26
  • MsUser
    #26
    Hadi technikában kifejezetten csak SSD-ket alkalmaznak az extrém rezgés és nyomás állóság miatt a kis fogyasztás és súly csak hab a tortán. A HDD-k lassan lecsengenek remélhetőleg.
  • MsUser
    #25
    Létezik SAS,SCSI rack SSD-vel, vagy bővítő panel SSD-hez szerverekbe a komolyabb gyártók át is állnak lassan. Ezen a téren nem jelentős az árkülönbség az átállásnál de megtérül gyorsan, a kevesebb hőtermelés és fogyasztás miatt még hasznot is hoz!
  • MsUser
    #24
    Egy 250Gb-os SATA HDD annyi mint egy 64Gb-os SSD rendszer gyorsítására sokkal jobb alternatíva az SSD tárolásra nem alkalmas ár szempontból de lassan az is összejön. Az ár kartelezés meg megint kiderül egy idő múlva de akkor már mindegy lesz, fogyasztói társadalom.
  • lordsithlord
    #23
    Az elektromos rendszert csak részlegesen javították ki mostanáig, mivel az árvízben erőművek is sérültek. Ez egyben azt jelenti, hogy az áramtermelés még jóval a szükséges alatt van, így bizonyos korlátozások vannak érvlényben. Ennek megfelelően a gyárak csak részlegesen tudtak újraindulni, annyi sort indítottak el, amennyit a korlátozások mellett lehetséges volt.

    Kezem fent van...

    Egy kolléga kérte a segítségemet, a cégüknél kellett volna 400GB-os 15ezres fordulatszámú SCSI vinyóból 50 darabot beszerezni, mivel egy technikai malőr folyamán több szerver is súlyos sérüléseket szenvedett. A gépeket tudták pótolni, mivel a régebbi gépek még szerencsére megvoltak, de mikor a vinyókra került a sor, kiderült, hogy a legtöbbjük átkerült az új gépekbe. Ergo nekiállhattunk keresgélni, hátha közös erővel össze tudunk több beszerzési helyről szerezni 50 ilyen vinyót SOS-ben. Az eredmény: úgy, hogy minden szóba jöhető beszerzési forrást megkerestünk, nagy nehezen sikerült kemény 30 darab ilyen vinyót beszerezni, a többire közölték, hogy valamikor fog érkezni...

    Nem a hétköznapokban használt vinyókál t ki igazán a hiány, azokból rengeteg volt raktáron. Ez a jelenség inkább ezekre a ritkábban keresett típusokra vonatkozik (javarészt SAS, SCSI és hasonló társaikra), ezeknél elég kemény a hiány. A hétköznapi, PATA és SATA vinyóknál inkább az áll fenn, hogy tartottak attól, hogy arra a hírre, hogy nincs rendes gyártás, felvásárlási láz ön, ezt drasztikus áremeléssel előzték meg. Az már más tészta, hogy sikerült a visszájára fordítaniuk a dolgot, mivel jelenleg szinte csak a nagyobb PC gyártók vásárolnak HDD-t, a kisfogyasztás az árak láttán igen keményen csökkent.
  • zord01
    #22
    Az pokolba akart lenni.
  • zord01
    #21
    lordsithlord

    Amit mondasz nem helytálló.
    Igen az árvíz az infrastruktúrában is tett kárt, de nyilván vagy nem jelentőset, vagy hamar kijavították, ugyanis, ha igaz lenne ami mondasz, hogy nincs áram, nincs út, akkor baszod egyetlen-egy darab fejegységet nem lehetne legyártani, és akkor de facto egyetlen darab HDd-t nem tudnának legyártani.

    A készlethiányról meg csak annyit, hogy tegye fel a kezét, aki találkozott már olyannal, hogy ez vagy az a vinyó nem volt kapható.
    Naugye...
    Ha most bemennék egy boltba és rendelnék 1 millió darab HDD-t, szerintem egy hét alatt gurulnának be a kamionok a házam udvarába.

