16
Gamifikáció a mindennapokban
  • thhommy
    #16
    Sziasztok, sajnos újra kellett írnom az egész kérdőívet, mert nem volt megfelelő. Akinek ha lenne kedve kitölteni megköszönném, ígérem ez az utolsó, hogy ezzel zaklatlak titeket!
    www.kerdoivem.hu/kerdoiv/635079300/
  • thhommy
    #15
    Még egy kis segítségeteket kérhetném? Páran kitöltenétek még a kérdőívemet, még 50 hiányzik a reprezentativitáshoz, hogy beletehessem a dolgozatomba.
    Akik kitöltötték eddig és még a kitöltőknek köszönöm előre is:)
  • Hugh Hefner
    #14
    Akit érdekel, Coursera kurzus
  • thhommy
    #13
    Na itt van még egy elszálltabb példa a gamifikációra:
    Foldit egy logikai játék ahol proteinláncokat "hajtogatsz" és ezzel segíted a tudósok munkáját. Így a kapott adatokat ki tudják elemezni és rendesen segíti a haladást. Már volt is rá példa, hogy a játékosok megoldottak egy olyan kérdést amit a tudósok évekig nem tudtak.
  • Relevart
    #12
    Androidra van olyan, hogy Task XP, lehet ezt keresitek.
  • thhommy
    #11
    Epic Win. Ahogy elnéztem csak iphone-ra van.
  • tigeroo
    #10
    engem ez érdekelne, mi a neve?

    #9: azt énis láttam egyszer valahol, vmi fiatal egyetemi oktató rakta ki 9gagre asszem:)
  • thhommy
    #9
    Igen és ez a szép ezekben, hogy motiválnak. Ki tudnak tűzni eléd egy átvitt értelemben kézzelfogható rövidtávú célt és adnak módot a nyomon követésére. Ezt akár az iskolákban is be lehetne vetni. Az tuti ott is szinteket lépegetnék meg xp-t gyűjtögetnék több kedvvel mennék be. Találtam egyszer egy nagyon jó képet egy tanár megcsinálta ezt a rendszert és rendesen lehetett "képességeket" szerezni pontokért pl egy dolgozat újraírása, vagy puskázás. Ráadásul az egészet fantasy-re karakterekkel meg a képességek elnevezésével. Sajna azóta nem tudtam újra ráakadni, volt vagy 3-4 karakter.
  • thhommy
    #8
    Huhh tényleg köszi az észrevételt:)
  • k0trapali #7
    Ez a questes XP gyűjtős napi tevékenységes nekem jó lenne mert rohadt lusta vagyok akármit is megcsinálni amit kitűzök magam elé elvégzendő feladatnak :D Lehet ez motiválna
  • pxxl
    #6
    kitöltöttem :)

    "A kodolányi János Főiskola végzős hallgatója vagyok."
    Kodolányit írd már át nagybetűre, nem melléknév :D
  • thhommy
    #5
    Itt van még pár érdekes példa:
    Waze: A GPS használatot játékosítja, pontokat lehet szerezni a traffipax, az olcsó benzinkutak, forgalmi dugók megjelöléséért, találkozóhelyeket lehet kijelölni rajta.
    Onefeat: Képekben lehet küldetéseket megcsinálni, meg vannak adva különböző fajtájú és nehézségű feladatok a csinálj magadról profil képettől a csinálj magadról képet a párod ruhájábanig. A felhasználók is adhatnak meg feladatokat.
    Rocksmith: Guitar Hero igazi gitárral, gyakorlatilag egy interaktív gitároktató program.
    Whaiwhai: Ez mondjuk kicsi húzos árú olaszországban különböző városokban 55 dollárért lehet venni egy csomagot amibe benne van egy könyv, térkép és egy SIM kártya. Ezen keresztül küldenek nyomokat és a térképet meg a könyvet felhasználva kell megoldani őket. Gyakorlatilag városnézés egy kis Da vinci kódos rejtvényfejtegetéssel fűszerezve.
  • thhommy
    #4
    És ezeken kívül van még 100 féle app ami a mindennapi tevékenységeket teszi játékosabbá. A dogámhoz anyagkeresés közben jöttem rá, hogy ez már elterjedtebb mint gondoltam. Van például egy program telóra amibe bele tudod írni a napi teendőidet és azokat questekké alakítja rendesen xp-vel meg szintekkel. Lenyűgöző, hogy egy sima teendő listát is így interaktívvá lehet tenni.
    Persze nem kiforrott még a technológia közelről se olvastam róla rosszakat is de tetszik ez az irány
  • tutituti
    #3
    A Zombies Run! nagyon jó csak elég unalmas még a hangja a hölgynek.Meg ugye miután megnéztem hogy egy jó 100 kilós nő mondja fel kicsit rontott az egészen ahogy kiabálja hogy most rohanj balra száz métert stb:D

    De az ötlet kiváló.
  • k0trapali #2
    Foursquare az jó!
    Én és sok barátom is használja! Ránézegetünk elég sűrűn van, hogy írjuk is vagy csörgünk egymásra, hogy ott várj meg ahol vagy odamegyek stb. Mióta okostelefont használok ez az első program amit felrakok rá és nézem is ki merre jár!
  • thhommy
    #1
    Sziasztok!
    Láttam, hogy nincs még ilyen téma pedig ez nekünk is mint játékosoknak és úgy általában mindenkinek érdekes lehet.
    Ha valaki nem ismerné ezt a kifejezést, röviden annyit tesz, hogy egyébként nem játékos programokba, weboldalakba játékokban használt megoldások (szintek, pontok, jutalmak, küldetések stb) átültetése. Például Foursquare vagy Zombies Run! csak hogy a legismertebbeket említsem.
    Erről a témáról készítem a szakdolgozatomat, hogy a turizmusban, hogy lehetne hasznosítani. Ha megtennétek, hogy kitöltitek a kérdőívemet erről sokat segítenétek az elkészítésében.
    Természetesen ezt a témát nem csak a kérdőívem reklámozására hoztam létre (persze az sem egy utolsó szempont:P) hanem, hogy beszélhessünk róla és elmondhassátok a véleményeiteket ezzel kapcsolatban.
    Számomra izgalmasnak hangzik, hogy azok a tulajdonságok amik mindig is megfogtak a játékokban és a monitor elé kötöttek legyen az grafikai, vagy valamilyen játékmechanika, a mindennapoknak is részesei lehetnek.
    A végére még egy érdekesség, egy kutatás szerint 2015-re az innovatív cégek több mint 50%-a használni fogja a gamifikációt.