Kitart az x86 mellett az AMD
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Garköltségben meg valószínûleg még mindig jobban megéri nekik a lap+cpu cseréje, mint amennyi lenne egyébként a foglalatok gyártása. Na meg amúgy sem jellemzõ, hogy valaki cserélgeti a CPU-t. Irodai gépeknél - fõleg, ha brand gép - akkor meg általában úgy is van pár tartalék gép a multiknál, ha egy kipucan, lökik be a cseregépet a hibás gép meg megy komplettem RMA-ba.
Amúgy mit tudok kezdeni azzal, ha pont az alaplap száll el, ha rajta van forrasztva a proci? B***hatom bele a Dunába vagy mi? Alaplap kiégésére nagyobb az esély, fõleg, hogy a táp után bekapcsolásnál az alaplap kap áramot, aztán a proci.
Tehát az elsõ lépés, hogy az operációs rendszer is az ARM utasításkészletével legyen megírva. Ekkor egy x86-os program még mindig nem futna az ARM processzoron. A forráskódját, ami mondjuk c-ben van megírva vagy bármilyen programnyelven, teljesen automatikusan, egy fordítóprogram segítségével átfordították x86 utasításokra. A fordítóprogram neve compiler. Amire meg lefordították, az nyomják ki a CD-re. Annyi a teendõ, hogy ezt az automatikus fordítást egy olyan compileren kell lefuttatni, ami nem x86-ra, hanem ARM gépikódra fordítja a magasabb szintû nyelven megírt programot.
Tehát az operációs rendszert, a drivereket és a programokat is a forráskódból, ami a programozók munkája egy ARM kódra fordító compileren is át kell zavarni.
Ez nem sokkal bonyolultabb feladat, mint MPEG-bõl DivX-et csinálni.
Persze kell a forráskód, meg a szoftvercégek hajlandósága, hogy ezt a teljesen automatizált folyamatot végrehajtsák.
A Windows8 például x86-os, a Windows8 RT pedig ARM kódra van megírva. Annyi különbséggel, hogy a Windows8 tartalmazza a régi Windowsra írt programok futtatásához szükséges környezetet is, meg az új, kifejezetten csak Windows8-on futó programok környezetét is.
Szóval, ha úgy írnak meg egy windowsos programot, hogy a régi verziókon is fusson, a Win8 RT-n meg sem mozdul. Ha meg úgy írják meg, hogy azon is fusson, akkor egy régi windowson nem fog futni.
Az MS azt szeretné, ha áttérnének az új platformra a programok. Ilyenkor semmi akadája, hogy ARM és x86-os verzió is készüljön egy programból. Csak annyi a teendõ, hogy két különbözõ compilernek is megadják a forráskódot.
Ha az OS egy linux, akkor meg ARM-es linuxot kell telepíteni, és a forráskódot, ami szabad, átereszteni egy fordítóprogramon.
Összefoglalva, ha valaki egy új programot ír, semeddig nem tart két verziót készíteni. Egy x86-ost és egy ARM-et. Pár kattintás az egérrel, és hátradõlés, amíg a fordító elszöszmöszöl, hogy kész a fordítás.
A régi programoknál kérdéses, hogy mennyire üzletszerû elõvenni a régi forráskódot és legyártani vele az ARM verziót.
Másik amiért ritkább az amd, hogy több supportot követel meg az amd(2 év asszem) mint az intel(1 év), amiért húzzák a szájukat a gyártók, merthogy az pénzbe kerül nekik.
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
Az persze igaz, hogy ennek a manõvernek a felárát mi fogjuk kifizetni, pláne ha azt is figyelembe vesszük, hogy magyar gyártó esetén kb a fele pénz visszafolyt volna az államkasszába.
1. Egy ilyen átírásnak jellemzõen nincs értelme, mert a felhasználó felület annyira más desktopon mint mobilon, hogy úgysem lenne használható semmi desktopra írt cucc sem. Lásd: böngészõs flash androidon - volt, de minek.
