24
 • KopaszIsten
  #24
  "Uj ip cimet ugy a legegyszerubb kerni, ha kikapcsolja az ember a gepet"

  Ha használ az ember routert, akkor még egyszerűbb. Be kell jelentkezni a routerbe, majd disconnect és connect. 99%-ban új IP címet oszt ki így a központ.
  Router hiányában alighanem működik a hálózati kapcsolat bontásával és újbóli kapcsolódással is.
 • Zenty
  #23
  Igen, de ez már most is meg van.

  A szolgáltatod folyamatosan monitoroz valszeg, a "szolgáltatás minősége növelés" cimszó alatt.
  Tehát burkoltan adathalászkodnak.

  Lényegében ebből a szempontból mindegy, hogy ip4 vagy ip6.

  Ha ez zavar használj vpn hálozatot és akkor alapból nem lehet csak úgy halászkodni.
 • csimmasz
  #22
  Akkor lehet mégis minden megvaltozik idovel.
 • [email protected]
  #21
  De realitás, van ahol jelenleg is működik publikus teszt üzemmódban.
  A szolgáltatódtól egy /56-os címtartományt kapsz és a belső hálózatodon lévő eszközök közt kioszthatod. A router ilyenkor ténylegesen route-ol nem nat-ol mint ipv4 esetén, és a belső gépek direktben címezhetőek net oldalról.
 • csimmasz
  #20
  Tehát akkor szinte minden marad a régiben ugyan ugy dinamikus ip-k lesznek szolgáltatóktól a felhasználók felé.
  Ugye annek idelyén az volt az IPV6 reklámokban, hogy minden készüléknek (tv, hütő, mikro, stb)lehet saját ip- je olyan sok cimet tartalmazhat a szabvány.
  Akkor ez nem igazán lesz realitás, legalábbis egyenlőre?
 • kvp
  #19
  Az ip cimek kiosztasa ezutan is a szolgaltatokra lesz bizva. Mivel az automata kiosztas most is jol mukodik, ezert varhatoan a jovoben is igy lesz. Tehat amilyen sorrendben lepnek fel a felhasznalok a netre, olyan sorrendben kapnak ip cimet. Uj ip cimet ugy a legegyszerubb kerni, ha kikapcsolja az ember a gepet (es az osszes halozati eszkozt), var egy kicsit a timeout-ra es ujra bekapcsol mindent. Ilyenkor a legtobb szolgaltato (ipv4 es ipv6 eseten is) uj cimet ad.

  Az ip cim eddig is kovetheto volt, ugyanis az allamnak jogaban all elmenteni az osszes ip-elofizeto osszerendelest es tarolhatja ameddig a torveny engedi. A szolgaltatok ennel hosszabb ideig teszik el, mivel nekik erre a szamlazas es a szerzodesek miatt lehetoseguk van.

  Az ipv6 nagy elonye az ipv4-el szemben az, hogy a segitsegevel szep, sima stukturalt routing tablakat lehet kesziteni. Most teljesen ossze-vissza vannak mar az ipv4 cimek, mint a szamhordozas miatt a mobilok. Ezt egy tablazatbol keresgeli minden router. Ipv6 eseten a regi ipv4-es es meg regebbi korzetszamos megoldas szerint a legfelso bitektol a legalsok fele haladva lehet tudni merre kell kuldeni a csomagokat. Ez sokkal gyorsabb route-olast tesz lehetove, tehat tovabb novelheto a kapacitas. Ezen kivul az ipv6-os csomagok gyorsabban dolgozhatoak fel, mivel lazabban vannak osszepakolva bennuk a bitek, arra alapozva, hogy nem 8 bites, hanem 32 vagy meg nagyobb bitszamu szamitogepeken futnak.

  Az ipv6 szabvany tartalmazza az ip szintu pont-pont titkositas tamogatasat is, csak a halozati keszulekek gyartoi nem eroltetik ennek bevezeteset, ezert valoszinuleg marad az alkalmazas szintu titkositas. Ez utobbi egyebkent is jobb, mivel igy biztosan nem lathatnak bele az adott csomagba.

