31
-
#31 Én szeretem az erőhasználókat, de nem ez dönti el, mennyire jó egy karakter. Az SW-nek az űrcsaták meg éppúgy részei, mint a párbajok, és ezeket sikerült mindig jól megvalósítani. Ez alól az előzmény-trilógia sem kivétel.
Érdekes dolog ez az űr a klasszikus trilógia előtt, én sosem éreztem azt, hogy feltétlenül tudnom kéne, mi történt azelőtt, hogy Darth Vader rombolója rátámadt Leia hercegnő hajójára. Az EP4-ben több, addig egymást nem ismerő karakter története találkozik, azoké, akik véget vethetnek a Birodalom és az Uralkodó hatalmának. Érdekes az, hogyan alakult így? Igen, de nem feltétlenül kell tudni. Tetszett, ahogy fokozatosan alakult a történet, megtudhattunk néhány dolgot a múlt eseményeiből, és fény derült sok dologra, pl. Luke, Leia és Vader kapcsolatára. Ezek az előzménytrilógia megnézése után korántsem olyan érdekesek, ahogyan az Uralkodó sem, akiről az EP6-ig csak szó esik, de csak akkor lép színre, az események betetőzésekor. Számomra a régi trilógia tökéletesen kerek, egész. Annak idején vártam én is az új trilógiát természetesen, rohantam is már a Baljós árnyakra a moziba, de elmaradt az, amit vártam. Korrekt élmény néhol gyengébb pillanatokkal, de sem az, sem a folytatások nem tettek hozzá semmi érdemit a történethez. Én így gondolom.
Egy rohamosztagos klónnal pedig továbbra sem tudok azonosulni úgy, ahogy pl. Han Solóval. -
Darth Revan9 #30 Hát.. feltételezem, aki nem szereti az Erőhasználókat, annak gondolom nincs a kedvencei között Darth Vader, Luke Skywalker, vagy az Uralkodó sem. És gondolom, aki ilyet állít az nem Star Wars rajongó. Én például a vadászpilótákért, csempészekért, és az űrcsatákért nem vagyok oda annyira. Sokkal jobban tetszenek az Erőhasználók, a felszíni ütközetek, a párbajok, a rohamosztagosok. Persze ez nem jelenti azt, hogy utálom az űrcsatákat, vagy a csempészeket. Attól függetlenül, hogy Han Solo, Lando Calrissian, vagy Wedge Antilles nem a kedvenceim, még nagyon is érdekes karaktereknek tartom őket.
Nem kötelező odalenni a Republic Commado-ért, megértem azt is, ha valakinek nem a szíve csücske a Klónok Háborúja. Nem vagyok oda a csempészekért, de ettől függetlenül úgy gondolom, hogy az ő történeteikből is ki lehet hozni jó dolgokat. Az is érthető, ha valaki számára nem létezik a filmeken kívül más SW világ. Van ez így.
Én sosem tudtam úgy tekinteni az új filmekre, mint egyszerű lábjegyzetekre. Annak idején elkészítési sorrendben kezdtem az ismerkedés a SW-vel. Még sehol sem volt a Baljós premierje, amikor már szerettem a klasszikus trilógiát. Mindig mikor a klasszikus filmeket néztem, volt egy olyan érzésem, hogy ez csak a sztori második fele, az eleje nagyon hiányzik, óriási űr tátong, egyszóval hiányérzetem volt mindig is. Számomra csak az előzményekkel lett teljes a történet. Én is sok mindent máshogy képzeltem el az előzményekkel kapcsolatban. Mikor például hallottam, hogy Anakin csak 9 éves lesz, nem értettem, miért nem idősebb a karakter az EP1-ben. De aztán Lucas mindent úgy tálalt számomra, hoyg tökéletes lett nekem. Örülök, hogy az előzményeket úgy készítette el, ahogyan elkészültek. -