    Nagy kamu az gész, és aki beveszi vagyen be mást is...

    Példának okáért nállam 1 millió dollárért lehet venni egy olyan kapszulát, amit ha beveszel, halálod után GARANTÁLTAN a mennyországba kerülsz.
    És erre pénz visszafizetési garanciát vállalok. Természetesen az eredeti számla, és a poloba jutást igazoló szelvény ellenében...
  • Hungarikum
    #20
    Kiváncsi vagyok mit fognak csinálni, majd ha az SSD-k ár/érték aránya meg fogja közelíteni a merevlemezekét... Kár h. nem 1-2 éven belül fog történni mert röhögnék a pofájukon mikor rajtuk marad a sok merevlemez.

    Büdös kartelező népség.
  • aaaaa
    #19
    Amit Te írsz, sajnos csak itt csóró Magyarhonban van így, itt se mindenkinél. A gázt is felemelték négyszeresére, mégis fűtenek, a benzin is duplája mégis gurulnak az autók az utakon, még ha minimálisan kevesebb is. Ott is lehet okoskodni hogy megmutatom, hogy tüntetően inkább megfagyok , vagy gyalogolok, csak a végeredmény az, hogy senkit nem érdekel, maximum magaddal tolsz ki.
    Érdemes pár ezer forintért nem megvenni a vinyót és DVD-kel vacakolni ? Tuti hogy nem. Egy 2 terás vinyó azért eltart egy ideig. Még ha 50 Ft-ért veszed a matricátlan DVD-t, akkor is 426 db 4,7-es DVD re jön ki, ami 21300 Ft.
    30 ezerért meg kapsz egy O km-es 2 terás vinyót. Igaz hogy olcsóbb a DVD, de megéri a rengeteg többlet melót? Aki meg naponta keres meg ennyit, tőlünk nyugatabbra, az meg ennyit sem gondolkodik, azon hogy vinyó, vagy DVD. :)
    Szóval a lényeg, hogy kis felhasználók bojkottja semennyire sem érdekli őket, és csak magaddal tolsz ki, senki mással.
    Másrészt a vinyót később, ha lesz 2x akkora, még átmásolhatod nagyobbra és a régit el tudod adni, a DVD-t meg max kidobhatod.
  • lordsithlord
    #18
    Két dolog.

    Ad 1: nem jól gondolkodtok. Valóban, magának a gyártósornak a helyreállítása nem túl hosszú idő, körülbelül 2 hónap alatt megvan. A problémát nem is ez okozza, hanem az, hogy az árvíz nem csak a gyárra korlátozódik, hanem ugye a környező infrastruktúrára. Tehát az a szerencsétlen árvíz elmosta az utakat, a közművezetékeket, mindent. Ergo hiába áll fel a gyár viszonylag hamar, ha nincs út, amin az anyagokat szállítanák, nem is fogják tudni odavinni. És még ha oda is viszik, nincs csatorna, nincs áram, lényegében semmi nincs, ami feltétele lenne a gyártásnak. Márpedig nem az lesz az elsődleges egy olyan területen, ahol lakóterületet mosott el a víz és az üledék meg a tetemek miatt fertőzésveszély van még mindig, hogy a gyárak ismét működjenek.

    Ad 2: bár valóban csak a fejrészről van szó, szinte mindegyik gyártó ott állíttatta elő, mivel így olcsóbb volt. Ez nem 1 gyárat jelent, hanem egy teljes ipari területet. Ennek következtében valóban, a fej hiánycikk lett. Márpedig ha valami hiánycikk, de lenne rá kereslet, az emeli az árakat elég rendesen, mivel a kereslet / kínálat nem kiegyensúlyozott, így a HDD hiánycikké vált. Nem véletlen, hogy sok PC gyártóval is közölték, hogy csak limitált mennyiségben tudnak HDD-t szállítani nekik, mivel be kell osztaniuk a raktárkészleteket a gyárak újraindulásáig.
  • Jawarider
    #17
    Persze, hogy drága a vinyó hiszen nincs forgalom mert drága :-)
  • sanyicks
    #16
    Azt is tegyük hozzá, hogy az árvízkamu után nem sokkal, összeültek, és megállapodtak a gyártók hogy szépen minden vinyó garanciát 1 évre szállítanak le.
  • zord01
    #15
    Na látom ez egy értelmes társaság, szinte mindenki tökéletesen jól látja a helyzetet, az én véleményem cuccra megegyezik a tietekkel.

