25
 • whisper
  #25
  rajtam kiserletezhetnek ha akarnak. 8)
 • errorista
  #24
  ,,Tehat az emberek teste iranyithatova teheto, de a tudatuk nem."

  Szoktál sikátorokban estefelé kockacukrot vásárolni?
 • kvp
  #23
  "Ez valahogy így nézne ki:"

  Ez nem augmented reality, hanem egy mesterseges intelligencia. Semmilyen beultetes vagy biotechnologia nem kell hozza. Teljesen mas terulet es nem vagyok benne biztos, hogy jobb ha egy gep gondolkozik helyettunk.

  "ehelyett itt görnyedünk ezek fölött a digitális könyvek fölött és gombokkal lapozgatunk meg keresünk mint az aktakukacok."

  Ez gyorsabb es hatekonyabb, foleg ha az ember beszeli a gepek nyelvet. (pl. a google query language-et) Mivel ez egyszerubb mint az emberi nyelv, ezert konnyebb egy embernek megtanulnia, mint egy gepnek az emberet.

  "A cikkhez nem kapcsolódik, de ez itt kialakult beszélgetéshez talán igen:"

  Kapcsolodik a cikkhez is, mert pont ez a technologia amit ki lehet fejleszteni, viszont ha csak annyi kell amennyit a srac hasznal az utolso percig, akkor erre a celra a google fele uj szemuveg boven eleg. Pont ugyanazt tudja, csak beultetesek nelkul. Arrol nem beszelve, hogy le lehet venni, ha valami nem 100-as es limitaltabb az agy-gep kapcsolat, mert csak kulso periferiakon keresztul mukodik.

  ps: Jelenleg csak a periferialis idegrendszerre tudnank barmit is kotni, mivel csak annak a mukodeste ertjuk. Tehat megoldhato, hogy azt lassa/hallja/tapintsa az ember amit a gep szeretne, megoldhato, hogy blokkolja vagy iranyitsa az izomzatot, megoldhato a latott/hallott informaciok kinyerese, de az emlekezetet nem lehet ilyen modon befolyasolni, mint ahogy a szabad akaratot sem. Tehat az emberek teste iranyithatova teheto, de a tudatuk nem.
 • philcsy
  #22
  Ezt úgy hívják, hogy tripp. :)
  El tudom képzelni, hogy fog reagálni a társadalom az ilyenekre, elég a srác szemébe nézni...
  Ha valakinek mond valamit: Shadowrun JMÉ (ez a magyar rövidítés, angolul nem tudom).
 • samebadi
  #21
  Ez valahogy így nézne ki:
  Mikor jön a vonat?
  - megint az apjához megy
  Igen
  - 20 óra 25-kor indul.
  Mikor induljak?
  - körülbelül 15 perc múlva.
  útvonal?
  - Ha 15 perc múlva leérsz a buszmegállóba, el fogod érni a buszt ami pontosan odavisz. Javaslom, hogy 10 percen belül indulj el.
  Rendben, jegyfizetést kérek előre.
  - xy járatra, 32 kilóméter érkezés, stb vonatra jegy kifizetve. érvényes visszaigazoló kártyával felszállhat.

  Kiírták már a filozófiát?
  - a szokásos rendszerre gondol?
  Az idei félévre, kiírták, és van még hely?
  - a hely szabad
  Felvételt kérek
  - felvéve

  mennyivel egyszerűbb lenne, mint egy telefonhívás, nem?
  ehelyett itt görnyedünk ezek fölött a digitális könyvek fölött és gombokkal lapozgatunk meg keresünk mint az aktakukacok.
 • samebadi
  #20
  Ezzel az egésszel csak egy baj van.... nem ugyanazt látjuk.
  Eddig ez volt a közös az emberiségben.

  Nekem csak egy dolog hiányzik nagyon. Hogy kérdezni lehessen az internettől.
  Most megkérdezhetném a googletől, hogy mikor jön a vonat, és megkérhetném rá, hogy jelezze mikor fog elindulni, sőt, arra is megkérhetném, hogy előre fizesse ki nekem addig a jegyet.

  Ehelyett mit csinálok? Itt nyomorodok egy bonyolult valami előtt és kidülledt szemekkel túrok az információban.
 • Quantizs
  #19
  A cikkhez nem kapcsolódik, de ez itt kialakult beszélgetéshez talán igen:
 • samebadi
  #18
  te igazából őrült vagy
 • errorista
  #17
  még mindig jobb trollnak lenni, mint segghülyének ;)
 • errorista
  #16
  az elektronyosság megjelenésétől kezdve valószínű, de miután nagy tételben használták információátadásra nyílvánvaló volt, hogy ez lesz belőle. Utópiákat nem olvastál még? Tudod a világháborúk előtt keletkezett egy csomó, globális tudattal és információáramlással. De például Paul Otlet látta a videókat, a közösségi webet, a peer-to-peer kapcsolatokat, etc '34-ben.

