87
  • usersg
    Beszállok én is a vitába. :)

Lássuk csak mi is a tablet. Mondjuk hogy egy nagyranőtt mobil telefon, ami jelenleg a pda újracsomagolása lenne. A steve bácsi nyomott pár előadást a szokásos "Incredible amazing awesome" hármassal, és be is nyalta a zombihadsereg.
    Ezt követően mindenki elkezdte másolni, azt gondolván hogy a módszer befutó lesz majd a tömegeknél is.

Ez azonban koránt sem biztos. Emlékszünk még a netbook -ra? Halványan még biztos dereng, de pár év múlva halott lesz. Amikor felfutott mint új kategória, mindenki vette mint a cukrot. Jött a duma hogy "ez a jövő", meg hasonló marhaságok, én meg mondtam hogy halott ügy.... Persze le is szóltak érte mindenhol, de már akkor sem láttam logikát a cuccban.

A táblák ezzel szemben kihalni valószínűleg nem fognak, de egy kis idő múlva beállnak majd a megfelelő helyükre, amit elég nehéz belőni, de valahol a noti, és a telefon között kellene lennie. Mivel kvázi új kategória, sokkal jobb számokat produkál eladásban, mint amit egy-két év múlva fog. (lásd netbook). Megveszi mindenki, a vásárlók felénél a fiók mélyére, vagy polc tetejére kerül, ha megunják a tapipacsit, meg a dühös madarat. A következő változatok már nem fognak kelleni mindenkinek. Aztán majd lecseng a tablet láz is...
  • narumon
    Nagy részével az írtaknak egyetértek. Egy dologgal kívéve a te állításod szerint semmiféle hordozható eszközre nincs szüksége senkinek sem kényelemből, sem hobbiból semmiből mert ott az asztali. Azért én sajnálnám ha nem lennének hordozható eszközök.
  • gforce9
    Te éppolyan sarkítva látod a dolgot, mint nlght a másik oldalról. Én elhiszem, hogy vannak, akik ki tudják használni, de azt is tudom, hogy jórésze ezeknek a kütyüknek a megvásárlás után kis idővel használaton kívül hever, persze ezt senki se vallja be még magának sem. Azért veszik meg, mert ez a trend, látták a szomszédot ilyennel, stb. Ha ténylegesen csak azok a tabletek kerülnének eladásra, amit a tulajdonosuk ki is használ, nem pedig sznobizmusból vette. Az eladási számokat simán le lehetne felezni, de inkább harmadolni. És igen, az átlagos ember ennyire hülye, ennyire befolyásolható. El lehet hitetni vele mindent, ha megfelelően tálalják, nem csak egy termék esetében, hanem bármilyen esetben. Egyébként ez igaz a notebookokra. Azoknak is a fele pusztán idiotizmusból kerül megvásárlásra. Ugyanolyan asztali gépként élik le az életüket az asztalon. Nem tudom, hogyan nem lehet azt meglátni, hogy a trendek a hóbortok a divatok után megy a világ, nem a józan ész után. És a világ tömegesen megy ezek után. Ehhez be kell csukni az embernek a szemét, hoyg ezt ne vegye észre.
  • narumon
    "akikről beszélsz, az a föld lakosságának 1%-a kb. és nekik meg van az anyagi boldogságuk, szinte mindent megvesznek, amit megkívánnak... ne az 1% legyen már a minta... nem vagy kicsit szélsőséges?"

A föld lakosságának kb 10-15%-a és minden nekik készül. A notebookok is.
  • narumon
    Akkor egyszer az én kedvemért próbáld meg megerőltetni magad; miért akarnál a hordozható eszközödre csillió oprendszer (a notebook tulajok nagy része is egyetlen oprendszert használ), a felhasználók 99%-a azt sem tudja mi az a virtuális gép és aki tudja annak is a 90%-a nem akar ilyet telepíteni mert teljesen felesleges. A csillió program meg tableteken elérhető központosított helyen anélkül, hogy neki kéne állni vadászni meg pilótavizsgát tenni a telepítéshez.

