12
  • gforce9
    #12
    Egyszerűen nem tudom megérteni azt, hogy melyik markatinges-mérnök-memedzser fejében fordul meg az, hogy a wc automatikusan rendeljen budipapírt ha kifogyott. Iszonyatos erőforrásokat pazarlunk el az ilyen baromságokra, mindezt azért, hogy a foltelből fel se kelljen állni? Ez kell nekünk? Ez lesz a szép jövő?
  • caius marius
    #11
    Nem gondolom, hogy erre komolyan szükségünk lenne. Sőt káros is lenne.
    Már most is sok a droid de mi lesz később így? Ez a tökéletes elbutuláshoz vezet. Nem kell csinálni semmit, csak ülni és a fejekből kinézni...
    Attól meg készen is lennék ha a tv követne a híreivel a budiba is.
  • nextman
    #10
    Ez tenyleg hihetetlenul veszelyes otlet:)
    Ugyhogy szerintem megcsinaljuk..
  • kvp
    #9
    Az otlet az, hogy minden taviranyithato es minden akar programozhato is. Taviranyitasra jo pelda, hogy egy mobiltelefonnal lehet iranyitani a tv-t, az ablakokat, a legkondit, a fuggonyt, tovabba mindezt programozni is lehet. A kozos iranyitas elonye, hogy nem kell x+1 taviranyito es tavolrol az interneten at is elerheto minden. A programozasra pedig jo pelda, hogy az ebresztoora bekapcsolasakor a fuggonyok elhuzzak magukat, a kavefozo es a kenyerpirito megcsinalja a bekeszitett reggelit es kozben bekapcsol a tv vagy a radio. Mindezt ugy, hogy pl. a musor koveti a lakokat, tehat amikor az ember bemegy a furdoszobaba, akkor a haloszobaban automatikusan bekapcsolt reggeli hirmusor atvalt a furdoszobai kijelzore.

    Egyebkent a technologia jelenleg is letezik, en kb. 15 eve ragadtam bent eloszor a siemens epuletautomatizalasi bemutato kamionjaban, mert a kozponti gep lefagyott. Megkertem a bemutatot vegzo mernokot, hogy tegyen oda egy kanna vizet a villanytuzhelyre, de nem talalta a 'teaviz' etelt a menuben, ezert megprobalta a menubol kezzel bekapcsolni a tuzhelyet. Innentol se a kapcsolok, de a menuk, se a zarak nem mukodtek, a gep meg egy panel mogott volt befalazva. Vegul a fobiztositek le es felkapcsolasaval sikerult ujrainditani a gepet, hogy kimehessunk az ajton. Azota sokat javitottak a failsafe tulajdonsagokon.

    Az egyetlen dolog amit a mai rendszerek meg nem tudnak, az a huto es az etelkeszito gepek osszekapcsolasa, tehat a pakolas. A huto mar tud rendelni, ha kifogy valami, a gepek mar kepesek automatikusan elkesziteni az etelt, ha betoltik oket. Viszont a hutobol meg nem tud automatikusan atkerulni a kaja a mikroba vagy a szennyes a tarolobol a mosogepbe, majd onnan szaradas utan a szekrenybe. Ezen tudna segiteni egy otthoni robot, ami csak pakolni tud, de azt hatekonyan. Innentol a teljes haztartas automatizalva van. Az embernek nem kell bevasarolnia, mert azt a huto csinalja, nem kell foznie, mert azt a mikro csinalja, nem kell mosnia, stb. Amikor elindul haza, a legkondi/futes mar be is all a kivant hofokra, a metron hazafele lefotozza a vacsora kodjat a falrol, amit a huto beszerez es meg csak kozelit a hazhoz, de a vacsora mar melegszik. Persze kisse muanyag izu az egesz, de megvalosithato es ha a nagykepernyos tv-kre van kereslet, akkor erre is lesz. A technika mindenesetre adott es reszi itt-ott mar mukodnek is. (pl. a nemetorszagban, delkoreaban)
  • narumon
    #8
    Hát gondolom nem is a mikróról van szó :)
    Azért én el tudok benne képzelni pár jópofa feature-t, mint ahogy egy modern házban is van némi szintű automatizálás. Ha most épíenék akkor a minimum a távolról fezérelhető fütési rendszer lenne, de haveréknál pl elektromosak a redőnyök is ami szintén kivülről állítható valamint a klíma is teljesen jó ilyen szempontól. Véletlen úgy hagytad ki akarod kapcsolni, vagy fordítva eljöttél otthonról hűvösben délutánra meg beüt a kánikula és elindítod amikor elindulsz haza, hogy lehüljön a ház, stb stb.