#29 Mit lehet kihozni egy klónkatona karakteréből? Delta osztag, oda ne rohanjak. Ezek a rajongói könyvek semmit nem érnek, éppúgy, ahogy az Alien/Predator sztorik esetében sem. Én nem vágyok több SW történetre sem: nekem ez így kerek, egész, lezárt. Fölösleges realista sci-fit, Star Treket vagy Tom Clancy regényt csinálni egy olyan filmtrilógiából, aminek a sci-fihez is csak annyi köze van, hogy van benne űrhajó, és űrlény. Valójában az egész egy klasszikus felépítésű mese lovagokkal, a jó és a gonosz harcával, sárkányokkal egy kicsit más környezetben. Ez, és a három filmben kidolgozott történet adja a varázsát. Ez egy mesefilm klasszikus elemekből. Ezt persze nem mint negatív tényt mondom, az eredeti trilógia egy valóban lebilincselő történet, mindig szívesen nézem újra, szerencsére megvan már a moziváltozat is az eredeti szinkronokkal. Én kérek elnézést, de sem a legutolsó szinkron, sem a felújított változatok nem jók, nem tudom megbocsátani azokat a részeket, ahol pl. Sir Alec Guiness-t a szellemjeleneteknél Evan McGregorra cserélték, és ugyanezt David Prowse-al is megtették, hogy az a kis félnótás holland villogjon helyette a régi filmekben is, holott mindketten idős korukban haltak meg. -
#28 Látom, van aki nem elvakult, és nem gőzöl be az SW logótól. Utólag belemagyarázva lehet, hogy Darth Maul szerepe sem lekicsinyelendő, de én az új trilógiára amolyan lábjegyzetként tekintettem mindig is. Volt a klasszikus trilógia, és ahhoz készült pár megjegyzés, háttér-információval ellátva a nézőt. Nem új, fontos dolgokat tudtunk meg, csak részleteiben is megismertünk olyan mindent, amikről eddig is tudtunk, a szereplők sorsát, események végkimenetelét is tudtuk. -
Merces #27 Maul egy szürke paraszt a sakktáblán, nem csinál semmi meglepőt, az eszét sem használja baromi gyenge karakter, bár ha jobban meggondolom az összes többi erő használó is marha unalmasra sikeredett, áh minek strapálom magam szar az egész, még a dart wader csinálás is sótlanra sikeredett, pedig abban lehetett volna dráma..NOOO bazgem.... -
Darth Revan9 #26 Az a köze Republic Commando-hoz, hogy elit klón kommandósokról szól. Az első kötetben egy másik osztagot is megismerhetünk, a további kötetekben pedig színre lép a Delta Osztag is. A könyvekben nem a videojáték küldetéseit írja le az írónő, teljesen más bevetésekről szól. Traviss nem egy amolyan akció orgia orientált sztorit hozott össze, hanem sokkal inkább sztori és karakter orientáltat.
Igen, Boba Fett volt az aki a Bespinre vezette a birodalmiakat és elvitte Han Solo-t Jabbához, és így jelentős hatást gyakorolt a Saga-ra. De Darth Maul ugyanígy jelentős hatást gyakorolt a történetre, hisz ő ölte meg Qui-Gon Jinn-t, így Anakin mestere nem Qui-Gon, hanem Obi-Wan lett. Anakin élete egészen máshogy alakult volna, ha Qui-Gon tanítja ki és nem Obi-Wan, hisz Qui-Gon egészen más Jedi volt, rugalmasabban vette a Jedik szabályait. Ki tudja, talán Anakin át se állt volna a Sötét Oldalra és Vader se lett volna.
Tehát Maul-ban és Fett-ben megvan ez a közös vonás is, a néma cool badass karakterek, akik hatást gyakoroltak a Star Wars Saga-ra tetteikkel.
-
#25 Ha teljesen más, akkor mi köze a Republic Commandohoz? Ja, az ismert cím, amivel jobban el lehet adni. Mi volt érdekes Darth Maulban? Semmit sem tett, ami érdekessé tenné. Az, hogy semmit sem tudunk róla, és az, hogy jellegtelen karakter, aki még csak meg sem szólal, nem ugyanaz. Boba Fett sem lenne önmagában érdekes, ha nem ő lett volna az a fejvadász, aki Darth Vadertől elviszi (nem derül ki, de valószínű, hogy a Talooranra is ő vezette el a birodalmiakat, elvégre Lando nem értesült előre az érkezésükről) Han Solót Jabbához. De az ő eredettörténete sem különösebben lényeges. Greedo életét és motivációját nem akarod megismerni? -
Darth Revan9 #24 A Republic Commando-ból Karen Traviss egy nagyon jó regényciklust hozott össze, a mai napig a legjobb Star Wars könyvek között tartják számon. A könyvek nem FPS-orientált sztorik, teljesen más.
