18
  • gforce9
    #18
    "Tulajdonkeppen az a furcsa, hogy a mobiloknal senkit nem zavar, a penznel igen, pedig a mobilszolgaltatonal is egyfajta betet/hitel szamlank van. (betet=feltoltos, hitel=szamlas elofizetes)"

    A nagyon különbség a kettő között: A mobil kikapcsolható, vezetékes telefonnal helyettesíthető vagy akár el is hagyható, nem kell feltétlenül a mindennapi élethez. Ha megszűnik a fizikai pénzzel történő fizetés, akkor az nyomonkövethető. Nem lehet kikapcsolni. Nincs benne meg az egyén választási lehetősége, mindenképp egy központosított rendszerhez köt, ha akarod ha nem. Telefon nélkül meg lehet lenni. Pénz nélkül nem nagyon.
  • Merces
    #17
    ha nem vettétek volna észre a virtuális pénzt nem lehet a párnatokban őrizgetni, ha valamiért a bot rövidebb végén találod magad (ne gyertek azzal hogy olyan nincs , gondolj pl a szlovákiai magyarokra) volt nincs, kiszolgáltatottá tesz....
  • kvp
    #16
    "ha minden tranzakciót virtuális pénzel hajtasz végre totálisan ellenőrizhető megfigyelhető vagy bármikor."

    Nagyjabol most is. Annyi a kulonbseg, hogy ha csak virtualis penz van, akkor az emberek kenytelenek lesznek hamis adatokkal vagy valami 4. vilagbeli ember neveben regisztralt bankszamlakat hasznalni. Ha ezt szemelyazonositassal kiszurik, akkor marad azon kereskedelmi csatornak hasznalata ahol nem hasznalnak hivatalos fizetoeszkozt.

    Ma a legtobb embernek mar van mobilja, megsem zavarja, hogy folyamatosan tudjak rola hol van. Ha valaki illegalis dolgot akar csinalni, akkor pedig mar most is mas neven levo telefont hasznal. (ami lehet lopott vagy eleve erre a celra hajlektalanok nevere vasarolt keszulek) Bankkartyak eseten is ez a normalis viselkedes, tehat ha a neten nem bizik meg a vasarlo az eladoban vagy csak nem akar valaki nyomot hagyni, akkor eleve lopott vagy legalabbis nem a vasarlo tulajdonunkban levo kartyaval fizet.

    Ha lesz penzhelyettesito kartya, azt ket modon tehetik meg. Vagy ugy, hogy ilyen kartyat barki kaphat barhol (tehat valahol szemelyes adatok nelkul regisztralnak neki egy bankkartyat) vagy kenytelen lesz illegalis modon szerezni egyet.

    Tulajdonkeppen az a furcsa, hogy a mobiloknal senkit nem zavar, a penznel igen, pedig a mobilszolgaltatonal is egyfajta betet/hitel szamlank van. (betet=feltoltos, hitel=szamlas elofizetes)

    "Tehát esetleg teljesen eltüntetnék a pénz fizikai formáját egy szép napon? Aztán valami miatt elmegy az áram nagyobb területeken, vagy történik valami gebasz, akkor mi lesz?"

    Ugyanaz ami most, amikor a penztargepek leallnak. Mindenki nekiall fosztogatni. Nyugaton mostanaban aram es net nelkul mar egy kavet sem lehet venni, mert hiaba fizet az ember keszpenzzel, a bolt rendszere online, az arukeszlet es az arak online vannak es a penztargep egy tavoli adatbazisbol szedi a termekek arat a vonalkod alapjan. (tobbnyire a bankkartya elfogadas lehetosege miatt) Tehat nyugodtan kijelenthetjuk, hogy mar reg tulvagyunk azon a szinten amikor a modern technika nelkul meg hasznalhato volt a penz. Ahol meg kezzel irjak a szamlat, ott meg igen, de az egyre ritkabb. Ahol meg nem adnak szamlat, ott ezentul vagy adnak, vagy valamilyen alternativ penzhelyettesito eszkozt kell bevezetniuk.

