34
-
Vol Jin #34 "Jómagam (és a korlátolt képzelőerőm) azon a véleményen vagyok, hogy olyan rendszerekben lehetséges ilyesmi, amiben két-két nagyjából egyforma csillag kering egy-egy közös tömegközéppont körül, amelytől a párok nem túl messze helyezkednek el, de egymástól a két pár elég messze van ahhoz, hogy az egyik körül keringő bolygó pályáját a másik kettő ne zavarja túlságosan"
Ezzel meg az a bibi, hogy akkor a bolygónak kell messze lennie, amit meg nem tudnánk érzékelni. Inkább az lehet, hogy az egyik nagy csillag körül kering az a bolygó, és a másik három nagyon messze, több jupiternyi távolságra, és kisebbek is. Amolyan odakavarodott három csillag egy meglévő rendszerbe. Csak így lehetséges így fejben elképzelni. Mert, ha két csillag egymás körül kering, annak a tömegközéppontja körül nem tudok stabil pályát elképzelni. Ha a két csillag egymás körüli keringésének nem arányos a bolygó keringési ideje, akkor nem ciklikus a bolygóra ható erő, és vagy távolodna vagy közeledne a csillagokhoz. -
Vol Jin #33 Én is azon morfondíroztam, hogy milyen pályaadatokkal rendelkezik a rendszer. -
Veronik Verona #32 Szeretném, ha nem egymást ócsároló és más témabomlasztó hozzászólások születnének. Nagyon szeretem olvasni a tudományos híreket és sokat lehet tanulni olykor az értelmes, idevágó komplementerekből, de ez egy ideje nem látszik. Közelebb kellene húzódni a mostani cikkhez is.
Kérdéseim lennének, ha nem baj. Nehezen tudom sajnos elképzelni hogyan működik pontosan egy ilyen rendszer. A két kettős rendszer kering egy közös tömegközéppont körül és a két kettős rendszernek is van egy közös tömegközéppontja? A bolygó hogy keringhet 4 csillag körül, hogy tudnám elképzelni? Bocsánat a laikus kérdésekért, nem vagyok csillagász, se fizikus, de nagyon érdekel a csillagászat. -
johnfly #31 Jómagam (és a korlátolt képzelőerőm) azon a véleményen vagyok, hogy olyan rendszerekben lehetséges ilyesmi, amiben két-két nagyjából egyforma csillag kering egy-egy közös tömegközéppont körül, amelytől a párok nem túl messze helyezkednek el, de egymástól a két pár elég messze van ahhoz, hogy az egyik körül keringő bolygó pályáját a másik kettő ne zavarja túlságosan.
Ez az általad felvázolt esetnél annyival jobb, hogy csak kétszer kell egy nap felkelni, de az viszont rosszabb, hogy éjjel két telihold fényerejével világító csillagpár van az égen fél éven keresztül. Ezt spékeljük meg azzal, hogy nem is a szóban forgó bolygón élünk, mivel az gázóriás, hanem annak egy holdján, ami valószínűleg nem egyedül van. Na ott legyen a talpán csillagász, aki megmondja mi-mi körül kering! -
halgatyó #30 Ja, igen. Vagy a csillagok vannak nagyon messze egymástól és a bolygó nagyon közel az egyikhez.
Bár ez esetben a cikk címe által sugallt hangulat -- hogy 4 nap kel fel az égen -- nem érvényesül.
(Nem is baj... képzeljük el, hogy mindennap 4 szer kellene felkelni reggel... BBrrrrr) -
halgatyó #29 A cikk igen elgondolkodtató, több okból is.
4 csillag eleve elég nehezen alkot hosszú időn át stabol rendszert, hacsak nincsenek jelentős távolság arányok (mondjuk 2 egész közel kering, a 3. jóval távolabb, a 4. meg még jóval.. de javítson ki valaki, ha tévednék)
Most tegyünk a rendszerhez egy bolygót. Hová kell tenni, hogy ne pattogjon összevissza? Szerintem még távolabbra.
Ekkor azonban nem lesz érzékelhető. HA jól tudom, ma még csak a csillaghoz közel keringő bolygókat tudják érzékelni.
Sajnos, a cikkből nem kapunk választ ezekre a kérdésekre, pedig a felfedezők valószínűleg átgondolták már. -
halgatyó #28 Sikerült a fasz kommentekkel jól felb**notok egymást nomeg elrontani a cikk utáni töprengést. Ha egy ember oda nem való dolgokat ír, az f**sz. Ha a többiek órákon keresztül nyammognak rajta, akkor azok még nagyobb f**ok. Elképesztő. -
GoCa #27 Azért kezdtem olvasni az sg fórumát, mert sokszor jó észrevételek és okos kérdések vetődnek föl.
