3
 • Zoli007
  #3
  Jézusom, 700 € egy F4-es zoom nélküli kompaktért? ISO 1600 hol van? Fejlesztik ezek a szenzort, vagy ugyanazt pakolják X éve az összes gépbe?

  Szerk.: Bocs, nem válasz akart lenni.
 • bestpixel
  #2
  Semmi szükség nincs full frames (24x36 mm-es) szenzorméretre, főleg nem egy kompakt esetében. De profi fotósok nagy részénél is felesleges, a képminőség kisebb szenzoroknál is kiváló ma már.
  A Sigma Foveonos gépei pedig méltatlanul alul van becsülve, főleg azok részéről, akik sosem láttak még élőben ilyen gépet, nemhogy használták volna, csak írják a sok netről összeszedett "okosságot".
  Az objektívek minőségével sincs gond, a kitobik jobbak mint a Canon/Nikon hasonló obijai, és más obik is simán verik a "nagyok" hasonló lencséit.

  A Foveon képminősége nagyon jó, érdemes ilyen gépet venni az igényes amatőrnek. Viszont azzal szembe kell nézni, hogy ezeknél a gépeknél mér nem árt, ha tud a tulaj fotózni is, ugyanis nem nagyon találhatók bennük automata üzemmódok.

  Mondom mindezt úgy, hogy egy Sigma SD15 gép boldog tulaja vagyok és "saját bőrömön" tapasztaltam mindezt!
 • end3
  #1
  Évek óta csak kínlódnak de amíg nem gyártanak "full"- (24x36 mm-s) méretes szenzort a "Foveon"-ból addig nem számíthatnak nagy érdeklődésre. Drágák, és ezzel a lépéssel legalább a versenyképeségen javítanának. - És akkor, még mindig ott van a saját gyártású rendszerobjektívek minőségének kérdése. De az árazás ott is segíthetne. Ha meg nem "fullméretes" akkor a jelentősen(!) olcsóbbnak kéne lenniük! Szerintem az lesz, hogy valaki a "pénzt gyűjteni tudók" közül megveszi a szabadalmakat "bagóért", azaz "só és szántás" lesz a vége.)