5
 • Pycur
  #5
  Jozsó: te csak a zenét fizeted meg és a gyártási költséget. Utána saját használatra azt csinálsz vele amit akarsz. Pl a cdex csinál neked frankó gyorsan mp3 fájlokat, amit máris rá tudsz másolni a telefonodra :) és még hekkelni se kell :P
 • Jozsó
  #4
  Ezerszer le lett írva, de egy triviális kérdésben össze is foglalnám ennek az egész dolognak a lényegét.

  Tegyük fel megveszem a CD-t. Hogy fogom én ezt "bedugni" a telefonomba? Mertha pénzt adok ki vmiért, azt nem fogom hekkelgetni.
 • culas25hc
  #3
  Szerintem teljesen korrekt dolog, hogy nem a CD eladásokból élnek meg a zenészek, hanem a koncertezésből. Ezen kívül a fanatikusok úgy is vásárolna CD-ket, (igaz pl én főleg használtakat szoktam, mert azt engedhetem magamnak meg) az meg egy állandó pénzügyi hátteret nyújt nekik, ha nem is lesz belőle extra profit.

  Az összes mai kedvencemet úgy ismertem meg, hogy letöltöttem a zenéjüket (vagy még régebben lemásoltam a CD-t) aztán pár év múlva azon kaptam magam, hogy ez kell nekem eredetiben is, annyira jók.
  Annyira viszont nincs jó anyagi helyzetben a világ nagy része, hogy csak úgy ismeretlenül megvegyen egy CD-t, aztán vagy jó vagy nem. Ezt még a pofátlan Ákos sem várhatja el, neki is voltak már szar zenéi, diákként nem fogok 5000-ért szerencsejátékot játszani, hogy vagy jó vagy nem. Akkor sem, ha amúgy 80%-ban viszont rettentően jó, amit zeneileg csinál.

  A koncerteknek meg sosem lesz más alternatívájuk, tessék koncerteket adni, és lesz bevétel.
  Az más kérdés, hogy sokan 1500-at sajnálnak egy underground koncertért... azok meg b..sszák meg
 • caius marius
  #2
  Teljesen egyetértek, leszámítva a tv híradós részt. "Normális",(vagyis nem droid) ember nem néz híradót sem. Sőt ha teheti a televíziós műsorokat nagyívben elkerüli!
 • Pycur
  #1
  Az nyilvánvaló tény, hogy a filmek azért készülnek, hogy a moziban és a TV-ben leadják és megnézzük. A TV erre egy kicsit rákontráz amikor sorozatokat ad ezzel is arra ösztönözve minket, hogy nézzük a tv-t minden nap.
  A film/sorozat gyártókat kifizetik azzal, hogy a moziban/tvben megnézzük ezeket, és slussz passz. Ennyi. Az utólagos dvd kiadás már csak egy kis extra nyerészkedés, semmi egyéb. Nem vagyunk kötelesek dvdt vásárolni, egy darabot sem. És aki letölt egy filmet és megnézi, az kb azzal egyenértékű hogy megnézte a tvben. Ettól senki se lett kevesebb. A tvben mennek a reklámok, azért kapják a pénzt, abból vesznek filmet/sorozatot. Az egy más világ hogy a tv nálunk jelenleg annyira lezüllött a sok 'válságshow' és tehetségtelenkutatók miatt, hogy értelmes ember ma már nem néz a tvben csak hiradót, de lehet hogy még azt sem, mert azt se tudjuk már eldönteni hogy mennyire hiteles amit ott mondanak, de ez most nem is lényeg. Hanem a modell amit leírtam.

  A zenére pedig csak annyit tudok mondani, hogy ma már túl sokan próbálnak ebből nyerészkedni. Az nem nagy eresztés hogy dance ejaybe összedob egy zenét, haknizik rá valamit és ezért pénzt kér. Az ilyen egynyári zenéket mindig is letölteni fogjuk mert nem találjuk arra alkalmasnak hogy bármennyi pénzt is megérdemelne.
  Példának okáért aki minőséget csinál, az valamilyem furcsa okból meg tud élni a zenéből, és nem 1 albumja van (vegyük pl Ákos-t) és nagy közönségek előtt turnézik mert sokan kíváncsiak rá, ez az ami a zenészt élteti. Nem a cd, meg a letöltés... És arra a grafikonra biztos mindenki emlékszik ami a mahasznál ki van téve: egy 3000 FT-os cdből kb 500 FT-ot kap az előadó, a többi elmegy mindenféle munkálatok és álltevékenységekre