15
  • Tetsuo
    #15
    LOL Chackotaynak szinte minden mondatat felreertetted. Nem baj, mar megszoktuk toled, hogy szalmabáb érvelést hasznalsz. ;)

    A tobbieknek irom, hogy termeszetesen magasabb eletszinvonala lenne a lakossagnak, ha Kuba lefekudt volna Usakianak (vagy ha ugy tetszik, a kapitalizmusnak).
    Mivel Castroek nem kivantak nagytokeseket es penzugyi spkeulaciot az orszagban ezert buntetik oket meg ma is, azon felul, hogy a szovjetek oldalan alltak a hideghaboruban of course.

  • immovable
    #14
    Gyors internet.

    NEM!

    Nem engedünk az IMF-nek.

  • cipo000
    #13
    Ez a Kubában szegénység és nyomor van relatív. Nekünk így tűnik, ám az ottaniaknak, akik internet híján kb. 0 rálátással rendelkeznek a világra, és annak vívmányaira, nekik ez teljesen normális. Ők nem lázonganak- e miatt, és megtanultak vele együtt élni. Elég pénzt be tudnak szedni a turistáktól kis fusikkal, ahhoz, hogy ottani szinten jól éljenek. Azért azt se felejtsük el, hogy akármennyire utálja mindenki a kommunizmust, ott az emberek 99% ának van munkája, és 100% uk biztos benne, hogy soha nem halnak éhen, mert mindig megkapják a maguk adagját. Ehhez képest a nagy fejlett országokban sorra éheznek az emberek, míg mások ülnek a milliárdjaikon amit az esetek 90% ban korrupcióval szereztek.
  • fonak
    #12
    Az embargó nem blokád. A világ nagy része pedig nem tartja embargó alatt kubát.
    De kifogásnak jó a nyomorukra. Aminek az oka inkább a szocialista gazdasági rendszer, amire páran az "idősebbek" közül emlékszünk intthonról is, bár Kubához képest sokkal liberalizáltabb formában. Egyébént hogy miért tartják fent az embargót? Valszeg elsősorban az USA-ba emigrált kubaiak miatt, akik utálják Castro-t, és arra várnak, hogy a Castro-rezsim bukása után átvehessék a hatalmat. Addig meg minél nagyobb a nyomor Kubában, annál jobb, annál esélyesebb, hogy messiásként fogadják majd őket. Max. egy kis dollárt utalnak a rokonoknak, hogy ne haljanak éhen.
  • Papichulo
    #11
    "Kubát az USA a kubai forradalom óta embargó alatt tartja"

    Miutan a Castro csalad mindenfele kompenzacio nelkul allamositotta az osszes kulfoldi tulajdont az orszagban, logikus volt, hogy az USA egy kicsit "morcos" lett...

    "az ebből eredő szegénységet pedig ilyen a kommunizmus,szocializmus és hasonlóknak titulálja"

    Kuba sajat magat deklaralta orszagnak!

    "Milyen nagyvonalúak megengedik,hogy számítógépet adhassanak el Kubának"

    Ezt is rosszul tudod, mivel eddig senki sem akadalyozta meg Kubanak a szamitogepek vasarlasat. Kuba akadalyozta a sajat allampolgarait, hogy vasarolhassanak ilyen termekeket!

    "mért nem azt engedik meg hogy cukornáddal és dohánnyal kereskedjenek."

    Az USA csak a sajat cegeinek (es azok kulfoldi leanyvallaltainak) tiltja a kereskedest Kubaval, amugy azzal kereskednek az egesz vilagon, akivel csak akarnak.
  • Chakotay
    #10
    Kubát az USA a kubai forradalom óta embargó alatt tartja az ebből eredő szegénységet pedig ilyen a kommunizmus,szocializmus és hasonlóknak titulálja.Milyen nagyvonalúak megengedik,hogy számítógépet adhassanak el Kubának,mért nem azt engedik meg hogy cukornáddal és dohánnyal kereskedjenek.Bizonyára sértené az USA érdekeket és monopóliumát.
  • Papichulo
    #9
    "kb. a '70-es évek színvonala"

    50-es evek. Meg az amerikaiak hagytak ott oket.