Darth Maul szerintem elég érdekes volt, pont az volt a jó benne, hogy keveset lehet róla tudni. A Vadászó árnyék című regény szintén nagy népszerűségnek örvend. Nem igazán értem, hogy egyesek Darth Maul karakterét miért húzzák le. Boba Fett-ért viszont sokan odavannak. Pedig a klasszikus trilógiában Fett sem volt más, mint Maul az EP1-ben, nagyrészt csöndben volt, semmit se tudtunk róla, tehát ezzel az erővel Boba Fettre is mondhatnánk, hogy jellegtelen karakter. -
#23 A Csillagok háborúja egy űr-fantasy, abból nem kell vérbeli sci-fit csinálni, akinek az kell, olvasson 2001 Űrodüsszeiát.
Republic Commandoból mióta lehet értelmes könyvet írni? Az egy nem túl történet-orientált FPS volt, biztos izgalmas lehet, Darth Maul pedig a filmben nem volt érdekes, vele kár volt vesződni, elég jellegtelen karakter. De én a többit is feleslegesnek tartom. -
Kferro #22 Még jó, hogy nem rám gondoltál, mert az általad felsoroltak közül sokat olvastam, s megvan otthon, szépen egymás mellé sorakoztatva a polcon. :) -
Darth Revan9 #21 Hát igen, egyesek szerint csak az a SW, amiben a klaaszikus trilógia elemei, tárgyai köszönnek vissza.
A Thrawn-trilógián kívül még rengeteg remek SW regény és képregény is van. Pl: Jedi-akadémia sorozat, X-szárnyúak, A Birodalom árnyai, Darth Maul, Darth Bane trilógia, Republic Comando regények, A gonosz útvesztője, Sötét Nagyúr... stb.
"egy kis Star Trek stílussal megfűszerezve."
Timothy Zahn az egyetlen olyan szerző, aki minden SW regényében vérbeli sci-fi-t próbál csinálni egy space fantasy-ből. A regényeiben sokszor éreztem úgy, mintha nem is Star Wars-t, hanem Star Trek-et olvasnék, sok helyen a szereplők párbeszédei, cselekedetei, taktikázásai inkább a Star Trek-et juttatják eszembe.
-
Kferro #20 Valóban nem hivatalosan elismert Ep. 7-8-9 a Thrawn-trilógia, azonban általánosan és széles körben így terjedt el. Szóval engem nagyon nem zavar. :)
Jó párszor olvastam ezt a három könyvet (és a hozzá tartozónak tekinthető Thrawn keze két kötete), s számomra valóban a klasszikus részek színvonalát hozza. Hogy miért? Mert ebben vannak pl. azok az űreszközök (lásd pl. Csillagromboló), amik oly ikonikusak voltak a filmekben. Ráadásul remek a történet is.
"egy kis Star Trek stílussal megfűszerezve."
Ezt nem is tudom értelmezni. :) -
thrawnguru #19 3D-ben már engem sem igazán érdekel, a maga idejében a régi trilógiának nem volt rá szüksége, mert a történettel, és az akkor különlegesnek számító látvényvilágával vitte el a pálmát. Az új trilógiának sem nagyon kellett 3d, mindenki kíváncsi volt rá anélkül is. Ez a "húzzunk le még néhány bőrt róla" hozzáállás nagyon nem szimpatikus nekem. Biztos nem csak én vagyok vele úgy, hogy engem elsősorban nem a látványelemek érdekelnek a Star Wars univerzumban. Ahhoz meg nem kell semmiféle 3D, hogy élvezhessem. -
Darth Revan9 #18 Eloszlatnék pár tévképzetet. Először is. Timothy Zahn Thrawn-trilógiája soha nem volt, jelenleg sem az, illetve nem is lesz soha az EPISODE 7-8-9. Ez csak a Valhalla (és pár európai kiadó) reklámfogása volt.