Egyszerűen nekem meg az nem fér a fejembe, hogy ezeket a dolgokat miért vagy képtelen belátni?
  • nlght
    akikről beszélsz, az a föld lakosságának 1%-a kb. és nekik meg van az anyagi boldogságuk, szinte mindent megvesznek, amit megkívánnak... ne az 1% legyen már a minta... nem vagy kicsit szélsőséges?
  • narumon
    Így van; ráadásul ha ez így működnek akkor nem lennének az applenek, googlenek, HP bármelyik másik cégnek meg bárki másnak bukott termékei hiszen marketing alapján azoknak is menniük kellett volna.
  • nlght
    akkor erőltesd meg magad: csillió operációs rendszer, csillió programját rá tudod tenni laptopra, nem beszélve a virtuális gépekről, és a rengeteg hozzácsatlakoztatható hardverről
  • narumon
    Akkor is ott van az asztali gép. Én sem tableten torrentezek.
  • narumon
    "Lehet, hogy csak én vagyok ilyen, de szeretem megnézni, hogy mit veszek, milyen áron"

Akkor még egyszer megkérdezem; megvan a házad/lakásod, a családnak mindene, neked kocsi asszonynak kocsi és az ipad 3-4 napi munkádba kerül. Komolyan azon kezdenél el gondolkodni, hogy azt az 4 napi munkabéren agonizálnál? Ez nekem hihetetlen.
  • asgh
    Mégegyszer: ha a fejlesztési költségek töredékét marketingre költve sikeresebb lehet egy cég, mint ha valóban használható termékeket dobna piacra, akkor miért vannak egyáltalán használható termékek a világon?
    Ez nem üzleti modell kérdése.
    Ha egy cég a tízszeresét is kereshetné tizedannyi beruházással és mégsem azt teszi, akkor a menedzsment fénysebességgel vesztené el az állását, nem olyan nehéz ezt belátni. Ergo mégsem igaz, hogy bármit bárkinek el lehet adni marketinggel.
    Ezt "a tömegek vakon követik a marketinget" dumát azok tolják, akik érvelését nem igazolja a valóság, ezért próbálják megmagyarázni, hogy nem ők beszélnek baromságokat, hanem a világ hülyült meg.
  • nlght
    oké de valaki szeret fájlcserélni és nagyon kevés embernek van otthon külön NAS, persze növekszik ez az arány
  • narumon
    "Először is definiáld, hogy neked mi az átlagember. Az egységsugarúaknak elég egy böngésző és egy chatprogi (pl msn, skype) és igen ők vannak többségben,"

Ha ők vannak többségben akkor ők az átlag nem?

"ők azok akik a marketing és a trend alapján hozzák meg a döntéseiket"

Igen, mert racionális döntést csak te tudsz hozni aki nem informatikus az már nem is mi?

"kurva sokáig tartana, ha minden funkciót felsorolnék, eddig IT-s arcnak tartottalak, sztem te is tisztában vagy vele, csak kötekedsz, mert érvelni már kevésbé tudsz."

Őszintén nekem csak bullshit dolgok jutnak eszembe mit, hogy notebookon kényelmesebb a szövegszerkesztés - node miért akarnék egy hordozható eszközön hatalmas szövegeket szerkeszteni? Belejavítani, átírni meg megoldom. Nem futnak rajta a mindenféle modellező és munkaprogramok, de megnézném, hogy azok a notebookok hány százalékán futnak és hányan vettek az miatt notit.

Szerintem a notebook eladások nagy része is ugyanaz volt, hogy kellett egy jól használható hordozható eszköz. Most ezt a tablet nyújtja mert kétség kívül kényelmesebb mint egy noti, könnyebb hozni vinni, gyorsabban elérsz rajta bármit ha kell. Ha ezt nem látod át akkor ott komoly gondok vannak.
  • nlght
    "Lehet hogy neked jó autó egy kocka 4 kerékkel de valakinek nem az."

Lehet, hogy csak én vagyok ilyen, de szeretem megnézni, hogy mit veszek, milyen áron. Persze ha odalép mellém egy adakozó kedvében lévő milliárdos és hozzámvág egy ferrarit, akkor nem adom vissza a slusszkulcsot.

