a saját kis világodtól.
  • NEXUS6
    #26
    Igen ezt hívják kommunizmusnak.

    A gond viszont az, hogy ilyen társadalom akár most is lehetne. Hiszen mondhatni az a lényeg, (Marx után szabadon), hogy senkinek ne kelljen azért megrövidíteni az életét, mert hogy részt vesz a társadalom újratermelésében. Egyik embernek ne kelljen azért meghalnia, hogy a másik élhessen. Mert amíg kevés volt a kaja,a termék, addig kb erről volt szó.
    A gépesített, kemikalizált mezőgazdaság elterjedése óta, úgy a múlt század 40-es éveitől a nyugati társadalmak elérték azt a szintet, hogy folyamatosan annyit termeljenek, ami minden egyes állampolgárnak elvileg elég kaját biztosít, a közegészségügy bevezetésével pedig eltűntek a népbetegségek is.
    Király!

    Fenét, mert Marxék egy anarchisztikus utópiában gondolkodtak, ami sajna elég kidolgozatlan volt, és amit Lenin elvtársék azért elég rendesen a saját szájuk íze szerint értelmeztek. A szabadság és a kreativitás hona helyett pedig megvalósítottak valami állammonopolista berendezkedést, amit viccesen elneveztek szocializmusnak, esetleg kommunizmusnak.

    A gond ugyan is az, hogy a termékek (és termék alatt most a lehető legszélesebb kategóriát értem) többségének előállítása megköveteli a munkamegosztást, azt hogy pontosan időzített, emberekből álló "gépeket", szervezeteket hozzunk létre. Mert teszem azt robotizáljuk a termelést a kreatív munka kivételével, de a kedves tervező meg nem akar bejönni, mert xar kedve van, vagy menszesze és különben is mindenki kapja be. A termelés meg leáll.
    Vagy jön egy katasztrófa, ne adj isten egy háború, mert ugye történelmi tény, hogy a magasabb technológiával nem igazán jár együtt a magasabb erkölcs is, akkor a sok kreatív egyedülálló roppant boldog emberke, mit is fog csinálni? Mondjuk intenzíven sopánkodik, ami viszont nem egy hatékony problémamegoldási módszer.

    Sokkal inkább az tűnik valószerűnek, szerintem, hogy a jövő társadalma nem lesz sokkal másabb, mint a mai. Sőt esetleg még forradalom sem kell ahhoz, hogy oda elérjünk. Lesz ugyan így, mint most egy közfeladatokat ellátó állami szektor (közegészségügy, közbiztonság, közlekedés, oktatás, katasztrófa- és honvédelem, stb) lesz egy versenyszféra, ahol az olyan termékeket állítják elő, ami jelentős munkamegosztást, tervezést igényel, meg lesz egy nagyon erős civilszféra, ahol kreatívkodhat az ember kedvére, családot alapíthat főállásban, meg kommunákban keresheti az életértelmét, vagy várhatja a világvégét kedve szerint.
    Ami most nincs az az a szabadság, hogy a 3 szféra között belátásod és szabad akaratod szerint bármikor választhass!

    Ez is lehetne már akár ma is, és a skandináv országokban, vagy Németországban már kezdik pedzegetni az alanyi jogon járó alapjövedelmet, ami mindenkinek bármikor jár. Mint egy 0 évtől járó minimál nyugdíj. Ez adna egy egzisztenciális alapot arra, hogy akkor és olyan feltételekkel csatlakozz akármelyik szférához, amikor te úgy érzed felkészültél rá.
    És kb ennyi.
  • Kornan
    #25
    Hát ahány ember annyi féle dolog lenne valószínűleg, hogy mit kezdenének az emberek a rengeteg idővel. Vannak akik most is dolgoznak a szabadidejükben, mert szeretik csinálni, amit csinálnak. Én pl elég jól érezném magam egy olyan társadalomban , ahol minden ingyen van és nincs pénz és még így is elmennék dolgozni, ha azt mondják szükség van rá. És tudom, hogy nem vagyok egyedül. Szerintem jobb világ lenne. De nyilván nem dolgozna annyi ember és lehet, hogy egy ember is kevesebbet dolgozna átlagban. Szóval szükség lenne arra a magas fokú automatizáltságra, ami jelenleg még nem létezik.

