17
  • gergo85
    Az alábbi weboldal betekintést nyújt a titkosírások és a kriptográfia világába:
    www.rejtjelezo.hu
  • zola2000
    "derült ki az amerikai Data Genetics"

én addig a szóig olvastam hogy amerikai, azoknak vannak ilyen hülyeségeik :)
  • AgentKis
    Aki nem tud 4 jegyű számot megjegyezni annak ez sem fog menni...
  • AgentKis
    "mivel így is tízezer a négyhez az esély, hogy egy adott bankkártyát a legnépszerűbb kódok egyike védi." Namost ezek hol tanultak valószínűségszámítást??
    Pont arról szól a cikk, hogy az első 3 számmal (3at lehet ugyanis próbálkozni a PIN kóddal) 10000-ből 1861-et lehet használni és nem 4et. Honnan szedte a 4-et a nagyokos?
  • Vol Jin
    A PIN-kód nincs ráírva a kártyára, és nem is következik a kártyaszámból.

Egyébként, ha valaki fél attól, hogy nem jegyzi meg, a kártyaszámot vegye alapul és egy számítási módot jegyezzen meg.

Például
    5532 4258 2263 1825 a kártyaszám.

5625

Visszafele a négyes blokkok 1,2,3 és 4-ik számjegye.

Vagy 5322 az első számjegy, majd kettő, majd három és négy lépés a kártyaszámok között.
  • Szefmester
    Saját véleményem szerint aki lopni akar annak a könnyebb módszert kellene követnie és nem a számlaszámhoz találgasson kódot hanem fordítva. Így minden kódra jut sok sok esélyes. Ahogy pedig látjuk az 1234 próbával sokkal több számlát tudunk feltörni mint a 7356-vel. Badammm...

Az én pinkódom bonyolult volt, de megjegyezhető, majd szépen lecseréltem amikor már "meguntam". Másrészt ha megkérdeznék nem tudnám, de szerencsére az ujjaim már ismerik, és félvakon is begépelődik. :D
  • torcipepe
    még annó valamelyik ismeretterjesztő csatornán volt egy csalókról szóló műsor, ott szólaltatták meg a bankkártya csalós epizódban a pin kódot szabadalmaztató emberkét. ö azt mesélte, hogy eredetileg 8 számjegyre akarta, mivel a katonai azonosítószáma is annyi volt és azt még könnyen megjegyezhetőnek találta. de végül a felesége győzködésére lett 4 számjegy, mert ő már nem lett volna képes 8-at megjegyezni. nem tudom, mi ennek az igazságtartalma.

saját véleményem az, hogy én olyan idióta pin kódot kaptam gyárilag az otp-től, hogy egy fél évig egy bináris kódtáblát tartottam magamnál, amibe beleírtam a saját kódom, hogy vásrlás előtt emlékeztessem rá magam.
    érdekes módon a banszámlaszámomat viszont a számlanyitás után 5 perccel már oda-vissza tudtam, ahogyan a mobilszámom, taj számom, szig számom sem tartott 3-5 percnél többe megjegyeznem.
  • kvp
    Eloszor is a pin kod generalt a bankszalmaszam alapjan. Ha valaki megvaltoztatja, akkor a bank csak a kulonbseget teszi le, amit beuteskor moduloval hozzaad a kodhoz majd leellenorzi az igy kapott eredetit a generator algoritmussal. Igy csak azoknak a kodjat kell tarolni, akik megvaltoztatjak, viszont mivel ez csak egy offset, ezert ez publikus adat, igy elektronikus formaban rairjak a kartyara is. Az eredmeny, hogy nem kell pin adatbazist fenttartani csak a generator algoritmust kell vedeni. Hatranya, hogy ha valaki ismeri a pint, es lemasolja a kartyat, akkor a pin csere az eredeti kartyan nem befolyasolja a masolatot, tehat azon marad a korabbi offset es ezaltal a korabbi pin, amit a bank ugyanugy elfogad.

Egyebkent meg en nem valtoztattam meg a sajat kodom, mar gyarilag is 1234 volt es ugy is maradt... (aki nem eri a viccet az nezze meg a spaceballs/urgolyhok idevago reszet) Egyebkent a csaladban az otp-s kartyak valamiert pont az 5 leggyakoribbnak irt pint kaptak gyarilag.
  • wraithLord
    Szerintem bankkártyahasználatnál naplózza a rendszer, és innen tudják a kódot.
    Logikusan gondolkodva... onnan biztos tudják a PIN-kódodat, ahonnan a megváltoztatott PIN-kódodat is tudják, hiszen a PIN-kód változtatást a bankautomatánál lehet elvégezni, nem úgy igényeled a banktól (ha jól tudom, még nem csináltam), tehát talán valami olyasmi lehet, amit az első mondatban írtam... (:
  • redfish
    Eddig azt mondták, hogy még a bank sem tudja a PIN-kódomat, és ha elfelejtem, akkor csak újat tudnak adni, nem tudják megmondani, mi volt...
    Most meg kimutatást végeznek az emberek PIN-kódjairól?!...
    Hogy van ez?!...
  • duke
    A fenebe tenyleg. Nem gondoltam volna, hogy mas is lehet ilyen dorzsolt mint en.
  • netperformer
    Az is ott van a 18. helyen... lol
  • duke
    Ja dobbentes, hogy lehetnek az emberek ennyire primitiv kretenek, hogy az 1234 kodot hasznaljak. En evek ota a 4321 -t hasznalom mindenhol.
  • abdul alahmed
    és az ilyen segghülye embereknek is van szavazati joguk...
  • NEXUS6
    Minden 10-ik? Hát ezt nem találták el!;)
    Nekem az összesé az!
    :D
  • molnarandras22
    amugy valoszinuleg nem a bank altal adott pinben valo bizalmatlansag az oka a konynu pinkod valasztasoknak, hanem inkabb a konnyebb megjegyezhetoseg...
  • molnarandras22
    lol, sok idiota :D