Lucas annak idején tényleg tervezett EPISODE 7-8-9-et, de erről 2000-2001 környékén végleg letett, mert úgy érezte, hogy a Jedi visszatérrel lezárult a Saga. Én lezártnak is érzem, Palpatine meghalt, Anakin megváltást nyert és ennyi. A regények és képregények foglalkoznak az egyéb endori csata után történtekkel, illetve más korokban illetve más SW filmekhez kötődő történetekkel. Ezt nevezzük Expanded Universe-nek, ebbe a kategóriába tartozik a Thrawn-trilógia.
A Thrawn trilógiát elég bajosan lehetne megfilmesíteni, mert cselekményben 5 évvel játszódik Endor után, az eredeti színészek pedig annyira megöregedtek, hogy most már inkább a Fate of the Jedi sorozat filmadaptációjában játszhatnának.
A Thrawn trilógia egy nagyszerű történet, de őszintén szólva nem igazán értem, hogy miért mondják azt, hogy nagyon jól visszaadja a klasszikus trilógia hangulatát, mert szerintem ez nem igaz. A Thrawn-trilógia teljesen más stílusú, szerintem sem a klasszikus, sem pedig az előzmény trilógiához nem lehet hasonlítani, inkább a kettő keveréke egy kis Star Trek stílussal megfűszerezve.
Az Allegiance című regény nem a Kirajzás folytatása, hanem egy önálló regény, mely az EP4 és EP5 között játszódik. -
senki687 #17 Nagy kedvenceim a Star Wars filmek, jók a 3D-s filmek is, de valahogy nem hoz lázba 3D-ben Star Wars-t nézni. Szerintem megöregedett már Lucas és sajnos már nem készít jó filmeket. Vissza kellene vonolnia. De régen ő volt a legjobb. -
didgeridoo #16 Nem érdekel. Inkább forgatnák már le az új részeket a pótcselekvések helyett. (N) -
Kferro #15 Bizony. :D
A Kirajzásnak meg van folytatása, Túlélők keresése címmel. Sőt ennek is van folytatása bár hazánkban még nem jelent meg, címe: Allegiance. :) -
thrawnguru #14 Hát ezt sikerült jól összehozni egyszerre -
thrawnguru #13 A Saga folytatása ha filmben nem is, de könyvben megjelent. Timothy Zahn könyveit keresd. A címek: A Birodalom Örökösei, Sötét Erők Ébredése, Az Utolsó parancs. Ez a trilógia egyébként kvintológiává bővült, a maradék két kötet A Múlt Kísértete és A Jövő Látomása címeket viseli. Ha megtalálod még ezeket valahol, jó szórakozást hozzá! :) Van még egy előzménykönyv is, ami persze később került kiadásra, ezt pedig Kirajzás címmel találhatod meg. Ez még biztosan kapható, és is nem rég ruháztam be rá. -
Kferro #12 KÖnyvben azok már sok-sok évvel ezelőtt megjelentek Timothy Zahn tollából. Úgy nevezik őket: Thrawn-trilógia. Véleményem szerint talán a legjobb SW könyvek (főleg, ha a klasszikus, azaz nem az Old Republicos, vagy prequeles) időket nézzük.
Én is évek óta várom, hogy esetleg kijön egy hír, hogy Lucasék gondolkodnak a megfilmesítésén, de semmi. Igaz Ford, Hamill, Carrie Fisher és a többiek már igen öregek, így a szerepeltetésük bizony komoly problémába ütközne, de egy, a mai játékok (lásd Old Republic, Force Unleashed) átvezető, vagy trailer animációiban látott technológiával készített animációs trilógiának szerintem lenne létjogosultsága, s falná a nép.
A 3D-s feljavítások, a Klónok háborúja iszonyat, és a tervezett élőszereplős sorozat helyett inkább ebbe fektetnének Lucasék.