    1. Egy gyárban volt árvíz. Erre ráfogják, hogy igen, de az összes gyár ott gyártatta az alkatrészeket. Meg a kis f****. Ez egy nagy kamu.

    2. A gyárban 1 hónap után beindult a termelés. Erre ráfogják, hogy jó de nem 100%-os. Ugyan már. Szivatyúzás, takarítás, be az új gépekkel, és 2 hónap alatt helyre lehet állítani a károkat, úgy hogy 100%-os legyen a termelés.

    3. Azzal sem lehet takarózni, hogy "az anyagi kár jelentős", mert a biztosító fizet. De még ha nem tenné, ha jól tudom a winyók egyetlen alkatrészét gyártották ott (ha jól rémlik tál fej egységet?). Ha ennek az alkatrésznek a duplájára nő az ára, az még mindig csak a komplett HDD árának a 10-20%-a. Tehát a fej egység árának duplázása nem jelenti azt, hogy a komplet HDD árának duplájára kell nőnie.

    4. Ha a termelési kapacitás 10-20%-kal csökkent, akkor is max ennyivel kéllene emelkednie az áraknak. Tehát egy 30%-os áremelkedés lett volna indokolt, nem egy +100-150%.

    Egy szó mint száz, kartell az egész, és pofátlan hazudozás.
    De persze a HDD gyártóknak jól jön, hogy 2 hónap helyett 1-1,5 évig lehet szipolyozni a népeket.

    Viszont hosszabb távon így is úgy is vissza fognak állni a rendes árak, mivel ilyen árak mellett csak az vett HDD-t akinek nagyon kellett, ill a cégek.
    Előbb utóbb el fog fogyni az a réteg, akinek vagy nagyon kell, vagy nem számít az ár.
    De a magánemberek inkább vitték a kisebb kapacitású HDD-ket, mert némileg olcsóbbak voltak. Legalábbis nálunk. Külföldön valószínű, hogy kevésbé érezték meg az árváltozást.

    Egyik kolléga írta, hogy 20% csökkent a kereslet, de a profit duplájára nőt. Szerintem ez egy korrekt becslés, én is hasonló módon számoltam.
    Szóval összességében iszonyat nagyot kaszálnak ezen a gyártók.
    De legyetek őszinték. Ti nem ezt tennétek a helyükben?
    Ha lenne hoddog standotok, és leégne a szomszéd stand. Ti nem emelnétek meg a hotdog árát??? Nem mindegy, hogy 200 vagy 380 rugót viszel haza a hónap végén nem??

    Mindenki a saját hasznát nézi, ez a kapitalizmus. Akinek nem tetszik, egy dolgot tehet. Nem vesz HDD-t amíg nem muszáj.

    Én a balhé előtt 2-3 havonta vettem egy 1,5 terás HDD-t. Kb ennyi idő volt míg megtöltöttem HD videókkal, meg RAW képekkel.
    Azóta nem vettem egy darabot sem. Visszaálltam DVD-re. Annyi az egész, hogy mikor egy ügyfélnek írok egy DVD-t, rögtön két példányban írom. Macerás, macerás, de most épp olcsóbb.

    Viszont a HD formátumú filmek, sőt mostanában már a 4*HD formátum terjedéséről hallunk, nos ehhez komoly mennyiségű háttértár kell, így előbb utóbb kénytelenek lesznek vagy kapacitást növelni, vagy árat csökkenteni.

