361
  • Anaid
    #361
    Találtak ilyen anyagot, mikor a szövetet elemezték? Milyen szövetről van szó egyáltalán? Mik lettek az eredmények az elemzésekor? Itt csak a kormeghatározásos eredményt említi....
  • Moondom
    #360
    A Torinói lepel nem csoda, és nem is hamisítvány, hanem az egyház megbízásából készített művészi vera icona /álvalódi arcmás/.

    Ha krétarajzot készítünk egy szövetre, és tejjel konzerváljuk, a kor szokásának megfelelően; a tejből szerves műanyag: kazein jön létre. A kréta mészből készül, ami kiváló penészölő szer.

    A lepelre színes krétával készített képből a penészgombák a kazeinen átjutva már nem tudtak tovább lakmározni. Ahol azonban nem volt kréta, illetve mész, ott a szövetig jutottak, és azt elszínezték, vagyis a krétarajz negatívja jött létre. Ez a nagy rejtély megoldása. A megoldás minden tudományos kritériumnak megfelel. Konklúzió: A lepel tehát nem valódi, és nem hamis.

  • ManoNegra
    #359
    Na mivan vakoló kótász?
  • theCREATOR
    #358
    "Jelen pillanat normális klimamodellel nem rendelkezik a világ."

    Kifejtenéd?
  • dyra
    #357
    Egyszerűen túl sok a változó amit figyelembe kell venni. Hatékonyabb ha figyelik a radart, és ha vihar van kiadják a viharjelzést. Jelen pillanat normális klimamodellel nem rendelkezik a világ. Itt nem csak a számítási kapacitás a gond hanem az is, hogy nem tudjuk részleteiben mi mit , hogyan változtat meg. Masszívan kutatniuk kell még a témát.
  • Komolytalan
    #356
    Én csak a folyamatosan változó tényezőket soroltam fel, amikből a nagy sűrűségű mintavételezés megoldhatatlan jelenleg. A domborzat, felszín relatíve ritkán változik, azt még mindig könnyebb felmérni 1x, meg frissíteni időnként, mint a nagy sűrűségű mintavételezést biztosítani. És akkor még mindig ott lenne az, hogy a meteorológiai modellek nem feltétlenül teljesek.
    Ettől függetlenül az nem igaz, hogy a hatékonyságot ezek nem javítják jelentősen. Nyilván egy bizonyos határon túl már nem áll arányban a hatékonyság javulása a befektetett pénzzel.
  • dyra
    #355
    Háát igen ha csak ennyin múlna. Kár, hogy nagyjából 1 millió tényező befolyásolja. Olyan apróságok mint domborzati viszonyok , légszennyezettség, egyéb helyi viszonyok PL nem mind1, hogy erdőben vagy betonzsungelben vagyok és akkor még a káoszelméleteket számba sem vettem. Nyilván megérné telepíteni amiket te mondasz mindeközben a hatékonyság egy egész hangyafingnyit javúlna.
  • Komolytalan
    #354
    Az időjárást leginkább azért nem tudjuk pontosan előrejelezni, mert kevés a mintavételező hely. Nagy magasságban jellemzően nulla, föld felszínen is ritka. Ha a teljes légkörről lennének folyamatosan adataink mondjuk 100x100x100 méteres pontossággal már sokkal jobb előrejelzések születhetnének.
  • Komolytalan
    #353
    Ezt jelenleg is feldolgozza nem egy, de annyi szuperszámítógép ahány brókercég van, mivel a kereskedések már jellemzően automatikusan történnek (nem az emberek hozzák a döntéseket, csak beállítanak pár paramétert). Ha ebből a képletből kivennénk a kereskedések fölösleges nyereségét (egyszerűen nincs rá szükség, hiszen úgyis a gépek dolgoznak), akkor a helyzet csak egyszerűsödne. A központi irányítás ma már sima ügy lenne.
  • Komolytalan
    #352
    Úgy-úgy - ma a reálgazdaságnak meg a tőzsdének/keresekedelemnek már semmi köze sincs egymáshoz. A tőzsde abból él, hogy pánikol. Ha valamiért lefoshatja a bokáját egy bróker, akkor az jó, mert eshetnek az árak (profit), majd 3 nap múlva visszaemelkedhetnek az árak, ha lehet kissé magasabbra (újabb profit). Ez egy buta, B kategóriás játék, és egyszerűen egy rossz vicc, hogy az emberek boldogulásához, meg olyan komoly dolgokhoz, mint a reálgazdaság egy ilyen idiótaságnak köze lehet.
  • Komolytalan
    #351
    ELTE prog-matról olyanok kerülnek ki, akik nem tudnak megírni egy Quick Sort-ot. Nem tudják hogy hogy működik a B-fa, nem tudnak egy kulcshasító algoritmust felvázolni. Egy rendezett tömbben lineáris kereséssel keresnek, és még sorolhatnám. Egyszerűen dilettánsok, a sírás szélén álltam amikor olvastam az állásajánlatra küldött felvételi feladat "megoldásaikat".