"Ennek megfelelően minden terméknél számít a divat."

Persze, de azon belül is vannak kategóriák. Ha tetszik ha nem, a ipad userek 90%-ának nincs szüksége ipadre, azért veszik meg mert trendi és hogy felvághassanak vele.
  • narumon
    "sokkal több mindenre jó és gyorsabb,"

No ez az igazi sznob duma. Ezt soha nem fogom megérteni, hogy miért jó neked ha az eszköz tud olyanokat amit nem használsz a legfontosabb dolgokban meg rosszabb? Akkor az egy rosszab eszköz nekem nem pedig jobb.

"szebb a képe a led kijelzőnek"

Minél szebb? Az IPS LED kijelzőnél? Mitől szebb a notebookban lévő mint a tabletben lévő?

"és rengeteg mindent tárolhatsz több száz GB helyen és csak 500 $,"

Nekem eszem ágában sincs a hordozható eszközömön több száz GB-ot tárolni. 16GB-os a tabletem és soha nincs kihasználva. Az adatok tárolására ott az asztali gépem meg a NAS, együttesen több terrával.
  • narumon
    "Divat, trend, sznob-effektus."

Az ember szerencsére egy érző lény, és az életére hatással vannak az érzelmek. Lehet hogy neked jó autó egy kocka 4 kerékkel de valakinek nem az. Tudod sokan szeretik ha pl a bútoraik jól néznek ki pedig kétségtelen, hogy egyszerű síma deszkából is ugyanazt a funkciót létre lehet hozni sokkal olcsóbban. Ennek megfelelően minden terméknél számít a divat. Azt hogy te ezt sznobizmusnak nevezed az megint a te bizonyítványod.

Mit lehet vele csinálni? Tessék már más is írta: "Nagyon jo netezni, ebookozni, zenet hallgatni, youtubeozni, facebookozni, vagyis gyakorlatilag az atlagember esti gep elotti programjara, sot mindezt az agyon vagy fotelban fetrengve, kozben tv-t nezve, sorozve, etc. lehet csinalni. Ebben igen is jobb a laptoptol"
  • nlght
    Pad piaci részarányok
  • BenceYCE
    Ha ez egy MaO-i statisztikából származik, akkor ez vagy egy hamisítatlan ungarische statisztika vagy tényleg van még hova húzni a nadrágszíjunkat :)
  • nextman
    Akkor te a laptop alatt HP-t ertesz? :)
    Durvanak latszanak ezek a szamok, de igazabol azt jelentik, hogy 1/3-a piacnak nem alma. Es ok epp most adtak ki uj termeket, ez a hanyad csak noni fog ha lecseng a termekuk.
  • nlght
    1. alma = 62%
    2. samu = 9%
    3. amazon = 6%

csak kerekítettem egy kicsit :)
  • nlght
    "Számtalanszor le lett írva, olvass vissza bármelyik tabletes topicba."

Micsoda soha nem látott hárítás! Képes vagy 3 oldalnyi szöveget írni nekem sportkocsikról, traktorokról, mindenről, de egy szimpla felsorolás már nem menne... Aha

"Mi az amit a laptop tud és egy tablet nem amit az átlagember használ?"

Először is definiáld, hogy neked mi az átlagember. Az egységsugarúaknak elég egy böngésző és egy chatprogi (pl msn, skype) és igen ők vannak többségben, ők azok akik a marketing és a trend alapján hozzák meg a döntéseiket. Másodszor: kurva sokáig tartana, ha minden funkciót felsorolnék, eddig IT-s arcnak tartottalak, sztem te is tisztában vagy vele, csak kötekedsz, mert érvelni már kevésbé tudsz.

"Nagy különbség, hogy szerintem nekem csak abban van igazam, hogy nem egyformák az emberek igényei ennek megfelelően nem lehet ugyanaz az eszköz alkalmas mindenkinek."