2. Ha mégis át akarod írni, akkor kérdés, hogy megvan-e az eredeti forráskód. Ha igen, akkor 10-100% idõmennyisége annak, mintha megírnád újra, nulláról.
3. Ha nincs meg a forráskód, akkor marad az emulátor, de ne felejtsd el, hogy egy nagyságrenddel lassabb platformon akarod futtatni a gyorsabb platform programjait. Vagyis esélyes, hogy tetves lassú lesz minden.
Mi a mainstream? Ma kb ez a teljes i5-ös széria, és talán az i7esek alsó része... ez gyakorlatilag lefedi a processzorcsalád 75%-t.. minimum.
Én nem vagyok kõgazdag.. egy q6600-asom van, de nem alapórajelen. Emiatt én már tuningosnak számítok. 2,4 helyett 3-on hajtom, de csak mert így még csendes marad léghûtéssel. Most azok akik vízhûtést eszközölnek a gépbe azok mit csinálnak? Undrclockolnak? Ugyanmár... Ez a BGA max irodai gépekbe lehet életképes.
Tobbfele megoldas van. A legegyszerubb ha felrakunk egy x86 emulatort, igy lehet ma egy atlag arm-os telefonon futtatni a regi dos-os jatekokat meg a win98-at office-al. A masodik lehetoseg a forraskod birtokaban ujraforditani arm-ra. A telefonokon android alatt is ugyanaz a linux megy mint az x86-os pc-ken, csak arm-ra forditva. A harmadik megoldas ujrairni az egeszet uj stilusu kezelofelulettel. Altalaban az emberek csak az utolso megoldast ismerik, pedig semmi nem akadalyozza meg az elso kettot. Mondjuk a regi programokat nehezebb hasznalni, de attol meg mukodnek. Az androidban is van par olyan komponens ami meg a 60-as evekben keszult es azota szinte az osszes geptipuson futott.
Nekem 8év alatt 3 alaplapom ment szét, abból kettõ ugyanaz volt, csak javították, a és mind a 3 túláramot kapott. (egyiknél késõn értem haza a viharban és a környéken csapott a villám. A sok sok tápkondiból csak kettõ maradt épen... A proci maradt, a deszka javítódott, majd cserélõdött. 4 évig húzta a proci 3 deszkakiszedéssel, majd jött a komplett csere.
http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/kenopenz-a-mercedestol-budapestre-2014269
Mikor fedezik fel a programozok, hogy erdemes lenne arra a platforma is ragyurni? Mert mar a jatekipar ezt felismerte (tobb gigas jatek is van), de pl kivancsi lennek, hogy egy Photoshop vagy Archicad mikor fog rajtuk elfutni <#hamm>#hamm> (kizarolag dokkolt valtozatban persze)
Konkrétan anno, mikor Én is 'bányásztam' ilyesmit a jó öreg P2-P3-as idõszakban, egy fióknyi Celeron meg Pentium procim volt (egy rakás alaplappal), nem tudtam velük mit kezdeni.
Online game stream csatorna: http://hu.twitch.tv/lazahun X360 Live GamerTag: LazaHunter; PC BF3: LazaHunter; Diablo 3: LazaHunter#2295; Steam: **Laza**
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
Másrészt a kereskedõk nem fogják az alaplapokat teljes processzor skálával forgalmazni, így a vevõknek alaposan leszûkül a választási lehetõségük.
Szóval szerintem nem is hülyeség.
Másrészrõl én ahány laptopot eddig szétszedtem azokban mindben foglalat volt. Igaz laptopot se szedtem már szét az elmúlt 5-8 évben.
