18
-
Szefmester #18 Inkább estek volna egymásnak..
Azért azt kétlem hogy a múlt héten hagyták volna abba a kísérleti atomrobbantásokat a nagyhatalmak... és kötözködés előtt: nem is két hete. :D
Az hogy csökkent valamelyest a lyuk odalent fent, az egy pozitív dolog, de ez csak egy év volt. Ha még követi ezt 10 másik ilyen eredmény akkor lehet elkezdeni örvendezni. -
A1274815 #17 Nem téveszme.Két faktorra vezethető vissza:
- a nagy erejű nukleáris detonációk, rengeteg port emelnek fel az ózonrétegig, valamint hírtelen nagy légáramlatot okoznak az ózonrétegbe is.
- a magaslati detonációk felszabaduló röntgen-sugárzása ami az energia (~90%-a a maradék meg neutron és gamma) jobban pusztítja az ózonréteget, mint az UV sugárzás.
P.S.: atomerőmű párti vagyok mielőtt rámtámadnál, és úgyvélem az, hogy nagyobb hatalmak nem estek egymásnak közvetlenűl 70 éve, a nukleáris fegyvereknek köszönhető. -
#16 Pl.: - Felküldenek egy műszert ballonnal a sztratoszférába, az kálium-jodiddal reagáltatja az ózont, és a keletkezett áramerősség nagyságából következtetnek az ózon ottani mennyiségére (gondolom kell hozzá kalibráció, amit előtte laborban megcsinálnak). Vagy ugyanezt repülőről...
- Vagy a földről mérik, hogy a sztratoszférán mennyi UV hatol át, és éri el a földfelszínt.
- Vagy műholdak segítségével spektrométeres technikával monitorozzák a sztratoszférából, az ózonréteg által visszavert UV sugárzás mennyiségét.
Nagyon nagy vonalakban így... -
Chris05 #15 Értem. Köszi az infót, nem tudtam. -
KopaszIsten #14 Engem az érdekelne, hogy hogyan tudják kimutatni egy adott terület fölött az ózon réteg vastagságát. (think) -
Vol Jin #13 Neked meg a negro világít a szádban. :-)
Könnyezek a röhögéstől. :-D Nem veled nevetek, hanem rajtad röhögök, ha nem értenéd. :-D -
polarka #12 Csak arról van, szó hogy az ózon "élettartama" csökken, vagyis a fogyása növekszik. így az új egyensúlyi mennyiség kisebb lesz. Ha ez nem 0, akkor nyilván a csökkenés vagy a fogyás mértéke függ az aktuális sűrűségtől (különben 0-ra fogyna el). Tehát, attól még, mert valahol van valamilyen negatív visszacsatolás abból még nem következik, hogy az elegendő mértékű az eredeti egyensúlyi állapot fenntartásához. -
bvalek #11 A szolárium egészségtelen, de a mikrózáshoz nincs semmi köze. -
Vol Jin #10 Onnanhogyazatomelpusztíccsaavilágot.
Sokan gondolják azt, hogy nem szabad mikroval melegíteni az ételt, mert rádioaktívak leszünk tőle, és ezért egészségtelen a szolárium is. -
#9 Ez a téveszme honnan származik...? -
A1274815 #8 És nem is csak azok lyukasztották ki, hanem főleg a nukleáris légköri tesztek. -
Chris05 #7 Egy fontos dolgot mindig kihagynak.
Mi az ózon? O3.
Mit csinál az ultraibolya sugárzás az O2-ből?
Ez egy öngerjesztő folyamat. Minél nagyobb az ózonlyuk, annál több UV fény esik be és csinál ózont.
Szerintem. -
FL Zoli #6 Az Antarktisz felett(alatt?) az ózonréteget a náczik lyukasztották ki hogy kényelmesebben tudjanak közlekedni a repülő csészealjaikkal...
..mint az közismert -
Archenemy #5 A mi ózonunk aztán nem csökken, legfeljebb az ő ózonjuk! -
fityisztma #4 Ha élne a nagymamám!
Hajh.....
Ő minden lyukat megstoppolt! -
hurkaur #3 a valsag ot is elerte -
avman #2 halogénezett szénhidrogén-származékok (klór és fluor tartalmú szénvegyületek) lesz az pontosabban magyarul.
ja, meg volt előtte egy 85-ös bécsi egyezmény is. -
Aldo Moro #1 Paul Newman nem meghalt már szegény? :-)