Én ár/érték arányról beszélek... Meg használhatóságról... Feltételezve, hogy nem egységsugarú emberek vagyunk, mert azoknak úgy is mind1.
  • nextman
    A tablet!=iPad.
    Persze, hogy az alma rohadtul tul draga, ezt egy percig nem vitatom.
  • nextman
    Nekem 7-es tabletem van, azt nem kell igy tartani, mert aternek rajta az ujjaim.
    Tehat nem kenyelmetlen, cserebe kisebb.
    En nagyon birom a touchscreent, jobban szeretem, mint az eger+bill. kombot, de igaz, hogy azt nem szeretem, hogy koszolodik a kepernyo.
  • nlght
    Pontosan. Ezeket lehetne laptopról is végezni, de a pad 2 kg-al könnyebb, valakit nagyon zavar az a 2 kg (jellemzően a vékonyabb testalkatúakat, nőket), de azt is vedd figyelembe, hogy a padot általában tartod az egyik kezeddel, ha ülsz a fotelben, vagy fekszel az ágyban.

Viszont ha kapsz egy elég jó laptopot már 500 $-ért és az sokkal több mindenre jó és gyorsabb, szebb a képe a led kijelzőnek (meg nagyobb is), és rengeteg mindent tárolhatsz több száz GB helyen és csak 500 $, akkor egy sokkal kevesebbre használható padnek kb. 2-300 $ körül kéne lennie nem? Valahogy nem érzem az egyensúlyt... Sokan mások sem, ezért átverésnek tartjuk.
  • BenceYCE
    ...én is pont azt akartam írni, h mennyivel jobb az erkélyen bal kézzel a tabletet tartani, jobb kézzel egyujjazni, mint a laptopot az ölbe tenni és azon írni. Otthon volt egy erőmű, de külföldre szöktem és kihasználatlan maradt. Volt mellette párhuzamosan egy netbook és egy Androidos Motorola Defy. Ma az erőművet eladtam a netbookkal együtt. Az erőmű nem volt túl mobil, a netbook meg a +1 GB RAM-tól sem lett olyan táltos. Viszont azt nagyon jól tudtam, h a Defy annak idején elég jó HW csokrot tudhatott magának. Ettől függetlenül egy év alatt belassult. A mSD-HC kártyáját hiába húzom újra, sok alkalmazásom szarakodik, nem frissít. Fényévekkel jobb ez mint a régi WindowsCE-s HTC Trinity-m, de a mazatos kijelzőt csak a zsebben hordás következtében létrejövő dörzsölés takarítja le, a kijelzőn meg átok netezni. Ide kapcsolódik még, h a netbookon az 1024x600-as kijelző egyszerű hétköznapi dolgokra is kevés volt. Talán egy 1280x720 vagy hasonló felbontással jó lenne, de akkor meg olvashatatlanok a betűk. E mellé jön, h a tapicskolást megutáltam, mert egy telefonra jó, de pl ide írni gyalázat. Aki ezt élvezi az mazo. Az erőmű és a netbook árához tettem némi pénzt. Most egy GT555M csücsül a laptopban egy középszerű i5 mellett. Játszok, netezek, boldog vagyok. Konzol alternatíva nincs, csak azért meg, h trendi legyek nem kell tablet. Inkább a TN paneleket hagynák már el mintsem a tapikijelzőt erőltetnék. Kis kijelzőn sztem jó a tapi, de ami hosszabb mint egy sms, azt se írni, se olvasni nem jó nagyobb méreten tapis felületen. Egy buszmegállóban persze menetrendet nézni jó, de akkor meg nem kell a nagyobb kijelző, inkább férjen el a zsebemben. Én ahhoz a táborhoz tartozok akik a tabletben egy nagy telefont látnak. Akik meg egy kis PC-t látnak benne azok valószínűleg sok pénz kiadásával szeretnek kompromisszumot kötni. Nekik marha erős bal karjuk lesz és igen vékony pénztárcájuk. x86/x64-re érdekelne az Android, bár itt is érvényes a félig üres, félig teli elv. Sokkal több progi van Androidra mint másra, de jóval kevesebb mint PC-re. Elvemet az is erősíti, h egyenlőre PC drivert adtak az Androidos telefon mellé és nem fordítva.
  • nextman
    Egyes jatekokra pl. jobb a tablet. (Nem a COD2 stilusban)
    Nagyon jo netezni, ebookozni, zenet hallgatni, youtubeozni, facebookozni, vagyis gyakorlatilag az atlagember esti gep elotti programjara, sot mindezt az agyon vagy fotelban fetrengve, kozben tv-t nezve, sorozve, etc. lehet csinalni. Ebben igen is jobb a laptoptol.
    Munkara viszont nem jo, ez van.
  • nlght
    "Szerinte nem. Mert előbb utóbb kidurranna a lufi"

