17
  • KAWAszaki
    Ez is csak egy újabb sirám.
    Óóóó, jaj jön a digitális fotózás, nem akar senki előhívni.
    Itt az internet, nem olvas senki újságot. Nem kormol a gőzös, nem menő a gázlámpa, becsődöl az omnibusz. "Haladjon ön is a korral, süssön Váncza sütőporral"
    Szomorú, de el kell fogadni, hogy a világ változik. Lehet, hogy nem jó irányba...
  • johnsmitheger
    Na végre sikerült kiirtani az ihletett művészetet a bolygóról. Gratula!
    - Szobrász koma, véssed vazzeg!
    - Író vagy? Írjad, Te barom!
    - Fessél tetű, de szép legyen!

Nincs múzsa? Lesz@rom... :D Kultúra? Hol?
  • navahok
    Hát azért Jókai Mikszáth is rá volt kényszerülve a folyamatos írásra mert folyóiiratokban, részletekben (a kor szappanoperája) jelentek meg a művei, úgyanúgy bértollnok volt.

Nemerének meg tényleg azért van annyi könyve mert egész fejezeteket pakol át egyik hasonló témájú könyvéből a másikba.
  • okosan gyerekek
    rövid történet? uh.
  • BoneHeart
    4 a/4 oldal bocs.
  • BoneHeart
    Valahol tényleg ott úszik a kacsa. 2000 szó az kevesebb mint 1 oldal. Ha ő ezt este 9től este 11ig írja, akkor rossz neki.
    Viszont lehet valamennyi igazság a cikkben, de szerintem az emberek mindig is vevőek lesznek a minőségi(ugyanakkor ritkábban szolgáltatott) tartalomra. Pl , Trónok harca, ami most hirtelen eszembe jut. Én még mindig azon a véleményen vagyok, hogy eltekintve a kiemelkedően nagy kultúrális, és anyagi sikerektől, mint pl a Harry Potter, v a Fifty Shades of Grey, ami milliokat hozott a konyhára az írónak, még mindig nehéz íróként megélni, vagy neadjisten egyáltalán nem is lehet, és ez nem a termeléstől függ. Egy író szerintem ne a pénzért írjon. (jó nyílván azért is szoktak néha/sokszor, de ne ez legyen a fő ok)
    Ha meg valaki ennyire gyorsít a tempón, akkor megvan rá az esély, hogy 1-2-3x becsúszik 1-1 gyenge neadjisten igen gyenge mű, ami azt eredményezi, hogy csökken az olvasótábor, amit már nagyon nehéz lesz visszahozni.
  • breckinridge
    A cikkben említett műfaj nem az átadásról szól. Ezek nem Jókaik, Mikszáthok, Móriczok, hanem noname senkik. Most divatosak, de tíz év után más a saját anyjuk sem emlékszik rájuk.
  • breckinridge
    Egyetértünk. Én is éppen azt mondtam, ha igaz lenne, amit mond, akkor nem éve 2, hanem legalább 4 db legalább 400 oldalas könyv születne könnyedén.
  • Cat #9
    Annyit is érnek. Panelekből építkezik, ha elolvasol egy tucatot, tudod mi van a többiben. Persze nem egyedül ő ilyen, az egy témában írók mindegyike bevett fordulatokat használ. Leslie L. Lawrance ázsiai regényei, Robin Cook orvosi krimijei, Bernard Cromwell Sharpe folyama stb. Ezekből könnyű sokat gyártani, hisz ismeri a környezetet, a témát, egyszerűen más lesz a cselekmény és a szereplők.
  • endrev
    Bocsánat, 20-25... A 10-15 onnan maradt meg, amikor még azt hittem, kevesebbet írt.
  • endrev
    Egyébként jó ellenpélda, hogy Nemere pl. 600 (hatszáz) könyvet írt. Az évi 10-15.

Na jó, de ő Nemere, ezt hozzá kell tenni...
  • amitakartok
    Írtál már valaha is kreatív művet? Egy nap simán meg lehet írni 2000-3000 szavas szöveget, ha olyan a hangulatod.

Plusz ott vannak az endrev által felsorolt írási részfolyamatok.
  • bimi3
    Örülök neki hogy az e-book mint platform így fellendítette az olvasási kedvet. Másfelől ez az erőltetett tempó a tartalmi minőség rovására megy.
  • endrev
    És nem lehet heti hét nap írni, mert kiég az ember, betompul az agy, elveszíti önmagát. Az író nem azért ír, hogy írjon, és nem is azért hogy írhasson, hanem azért, hogy átadjon valamit, de ha csak ír, nem marad mit átadni. Takarítani vagy telefonon eladni ezért könnyebb.
  • endrev
    De a könyvírás nem csak gépelés, persze nyilván ezt te is tudod. :) Sokat kell rajta dolgozni, először történeti vázlat, dramaturgiai megtervezés, aztán várni, újra elolvasni, javítani, finomítani, tesztolvasókra bízni, kielemezni az eredményt, esetlegesen még finomítani....
  • endrev
    Mondjuk én simán írok évi 3-4-et is, a nagy gépelési sebesség és az írói kreativitás sokat segít...
  • breckinridge
    "... több sikeres thriller szerzője a The New York Timesnak. - Azzal jól jelen tudott lenni az ember a piacon. Ma már azonban a kultúra..."
    Thriller és kultúra. Cöcöcö. Maradjunk annyiban, hogy itt a ponyváról van szó.
    Heti 7 nap, 2000 szó, az évi 3,5 - 4 millió karakter és még nem számoltam átlagosan hosszú szavakkal. Ez tehát eléggé nagy kacsa. De ha még a korrektúrázás és a vázlatolás idejét (max 2x1-1 hónap) leveszem, akkor is bőven 2 millió feletti a karakterszám. Ezt is lazán felülszámolva kb. 1800-2000 oldalt jelent évente. Az a nőci szimplán hazudik. A könyvei 350-400 oldalasak, nem nagy alakúak, egy-egy oldalon kétlem, hogy 1500-1600 karakternél több van, ami alig 600 ezer karakter könyvenként.
    Ráadásul az ilyen könyvek egyszerű mesék, szinte folyamatosan írhatóak. Az információszerzés a könyvenként egy-egy hónapban simán belefér.
    (Megjegyezném, hogy tudományos szöveget - jegyzetelten napi 10-15 ezer karaktert simán lehet írni napi hat órában, ha előtte volt elég kutatás.)