    De ami a durvább: múltkoriban egy rezidens (aki ugyebár már elvégezte az orvosi egyetemet) a vércukormérő HI jelzésére azt hitte, hogy az a HIBA szót takarja. Másik vércukormérőt is kipróbált, az is HI-t mondott, hát ez is hibás. A beteget félrekezelte, az meg szépen meghalt. Szóval a kedves doktornéninek annyit nem tanítottak meg egyetem alatt, hogy Read The Fucking Manual, pláne ha emberek életével játszol.

    Szóval nem, a realitás az, hogy a top 500 környékén sincs magyar egyetem. Még akkor se volna, ha a világon 600 egyetem lenne összesen. Magyarországon az egyetemi helyek számát mesterségesen felduzzasztották, tényleg minden félhülyét felvesznek a középiskolai 2-es 3-as jegyeivel együtt, és amíg fizeti a tandíjat, addig bent is tartják a képzésben.
  • Komolytalan
    #350
    Bátyám egyházi suliban tanult, én meg nem. Mindkettő jó iskola volt, ennek egyetlen egy a titka: volt pénz mindenre. Egyházi iskolában ez nagyságrenddel egyszerűbb volt, mivel a szerzetes tanároknak van egy (opcionális) szegénységi fogadalmuk, vagyis nem kell őket túlfizetni, esetenként megfizetni sem. Ahol én tanultam, az meg anno a világbank által támogatott suli volt (nem tom hogy bulizták ki), később alapítványi iskola lett (vagyis fizetős). A legjobb tanárokat hozták el időnként főiskolákról, egyetemekről - meg tudták őket fizetni.

    Szóval az egyházi fenntartás mindenképpen olcsóbb, de jelenleg eleve nincs annyi egyházi oktató, hogy egy az egyben átvegye a rendszert. Így már "csak" annyival lehetne olcsóbb, hogy a vezetőknek nem lenne mondjuk Porschejük, hanem gyalog járnának, esetleg a kényelmesebbek tömegközlekedéssel.

    Az általad említett szoci időkben meg a tanárok jól kerestek. Nem volt ez nehéz - egy 5000 fős cég vezérigazgatója nem keresett 5x annyit, mint a legutolsó melós. Gyakorlatilag mindenkinek szabott fizetése volt. Ma egy tanár nem keres annyit, mint amennyit egy mérnök, vagy nagyobb beruházás építésvezetője keres. Ezenkívül a tanároknak voltak eszközei: nem is a verésre gondolok - mert az a tanár számára a vereség beismerése -, de például kiküldhette a gyereket, adhatott neki igazolatlan órát, különböző "beírásokat", amelyekből egész kevés is elég volt ahhoz, hogy a gyerek megbukjon, rosszabb esetben az iskola elküldje kisegítő iskolába (gyogyóba). Ma ezek az eszközök nem állnak rendelkezésre.
  • ManoNegra
    #349
    A tahó te vagy, ezt már számtalanszor bizonyítottad. Ezek lennének az érveid?
  • Doktor Kotász
    #348
    "A 48-as ideológia, (népek tavasza) a szabadság, egyenlőség, testvériség, egy szabadkőműves felforgató elsötétedés volt, ami termékeny talajra hullott itt Magyarországon is,"

    Mekkora egy nagy büdös tahó vagy bazdmeg!
    Szabadkőműves felforgató sötétség volt szerinted 48? A wécé deszka legyen a nyakláncod, és a wécékefe a fogkeféd te büdös paraszt!
  • gforce9
    #347
    Pont ez a lényeg, hogy most mondja meg a redszer hogy mit csinálj.. :) Légy piacképes..... na ez aztán boldogító életcél :)
  • WoodrowWilson
    #346
    Az időjárást se tudjuk két napra előrejelezni, hiába vannak szuperszámítógépek. De igen, ha lenne elég gyors számítógép, akkor azzal kiváltható lenne az ármechanizmus, de még mindig lenne pár tényező, ami akadályozná a központi irányítást, pl. az emberek szeretik a szabadságot, nem szeretik, ha megmondják nekik, hogy mit kell csinálniuk.
  • gforce9
    #345
    Nem bonyolult az, csak iszonyatosan túlkomplikált gazdasági rendsazer épül rá, ami megél ebből. Nincs ebben semmi misztikum. :)
  • WoodrowWilson
    #344
    Amúgy ja, ha a gazdaságban kizárólag öt rézbánya meg két termelő lenne, akkor működne. De egy ilyen bonyolult gazdasági rendszerben, ahol minden mindenre hatással van, nem.
  • gforce9
    #343
    Nem tudom miért lenne képtelenség ez a szuperszámítógépek korában. Egyetlen gátja a megvalósításnak, hogy ebből a mostani felső réteg nem tud megélni. Mert ekkor nekik is le kéne valamit tenni az asztalra. A szocialisata országok összeomlása meg nagyon sok tényezős és szerintem a sorban a legutolsó indok, az, hogy követték a marxista elveket... mert nem követték... :)
  • WoodrowWilson
    #342
    Mire egy központi tervhivatal feldolgozná azt a töménytelen mennyiségű információt (igazából már itt megbukik, mert nem tudja összeszedni), amit az árak magukban hordoznak egy kapitalista rendszerben, és kiadná a megfelelő utasításokat a szereplőknek, rég éhen halnának a termelők. Így mivel nem képes minden információval dolgozni, nem is tud tökéletes utasításokat adni, amivel ugyan működhet a gazdaság, csak épp úgy, ahogy az a szocialista országokban történt: szarul (ráadásul összeomlásra ítélve).
  • gforce9
    #341
    Nehogy jobban működhetne központosítottabban, de az erőforrások, jóval értelmesebben lennének felhasználvaq és réz világpiaci ára nem attól függene, hogy a tőzsdén valamelyik idiótának rossz napja van.
  • WoodrowWilson
    #340
    Itt az információra mint gazdasági fogalomra gondoltam. Hayek fejti ezt ki, amikor a kapitalizmus ármechanizmusáról ír. Ő valami olyasmi példát hoz fel, hogy ha te egy terméket gyártasz, amihez kellenek réz alkatrészek, és a világ másik végén valamilyen okból leáll egy rézbánya, akkor te az árváltozás miatt erre reagálsz valamivel, elküldesz munkásokat, helyettesítőt keresel, árat emelsz, anélkül, hogy tudnod kéne, hogy mi volt az oka az árváltozásnak. Ez a rendszer nem tud működni hatékonyan központi irányítású gazdaságban. Szóval a lényeg, hogy az árakon keresztül minden releváns információ eljut a szereplőkhöz, míg kapitalizmus nélkül nem.
  • gforce9
    #339
    "A kapitalizmus meg az információ továbbításának leghatékonyabb módja a gazdaságban" he? :) Ez nem igazán jön össze :) Főként hogy minden cég a szabadalmakkal, épphogy gátolja az infóáramlást.