Az a lufi még mindig növekszik (még egy ideig), nézd meg az apple árfolyamát: 10%-ot esett 1 nap alatt és semmi nem indokolta, nem volt semmi negatív hír vagy ilyesmi (upszi, lehet hogy mégis lufi)

"Egy sportkocsi is drágább mint egy családi autó és sokkal kevesebb dologra használható, akkor az már szar?"

Trend. Sznob-effektus. Már lentebb írtam róla. Sokkal érdemesebb venni egy 5 személyes kocsit, de még jobban egy minivant, mint egy 2 üléses sportkocsit. Szted nem? A ferrari is azért van életben, mert az emberek szeretnek felvágni vele és megveszik még akkor is ha horribilis összegbe kerül. Divat, trend, sznob-effektus.

"Lehetne sorolni még hülyébbnél hülyébb példákkal akkor sem hiszem, hogy megértenéd."

Ezt én is írhattam volna neked. De észre sem veszed, hogy mennyire elfogult vagy, mivel nehéz lenyelned, beismerned a tényeket. Szubjektívan állsz a témához, mert neked is van ipad-ed és védeni próbálod a sok birkát. Valszeg te egy olyan user vagy aki kihasználja a padot és naponta arról intézel sok mindent. De a pad tulajdonosok többsége (mondjuk 10-ből 9) egy szép nagy birkanyáj tagja és a szart is a hajukba tűznék, ha elterjedne és mindenhonnan azt hallanák, hogy ez az új trend.
  • narumon
    "Kíváncsian várom az érveidet..."

Számtalanszor le lett írva, olvass vissza bármelyik tabletes topicba.

"És szted ez mind ellensúlyozza a rengeteg dolgot, amit a laptop tud, de a pad nem?"

Mi az amit a laptop tud és egy tablet nem amit az átlagember használ?

"Még jó, hogy neked van igazad, én kérek elnézést..."

Nagy különbség, hogy szerintem nekem csak abban van igazam, hogy nem egyformák az emberek igényei ennek megfelelően nem lehet ugyanaz az eszköz alkalmas mindenkinek.
    Szerinted viszont neked igazad van abban, hogy mindenkinek az kell ami neked. Szerintem ez nagy különbség. Ha van egy notebookos hír én nem megyek oda beírni, hogy szerintem szar a noti és semmire nem használható még ha jelenleg én nem is használnám semmire, símán elfogadom, hogy sok embernek az a legjobb megoldás, ellentétben veled, aki egy tablet topichoz jössz elmagyarázni, hogy az milyen szar mert nem felel meg a TE IGÉNYEIDNEK. SZintén nagy különbség.
  • nlght
    Kíváncsian várom az érveidet...
    Gondolom a következők lesznek:
    -2 kg
    -nagyobb üzemidő

És szted ez mind ellensúlyozza a rengeteg dolgot, amit a laptop tud, de a pad nem? Persze drágábban... Tényleg nem vagyunk egyformák... Még jó, hogy neked van igazad, én kérek elnézést...
  • narumon
    "Lehetséges! Sőt! Szerinted nem? Miért nem? Amúgy nem mondtam, hogy használhatatlan, csak sokkal kevesebb dologra használható, mint egy laptop és drágább"