    Egy dolgot ne feledjetek. Ha a gyártók végül lejjebb is nyomják az árakat, az még legalább 1-2 hónap mire ide is begyűrűzik. Jó magyar szokás szerinte előbb kiürítik a raktárakat, csak aztán, az új szállítmányon fog érződni az árcsökkenés.

    Azóta meg még a kormány is rávert némi adót az adathordozókra.
    Egy szó mint száz... az utolsó 2 terásom 15800-ért vettem, és addig nem is eszek újra HDD-t, míg 18.000 alá nem megy. Nekem ez az az a lélektani határ, amikor egy tera olcsóbb HDD-n mint DVD-n.

    Addig meg minden kamuzó gyártó nézegesse magát a tükörben...
  • pasi29uk
    #14
    4MB RAM 18.000 volt áfa nélkül, a kamionról lehullottak mentek 15.000 majd ahogy írtad hirtelen 13e+áfa lett... (Chip, SIP, DIMM, és a mostanra elterjedt lapkára szerelt SIM ramok). És megjelentek az EDO ramok... hurrá.
    Még a Trident 8900D vagy a Grawis Ultrasound hangkártyákba sorozatba bele lehetett tenni a 60-80mS chip ramokat a régi 286 lapokból mivel a 386 már más tokozást tartalmazott oda nem volt jó.
  • Jawarider
    #13
    "Szerintem a HDD gyártók arra játszananak, hogy továbbra is magasan tartsák az árakat, hitegetve az embereket, hogy majd rövidesen lemegy az ára, majd rövidesen lemegy az ára, ... " - tökéletesen egyetértek.

    Egy példa: 10 Ft egy vinyó és havi 10 db-t adunk el így havi 100 Ft jön a házhoz. Ha 20 Ft lesz a vinyó különböző okok miatt de csak 8-ra esik vissza a kereslet máris 160 ft jön be havonta. Kell árat csökkenteni ?

    Tippem szerint ( de majd megmondjátok ) mi "sima" felhasználók talán annyit nem nyomunk keresleten mint a cégek.
  • asgh
    #12
    Ha mesterségesen magasan tartják az árakat, azzal csak azt érik el, hogy egyszer csak ordenáré nagyot buknak rajta. Kb. mint a win95 megjelenésekor, amikor 1mb memória volt kb. 20ezer forint. Minden memóriagyártó bespájzolt, hogy majd a win95 miatt nagyot kaszálnak, aztán a roham elmaradt, a memória ára meg fél év alatt a tizedére esett vissza.
  • senki687
    #11
    Szerintem sok ember várakozik a HDD vásárlással, és az egyre öregedő adattárólók miatt egyre sürgetőbbé válik a vásárlás. Szerintem a HDD gyártók arra játszananak, hogy továbbra is magasan tartsák az árakat, hitegetve az embereket, hogy majd rövidesen lemegy az ára, majd rövidesen lemegy az ára, ... majd rövidesen lemegy az ára. Aztán amikor már nem lehet tovább várni a vásárlással, mert be "bad sector"-osodtak a használatban lévő HDD-k, és már készlet is van, akkor árat emelnek és mindenki kénytelen megvenni.
    Például nekem is kellene egy legalább 500 GB-os már legalább 1 éve biztonsági mentésnek, de nem azért nem veszem meg, mert több mint dupla annyiért adják, hanem azért, mert ez nekem túl sok érte és még működik a 250 GB-os. Így inkább kinlódok a 250 GB-ossal, amíg el nem romlik. De ha bedöglik, akkor csak megveszem akár 5-szörös árért is az új HDD-t, mert nélküle dobhatom ki a gépemet. (Ha csak nem válik idővel az SSD a HDD alternatívájává, de az árakat nézve egyelőre ez a veszély nem fenyegeti a HDD gyártókat.)
    Ugyan akkor a magas HDD árak visszavetik a PC eladásokat, illetve a vásárló esetleg más alkatrészen spórolhat. Biztos, hogy egyik megoldás sem tetszik a többi alkatrészt gyártó cégnek. Szóval azért szerintem ezzel nem csak a felhasználó szív.
    A másik dolog, hogy szidjuk itt sokan, hogy milyen HDD gyártók vannak, mert jól felvitték az árát, egy természeti csapást kihasználva extraprofitot termelnek. Egy másik cikk pedig arról szól, hogy a kínai gyárakban hálókat feszítenek ki, hogy a kilátástalan körülményeik miatt öngyilkosságot választó munkásokat összegyűjtse... Én inkább szivesebben szidom, hogy nem tudok megvenni egy szar HDD-t, mint hogy a kenyeret. Bár attól tartok, hogy a tulajdonsok erősebbek és előbb mindig ők veszik ki a részüket, ez a kötélhúzás pedig csak a munkások és a felhasználók között zajlik.
  • aaaaa
    #10
    Szerinted érdekli őket, hogy itt a csóró magyar kisemberek 1 vagy 2 vinyóval kevesebbet vesznek ? A cégek ugyanúgy megveszik. Tőlünk nyugatabbra, ahol meg minimum félmilliót visz haza valaki egy hónapban, szintén nem igazán érdekes, hogy 15 ezer helyett 30-ért veszi meg azt a 2 terás vinyót. Kit érdekel az az akár 10-20 %-kal kisebb forgalom, amikor minden darabot kétszeres áron adnak el ? Még így is jól járnak.
  • shamanist
    #9
    Kartell az egész.
    Csak azt nem értem miért nem lehet őket megfingatni?
    Az áradás helyett legközelebb azt dogják kitalálni, hogy csak kettőtt fingott a királyi házaspár...

