15
  • sanyicks
    #15
    A vindóz a szar. Ha már úgy is mindenki a linuxot szídja ha nincs driver, akkor tartsuk magunkat ehhez

    Egyébként tényleg. Ha vindózon nyomtatni kell, már tiszta ideg vagyok, úgyhogy ilyenkor inkább elindítok a "szar nincshozzádriver" ubuntut ahol nem kell nyomtatódrivert telepíteni külön, és egyszerűen nyomtat :D
  • FoodLFG
    #14
    http://youtu.be/pQGtucrJ8hM
    :D
  • FoodLFG
    #13
    Olyan szar, összehányt, idegesítően működő drivert, mint amit a HP nyomtatómhoz kaptam még nem láttam. Csak a scanner miatt kellett feltelepítenem, de inkább használtam volna az alap vindózosat.
  • coolbboy83
    #12
    Nyomtató????? Ez egy bagatell dolog.... Ezeknek ez sem megy?
  • Cobra.
    #11
    Azért arra kíváncsi lennék hány ember fogja a nyomtatóját közvetlenül a tabletre rádugni. Az USB portos routerek meg már ma is egész jól állnak a nyomtatókezeléssel (legalábbis az Asus meg a Cisco/Linksys). Persze 4-5 éves nyomtatók támogatása nem várható el egyik gyártótól sem.
  • llax
    #10
    Az a gond, hogy a PCL, PS stb. támogatás az ma már kevés. Számla, szerződés stb. nyomtatásához megfelel, de már egy 20 évvel ezelőtti Word verzió képességeit sem tudod hiánytalanul papírra vinni vele.

    De az is kevés amit Linux alatt tudsz sok nyomtatóval: gyártón és típuscsaládon belül kisebb felbontásokon RAW adatok kezelésében többé kevésbé kompatibilisek a nyomtatók, ezt használják ki a Linux alatti "univerzális" driverek.

    Mindkét eset kevés: tudsz ugyan nyomtatni, de csak olyan színvonalon, amihez elég lenne egy akármilyen picit komolyabb meglévő nyomtó helyett fele-negyede-tizede értékű készülék is.