Szerinte nem. Mert előbb utóbb kidurranna a lufi, hogy megvette és van otthon egy kacat. Amíg a szomszéd azt látja, hogy John kényelmesen és jól használja, sőt magával viszi nap közben addig azt fogja látni, hogy hasznos és kényelmes eszköz.
    Egy sportkocsi is drágább mint egy családi autó és sokkal kevesebb dologra használható, akkor az már szar?
    Sőt egy traktornak nagyobb a teljesítménye, lehet mögé bármit kötni, elvisz bárhova, milyen hülye is mindenki, hogy nem traktorral szaladgál. Lehetne sorolni még hülyébbnél hülyébb példákkal akkor sem hiszem, hogy megértenéd. Ráadásul az ár kérdés az vicces, amig a célszemélyeknek az ára pár napi kereset addig nem hinném, hogy drága lenne, de ezt is megbeszéltük már párszor.
  • nlght
    "Lehetséges több éven át 600 USD átlagáron, több tízmilliós nagyságrendben értékesíteni egy használhatatlan kacatot csak marketing bullshittel?"

Lehetséges! Sőt! Szerinted nem? Miért nem? Amúgy nem mondtam, hogy használhatatlan, csak sokkal kevesebb dologra használható, mint egy laptop és drágább.

"Akkor miért nem ezt csinálja mindenki?"

Nem az apple az egyetlen cég, amelyik pofátlan. Szinte mindenki ezt csinálja valamilyen szinten. Szinte az összes multi pofátlan és hazudik, de az apple szeret az élmezőnyben lenni köztük szép nagy árréssel. Szerencsére vannak olyan cégek is, akik minőséget adnak megfizethető áron és nem hazudják le a csillagokat és nem gátolják az innovációt geometriai formák és ujjmozdulatok levédésével. De ne aggódj a többi pad gyártó sem ártatlan bárány. Elég sok cég használja ki, hogy a föld lakosságának jelentős része egyszerű, mint a fakilincs. Még a politikusok is kihasználják, sőt szinte csak erre játszanak.
    Einstein híres idézete: "Csak két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. De a világegyetemben nem vagyok olyan biztos."

"Minek költenek óriáscégek dollármilliárdokat termékek fejlesztésére és supportra, ha marketinggel úgyis mindent el lehet adni?"

Vannak cégek akik a sznob-effektuson gazdagodnak meg, vannak akiknek más az üzleti modellje és abban hisznek. Más stratégia más tömeget szólít meg. Abban a korban élünk, amikor még csak szűk réteg ért az IT termékekhez. A nagyon nagy többség a marketing alapján ítél és az ismerősök véleménye alapján.

"Merő szívjóságból?"

Ez most komoly? $ $ $ $ $ Ez mozgatja a világot...

"Tényleg?"

De mennyire!
  • narumon
    Egyetértek én ugyan notebookon sem dolgoztam olyan hű de nagy dolgokat, de mint számtalanszor leírtam mióta megvan a pad azóta a notebookot már el is adtam mert kihasználatlan volt. Azt is vállalom, hogy night szerint hülye vagyok, de mondjuk én legalább belátom, hogy nem vagyunk egyformák.
  • narumon
    "Amúgy felesleges vitatkozni, nem hiszem hogy észérvekkel meg tudnálak győzni, mert akkor már megyőzted volna magad sokkal régebben, viszont te sem tudsz meggyőzni, mert nem tudsz felhozni értelmes érvet... max azt, hogy akinek már van laptopja, de égeti a zsebét a pénz, az kidobhatja egy új ipadra, mert trendi és 2kg-mal könnyebb, de legalább butább, lassabb és kevesebb dologra jó, viszont legalább drágább. És még véletlenül sem a trend miatt veszed, hanem mert szükséged van rá igaz? Nesze neked logika."