Intel, forrasztott tokozás: Bár ez trend, de mindenképpen megdobja a szervízköltségeket. Nem az a gond, hogy nem lehet upgradelni, hanem az, hogy ha elfossa magát az alaplap - ami azért valljuk be, nem ritka esemény - akkor vagy kuka az egész, vagy esetleg súlyos aranyrögökért a szerver átrakja a processzort másik alaplapba, és hát a kisipari forrasztás vagy jó lesz, vagy nem. Ez az intel számára mondjuk 1 dollár extra profit, az OEMek számára csomó beruházás, a szerverek számára csomó beruházás (BGA-t nem lehet pillanatpákával forrasztani), a vevõk számára is csomó bukta. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy intelt én se magamnak, se senkinek, aki engem kér meg, hogy gépet vegyek neki, nem veszek.
Emiatt nem is örülök ennek a változásnak. Hozzátenném, hogy sokan elfelejtik az elavultság miatt "kidobott" üzleti gépek elõbb ide keletre majd tölünk jóval szegényebb országokba kerülnek. Sokszor több gépbõl raknak össze egy müködõt. Persze ezt nagyjából telibesz.rja a sok üzleti manager f.sz .
Epp az lenne a lenyeg, hogy ne kikapcsolja, hanem lelassitsa. A htc desire-ben is csak thermal shutdown volt, tehat jatek kozben 80 foknal egyszeruen kikapcsolt a telefon. (toltore dugva, 4 ora jatek utan) Az ujabbak mar inkabb lassitanak amennyire tudnak, igy csak iszonyatosan szaggatni kezd a rendszer, de nem all le. Ezt sokan egyebkent androidi-os szoftverhibanak nezik, pedig csak a hutes benazik.
"Nagy teljesitmenyu es energiaigenyu processzorok homersekletingadozasa meg igen tag es hektikus, hacsak nincs azota valami uberjo forraszto, akkor ez tovabbra is gond."
Van, egyszeruen megnoveltek a rez aranyat az otvozetben. Csak viz ne erje, mert konnyen oxidal. Ezt hivjak Tin-Silver-Copper otvozetnek. A marklin peldaul ebbol kesziti a Z-s modell sinjeit 70-es evek ota, de a japan termekekben is ez van. Jo draga anyag... (ennel mar csak az arannyal otvozott forrasztoanyag lenne dragabb, de azt csak altalaban csak kiritikus helyeken, pl. muholdaknal latni) Mar csak a tisztan kinai termekekben latni sima olommentes anyagot, mashol mar a fenti otovezetet hasznaljak. Plusz erdemes forrasztas utan lefujni az egeszet egy muanyag fedo festekkel, hogy ne oxidaljon szet par ev alatt. Ez utobbit valamiert tobbnyire lesporoljak.
Tök felesleges pl egy HP által gyártott, cégenként több ezer példányban eladott fix konfig esetében cserélhetõ procival gyártani a gépeket. De még a sima otthoni (nem játékra használt) meg tartalomfogyasztásra használt gépeknél is. Core i3-mmal bezárólag mindent lehetne forrasztani gyárilag. Persze azért az i3-ból megtartanám a különálló procikat is, hogy azért tehessek olyat is a foglalatos lapokba. Alatta mindent csak fixen.
Online game stream csatorna: http://hu.twitch.tv/lazahun X360 Live GamerTag: LazaHunter; PC BF3: LazaHunter; Diablo 3: LazaHunter#2295; Steam: **Laza**
BTW: az AMD talan valamikor a 90-es evek vegen, a 2000-es elejen volt ebben gyengebb, azota ez mar csak egy urban legend, masreszt a core2solo az mamar igencsak gyenge eresztes, boven nagyobb teljesitmenyu processzorokat forgalmaznak mar alaplapra forrasztva (megkockaztatom, hogy az uj ARMok jo resze is tobb)
One Vision. One Purpose.
Mellesleg az Ultrabook-okban forrasztva van a proci már most is. A 300-350W-ot zabáló VGA-kon is forrasztva van és ennek ellenére nem hullik szét az összes videókártya egy kis Crysis után.
A régi tûlábas és az ónozott érintkezõs procik közti különbség:
Szerintem ez azt jelenti, hogy a tuningos procik cserélhetõek maradnak, csak a simák nem.