28
Ne menjen a munka az egészség rovásásra
 • Loál János #28
  Kicsit lefelé, nehezebben szárad ki a szem.
 • Calver
  #27
  hölgyek-urak, szék-monitor viszonyáról mi a vélemény, hogyan lője be a kétlábú a gázrugós szék magasságát ahhoz, h kényelmes legyen? pont szemben az egyértelmű, nézés szögének mi az ideális? kicsit lefelé, felfelé, vagy monitor közepe pont az ember arcába legyen?
 • Motoroj
  #26
  Én ezt elsősorban designosnak nevezném, ami nem feltétlenül jelent ergonomikusat, sem szépet.
 • Loál János #25
  Humalac B-t használtam régebben, de csak tünetkezelésre jó, hosszútávon majdnem semmire. Pislogás, szemgyakorlatok, szemmasszázs mindenek felett.
 • DuracL
  #24
  na szóval neocon2010m 0:50-től kb:
 • DuracL
  #23
  Igen , Hermann Millerék is ehhez megfelelő asztalt kreáltak: envelop  Az a kérdés, hogy ezt le lehetne-e barkácsoltatni egy asztalossal, mert 300k körül van az ára, annyit meg nem ér. A moncsihoz meg ilyen tartókarocskát szeretnék: neocon2010 , ilyet hol lehet vásárolni ? :P
 • zsoltioregon
  #22
  Az utolsó ahog a monitort akarja lefénymásolni azon sírtam :DDD
 • zsoltioregon
  #21
  Rosszul beállított széktámla ezt eredményezi:

 • GregSB
  #20
  Ennek van honlapja is.
 • GregSB
  #19


  Csak hogylássátok "Működés közben" egyet. Bár ez valami drága cucc, ettől vannak jóval egyszerűbbek = olcsóbbak.
 • GregSB
  #18
  Én (szerencsére) olyan helyen dolgozom, ahol van állítható magasságú asztal. Ha van rá lehetőség kérni akkor mindenféleképpen javaslom. Pár óra ülés után csak megynomok rajta egy gombot, és be tudom állítani olyan magasságúra hogy állva tudok dolgozni, egyenes háttal, éppen csak rátámaszkodva.

  Valahogy így: (nálunk ettől puritánabb, egyszerűbb / olcsóbb van, de a célak megfelel)  Ha elfárdaokaz állásbanakkor visszaülök. Ezt váltogatom egész nap pár óránként.
 • GerY5
  #17
  Ami azt illeti, én 2 hónapja labdán ülök, azóta nem fáj a derekam, bár ez nem mentesít az alól, hogy erősítenem kéne.

  Amikor a labdát rendeltem, több napot is várnom kellett, így addig vettem egy ékpárnát. Teljesen hasztalan, legalábbis szerintem, talán egy órát, ha használtam. Olyan érzés, mintha folyamatosan csúsznál lefele (ha olyan anyagú a nadrágod, csúszol is ).

  Ergonómikus egér mindenképp megéri az árát, viszont a megtört alakú billentyűzetet hallomásaim szerint azok is szidják, akik rendesen 10 ujjal gépírnak. Inkább érdemes valami tartós, minőségi érzetű darabot beszerezni. Nekem a logi cuccai teljesen beváltak, de más gyártóknál is vannak jó darabok bőven, persze nem az alsó árkategóriában.
 • Sir Quno Jedi
  #16
  Me mozogsz rajta folyamatosan egyensúlyozol is. Nomeg a vérkeringést sem nyomod el.
 • ba32107
  #15
  A párnának mi értelme van? Mármint pontosan hogy segíti a hátat?

  Más téma: ergonómikos egérre, billentyűzetre megéri szerintetek beruházni?
 • Sir Quno Jedi
  #14
  Megfelelő szék elengedhetetlen. Illetve labda is jó, avgy a székre plusz felfújt párna. • Ironman2
  #13
  hehe
 • F1re
  #12
  Én is úgy nyomom (fav+) 2. Komment meg teljesen hasznos. Szemcseppekről mi a véleményetek ?
 • SötétBarom
  #11
  "like a boss"
 • Loál János #10
  Az meglehet, hogy a 135°-ban döntött ülőhelyzet a legjobb, de attól még egyenes a háta.
  Egyébként lehet benne valami, én kényszeres "lecsúszó" vagyok, és hasonló pózban ülök egy idő után önkéntelenül is. Most is. :-) Megnézem a cikket, htx.
 • tigeroo
  #9
  vigyázz, nyáron általában aki beteg/gethes/arcüreggyulladásos stb. annak is 90%-ban klíma az oka.