Tipikus példája annak, hogy csak is neked lehet igazad. Más szempontjai logikátlanok és érv nélküliek. Ehhez csak gratulálni tudok. Igazi csőlátás.
  • nextman
    Szerintem nem ertetted a hozzaszolasom celjat.
    Csak felsoroltam azokat a hulyesegeket, amiket itt egyesek szoktak tolni, ezek kozul egy a tablet semmire sem jo..
  • nlght
    használati időben tényleg jobb, de azért mert kisebb a kijelző és nincs benne hard drive, esetleg video kártya, így érthető is

viszont filmet általában tv-ről vagy nagyobb monitorról néz az ember (esetleg projektor), nem tabletről vagy laptopról, mert az már igénytelenség lenne (legalábbis részemről)
  • asgh
    "Szóval szerinted az emberek többsége a logika alapján választja ezt a kacatot a laptoppal szemben és nem érzelmi (marketing bullshit) alapon hozza meg a döntést"

Megfordítom a kérdést:

Lehetséges több éven át 600 USD átlagáron, több tízmilliós nagyságrendben értékesíteni egy használhatatlan kacatot csak marketing bullshittel?
    Akkor miért nem ezt csinálja mindenki?
    Minek költenek óriáscégek dollármilliárdokat termékek fejlesztésére és supportra, ha marketinggel úgyis mindent el lehet adni?
    Merő szívjóságból?
    Tényleg?
    Ez kb. a politikai sárdobáló topicokra jellemző trollkodás szintje, mely szerint mindenki, aki más véleményen van az vagy hazudik, vagy agyhalott hívő, aki bedőlt a hazugságoknak.
    Nekem egyébként tökmindegy, hogy hányan mondogatják, hogy a "tablet hülyeség, a tablet hülyeség", attól még nem változik semmi se pro, se kontra.
    Legfeljebb egy idő elteltével visszaolvasnak a történészek és jókat röhögnek az olyan dumákon, hogy "640kb mindenre elég lesz", meg hogy a "tablet hülyeség".

Ami a teljesítmény különbségeket illeti: lassacskán fel kellene fogni, hogy a mobil informatikában nem érvényesek a PC-s paradigmák. Amíg volt a desktop gép, meg a Windows, addig viszonylag könnyen össze lehetett mérni ár/teljesítmény alapján a konfigokat, mert nem nagyon volt más változó a képletben.
    Most, hogy a mobil technológiák elérték a mindennapi használathoz _elégséges_ teljesítmény szintjét, más szempontok kerültek előtérbe: hordozhatóság, rendelkezésre állás, fogyasztás, stb. Abból, hogy _neked_ továbbra is a teljesítmény az elsődleges prioritás, egyáltalán nem következik, hogy mindenkinek az.
    Ez sajnos akkor is így van, ha a másként gondolkodó embereket agyhalott marketing rabszolgának minősíted.
  • gforce9
    A tudományos kutatások hasznosságát egy táblagép hasznosságával összehasonlítani? Na ez nem semmi. Ilyet is ritkán olvasok. Amúgy én is kacatnak tartom őket. Ehhez meg szerintem jogom van :)
  • sola
    @night
    A tabletek szerintem elsősorban otthoni használatra jók, arra viszont nagyon. Munkára is jók valamennyire, de még csak limitáltan.

Nekem otthonra egy HP TouchPad-em van és összehasonlíthatatlanul kényelmesebb rajta otthon az ágyból, fotelből böngészgetni, filmeket nézni. Sajnos mostanra a gyerek elkobozta (meséket néz rajta a Youtube-ról)

A munkára használt Toshiba laptopom zúg mint állat ha 5-10 percig nézek valami filmet rajta (tekeri a ventit) és úgy melegedik, hogy tálca nélkül le sem merem rakni az ágyra. (Nem csak az enyém ilyen, minden komolyabb munka-laptop ezt csinálja)

A Transformer Prime kategóriájú tabletek már kiváltanak egy netbook-ot (a dokkolós verzió természetesen). Ezzel már egyszerűbb szövegszerkesztést tudsz csinálni az Android-on.

Komoly munkára természetesen így sem alkalmas, de ha kijön rá az Ubuntu For Android, akkor azért lényegesen sokoldalúbb lesz.

Megfelelő környezetben egy Transformer Prime kiválthatja a munkalaptopot bizonyos feladatokra. Ha például munkahelyedre csak privát/internetezős gépnek viszed be (és ott van dedikált géped, amin dolgoznod kell) akkor ezerszer kellemesebben hordozható. Súlyra és dimenziókra harmada/negyede mint a munka laptop és a töltőjét akár otthon is hagyhatod ha nem akarod pakolgatni. Bőven elég este felrakni a töltőre, mert dokkolóval 16-18 órát elvisz átlagos használattal.