    Jajj mit írtam!?
    Most nem utazhatok ki, mert hozzájuk mert lecsuknak felségsértésért!

  • Fresh Duke
    #8
    Én is már jó ideje várom, hogy csökkenjenek az árak. De még 6 hónap? Hát, a f*szom kivan... Nem baj, akkor se veszem meg dupla áron. -.-
  • lordsithlord
    #7
    Aki jelenleg a gépébe akar tárhelybővítést csinálni, egy SSD-vel jobban jár, mellé pedig egy külső vinyó. A gép közel kétszer olyan gyors lesz, mint volt, de azt előre jelezném, hogy az SSD inkább a rendszer meghajtónak való, nem pedig háttértárnak. Csak így érdemes használni, különben pont a legjobb tulajdonsága (a sebessége) veszik el.
  • Sir Quno Jedi
    #6
    Jaja, de mi hiába bojkottáljuk a dolgot, a cégek kénytelenek megvenni a HDD-ket emelt árakon (és ez is végsősoron nálunk csapódik le és mi zsebünkből húzzák le a pízt, hiszen az árakban ez mindenhol megjelenik). Pont mint a benzinnél.
  • shownomarcy
    #5
    Én is kb egy éve vettem egy 2 terrás külsőt, de még tervben volt kettő. De hogy egy darabig nem veszek, az tuti.
  • hunwhite
    #4
    Legalább vagy 6-7 db vinyót kellett volna vásárolnom! Nem tettem és mindenkinek azt ajánlom, hogy amíg lehet ne is vegyen!!!
  • Szefmester
    #3
    Az év végére normalizálódhatnak az árak? Hacsak nem jön egy újabb áradás...
  • JethroHUN
    #2
    és az árakban pedig az a "szép" hogy soha, de soha nem csökkenek
  • Sir Quno Jedi
    #1
    Egen ez a szép benne. Eleve több HDD-t adtak el, hizen náluk nem volt árvízkár, viszont akiknél volt, azok helyett is tőlük vették a cuccost, hiszen azoknak nem volt elég gyártó kapacitása ÉS mindemellett ezt a sok árut dupla áron is adták el, mert volt rá kereslet. Így lehet egy árvizen(még jobban) meggazdagodni...

    Ez a legeslegszebb a modern piacgazdaságban, MINDIG a végfelhasználó szopik.