  (én autóban is rühellem, 2perc alatt könnyezik tőle a szemem és aznapra fáj a látás is, érzékeny rá a szemem)
 • Calver
  #8
  elvileg mindenféle bölcs kutatás szerint az "őseink" tévedtek, és biza egyenes háttal ülés baromira nem tesz jót a kétlábúnak - a legjobb a 135°-os szögben hátradőlés. biztos van róla több szép cikk is, nekem hirtelenjében ezt dobta ki google.
 • Loál János #7
  Én a vállamra/nyakamra terített pulóverrel védekeztem a klíma ellen, amíg alatta ültem. A fejemnek így is kellemetlen volt néha, és egyszer elkezdtek fájni a vállaim. Mondjuk hálégnek semmi komoly nem volt, csak ahogy fázott a nyakam, önkéntelenül felhúztam a vállaimat, és az izmaim durrantak csak be. Szerencsémre elég hamar el tudtam költözni fél méterrel odébb, és ott már nem volt problémás a helyzet.
  A helyedben én vigyáznék, hosszú távon mindenképpen. Nem akarlak paráztatni, csak figyelj magadra. Egy pulcsi/sál segíthet. Ha netán jelentkezne valami kellemetlen tünet, akkor sipákolj a főnököknek, vagy valami.

  Az ékpárna nekem újdonság, nem tudok róla nyilatkozni, ha teheted, próbáld ki.
 • ba32107
  #6
  Köszi, nagyon hasznos tippek! A testmozgás külön téma, arra nem akartam itt kitérni, azt is mostanában fogom kezdeni. Stressz szerencsére nálunk nincs, a takarítás is nagyon alapos, folyamatosan iszom vizet, szóval ezzel sincs probléma.

  Ami miatt aggódom az a légkondi, valóban pont egy szellőző alatt ülök, és ráadásul valamiért olyan a policy, hogy az átlagnál mindig hidegebb van (ingben általában fázni szoktam). Van okom aggódni? Mit tehetek ellene (a hőmérsékletet nem én kezelem, és máshova sem nagyon tudok ülni).

  Párnákról tudsz valamit? Az ékpárnának van értelme, hogy ha úgyis hátradől az ember?
 • 0Fritz0
  #5
  A képek szépek, de a hazai valósághoz ez áll közelebb: • Petka
  #4 • Loál János #3
  Ja, légzőgyakorlatok, vagy akár a helyes légzésre való figyelés elég sok dologra jó, nem árt körbejárni a témát.
 • Loál János #2
  Jópár évet lehúztam irodában, a végén meg is látszott rajtam elég rendesen. Szépen körbezsírpárnáztam magam, ohne kondíció, és agyilag is beszűkültem. :-)

  Alap dolgok, amikre napközben figyeltem:

  ● természetesen minél helyesebb testtartás, egyenes hát, ülőgumókon való ülés, kényelmes lábtartás
  ● monitor helyes beállítása, nem a pofámba irányulóan, és nem felhelyezve emelvényre, hanem úgy, hogy egy kicsit lefelé kelljen nézni rá, és szemben velem, nem eltolva valamelyik irányba
  ● óránként egy nagy nyújtózás, esetleg álló helyzetben minden irányban testnyújtás
  ● szemtorna a szemek épségéért, konkrétan az ablakon kinézve távolba, majd megint közelre fókuszálás, 6-8-10x ismételve
  ● szemek enyhe masszírozása, dörzsölése a vérkeringés frissítésére
  ● állandó folyadékbevitel
  ● előbbit betartva mindenképpen rendszeres wécézés
  ● ha lehet, napközben legalább 1 nagyobb séta (munkakörömből kifolyólag nekem kötelező volt)
  ● külső zajok csökkentése, sajnos én csak saját zajjal tudtam (zenehallgatás) - sokan fel sem fogják, hogy egy sürgő-forgó irodában milyen iszonyatos mértékben megterhelő a háttérzaj
  ● irodahelyiség rendszeres szellőztetése, forgalmas helyen dolgozóknak, belvárosiaknak szivola
  ● légkondival nagyon vigyázni, hiába vagy 18-20 éves, akkor is rámehet ízületeidre, kaphatsz tüdőgyulladást, stb. ha rossz helyen ülsz, és rád fúj a hideg
  ● fontos a portalanítás, melóhelyemen elég alaposak voltak a takarítók, de néha kellett azért némi kétkezi tisztogatás, és addig sem a monitort bámulod
  ● stresszcsökkentési, -kezelési módszerek elsajátítása, főleg, ha feszült az iroda légköre, vagy csak nagy a tempó

  ● TERMÉSZETESEN ide tartozik a munka végeztével, esetleg előtte: rendszeres testmozgás, tökmindegy micsoda, kinek mi tetszik, NAGYON FONTOS

  Labdaszékem nekem sosem volt, de sok kolleg(in)a használta, dícsérték, mindenesetre láttam, hogy 1-2 zsönglőr képes volt azon is totál rossz testtartásban ülni.
 • ba32107
  #1
  Sziasztok!

  Gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki ülőmunkát végez. Nem túl egészséges napi 8+ órát ülni a számítógép előtt. Most szeretnék utánanézni alaposabban annak, hogy mit tehetek az egészségem megőrzése érdekében. Ti mit javasoltok? Ugye többféle aspektusa van a témának, helyes ülés, billentyűzet, egér, monitor... első körben arra gondoltam, hogy veszek egy ékpárnát. Ez mennyit használ? Milyen más lehetőségek vannak? A labda szék helyett állítólag nagyon jó, de meg lehet szokni hosszú távon?

  Minden egyéb hozzászólásnak örülnék :)