    Amúgy nem vennék rá mérget, hogy a kreativitást vagy magas intelligenciát igénylő szakmák védve lennének a gépek elől hosszú távon. Teljesen is le lehet másolni az embert és ha meg is értik mi mit csinál, akkor csinálhatják jobbra is, kreatívabbra, okosabbra. Kérdés csak az, hogy mennyire nehéz megcsinálni.
  • qrd0xQSt2rdvnu
    #24
    Úgy emlékszem, hogy arra az esetre, hogy a nagymamám meghalt még törvény is van ami részletesen szabályozza, hogy milyen formában és hány nap szabadságot kérhetek rendkívüli módon. Másrészről az én munkahelyem amúgy is elég rugalmas és együttműködő, de persze ha a melóban épp olyan helyzet van akkor nem bólintani rá arra, hogy holnap elmegyek szabadságra. Olyankor marad a papírforma szerinti határidők és eljárási rend betartása.
    A gép meg szerintem nagyon egyszerűen kezeli az egészet: fáj a fogad, fronthatás van, fosol stb: ne menj be dolgozni (már amennyire a szerződésed engedi), ők úgyis csak a használható emberi kapacitást fogják tudni eladni. Egy ilyen rendszerrel viszont sokkal jobban ki fog bukni az, ha bemész és nem dolgozol vagy folyamatosan szar munkát végzel.
  • qrd0xQSt2rdvnu
    #23
    Majd asszimilál minket is a Borg és akkor ez mind megoldódik :D
  • noland
    #22
    Egyes utópisztikus elméletek szerint, igen, mindenki kreatívkodni fog, vagy lóbálja a lábát. Aminek nem sok teteje van, több a probléma vele mint a látszólagos haszna. Bűnözés, kábítószerezés, adó nuku, és amit te is írsz, a választások. Előbb utóbb nagy tömegek megunnák a semmittevést és jó kis felkelés, polgárháborúba torkollna az egész :) Mert a népnek kell az elfoglaltság, hogy megtalálja az identitását. Mindenki nem lehet kreatív, már így is annyi mint égen a csillag. Az ok hogy egy ilyen társadalomban ingyen lenne minden, csak a fejek mit csinálnának akkor?
  • NEXUS6
    #21
    Ma is vannak robotgyárak, ott értelem szerűen robot/számítógép a főnök.;)
    A legtöbb monoton melót már ma is lehetne robotizálni, számítógépesíteni.
    Egy kreatív munkát viszont értelemszerűen nem tud hatékonyan értékelni egy számítógépes program. Szétosztani szét tudja, meg megnézi, hogy határidőre van-e válasz, de hogy az milyen, mennyit ér, azt nem tudja a számítógép eldönteni.

    És mindenz azt jelenti, hogy eljön valami ipari forradalom, egyre kevesebben dolgoznak, az ember felszabadul a futószalag mellöl és mindenki kreatívkodik majd?
    Ha valami szaki/politikus azt látja a makrogazdasági mutatókban, hogy csökken az aktív dolgozók száma, akkor kitalálja, hogy hogyan lehet/kell az állami szektort is csökkenteni, mert kevesebb melós, kevesebb adót jelent. Max az embereket átirányítják a gazdaság szolgáltatási szektorába. De nézzük meg Amerikát, működik?
    Szal, hogy adózik/fizet tb-t egy ipari robot? Vagy hogy fogyaszt? Kire szavaz a választásokon?

    A robotokra épülő gazdaság, hatékonyabb lenne, ember és környezet kímélő, csak éppen a jelenlegi gazdasági/pénzügyi/sőt politikai rendszerrel nem kompatibilis.
    Ezért aztán nyugaton nem fogják megcsinálni, Kínában pl. valószínűbb.
  • Kornan
    #20
    Amúgy a fejlődés tendenciája azt mutatja, hogy lassan közeleg egy második ipari forradalom, akár 50 éven belül. A gépek intelligensebbé válásával egyre több és több területen tudják kiváltani az embert. Felszabadítva azt a munkavégzés terhe alól, legalább részben. A jelenlegi rendszer nem bírna kezelni egy ilyen mértékű változást. Kérdés csak az , hogy az átmenet hogyan zajlik majd.
  • Kornan
    #19
    Nyilván attól függ milyen helyen dolgozol. Informatikában pl elég rugalmas szokott lenni általában. Egy gép által irányított rendszer is lehet rugalmas ha a megrendelők olyanra akarják.
  • caprocorno
    #18
    Észrevehetted volna, hogy ennek a világnak vége, hogy szarul érzed magad, és tegnap meghalt a nagymama, ma hagyjatok gyászolni, nem dolgozom a munkahelyen, sajnáljatok már, és simogassátok meg a buksimat. Vagy dolgozol, vagy nem, ha igen jó, ha nem úgy is jó, csak akkor mehetsz. Nagyon nagy koponyának kell lenned ahhoz, hogy elnézzék az emberi érzéseidet, vagy a másik verzió, hogy tudnod kell bizonyos kompromittáló dolgokat másokról. Na most ez ebben a rendszerben kiküszöbölve :) Akkor lesz a gond, mikor már megérti a viccet is, mert attól kezdve részrehajló is lesz.
  • NEXUS6
    #17
    És azt unokaöcsiket meg a jóképességű szeretőket hova dugják?