És azért nem szoktam mostanában olvasni mert túl sok a magát okosnak találó, de még véletlenül sem az adott témában véleményező IQ betyár.
( Csak hogy értsd: mire az 5. Neked szóló kommentelő feléd irányuló kritikáját megértetted- amely az erős fb iszonyod ide történő nyáladzása ellen szól- képes voltál azt írni, hogy már érted és OFF, majd az off után folytattad azt a "te intelligensebb vagy mindenkinél, mert te már akkor fb-oztal mikor meg senki mas es te mar tudod h milyen gaz az oldal, pedig ezt meg senki mas nem tudja" rinyát, amivel sikerült még nevettségesebbé tenned magad, gratulálok...)
A többieknek pedig hajrá, így tovább értelmesen :) -
Vol Jin #26 Ha tudják, hogy pályán keringenek, és nem csak arra sodorta őket a lendület, és egy kozmikus billiárdkarambol pillanatfelvételét kapták el, akkor pályaadatokat is tudnak. Gondoltam én, de lehet, hogy tévedek, és ez is egy komoly lehetőség, nem csak úgy mondom. Mert a korábbi exobolygók esetében elég korrekt keringési időket, távolságokat, tömegadatokat közöltek. -
Vol Jin #25 "Na látom az ész az innen is hiányzik! Menj a Bookra lájkolgatni az való neked.
nme is tudom minek olvasol ilyen íreket.
Ha meg szerinted valami olyat irtam ami nem igaz akkor sajnállak a szegényes lelkivilágod miatt."
Szerintem az a kérdés, hogy te minek olvasol ilyen híreket... -
NullZ3r0 #24 Fejezzük már be a Facebook témát!
Pályatávolságot meg valószínűleg azért nem írtak, mert nem tudják. -
Vol Jin #23 Köszönjük Emese!
Egyébként érdekesebb lett volna a cikk, ha a pályatávolságokat is írnak. -
csimmasz #22 Igen a tied egy korrekt hozzászólás, így már megértem én is mi a panasz a beszólásomra, bár szerintem néhányan túlreagálják.
OFF
Közel 25 éve dolgozom, már akkor Facebook tag voltam amikor még az Iwiw volt szinte mindenki közösségi oldala, de mára már alig használom, pont amiatt, hogy az idétlen játékfelkérések tömege meg a marhaságok közzététele (nem a vicces dolgokra gondolok azt birom) meg a félpercenkénti marhaságok irogatása ami miatt nem látom értelmét.
én szivesen csinálnék hasznos dolgokat de időm az nincs rá.
-
johnfly #21 Az is lehet, hogy csak egy pár ezer éve befogott tévelygő, ami ugyanolyan relatíve hamar elhagyja majd a rendszert, mint amilyen hamar a része lett. Persze biztos lesz aki ennek a lehetőségnek is utána néz, ha majd több adat lesz a birtokában. -
trogi #20 Jó úton járhatnak a fajtád már nyervákol.
Kár, hogy nálunk nem volt egy normális értékrendű és becsületes Pinochet Tábornok Urunk, vagy Haji Mohammad Soeharto Köztársasági Elnök Urunk. -
zakzag #19 Ahhoz, hogy kialakulhasson egy bolygó szerintem évmilliók kellenek, azaz ha ennyi ideig képes fennmaradni egy objektum az árapály-erők ellenében, azt bizony stabilnak nevezem.
Egyébként tudomásom szerint a bolygóból semmi nem látszik, a nap(ok) fényességének változásából következtetnek az előtte elhaladó bolygó adottságaira. -
nlght #18 "Hogyan maradhat stabil egy pálya, amikor négy csillag gravitációja gyakorol hatást rá?"
Miért lenne stabil? Azért mert frissen felfedezve van róla 5000 fényév távlatából pár képünk 5000 éves késéssel, miközben 4 csillag van körülötte? Ennyi elég, hogy valamit stabilnak nevezzünk? Lehet h azóta már nem is létezik a bolygó... Meg egyáltalán mi látszik abból a bolygóból? 1 kis paca? Biztos, hogy ez nem az illusztrált kép a cikkben. -
bdzsana #17 A kutatók is lehet,hogy unalmas perceikben ugyanúgy facebookoznak. Majd ha te is egyszer felnősz és dolgozni fogsz, másképp fogod értelmezni a szabadidő fogalmát. Lehet, hogy szabadidődben nem pont kutatásokat fogsz végezni. Egyébként, hogy kicsit tisztán lásd a dolgokat, az ellened felszólaló emberek nem a facebook mellett álltak ki, hanem az unalmas fb fikázásod ellen szóltak, ami rohadtul nem illik ide.