-
kosina #11 Én vagyok az egyetlen, aki anno a Baljós árnyak készítésekor hallott egy bizonyos harmadik trilógiáról is? Valami olyasmi dereng, hogy Lucas mindig is 3*3 részesre tervezte az eposzt, viszont anno valamiért a második trilógiába fogott inkább, nem az elsőbe. Én leginkább erre lennék most kíváncsi. Mi van a harmadik trilógiával, a Vader utáni időkkel? -
Kferro #10 Én még mindig azt mondom, hogy a prequel részek rendezését Lucasnak át kellett volna adni valaki másnak. Mondjuk Cameronnak, vagy PJ-nek. :) -
Sliderx #9 Star Wars I. rész: A sithek bosszúja -
Darth Revan9 #8 Szerintem mindkét trilógia egyformán zseniális. Az előzmények szélesebb perspektívából mesélik el a dolgokat és komplexebbek, de a klasszikus trilógia egyszerű történetvezetése is mesés. A 2004-es szellem belenyúlások meg határozottan tetszettek, még jobbnak is tartom, mint a régi verziót.
-
Lada #7 Akkor tessék, szépen írja le valaki, hogy a 4-6 részek mitől magasabb röptűek történetileg, mint az újabb 1-3 részek? -
cateran #6 "történetileg az új trilógia komplexebb, mint a régi,"
Aham...mar az eleje az 1. resznek olyan szintu netto baromsag, amivel alapbol lekorozi a 4-5-6-ot, onnantol kezdve meg egyre csak sullyed lefele (gyenge kezdes utan eros visszaeses) -
#5 Egyébként látványra abszolút rendben van a régi trilógia is, még az eredeti, felújítatlan változat is szépen fest, a 2004-es belebarmolást már nem csak indokolatlannak, de gusztustalannak is találtam (az EP6 végén a szellemeket az új trilógia-beli színészekre cserélték). -
#4 Te láttad már az EP 1-3-at? Nem az a baj velük, hogy régi vágású mesefilm, és nem "badass", "darkos", "cool", meg "awesome", hanem az, hogy bugyuta, langyos. Ott a szinte teljes EP1 szerethető karakter nélkül, a történet egy az egyben az EP4-et nyúlja, az EP2 piknikezős jelenete iszonyat, bár azt elismerem, a film második fele már élvezetes. Az EP3-ra mondanám azt, hogy korrekt, pont a végére kezdtek belejönni a filmezésbe.
Nekem személy szerint tetszett a Die Hard és az Indiana Jones negyedik része is, bár valóban azt tartom a szériák legkevésbé sikerült darabjainak, de ettől még jó filmek. Csak a többi még jobb, de szükségszerű, hogy legyen egy leggyengébb.
Az EP1-3 soha nem fogja felülmúlni az EP4-5-öt. És remélem, soha nem készül remake. -
Axlkenobi #3 Túl kell tenni magunkat a nosztalgián meg azon, hogy erőlködve feleljünk meg az internet-korszak trendi felfogásának.
Ha ezen túl tudunk nézni, láthatjuk, hogy történetileg az új trilógia komplexebb, mint a régi, de alapvetően az a fontos, hogy bár másfél évtized elválasztja készítés szempontjából az eredeti trilógiát az előzménytől, mégis a filmek szellemisége rendkívül egységes. Ugyanaz a naív, népmesei szellemiség, ami annyira szerethetővé teszi. Technika ide vagy oda.
Szegény prequeleknek egyébként az a bűnük, hogy az alkotójuknak köszönhetően mernek régi vágásúak lenni (technikailag persze korszerűek), a mai modern felfogás meg az a filmekkel kapcsolatban, hogy legyen "badass", "darkos", "cool", meg "awesome". Tökmindegy milyen film, csak ezt a négy-öt hülye szót rá lehessen húzni. Legyen az Star Wars, Batman, Die Hard, vagy akármi.
Ami az ezredfordulón filmekkel kapcsolatban az interneten elindult, az pszichológiai esettanulmány lehetne a kollektív diliről. És ehhez nem kell konkrétan a Csillagok Háborúja új részeit venni, elég ha a Die Hard, vagy az Indiana Jones szériák negyedik részét járjuk körül. -
#2 Inkább ne! Színvonalra a 4-5. részeket soha nem múlja felül az 1-2-3. Lehet látványra szebb, de nekem a régi filmek számítanak etalonnak. Mindig is olyan érzésem van az új részek láttán, mintha a Walt Disney stúdió készítette volna, nem az öreg Lucas. -
gemihu #1 Nem tudom ki hogy van vele,de inkább csinálták volna meg egy színvonalon az 1-3-al azonos színvonalon a 4-6-ot.