    Dolgoztál te már 5 főt meghaladó nagyságú cégnél?
  • fszrtkvltzttni
    #16
    Némá! Ha nem sírhatsz, hogy jaj most ez a bajom, jaj most meg az, akkor az már fasizmus? Tán az is baj, hogy a munkahelyen dolgozni kell? Magyarország, én így szeretlek!
  • Tau Tang Wou
    #15
    Rosszul gondolod, mert az igazi főnökök a tulajdonosok.
    Ők választják ki, ki legyen a vezérigazgató.
    Ők eldönthetik azt is, legyen e ilyen rendszer egy vállalatnál és a saját maguk pozícióját ezzel nem fenyegetik.
  • NEXUS6
    #14
    Vagyis pont magukat nem fogják kirúgni!;)
  • NEXUS6
    #13
    A rendszer bevezetésével kapcsolatban csak egy gond van, hogy pont a főnökök dönttenek róla.
    :D
  • Vol Jin
    #12
    Épeilis elseje van, vagy egy szociológiai tanulmányt végeznek a kommentelőkön, hogy ki olyan hülye, hogy elhiszi ezt a bla-bla-t.
  • kvp
    #11
    Iyen termeles iranyitasi rendszer volt mar 10 eve is a general elecric-nel. Megnezte a capability listakrol, hogy a szabad emberek kozzul kinek van szakertelme az adott feladathoz, majd a kesz anyagot elkuldte egy tesztelonek, akinek az eredmenyei alapjan ha kellett ujra kiadta a feladatot egy eppen szabad masik fejlesztonek. A fejlesztok igy a hibaikrol csak a selejt szamlalojuk allasabol tudtak kovetkeztetni. Elorelepeshez ezt kellett egy six sigma project kereteben adott szint ala csokkenteni. Gyakorlatilag meg tudtak oldani, hogy minden fejleszto mernok is gyartosoron erezze magat. Mindezt ugy, hogy senki nem ellenorizte az ugynevezett nagy kepet. Fel ev alatt 3 rendszerszintu tervezesi hibat talaltam egy eletkritikus rendszerben. Na ekkor mondtam fel...

    Egyebkent meg a fenti megoldasrol uniblab a manager robot jut eszembe a jetson csaladbol. (a fohos george egyebkent programozo, csak a 60-as evekben amikor a sorozat keszult ez a nev es fogalom meg nem alakult ki)
  • Chocho
    #10
    "Digitalis fasizmus."

    Nem ismerem ezt a kifejezést, de zseniális. Ha te találtad ki, hatalmas respect, de ha nem, akkor is pacsi, mert igazad van.
  • mr9
    #9
    "Azt egy gep honnan a faszombol szamitja ki, hogy mondjuk front van szarul, erzi magat az ember. Vagy elozo nap halt meg az anyja, esetleg nem aludt rendesen?"

    Majd lesz a székedben analizátor, az megmondja majd ezt is.
  • nlght
    #8
    te is csak az orrodig látsz...

    ha a munkanélküliségi ráta átlép egy bizonyos határt (30-40%) akkor világszerte forradalmak lesznek... ergo nincs szükség 7 milliárd emberre, de a világrend hajlamos változni, főleg ha 3 milliárd ember nekiáll gépeket rombolni, mert kenyérre sincs pénze
  • Tetsuo
    #7
    Az ilyen dolgok a mostani fonokomet sem erdeklik, ugyhogy teljesen mindegy. :S
  • gombabácsi
    #6
    ekkora marhaságot...
    ezt komolyan el is hiszi valaki?
  • ugh
    #5
    A nev jellegen meg mar meg sem lepodok (Daniel Barowy).
    No comment.
  • ugh
    #4
    Azt egy gep honnan a faszombol szamitja ki, hogy mondjuk front van szarul, erzi magat az ember. Vagy elozo nap halt meg az anyja, esetleg nem aludt rendesen?
    Ezt is belekalkulalja?
    Ez tudjatok mi ?
    Digitalis fasizmus.
    Mussolini tapsol a sirjaban.
  • Chocho
    #3
    Off: defos az új bejelentkező!

    On: kurva jó lesz ez, már csak az kell, hogy a beosztottak is robotok legyenek (irony off).
  • Amergin
    #2
    A tanítást fogják majd hamar automatizálni és akkor nincs szükség tanárokra! Majd tanít minket a gép. Hiszen a tudásával egy tanár sem veheti fel a versenyt
    Meg lehet, hogy emberekre sincs szükség. Pláne nem hétmilliárdra. Az erőforrások is végesek...tenni kéne valamit. Mondjuk valami jó kis háború, vagy vírus, vagy valami. Majd a gép reméljük kitalál valamit az ember jelentette probléma "orvoslására".
  • Tau Tang Wou
    #1
    A programozó lesz az igazi főnök.