  De mondom, áram előtt is megvolt a globális információtárolás víziója, a telefon feltalálása és a korlátlan és pillanatszerű adatátvitel mainstreemmé válásakor ( Puskás, Edison ) meg már nyílvánvaló volt.
 • samebadi
  #15
  pár évtized múlva a hozzád hasonló trollok a matrixra is azt fogják mondani, hogy hehh, utópia? Pedig nekem már 8 éve usb van a nyakamon.... lúzerek!!
 • samebadi
  #14
  Abban a formában amiben most használjuk még szinte elképzelhetetlen volt. Az online video stream kultúra is csak néhány éve működik. Az első weboldalak olyanok voltak mint valami word dokumentumok. Szóval igen.... gyakorlatilag a matrixról van szó, amire szerintem azért nehéz lehetett következtetni előre.
 • Sir Ny
  #13
  89-ben az internet utópia? Ha azt mondod, 1910-ben, Edison és Puskás működésének idején utópia, akkor azt mopndom, hogy hát, na de 89-ben? Fail szagot érzek.
 • samebadi
  #12
  Egy elgondolkoztató érdekes kommentem a témához:

  Ez egyébként egy 1989-es film ami csak azért anime (az akirához hasonlóan) mert akkor még nem állt rendelkezésre számítógépes technológia. A matrixot is erről lopták, és előre nagyon jól láttak mindent. Pontosan erről szól. Mesterséges "kiberagyba" sőt internetre áttelepíthető lélek "ghost" cyborgok, kibertestek, sőt, már magának az internetnek is felvázolták egy olyan verzióját, ami még ma sem megmosolyogtató, de ha belegondolunk akkor még bőven utópia volt.

  Én nagyjából úgy vettem észre, hogy az ember a művészetén, és a filmjein keresztül álmodja meg az el nem érhető jövőképét. (star wars, és az ilyen filmek) de egy ideje már egyre szabadabb a kezünk és egyre gyorsabban építjük ezt a megálmodott világot.

  A furcsa az, hogy ami a filmekben számunkra valamennyire elfogadható. Mint itt a Ghost in the shell (1989-1991)-ben a kibertestek és kiberagyak, az ugyanolyan könnyen feldolgozható a valóságban is.

  A 2004-es ghost in the shell is érdekes utópiát vet fel, ahol bizonyos nagyhatalmú vállalatok a városokon kívülre települnek, és bevehetetlen tornyokat építenek, amelyekben tiltott tevékenységeket folytatnak. A feketepiac is virágzik, a világból hiányzik a túlkontrolláltság, de érezhető benne még a 90-es évek nyugodtsága és lassúsága. Van már olyan őrült hegymászó aki azért amputáltatta a lábait, hogy annyival könnyebb legyen és karbont tehessen fel. Vajon ha egy idő után beültethetünk egy vak ember számára egy kiberszemet, nem ültetnénk be egy idő után egyre jobbakat? Nem lenne olyan őrült (így is rengeteg testmódosító, kigyúrt, furcsa ember van) aki jobb, vagy furcsa szemet ültet be magának? Nem válna ez társadalmilag teljesen elfogadottá?

  A gisben van egy olyan is, hogy azt hiszem a májba be van ültetve egy szerkezet, ami gyorsabban bontja le az alkoholt mint a "hagyományos" máj, így egy sör után pár perccel máris folytatható a munka. De egyébként teljesen visszafogottan és megdöbbentően természetesen van bemutatva ez is.

  Sokan nem jönnek rá, hogy ezekkel a fantáziafilmekkel a saját lehetőségeinket tesztelgetjük. Minden vérbeli SG.-husnak (akiket érdekelt ez a cikk) ajánlom a ghost in the shell filmeket.
 • samebadi
  #11
  Hat ja. A kiberagysorvadás. A Ghost in The Shell-ben is ez van :)
 • zord01
  #10
  Cyberdyne rendszer, 101-es modell...
 • Pluskast
  #9
 • MuchACHO79
  #8
  Van értelme? Van! Hiszen lehet jó dologra is használni. Mint a nukleáris fúziót is, de hát ugyanaz a technológia az alapja az atombombának is. Persze, menjen a fejlődés, az emberi gonoszságot úgysem lehet kivédeni...
 • globint
  #7
  A nanotechnológia segít, hogy mindez, ami az általam berakott képen látszik, megvalósuljon.Az élő szövet és a műszaki technológia összeolvadása.
 • globint
  #6
  Ja, a kép, ami engem egy kissé elborzasztott:
 • globint
  #5
  [IMG]Ja, a kép, ami engem egy kissé elborzasztott:[/IMG]
 • globint
  #4
  Jó a cikk, a teljes anyag még izgalmasabb: http://cmliris.harvard.edu/assets/NMat_AOP26Aug12_BTian.pdf
  Ez pedig a jövő, és ráadásul a nem túl távoli, ugyanis pl. nekem titán fogaim lettek beültetve, a szemembe meg műanyag lencsére lett kicserélve az eredeti, és ahogy romlik a hallásom, hamarosan mikro-hallókészüléket kapok, a memóriámon meg talán az IBM segít.
 • kvp
  #3
  Ennek van ertelme. Az alapveto gyogyaszati megoldasokon kivul a technologia felhasznalhato neuralis interface-ek letrehozasara. Peldaul egy idegbe ugy lehet belekotni, hogy betoldanak egy darab elektrodakkal atszott ideg darabot a meglevo idegszalba. Onnantol van egy i/o kapcsolat. De akar az is elkepzelheto, hogy ideg-elektroda-szamitogep-elektroda-ideg utvonalat hasznaljanak, tehat a szamitogep kepes legyen modositani a jeleket vagy atiranyitani egy kulso periferia fele. Ez hasznalhato augmented/virtual reality rendszerekhez, robot/jarmu taviranyitasra vagy a felhasznalo fizikai reakcioinak gyorsitasara is.

  Gond, hogy a novesztett idegsejtek a felhasznalo idegsejtjeinek a klonozasaval allithatoak csak elo, amit felnottek eseten problemas megoldani. Masik gond a szilicium elektrodak kilokodesevel van, jellemzoen egy ido utan az idegsejtek elhalnak az elektrodak kornyeken. Ezt egy masfajta elektroda alapanyaggal lehetne kivedeni, de ugy nez ki, hogy meg nem talaltak megfelelo anyagot.
 • errorista
  #2
  Duplikált üzenet nem küldhető el!
 • errorista
  #1
  Csak nehogy a terroristák kezébe kerüljön!