    "az a gáz ezzel, hogy a kormányokat, pont pénzemberek irányítják ;)"

    Ez a mostani demokraciak es nem a penzrendszer baja. Van ahol ez nem igy van, bar ott altalaban demokracia sincs, viszont legalabb a nagytokesek sem szolhatnak bele az adott orszag dolgaiba. Nem biztos, hogy ez a mai magyar lakossagnak tetszene, pedig szerintem az eszak koreai pelda kovetheto, csak a lakossagnak rossz. Az afrikai megoldasok sem tunnek jonak, viszont a delamerikai rendszerek meg valamennyire elhetoek, mint ahogy nallunk is az volt a szocializmus, de azert azt sem kivanja vissza szinte senki. Szoval maradt a demokracia... (csak a kaptializmus nelkuli demokraciat kellene feltalalni)
  • Mat666
    #15
    "A penz nem ertekesebb vagy jobb attol ha fizikailag is letzik, bar a fizikai peldanyokat nehezebb hamisitani."

    Ja nem értékesebb az igaz de jobb gondolkozz egy kicsit mi van ha nincs áram internet elérés és ami a legfontosabb ha minden tranzakciót virtuális pénzel hajtasz végre totálisan ellenőrizhető megfigyelhető vagy bármikor.
  • Garou
    #14
    Tehát esetleg teljesen eltüntetnék a pénz fizikai formáját egy szép napon? Aztán valami miatt elmegy az áram nagyobb területeken, vagy történik valami gebasz, akkor mi lesz? Nem a Zombiháborúról beszélek, amikor már tökmindegy, de számos olyan helyzet lehet, amikor kéne a papírpénz, mert mondjuk éppen nincs net.
  • sanyicks
    #13
    az a gáz ezzel, hogy a kormányokat, pont pénzemberek irányítják ;)
  • halgatyó
    #12
    Egyre pofátlanabbul és nyíltabban próbálja rávenni az embereket a nemzetközi pénzhatalom a fizikai pénz mellőzésére. Mert itt erre megy az egész.

    A készpénz MELLETT létező elektronikus fizetés már nem elég nekik. Ezeknek a disznóbélférgeknek a készpénz teljes megszüntetése a céljuk! Ezzel pedig a 100%-os kiszolgáltatottságunk NEKIK.

    Egyszer az egyik országban, máskor a másik országban tesznek egy-egy kis lépést előre (nekik előre, nekünk meg a szakadék felé).
    Mindig csak előre. Hátra sohasem. Egyszer itt, egyszer ott.


    Mellesleg, ez a szennydögrohadék módszer nem csupán a készpénz eltüntetésére használatos! Az élet sok más területén is alkalmazzák, letargiába sodorva azokat, akik észreveszik (sajnos kevesen).
  • Timber
    #11
    Nem ertem ez miert ekkora durranas... Belgiumban 1995 ota hasznaljak az un. Proton kartyat ami nem mas mint egy chip-es keszpenz kartya.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Proton_(bank_card)
  • kvp
    #10
    "szép mesevilág a közös javak egyenlően való elosztása."

    Senki nem beszelt egyenlo elosztasrol, csak arrol, hogy a hatalmat at kellene rakni a bankarok kezebol az emberekebe, aztan majd ok eldontik, hogy akarnak-e elosztast vagy minden jo ahogy van. A gond az, hogy globalis meretekben ez jelenleg meg kezelhetetlen.

    "Hát ez mind szép és jó biztonság meg minden tudod mi a digitális pénz megmondom neked 101010 kész ennyi semmi. Már várom az időket amikor végre nem értéktelen papír fecnikért ha nem elektromos jelhalmazokért dolgozhatunk mekkora királyság lesz"

    Most is ezt teszi a legtobb nyugati orszag allampolgara, pl. itthon is a legtobben szamlara kapjak a fizetesuket. Teljesen mindegy mi jeloli az erteket, ez csak egy megallapodas, amit ujabban egyre kevesebben akarnak betartani. A penz nem ertekesebb vagy jobb attol ha fizikailag is letzik, bar a fizikai peldanyokat nehezebb hamisitani.