    A mátrixok más állatfajok voltak... MODE CON némileg paraméterezve (keyb LPT -re átirányítva) és mehetett direkt írógép módban :)
  • kvp
    #9
    A dragabb nyomtatok barmivel kompatibilisek, mert tamogatjak a szabvanyos nyomtatasi leiro es parancs nyelveket. Egyebkent a regi matrixok is ilyenek, mert dos alatt nem volt szokas nyomtato driver-t telepiteni, a programok ismertek azt a part szabvanyos protokollt ami volt. Aztan a windows-ok idejeben elterjedtek a buta nyomtatok, amik csak egy kepet tudnak kinyomtatni, a tobbit a driver vegzi. Ezeket a nyomtatokat a winrt is tamogatni fogja, de csak limitalt modon, tehat ahogy linux alatt, a microsoft irt egy minimalista driver-t, ami a tobbseget viszi es kepes kinyomtatni egy kepet. Aztan, hogy ez a kep hogy all elo a dokumentumokbol es hogy lesz tobb lap kinyomtatva mar mas kerdes, de onnantol a minimalis tamogatas mar megvan. Rendes driver-t pedig azert nem irnak a nyomtatogyartok, mert ezeket elore kell telepiteni, tehat amikor a keszulek rom-ja elkeszul, akkor az osszes elerheto driver-t beleteszik es rom frissitesig annyit tud. Az android is ilyen a linux kernel miatt, csak ott tobb driver gyult ossze az evek alatt, amiket a keszulekgyartok felrakhatnak akar a telefonokra is. (nehany meg is teszi, csak par szaz megaval kell tobb hely, de menni fognak pl. a matrixok es a dial-up modemek is) Szoval mostantol a winrt driver ellatottsaga az azonos mukodes miatt nagyjabol meg fog egyezni a linux-okeval. Esetleg a gyartok ennek hatasara elkezdenek megint szabvanyos feluletu nyomtatokat gyartani es nem csak a nagyvallalati rendszerek lesznek ilyenek. Onnantol meg nem kell kulon driver, csak az os-nek kell tamogatnia a szabvanyokat.
  • zsoltioregon
    #8
    Hogy a rákba nem tudnak Windowséknál normális emulátor szarokat beépíteni?!
    Könyörgöm most ha én valamilyen okból egy ősrégi mátrixnyomtatót akarok használni vegyen meg (sosefogom) a Windows RT-t és mégse müxik?
    A Linux(ok) főleg a Suse-szekta rémálma nem lenne olyan használhatatlan mint amilyen én is áttérnék a linuxra és írnek magamnak mindenféle illesztőprogram emulátorfost.
    bocs
  • Darth Sith
    #7
    Nem csak a win8-hoz, 15 évvel ezelőtt már a 98, 2000,xp -nél is állandó probléma volt a nyomtató driver. A nyomtató az az állatfajta, ami sosem működik tökéletesen, a legváratlanabb pillanatokban tök random módon halnak be, nem hajlandóak működni majd 2 nappal később magától ismét rendbe jön. Azt gondolná az ember, hogy azért a win98 óta a nyomtatógyártók is fejlődtek cseppet és normálisabb drivereket írnak, de nem. borzasztó trehányok és hányinger ami szoftver support néven van náluk. csoda, ha az aktuális új rendszeren az aktuális új csúcs modelljük működik, olyanról nem is merek álmodni, hogy pár évvel korábbi típushoz lesz driver egy új rendszerre...vicc.
  • Vol Jin
    #6
    Amúgy öröm látni, hogy mindenki érti, hogy ez a probléma nem az MS bűne.
  • Vol Jin
    #5
    Igen, ez botrányos, hogy a gyártók nem készítenek megfelelő drivereket, csak amikor piacra kerül egy termékük, legyártják, ami elérhető, de támogatás a későbbiekben az nincs. Ha arra számítanak, hogy veszel egy új nyomtatót tőlük, akkor melléfognak, mert nálam például tiltólistára kerül az a cég, aki így viselkedik. Egy videokártya, egy hálókártya esetében ez nem akkora gond, mert az alap úgyis egy chipset, annak meg van egy gyártója, tehát, ha egy vga-bak nincs drivere vista, win7 alá, akkor ott az nVidia vagy az ATI (AMD) drivere.

    Na de egy nyomtatónál ilyen nem létezik. Ott csak a tiktólista a választható lépés. Soha többet nem vásárolni tőlük.
  • gforce9
    #4
    Próbáld meg kideríteni milyen gyártó hálózati vezérlője van benne. a TP-link egészen biztosan nem sajátot használ, de tudtommal a D-link sem gyárt ilyet, csak összeszereli. Általában egy atheros, vagy ralink vezérlőt dobnak bele, egy everesttel a vendor id-t megnézed, rákeresel és dobni fogja, hogy valójában mi is az. Konkrétan a gyártónál nézz utána, sok esetben van hozzá driver. Ugyanígy volt azokkal a cuccokkal (főleg laptopok) amikre nincs xp-s driver a laptop gyártójának honlapján, de össze lehet vadászni őket. Kicsit macerás, de általában megoldható.
  • gforce9
    #3
    Vistás driverekkel általában mennek, az meg a legtöbbhöz van. Win7 alatt még nem futottam bele olyanba, hogy nem tudtam valahogy összehozni, még a 64-bites verzióval is. A HP val kapcsolatban igazad van, ha a szoftvereik annyit tudnának, mint amennyire csillognak villognak, többre menne vele a hp... és az ügyfél is.
  • SupraMKIII
    #2
    Mondjuk ez majdnem igaz a windows7-re is, pláne a 64 bitesre!!!!

    Egyszerűen felháborító, hogy a 2-3 évesnél idősebb nyomtatókhoz már egyáltalán nem csinálnak 64 bites drivert - a többihez meg ahogy a kedvük hozza.
    És ez nem csak a windows hibája - bár ő is tehetett volna érte.

    Mondjuk a HP-n nem is csodálkozom, az életében nem csinált még egyetlen működő programot sem.
  • speed2006
    #1
    Ha csak ez lenne a gond. Sem a TP-LINK sem a D-Link usb wifihez nem találok drivert. (A boltoknak meg gőzük sincs hogy melyik működik) Többek közt. Szóval van még mit fejlődni.