8
  • abdul alahmed
    #8
    az avatar drága volt de szar :D gyűrűk ura is, de uncsi. Star wars meg nem mai darab régebben más volt...
  • NullZ3r0
    #7
    "egyikért sem fizettem, mert ingyenes kereskedelmi adókon nézem"
    Fizettél ám, csak közvetve. Amikor azt a mosóport veszed, amit az arcodba tolnak a tévében, akkor fizetsz érte.

    Ha teljesen szabad lenne másolni, akkor nyitnék kalózmozit, ahol mindenki olcsóbban nézheti, és nem kell fizetnem a készítőnek. Őneki ez persze nem fog tetszeni, és inkább keres egy másik szakmát.
  • gforce9
    #6
    A mozibevételekből eddig is bejött az ára. Ezután is bejönne. Szóval ezt nme tudom honnan gondolod, hogy akkor nem érné meg nagyprodukciót forgatni. Pusztán annyi történne, hogy 1 leforgatott filmből záros határidőn belül pénznek kell befolynia különben bukó, ami jelenleg is így van egyébként. Annyi változás lenne, hogy a jogdíjakból nem tudnának megélni 10-20-50 év múlva is. AZ pedig, hogy néhány, semmi másra, csak a pénzre kihegyezett produkció eltűnne, nem lenne szegényebb a világ tőle. A többi művészeti ágban is jórészt ez a helyzet mindenhol. Talán az íróknál jelenthetne nehézséget, bár egy általánydíjas olcsó online könyvtár megoldaná ezt is, hiszen azért egy könyvírás mögött koránt sincs annyi befektetett anyagi dolog, mint teszemfel egy film készítésénél vagy épp egy zenekari előadásnál. Utóbbiaknak ott a mód a pénzkeresetre (mozi/koncert) az íróknak pedig lehetne olnine könyvtár, ahol a letöltések alapján lenne a pénz szétosztva. De minden ágra ki lehet találni igazságos dolgot, nem kell hozzá szerzői jog és nme kell eltartani hozzá húszmillió ezzel foglalkozó jogászt.
  • AgentKis
    #5
    A mozijegy és a DVD ugyanúgy pénzbe kerülne ahogyan eddig is. Az viszont, ha én a szomszédom DVD-jét nézem, ne legyen már büntetőjogi kategória, mint most! Aki pénzt keres vele (pl. mozi, DVD kölcsönző) az vegye meg fizessen, de aki nem akar fizetni ezekért, az ne fizessen amikor memóriakártyát, vagy PC-t vesz!

    Egyébként az általad említett "nagy" filmek nélkül sem lenne rosszabb hely a föld bolygó. Én mondjuk egyikért sem fizettem, mert ingyenes kereskedelmi adókon nézem meg az ilyeneket. Ráérek 6-8 évig várni rá...
  • liberty2
    #4
    Szerzői jog az a gond, hogy nagyon sok mindenre vonatkozik. Zene, film, regény, vers pl. Ezek közük a filmeknél tényleg meg kell hagyni a szerzői jogdijjat. Hiszen pontosan ebből tudja kifizetni a rengeteg kelléket, színészt, munkatársat.

    Egy zenekar esetében megközelítőleg sincsenek ilyen mértékű költségek ( hangsúlyozom, hogy zenekarról beszélek, nem pop énekesekről ). A hangszereik megvannak, szöveget ők kell, hogy kitaláljanak, eljátszani nekik kell. Ami költségük lehet az a stúdió bérlése, de ez még nélkülözhető is lehet. Vagy vannak maszek stúdiók. A zenéjüket világgá kell kürtölni és a siker jönni fog magától ( koncertek, reklámok ... ). A sztárénekeseknek ( Madonna, Lady Gaga, Shakira, Ricky Martin ), tényleg a megjelenés, fellépés számít és ez ismét pénzbe kerül. Itt lenne értelme a jogdíjnak, de más formában kell ezt megvalósítani.

    Költészet megint más téma és nem is tudok annyit hozzászólni, ezért nem is teszem.

    A lényeg, hogy filmek esetében van értelme, zenéknél, nincs.
  • NullZ3r0
    #3
    És ha ezt bevezetjük, ki fog Avatar/Star Wars/Gyűrűk Ura kaliberű filmeket forgatni? Senki, mert nem fogja megérni.
    A sok kis kontár és ócó gagyi világa jön el.
  • gforce9
    #2
    Abszolút egyetértek vele. Az ami jelenleg népszerű mű, az sok esetben csak azért ismert, mert nyomatják orrbaszájba. Közel sem biztos, hogy olyan értékes is. Közben meg tehetségek vannak akiket nem is ismer az ember. Az pedig, hogy egy műből évekig, évtizedekig pénzt akar látni valaki, az ellenkezik a józan ésszel és a pofátlanság teteje, de sajnos józan ész manapság nem sokmindenkinek adatott meg.
  • IMYke2.0.0.0
    #1
    Kényes téma.