    A digitalis penz bevezeteseben a tavolnyugati es tavolkeleti kozlekedesi vallalatok jarnak elen. Japanban mar a 90-es evek vegen is volt radios jelatvitelt hasznalo fizetesi rendszer a tomegkozlekedesi jarmuveken. Azert mukodott mert mindenki becsuletbol betartotta a szabalyt, hogy nem hamisitunk credit-et. Ugyanez Londonban mar nagyobb gondot okozott, ott eleg sokan tortek fel a rendszert es toltottek fel virtualis (hamis) penzt a kartyajukra. Nallunk anno a telefonkartyakkal volt divat a virtualis penz hamisitas. Ezen problemakat vegul egy online rendszerrel lehetett megoldani, amikor egy kozponti szerveren van tarolva az egyenleg, tehat egyfajta szamlakent. Ezt digitalisan nehezebb hamisitani, mivel a szerver feltoreset igenyli.

    A kanadaiak probalkozasarol csak annyit, hogy ha mukodik offline modban, akkor hamsithato, ha csak online formaban, akkor viszont csak egy sima bankszamla.
  • keembo
    #9
    Te is "közülük" való vagy!
  • Yagami
    #8
    Kezdődik...
  • Chakotay
    #7
    Gyönyörű!Ezzel elérkeztünk a tőkés társadalom világuralmának,világellenőrzésének,a világ kézben tartásának,globalizálásának utolsó felvonásához.A modernizált rabszolgasághoz.
  • Mat666
    #6
    Hát ez mind szép és jó biztonság meg minden tudod mi a digitális pénz megmondom neked 101010 kész ennyi semmi.
    Már várom az időket amikor végre nem értéktelen papír fecnikért ha nem elektromos jelhalmazokért dolgozhatunk mekkora királyság lesz
  • VRSDM
    #5
    szép mesevilág a közös javak egyenlően való elosztása.
    szép csodás... [right]mese :(
  • gforce9
    #4
    A lényeg az anonimitás. Tökmindegy az eszköz. Nagyonsokan azért nem fiztetnek átutalással, mert semmi köze senkinek hozzá, hogy mire költik a pénzüket. Én is így vagyok ezzel. Tudom kőbalta. Nem baj. :)
  • kvp
    #3
    "Fasza ezzel majd még könnyebb lesz manipulálni csalni"

    Elvileg ha jo a digitalis azonositas es nyomkovetes a penzen, akkor nehezebb hamisitani. Gyakorlatilag egy digitalis alairasrol van szo, ami az ermeket tarolja. Csak egyfajta erme van, ami a fizetes legkisebb egysege. (ma magyarorszagon ez az 5 forintos, kanadaban az 1 centes, az kb. 2.5 forint) Ezeket az ermeket (rovid szoveg es a sorozatszam) ellatjak digitalis alairassal, amit a publikus kulcs segitsegevel barki tud offline ellenorizni. Ezutan a penzermek szabadon cserelhetoek, hiszen barmikor ellenorizheto az alairas. Az egyetlen gond a masolassal van, hiszen a digitalis adatok konnyen masolhatoak es folyamatos online ellenorzes nelkul nem allapithato meg, hogy eppen kinel van a jogilag hiteles peldany, mert minden masolat egyforma.

    Ennel egyszerubb a paypal rendszer, mindenkinek van egy kozponti bankszamlaja, amin a penze van es szabadon tudnak utalni egymas kozott. A paypal bank pedig hajlando valodi penzre (azaz azt helyettesito papirpenz virtualis megfelelojere) cserelni. Igazabol az egesz vilagnak eleg lenne egy kozponti bank, es emberenkent egy usernev (email cim). Egy ilyen rendszer nagyban csokkentene a bankok altal a rendszerbol kivett haszon merteket es ujra a kormanyok (azaz inkabb a kerdeses bankot iranyito vilagkormany) iranyithatna a vilagot, nem a penzemberek. A kulonbseg abban lenne, hogy az emlitett kormany elvileg akar demokratikusan valaszthato is lenne, mig a bankarok soha nem azok.
  • Mat666
    #2
    Fasza ezzel majd még könnyebb lesz manipulálni csalni virtuális pénz feltalálhatnák már a virtuális két kezű munkát is.
  • inkvisitor
    #1
    Shadowrun - kreditrúd?
    Hamarosan jön a Nagy Szellemtánc is?