  Egyebkent az ipv6-os cimter egyik 4 giganyi darabja az ipv4-es cimekbol all, ezert a ket rendszer elvileg akarmeddig uzemelhet egyutt, de a csak ipv4-et tamogato gepek csak olyan szervereket erhetnek el, amiknek van ipv4-es cimuk is.

  Roviden: a 0...2^128-1 kozotti szamok kozott ott van az osszes 0...2^32-1 kozotti szam is, mivel minden ip cim valojaban egy kozonseges pozitiv egesz szam, csak szebben tagolva irjuk fel.

  Ipv4 eseten a 4 byte-nyi szamot altalaban 4 darab ponttal elvalasztott decimalis/hexadecimalis/oktalis szam formajaban szoktuk megadni. Mig ipv6 eseten 8 darab kettosponttal elvalasztott 2 byte-os hexadecimalis szammal. Es persze a ket irasmod kombinalhato az ipv4 tartomanyba eso ipv6-os cimek eseten vagy a csupa 0-akbol allo reszek elhagyasaval.

  ps: localhost=127.0.0.1=2130706433=0x7f000001=::ffff:127.0.0.1==::ffff:7f00:0001
 • csimmasz
  #18
  Lemaradt az eleje!

  Nem is a torrent miatt fèlek hanem
  akik adatokat gyűjtenek rólunk akár üzleti akár más esetleg kétes üzelmekhez majd sokkal egyszerübb dolguk lesz ezentúl.
  Vagy van esetleg valami + vádelem beépítve a protokollba a nehezebb követhetőség ellen?
  Vagy csak paranoja a részemről valós alap nélkül?
 • csimmasz
  #17

  Akik adatokat gyűjtenek rólunk akár üzleti akár más esetleg kétes üzelmekhez majd sokkal egyszerübb dolguk lesz ezentúl.
  Vagy van esetleg valami + vádelem beépítve a protokollba a nehezebb követhetőség ellen?
  Vagy csak paranoja a részemről valós alap nélkül?
 • KopaszIsten
  #16
  A megoldás, hogy a torrent oldalak ne tároljanak IP címeket, és a torrent adatok pedig titkosított adatfolyamként menjenek.
 • KopaszIsten
  #15
  Tény, hogy fix IPnél könnyebb lekövetni a személyt, mert nem kell folyton lekérni a szolgáltatótól.
 • csimmasz
  #14
  Nem is állítottam olyat, hogy most ez nem megoldható, csak anyit, hogy IPV6 használatával tejesen átlátszóvá válunk mi felhasználók, vagy tévedek?
 • csimmasz
  #13
  Ez odáig rendben van, viszont a szolgáltatódnak csak bizonyos ideig van meg az ip kiosztás.
  Valamint egy ip alapján csak akkor azonosítható valaki amikor a szolgáltatót erre kötelezik, amugy nem lehet megéllapítani.
  Ezek után majd egy kis odafigyeléssel aki akarja megtudja bárkiről hogy kicsoda, mivel mindíg ugyan az az ip cime, nem?
 • KopaszIsten
  #12
  Már bocs, de ezt most ugyanúgy meg tudják tenni. A szolgáltatód pontosan archiválja, hogy mikor ki milyen IP címet kapott tőle...
 • csimmasz
  #11
  Akkor a váltás után az IPV6 on kiosztott cimeken nem nagyon lehet majd torrentezni sem?
  Vagyis onnantól gondolom statikus lesz a cim a szerződéshez kapod mint egy telefon számot, tehát mindent lehet majd tudni arról ki, mit, hol, és mikor csinál?
  Az utolsó letöltött mp3 is visszavezethető lesz egy bizonyos szerződéshez és felhasználóhoz?