    De egyebkent ma is latsz ilyeneket az utcan, csak most mar sok Lada van korulottuk :)
  • Daza500
    #8
    Ja, hogy ez nem egy mai kép...elnézést akkor, nem figyeltem...
  • Daza500
    #7
    Eleve ha azokra a járgányokra nézek a képen, kb. a '70-es évek színvonala. :]
  • Tinman #6
    "Akkor egy konfiguráció átszámítva 125 000 forintba került, miközben a kubai havi átlagfizetés 3200 forintnak felelt meg."

    U.e. az arány volt nálunk is anno ~20 éve. Ők most pontosan ott tartanak. Minden téren.
  • Papichulo
    #5
    Hagyjuk mar ezt a ciganyromantikat Kubaval kapcsolatban! Az orszagbol egy lepukkadt, szegeny, koszfeszek lett a Castro csalad uralkodasa alatt. Sajnalom, hogy igy jartak, de ez teny.

    "kubaban az alacsony fizetesekhez altalaban alacsony arak is tartoznak"

    Ja, amit eppen meg tudsz venni jegyre. Ha elfogyott a keveske jegyed, akkor vehetsz CUC-ert, ha valaki esetleg kuldott neked...

    "a Haitihez hasonlitva ket dolog tunik fel: egyforman lassu a net es egymas mellett van a ket orszag, tehat a sebesseg a regios atlagnak megfelelo"

    Haitin volt egy rohadt nagy foldrenges nemreg, ennek ellenere hasonlo a ket orszag! Amugy meg a szinten szomszedos Dominikaban (RD) peldaul sokkal jobb a helyzet... hogy Kozep-Amerikarol meg mar ne is beszeljunk! Szoval Kuba iszonyatosan le van maradva!

    "van ingyen net a postakon"

    Ez honnan jon? Forras?

    "23%-os hozzaferes a felnott lakossag koreben nem sokkal rosszabb mint nallunk 2004-ben"

    Plusz a cenzura, plusz az arak... A postan 6 CUC egy ora internet!

    "ok mar kapasbol 4G-s vezetek nelkuli netet kapnak"

    Vagy pedig valamelyik fejlettebb orszag levedlett cuccait...

    "A meglevo infrastruktura hianya es egy tokeeros befekteto neha nagyon latvanyos ugrasokat tud eredmenyezni."

    Valoban, de ok nagyon lentrol indulnak!

    ps: 1CUC=1USD
  • NovaTerra
    #4
    Kuba, ha egyszer teret enged a külföldi tőkének, akkor özönleni fog a pénz az országba. Egyszerűen annyira jó helyen van és gyönyörű ország, hogy a turisták paradicsoma lenne.
  • kvp
    #3
    Harom megjegyzes:
    -kubaban az alacsony fizetesekhez altalaban alacsony arak is tartoznak es a futesi koltsegek sem jellemzoek
    -a kubai interneteleres sebesseget a Haitihez hasonlitva ket dolog tunik fel: egyforman lassu a net es egymas mellett van a ket orszag, tehat a sebesseg a regios atlagnak megfelelo
    -a magan eleres draga mert Kuba is csak a valutas szabadpiacrol tud szavszelesseget venni, de van ingyen net a postakon es az iskolakban
    -a 23%-os hozzaferes a felnott lakossag koreben nem sokkal rosszabb mint nallunk 2004-ben es az iskolakban ez mar kozel 100%-os, tehat kb. 8 evvel vannak csak lemaradva

    Nincsennek jo helyzetben, de legalabb nincsennek olyan rosszaban sem mint a rendszervaltas elotti Romania. Egyebkent ha a jovoben lesz befekteto, akkor ok mar kapasbol 4G-s vezetek nelkuli netet kapnak, mert azt lesz a legolcsobb kiepiteni. A meglevo infrastruktura hianya es egy tokeeros befekteto neha nagyon latvanyos ugrasokat tud eredmenyezni.
  • astrobal
    #2
    Pszt! PSSSSSSSSZT!!!!!!!!
    A végén még Mató benyögi, hogy lehet ennyiből is élni, oszt milyen bódogan, úúúgy-e?
  • hunwhite
    #1
    Azzigen! 3200 ft/hónap! Remélem Viktor nem olvassa ezt! :)