• sola
    A 300 dolcsis ár nem lesz annyira versenyképes a Windows-os ARM tabletnek.

Az év végére a kínai óccó tabletek is már duál Cortex A9 magos procikkal jönnek majd (AmLogic, Rockchip RK3066) és ezekbe mennek majd a kifutó iPad IPS képernyők 1024*768 mellett). Ezek a gépek már most is legalább kétpontos kapacitívak ez még az év végére tovább javulhat.

Ezek fogják adni a durva volument ~25-35eFt eladási ár mellett (100-150$) a 7"-os modellekért, 5-10-eFt-vel drágább a 10"-osakért.

Ezek a gyártók az Androidos táborban vannak és egy forintot nem fognak fizetni Windows licencért. Talán akkor adják ki WinRT-vel a cuccost ha valami nagyon brutál pénzeked ad nekik a Microsoft. Még akkor se biztos, mert a Google-től valószínűleg szintén kapnak zsebpénzt (hiszen generálják a Google szolgáltatásokhoz könnyen hozzáférő Android-os felhasználótábort).

Ebben a környezetben a 300$-os Windows-os gépnek Transformer Prime-os szinvonalon kellene lennie hw-ben, hogy versenyképes legyen, hiszen alkalmazásokban hatalmas lemaradásban van. És mellé még nem ártana egy óriási marketing büdzsé sem.

Ne felejtsük el azt sem, hogy a WinRT-s gépek MINDEGYIKE zárt bootloader-el fog érkezni azaz még más rendszert se fogsz tudni rakni rá és ha a gyártó nem ad rá ki frissítést akkor idővel szépen elavul, hiába lenne a hozzá hasonló hw-re modern új főzött ROM-os Android, nem fogod tudni rárakni. És ez jó gyakran bekövetkezik, a gyártók szeretnek hamar elfeledkezni a már eladott termékekről.

A $300-os ár egyáltalán nem lesz elég az átütő sikerhez. Az óriási bukás elkerüléséhez talán.
  • nlght
    "Szar érzés lehet, hogy a táblagépek annak ellenére is terjednek és népszerűek, hogy napi rendszerességgel mantrázzátok, hogy nem kellenek."

Szóval szerinted az emberek többsége a logika alapján választja ezt a kacatot a laptoppal szemben és nem érzelmi (marketing bullshit) alapon hozza meg a döntést. Szépen megnézik pro és contra és logikusan az ipad-et választják? Érdekes... Ha sokan beleugranának a kútba, akkor te is?

És áruld már el nekem, hogy mi az amit ez a kacat tud, de nem tudja a laptop+mobil ? És mi az amit nem tud ez a kacat, de tudja a laptop+mobil ?

Igen, picit nagy a különbség a kettő között. Mondjuk egy grand kanyon nagyságú szakadék. De árban olcsóbb a laptop? Durva mi?

Nézd meg, hogy mennyi egy ipad ára és mennyi egy hasonló teljesítményű laptop ára, mondjuk a vak is látja h hülyeség összehasonlítani őket, mert sokkal-sokkal több memória, háttértár, kijelzőméret jellemzi, kényelmesebb dolgozni/játszani rajta, egyetlen dologban jobb az ipad: hogy 2 kg-mal kisebb a súlya és összemaszatolhatod a képernyőt (de ebből a legtöbbünk kinő az óvoda után)

Amúgy felesleges vitatkozni, nem hiszem hogy észérvekkel meg tudnálak győzni, mert akkor már megyőzted volna magad sokkal régebben, viszont te sem tudsz meggyőzni, mert nem tudsz felhozni értelmes érvet... max azt, hogy akinek már van laptopja, de égeti a zsebét a pénz, az kidobhatja egy új ipadra, mert trendi és 2kg-mal könnyebb, de legalább butább, lassabb és kevesebb dologra jó, viszont legalább drágább. És még véletlenül sem a trend miatt veszed, hanem mert szükséged van rá igaz? Nesze neked logika.