10
-
werwers #10 elvtársak
gyarmat
babérokat más aratja le
fizesse aki akarja
-
Komolytalan #9 Szerintem fizesse az, aki akarja. Pl alapítsanak rá egy részvénytársaságot, és vegyél benne részvényt. -
werwers #8 El kéne már felejteni az erre jut pénz, másra kéne inkább költeni vonalat.
Ez egy befektetés, melynek direkt és indirekt haszna is lesz.
-
rudymester #7 Természetesen nem vagyok a tudományos fejlődés ellen, de ennél most sokkal fontosabb helyekre is kerülhetne az a pénz. Még ha több ezer munkahelyet teremtene, akkor lenne jó beruházás. -
Komolytalan #6 Nem itt fognak kutatni, csak géptermet építünk, és azt üzemeltetjük. A babérokat meg aratja a Svájci CERN, amihez durván semmi közünk sincs. -
Katalizátor #5 Nem hinném, hogy a CERN azért működne, hogy tovább gazdagítsa a gazdag országokat. Jelenleg a tudásunk határait feszengető kísérleteket folytatnak ott. Véleményem szerint ez az egyik leghasznosabb dolog még a Földön, amivel TÉNYLEG foglalkoznak az emberek. -
#4 Azt en sem vagom, miert engedik Mo-ra, de talan tenyleg vmi szakmai okbol.
Masreszt ebbol kishazank is profital. A Kutatas es fejlesztes mindig jol jon.
Emiatt meg kilephetunk az EU-bol. ;) -
Komolytalan #3 Nem értem miért egy gyarmatnak kéne finanszíroznia a gazdag országokat tovább gazdagító alapkutatásokat. -
Autszajder #2 Komolytalan kérdésre komolytalan válasz :)
Neked, mint kívülállónak, mi a véleményed az intelligenciáról?
Komolytalan kérdésre egy kicsit komolyabb válasz:
Az alapkutatás - definíciója szerint - olyan kutatási feladat, aminek közvetlenül mérhető üzleti haszna nincs, sőt hosszú távon is bizonytalan a befektetés megtérülése, de a kutatás eredménye remélhetőleg hozzájárul az emberi tudás gyarapodásához. (Ilyen kutatási projekt például a nagy hadronütköztető is.) Ebből egyenesen következik, hogy az ilyen jellegű kutatásokat jellemzően nem az üzleti szféra (magántőke) finanszírozza, hanem az államok különítenek el erre kisebb-nagyobb összegeket (kinek mennyire telik) saját költségvetésükből. Ha netalántán egy ilyen jellegű projektnek közvetlen anyagi haszna is van (például az, hogy magasan kvalifikált embereknek munkát és biztos megélhetést ad), az csak hab a tortán.
Van még kérdés? -
Komolytalan #1 Mégis mi abban a jó, hogy építünk egy géptermet 8.5 milliárdért, amit majd használnak tudósék? Ennyi fölösleges lóvé van, elvtársak?