    Háztartási eszközökre én azt tudom elképzelni, hogy nézem a tévét, közben megy a mosógép - nyugat európai vagy USA módiban ez a ház tök másik felén van - és beállításra a tévén beugrik egy kis ablak a sarokban, hogy a mosógép végzett a programmal. Tehát tudom mikor kell odamenni kiszedni a ruhát. Ugyanígy a sütő vagy bármi. Vagy tévéről ezek programozhatóak is. Ez már innentől fantázia kérdése, hogy mit építenek bele minden esetre azért nem ördögtől való elgondolás ez, lehet egy csomó hasznos feature is.
  • caius marius
    #7
    Ahhoz, hogy a mikrót elindítsam, előtte bele kell tenni valamit, ha meg ott vok már akkor mi a tökömnek ehhez távirányítás? Tv-hez meg adják. Ennyi.
  • himihumi27
    #6
    Én igazán geek vagyok, meg szeretem a kütyüket, de ez olyan mocskos felesleges (sóhaj)... Mármint értem, hogy haladni kell a korral meg azt is (főleg ezt), hogy el kell adni jövőre meg utána is az új mikrót meg sütőt, de érdemleges fejlesztések meg nincsenek közben. Azt akarom, hogy a mosógép mosson ki 5 kiló ruhát fél liter vízzel (vagy ilyesmik), de nyilván azt nehezebb megoldani mint ráberhelni egy érintőkijelzőt a házra!
  • Cat #5
    Már volt rakat horror, igaz, nem lakással hanem irodaházzal. Bezárta a bennlévőket, a lift lefejezte az embereket, meg ilyenek.
  • Shid
    #4
    gforce9 -el értek egyet! Felesleges és veszélyes. Ennyire azért ne legyünk már kényelmesek, hogy a kanapéról felállva ne tudjuk bekapcsolni a mikrót! Azon kívül igazán "vicces" lehet amikor egy hacker átveszi a házad feletti irányítást, így csinálva börtönt az otthonodból. (Ebből egy egész jó kis sci-fi - thriller könyv/film is készülhetne). :)
  • gforce9
    #3
    Amúgy rosszul vagyok már attól is hogy egy tetves mosógépbe is processzor, flash memória van, ha meghibásodik a panel tricsillió forint, szóval mehet a kukába. Tudom majd jön ide jónéhány komment, hogy dehogy hibásodik meg. Nekem nem ez a tapasztalatom. A háztartási gép szerelőknek sem ez a tapasztalatuk.
  • gforce9
    #2
    Ja, utána jöhet a házakhoz a vírusirtó meg a tűzfal. Biztosító fizet érte mert valami hacker bekapcsolja a mikrót, elállítgatja a hűtőt míg melózok és csinál egy cseszett nagy számlát? Köszönöm nem kérem. Minél több eszköz kommunikál egymással annál nagyobb a hibalehetőség és a támadási felület. Semmi szükségem ezen idiótaságokra. AZ energiatakarékossághoz pedig józan ész kell, nem pedig hiperszuper intelligens ház.
  • lotsopa
    #1
    Jó iránynak tűnik.