62
-
#22 Biztos, hogy feketelyuknak kell írni (tehát egyben), mert nem egy lyukról van szó, ami fekete, hanem egy asztrofizikai jelenségről, amelynek ez a neve.
Hogy mindenhol külön írják, még nem jelenti azt, hogy az úgy helyes is, az is lehetséges, hogy helytelenül terjedt el. Valószínűleg tényleg angolból vették át, ahol különírják.
#20 Kryon: van jelentősége, ugyanis az egybeírás-különírás szabályát nem véletlenül találták ki. Nem csak száraz nyelvtani okai vannak ennek, hanem azért is létezik ilyesmi, mert rengeteg szóösszetétel van, ami egybeírva és különírva mást jelent (és ez ebben az esetben - "feketelyuk" illetve "fekete lyuk" - is fennáll). Ebből kifolyólag rohadt zavaró tud lenni, ha ezt valaki nem tudja rendesen használni, ugyanis az irománya nehezen érthetővé válik - vagy válhat. Gondolom endrev is ezért szólt, nem csak a helyesírás miatt.
Pl. mi az, hogy "fekete lyuk lézer"? :D Értelmetlen. -
Crane #21 "jól jöhet a reptéri biztonsági rendszereknél"
Jah! Bejelez majd a feketelyukdetektoros kapu, aztán nyomban el is nyeli a pácienst (feltételezett tenoristát) egy csinos gamma villanás közepette.
(A "feketelyukdetektoros" szót direkt írtam egybe, hogy legyen min csámcsogni a Grétsy László fanoknak. ) -
Kryon #20 Amúgy ti miért nem valami szépirodalmi oldalt olvasgattok? :D
Mert értem én, hogy mennyire fontos hogy most egybe vagy külön írják, de tudományos szempontból semmi jelentősége... -
blessyou #19 Egyébként attól függetlenül, hogy egybe avagy külön kell-e írni, a címben mindenképpen úgy kellene kinézni, hogy "feketelyuk-lézer", a mozgószabály miatt. -
Vol Jin #18 Most gondolj bele, hogy az elején, amikor a feketelyuk fogalma megjelent a fizikában, és nyomban át is került a magyar fizikusok tudásanyagába, hány ember tudta, hogy miről is van szó. Mondjuk pár egyetem tanszékei, meg néhány intézet, és ez néhány tucat ember. Aki először leírta, az angol nyelvtan írásmódját adaptálta, anélkül, hogy tudná, hogy nyelvtani hibát vét, és akkor így terjedt el az első napokban. -
#17 ehhez még hozzáadnám: "izgatni kezdik a gerjesztett médium atomjait"
ezt így nem használjuk. izgatni helyett megfelelőbb a gerjeszteni szó. -
wednes #16 Jó, de akkor országosan hibás. Nem arról van szó, hogy a könyvek felében így írják, máshol meg egyben, hanem arról, hogy mindenhol külön van. Ezt meg elég nehéz elhinni, hogy véletlen "baleset" lenne. De lehet itt egy téves "szokás" befolyásolja a nyelvtant és a helyesírást (hiszen az folyamatosan változik). Utána már a szokás válik szabállyá. Valószínű tényleg az angol fordítás miatt ilyen. -
Vol Jin #15 Ez utóbbi. Szerintem azért írják külön, mert az angolból vették át, ahol küloön írják, és a fizikus az nem a nyelvi tanszéken szerzi a diplomáját. -
Vol Jin #14 Pont azért nem kell vessző ebben az esetben a vagy elé, mert felsorolás. -
wednes #13 Viszont sehol sem írják egybe. Keressetek rá vagy nézzetek bele az össze könyvbe. Én is belelestem pár szakkönyvbe itthon és külön van. Na most vagy különírják vagy mindenhol több ezer javításra lenne szükség. -
#12 Szerintem is egy szó, de nem a word miatt, hanem mert, nem egy fekete lyukról van szó, mondjuk egy bánya mélyén:) hanem egy valamiról, aminek ez a neve..feketelyuk
-
#11 A Word helyesírás ellenőrzője szerint is egy szó. -
Kryon #10 Érdekes kísérlet, a baj csak az hogy a másikat kifogásoló fizikusokat ez sem fogja meggyőzni, mert ez sem valódi fekete lyukat használ.
Elvileg már az is megoldható lenne, csak "picit" rizikós... -
lapaleves #9 addig szórakoznak ilyenekkel, míg egyszer lefagy az egész univerzum a picsába, aztán nézhetünk hol a reset. -
#8 A fekete lyuk egybeírásával kapcsolatban azonban nem sikerült meggyőznöd ;) ... helyesírás ide, helyesírás oda... -
#7 Kedves endrev,
Köszönöm a kiigazításokat, javítani fogom. -
#6 sajnos a címmel elvesztett a cikk.
akkor ez egy fekete lyuklézer? :D azmi? -
#5 csilagkapun dolgoznának már. -
willcox #4 Ismét egy nevetséges témájú cikk. -
willcox #3 "Nem kell vessző a "vagy" elé, mert nincs két külön állítmány." - felsorolásról hallottál-e már?
A többiben igazad van. -
endrev #2 Érdekfeszítő cikk volt, köszönjük. :)
De kedves Richárd, fájtak a halmozottan elkövetett helyesírási hibák:
- eseményhorizont: egybeírandó
- többletkiáramlás: egybeírandó (mert a "többlet" nem melléknév).
- feketelyuk, fehérlyuk egybeírandó (bár aláhúzza a helyesírás-ellenőrző, hibásan), mivel egyik sem igazi lyuk, és a fehérlyuk sem igazából fehér. Pont úgy, mint a "kerekasztal". Valójában nem (feltétlenül) kerek, hanem a mellette ülők egyenrangú félként vannak jelen. A szerelmesvers szintén nem szerelmes.
- kékeltolódás: egybeírandó. Akkor is, ha aláhúzza. Ez nem egy kék színű eltolódás, hanem egy fogalom, mely egy jellegzetes színspektrum eltolódását jelenti a frekvenciaskálán.
- "A hagyományos lézerekkel ellentétben az így keletkező fény folyamatosan változtatja frekvenciáját, vagy színét haladása közben...". Nem kell vessző a "vagy" elé, mert nincs két külön állítmány.
Bocs, de ha soha senki nem szól, akkor soha senki nem szólt. :) Sajtóban kötelező a helyesírás (ami persze ugyanazért nem különírandó, amiért a fentiek sem). De tényleg. :) Tényleg tényleg. -
#1 Hogy miiiiii?