  Minden egyes keresést minden mozzanatot?
 • Darth Sith
  #10
  Azért egy tech portálon lehetne kevésbé bulváros is egy cikk. Az IPv6-nak valóban az egyik tulajdonsága a 128bites címtér, de talán ennél is sokkal fontosabb, hogy teljesen átalakították az egész protokollt, fejlécet, amely sokkal fontosabb volt és több eredménye van, mint egy nagyobb címtér. Kb csak a lényeget nem írja le a cikk, hogy miért jobb az IPv6 mint a v4.
 • Mardekár
  #9
  Figy az, hogy te hülye vagy ne engem minősítsen már :D Egy kész tévedés az egész kommented. Már most is megoldható az, amit te kifogásolsz. Foglalkozz inkább olyasmivel amihez értesz is te barom állat!
 • kjhun
  #8
  Búcsút inthetünk szerintem, a dinamikus IP-címnek, már akinek olyan netje van.
 • xszolix
  #7
  A kulcsszó "rávehető". Amíg nem out of box ipv6, addig a nagyközönség részére nem az.
 • Turdus
  #6
  Rosszul keresel. Az Mo-n kapható szinte összes Linksys rávehető IPv6-ra.
  http://wiki.openwrt.org/oldwiki/hardware/linksys
  (Ez egy 2008-as lista, azóta csak bővült...)
 • xszolix
  #5
  De lehet. Most is így működik az ipv4 és az ipv6 párhuzamosan. És jó ideig a mezei felhasználók ipv4-et fognak még használni.
 • xszolix
  #4
  Szép az IPv6, de kell még pár év neki. Egyszerűen a meglévő/kapható hálózati eszközök nem támogatják még eléggé vagy egyáltalán. Még nagyvállalati, szolgáltatói szinten sem, nemhogy otthoni felhasználó oldalon.
  Majd ha bemegyek a boltba és leveszem az ipv6-os wifi routert a polcról akkor beszélhetünk ipv6 váltásról.
  A Cisco Linksys valamikor tavaszra igérte az ipv6 támogatást, de én egy gyors kereséssel nem találtam megvehető eszközt mo.-n.
 • halgatyó
  #3
  Lenne egy kérdésem a hozzáértőkhöz (jómagam nem tartozok közéjük):
  Nem lehetne-e, hogy az ipv6 és az ipv4 egymás mellett létezzen? Úgy értem, akármeddig.
  Aki a netet csak símán böngészésre (informálódás) használja, az tudjon továbbra is ipv4-gyel "nyomulni". Aki meg az otthoni hűtőszekrényétől akarja megkérdezni, hogy mennyi kaja van benne, egy távoli üdülőheyről, az meg használjon ipv6-ot?
 • csulok0000
  #2
  Amit írsz részben hülyeség. Megoldható lenne hogy elég legyen, de nem ezzel van a baj. Nagyok sok mindent nem lehet megcsinálni az alhálózatokkal. Pl nem tudsz közvetlenül csatlakozni egy alhálózatban lévő géphez, ugyanis az ip csak a fölötte álló routert-t azonosítja. Persze ez is megoldható, de rengeteg fölös és egyben költséges időigényes lépés beiktatásával. Sokkal egyszerűbb az ipv6. A domaines példádnál maradva, pedig képzeld el hogy X millió domain helyett lenne X millió .informatika.hu-s domain. mennyivel lenne jobb?
 • Mardekár
  #1
  Ugyan azt a hibát követik el, mint a domaineknél. Az IPv4 is teljesen kielégítené nem csak a mai, de a jövő igényeit is, ha ésszerűen használnák, illetve nem arra törekednének, hogy a jövőben mindenkit azonosítani lehessen. Ugyanis ha ez utóbbi nem így lenne, hanem valóban minden eszköz netre csatolásáról lenne szó, akkor tökéletesen működne a hotspot rendszer, ahol van egy hálózat és van egy alhálózata, esetleg annak is és annak is egy alhálózata.

  Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a domaineket meg elvileg úgy találták ki, hogy lenne egy globális informatika.hu cím, ahol aldomaint kapna az sg.informatika.hu. Ehelyett ott is mint a hülyék mindenki jegyzi be a domaineket mint az őrült.