Megvannak a megfelelő fórumok, ahol erről is kifejtheted a véleményed. -
Irasidus #16 Talán a középiskolás fizika könyvet kellene elővenni, és a Bohr-féle atommodell újra átolvasni. Ciki. ;) -
gkalcso #15 Látom megy a téma.
Cikkhez: A teleszkóp és mikroszkóp tapasztalatokat lehet, hogy érdemes lenne összevetni. Talán egy H2 került elő ;) -
csimmasz #14 Lehet de az ismereteink bővítése sosem céltalan.
-
csimmasz #13 Neked is mert látom nem jutott el...
Mi a baj azzal ha az a véleményem, hogy szivesebben létnám az embereket ilyen projekteknek segíteni unalmas perceikben mint a FB időtöltés?
A politika lehet tényleg nem idevaló bár a vigyorgó pofa adhatna támpontot az értelmezésének.
Ti ugye ha azt mondom, hogy szarvas vasút nektek az ugrik be, hogy szar vas vasút, igaz?
-
Ry0K3N #12 Addig nem sok haszna van míg mindenki ezen a "Föld" nevű szarkupacon rohad. -
Ayma #11 A srácoknak gratula, szép munka:D
Off: Az ilyen embereknek akik egy "tudományos" oldal relatív "tudományos" cikkében elkezdenek divattrollkodni aztán politizálni is, azoknak csak gratulálni tudok. Miután leoltják - jogosan - a ****ba, utána jön a saját delíriumos kényszerképzeteivel hogy mindenki hülye lájkmániás. Hát haver csak két javaslatom lenne amit ajánlani tudok esetleg; látogasd a neked való trolloldalakat szíved joga szerint (nepszabadsag/mno)vagy utazz el a PH-1-re, gyönyörködj a kilátásban és maradj is ott.
Többiektől bocs a dúrva offért.
jólét polgártársak -
#10 Ha egy ilyen cikkhez hozzászólva elég 4 mondat hogy a politikára terelődjön a szó akkor azt hiszem hogy Asimov mester túl optimista volt. Nekünk nem kell ide csillagfényes pánikos apokalipszishangulat hogy visszatérjünk a kőkorszakba.
...és az megvan hogy a Solaris bolygó létformája saját maga stabilizálta a kettőscsillag körüli pályáját Lemnél? Csodálom hogy senki nem vetette még fel hogy azért stabil ez a négycsillagos bolygó mer' a zalienek kipányvázták a világmindenség köldökéhez. -
csimmasz #9 Na a másik Faszbook huszár!
neked miből sikerült azt leszűrnöd, hogy szerintem az emberek birkák?
De ha te szerinted a lájkolgatásnak bármi haszna is lenne akkor légyszives magyarázd el nekem ostobának, légyszives. -
csimmasz #8 Na látom az ész az innen is hiányzik! Menj a Bookra lájkolgatni az való neked.
nme is tudom minek olvasol ilyen íreket.
Ha meg szerinted valami olyat irtam ami nem igaz akkor sajnállak a szegényes lelkivilágod miatt. -
bdzsana #7 Na innen meg már csak pont egy ilyen "az emberek birkák mert fészbukoznak meg tv-t néznéznek, én vagyok a király, mert semminek nem dőlök be" típusú komment hiányzott:D -
asgh #6 Ha pedig a hozzád hasonlók nem trollkodnák szét az ilyen oldalakat, az maga lenne a nirvána. -
csimmasz #5 Az ilyen és ehhez hasonló honlapokon való időtöltásnek sokkal nagyobb haszna van mint a facebookonlebzselésnek.
Bár a legtöbb emberben lenne anyi érdeklődés a csillagászat vagy más tudomány iránt mint a mások ordas baromságainak Lájkolása iránt, lehet sokkal előrébb lennénk.
Ja nam, ahhoz még előbb egy ujabb "francia forradalomra" is szükség lenne ahol a szó szoros értelmében fejek hullanának.
Az önjelölt Magyar Királyal kéne kezdeni meg a fekete seregével együtt.
-
#4 Szkályvolker meg eltéved Mózájzli felé, vagy mi lesz?
-
NullZ3r0 #3 Asimové korábbi. :) A Pitch Black ötlete is tőle van. -
NullZ3r0 #2 Na akkor ez már egészen hasonlít az Asimov Nightfall-jában lévő bolygóra, amin örök napfény volt. Aztán amikor jött egy napfogyatkozás, olyan káosz lett, hogy visszamentek a kőkorszakba. -
scagnetti #1 Érdekes felfedezés, csak nem mgetalálták a Pitch Black-ben látott bolygót? :)
Igaz annak csak három napja volt.