16
 • Landro
  #16
  Az Amazontól beszerzett könyveket szinte bármilyen formátumra át tudod konvertálni. Ha már egyszer letöltöttem tőlük egy könyvet, akkor már megvan nálam. Azt már senki nem tudja elszedni tőlem.
 • kjhun
  #15
  A Steam is ilyen, ha valaki netán eredeti játék(jai) mellé, fel tesz netán 1 tört verziójú akármilyen Steam-es védelemmel ellátottat, és ha észlelik, és begorombulnak, akkor bannolnak onnan, és törlik az összes addig megvett játékodat is. És ez sem jó így, meg buktad a pénzedet is.
 • Tetsuo
  #14
  Igen, ez a kulturank egyik nagy problemaja lesz hamarosan.
  A digitalis tartalmak konnyebben eltunnek, konnyebben modosulnak tomegevel stb.
  A kisember pedig egyre vedtelenebb az elvileg ot kiszolgalo nagyvallalattal szemben. Most az Amazon visszalepett, de hamarosan megszokott lesz, egy elfogadott etika alapjan persze, hogy valkiknek torlik a megvasarolt cuccaikat.
  Eleg a tobbseget meggyozni, hogy ez igy jo.

  En maradi vagyok es igazi konyveket meg bakelitlemezeket szeretnek gyujteni, amire jelenleg sajnos nincs modom igy valszeg Kindle-n fogok letoltott konyveket olvasni.
 • Tetsuo
  #13
  Nem. A cikk azt irja, hogy a Kindle-jebol is toroltek azt a tartalmat, amit megvasarolt.
 • Ferrer
  #12
  Nem ez a lényeg. Hanem ha megvettél egy papír alapú könyvet, azt onnantól tárolhatod polcon, ládában, akárhol akár 50 évig is, és akármikor előveheted. Na az Amazonnál valszeg nem fogod tudni ugyanezt megtenni virtuálisan, mert elromlanak a cuccok, új szériák, eszközök cserélése, stb.. és nem engedi az Amazon akárhányszor letölteni a könyveket, mert nem is a tiéd.
  De ez még csak az egyik megoldásra való probléma e-könyveknél: kedden az Apple bejelentette az iBooks nagy új fícsörét: végre egyéni betűtípussal jelentethetik meg a könyveket! Na ez is egy vicc, aki olvasott valaha igényesen szerkesztett könyvet, tudja, mennyire fontos a tipográfia mint olyan.
 • Landro
  #11
  A Kindle-eden és a számítógépeden lévő könyveket nem tudja az Amazon letörölni. Ha fizettél egy könyvért (vannak ingyenes kiadványok is) akkor fájlban megkapod, amit aztán ott tárolsz, ahol csak akarsz.
  A felhőjében tárolt állományokat tudja törölni.

  ps: Értelmes ember megnézi, hogy miért ingyenes valami.
 • kvp
  #10
  Az amazon csak hatarozatlan idore berbe adja a konyeveket az ugyfeleinek. Ezt a szerzodest pedig barmikor joga van indoklas nelkul felbontani vagy megvaltoztatni. Mar vettek le konyvet utolag az emberek gepeirol, pl. az 1984-et a jogtulaj keresere, ami eleg talalo modja volt az amazon rendszerenek es szabalyainak demozasara.

  Egyebkent digitalis tartalmat csak titkositatlan (drm mentes) modon erdemes beszerezni, onnantol az ember azt csinal vele amit akar. Titkositott tartalmak es a hozzajuk tartozo megjelenito programok eseten mindig megvan a tartalom elvesztesenek az eselye, mert vagy a kiado vonja vissza a jogot vagy csak lejar a kulcs. Ez utobbihoz meg online kapcsolat sem kell, sot pont ennek hianya okozza a kulcsok lejarasat. Amit nem lehet beszerezni legalisan es drm mentesen, annal erdemes vegiggondolni, hogy fontos-e szamunkra es ha igen, akkor az ember kenytelen illegalis modon beszerezni. Elelmiszernel is ez a helyzet, ha nem tudja az ember legalis modon beszerezni, akkor ha kell eroszakkal fogja. A digitalis tartalmak esten annyi a kulonbseg, hogy egyreszt nem annyira fontosak a tuleles szempontjabol, masreszt az eredeti peldany lemasolasaval fiziaki eltulajdonitas nelkul lehet beszerezni oket, tehat csak penzugyi veszteseget jelentenek, mig a fenti peldaban az elelmiszer valaki masnal fizikailag is hianyozni fog. (ez a kulonbseg az anyagi es a fizikai karokozas kozott) Bizonyos csoportok szerint a pusztan anyagi karokozas (szerzoi jogok megsertese) nem szamit tenyleges buncselekmenynek.

  ps: Ertelmes ember nem fizet azert amit ingyen is beszerezhet. Ha lehetne ingyen ennivalot kapni, akkor azert sem fizetne a tobbseg.
 • Landro
  #9
  Az Amazonos ekönyveket bárhol tárolhatod (szgép, kindle, Alcor Vega 570 stb), mivel mindegyik egy-egy külön fájl. A kindle nem online streameli a könyveket.
 • DjDano
  #8
  Ennyit a felhő alapú cuccokról, az a biztos ami vinyón van!
 • FoodLFG
  #7
  Már alapból hülye volt a nő, hogy az Amazonnak pénzt adott, maradjunk annyiban.
  Tehát megérdemelte.
 • galocza
  #6
  csakhogy nem úgy van.
  a kindle verzió kb uannyiba kerül, mint a puhakötésű. a keménykötésű úgy másfélszer annyi.
  én már elgondolkodtam a kérdésen egyszer (le is írtam itt vhol), s szerintem nem lenne rossz (üzletnek se), ha a papírkönyv mellett lenne egy kód az elektronikus változathoz - akár kicsit többért. én általában elektronikusat olvasok, de kádba - nyilván - papírt viszek.
  amíg ez nincs, addig megveszem a papírt, az elektronikusat meg ellopom. fu amazon. (mondjuk a papírkönyvek is nagyrészt tőlük vannak...)
 • culas25hc
  #5
  Én még nem próbáltam az e-olvasókat, de hosszú távon csak olyan dolgokért adnék ki pénzt, amit le is tölthetek véglegesen. Mondjuk nem tudom, egy valós könyv árához képest mennyi egy-egy e-könyv ára, de pl 3000 ezer helyett 500-at megér úgy is, ha csak fél évig az enyém. Viszont ha már kiadok 3000-et, akkor jobban szeretem a polcon tudni a könyvet, nem beszélve arról, hogy hangulatot is adnak a lakásnak.
 • GaborT28
  #4
  Van egy mezei Alcor Vega 570es ebookom, semmi xtra nincs rajt funkcióit tekintve, de a célnak tökéletesen megfelel.... arról bizony senki nem takarít le semmit.
 • Narxis
  #3
  Az amazon volt itt a szemét de azért maga az e-könyv eléggé hasznos cucc bizonyos esetekben, no meg a Kindle nem egy mezei monitor, azon kényelmes olvasni.

  Kell egy reform ami megtiltaná ezeknek a cégeknek az ilyen szemétkedéseket, majd az EU befenyíti.
 • adampierson
  #2
  Ámen! :D
 • GaborT28
  #1
  Ezért sem vásárolok semmit hasonló formában; legyen szó játékról, könyvről, filmről. Az a biztos, ha már a kezemben van a dobozos verzió/nyomtatott forma...