    "központi irányítással össztársadalmi szempontból mindenképp rosszabb helyzet alakul ki." Egy kapitalista szemszögből mindenképp. Csak épp azt is látom, hogy hiába vagyunk 20x kapitalistábbak mint 20 éve, nem vagyunk 20x boldogabbak. Ebből egyenesen következik, az út, amin járunk nem a boldogságunk felé tart. :) Nem mintha a kommunista idők arrafelé tartottak volna... bár az is kapitaizmus volt ugynanúgy, csak szűrve. Akkoriban nem mindenki lehetett kapitalista. :) Utópisztikus? Tudja a fene. Nekem apám azt mondta, lehetetlen nincs, csak tehetetlen.
  • WoodrowWilson
    #338
    Naiv, utópisztikus megközelítés. A verseny mindig is jelen volt és van az élet szinte minden területén. A kapitalizmus meg az információ továbbításának leghatékonyabb módja a gazdaságban, központi irányítással össztársadalmi szempontból mindenképp rosszabb helyzet alakul ki.
  • gforce9
    #337
    Ez a top 500 kb semmit sem takar. Versengésből megélni csak ebben a rohadó világban lehet szerintem. De a normális élethez nem kell versengés. Sőt, annak gátja.

    Ezt tudtommal Einstein is így gondolta:

    http://sorkoz.blog.hu/2012/01/06/albert_einstein_nehany_gondolata_a_kapitalizmusrol

    Ezt én is így vallom.
  • Dj Faustus #336
    "Közben nincs Magyar egyetem a top 500-ban."
    Academic Ranking of World Universities - 2011 - ELTE, SZTE közte van.

    "Egyházi suliban megy a tockos vagy simán kidobják államiban meg tisztelet a kivétel iskoláknak nem tudnak velük mint kezdeni."
    Hát ez független attól, hogy egyházi vagy állami iskola - mindenhol nehezebb dolguk van a tanároknak (kissé ismerem a "rendszert", ismerek paptanárokat, nem teljesen fenékig tejfel ott sem az élet) - egyszerűen változott/változik a világ és az oktatási rendszer nem tudta/tudja követni a hirtelen rászabadult változást (és ez nemcsak kis hazánkban történt így).

    "Nagyon baba lenne ha az állam inkább azt mondaná az egyháznak figyeljetek átadjuk nektek az összes sulit meg a lovét is csináljátok legjobb tudásotok és belátásotok szerint. Pár évtized és az ország szerintem talpra is állna. "
    Szép álom. Csak attól hogy az ország vezetését az egyháznak adnád át, a külvilág változatlanul folytatná az őrületes fogyasztói társadalmon alapuló rendszerét, ami nem épp kompatibilis az egyházzal; illetve nem lehet minden embert "egyházbaráttá" tenni. Illetve az emberi mivoltunk gyarló - hiába a vallás, hiába az egyház ha az ember esendő, bűnre csábuló.
  • gforce9
    #335
    Persze, hogy látom. De hiszem azt is, hogy nem az egyház a kivezető út ebből.
  • dyra
    #334
    Hááát látod hol tart az ország. Gondolod ebben a "kiviálló" oktatási rendszernek nem volt illetve nincs szerepe?

    Amúgy a legnagyobb "tudósaink" többnyire egyházi iskolában "okosodtak". De még a komcsi rendszerben is jobban álltunk.
  • gforce9
    #333
    Én ezt nem kérdőjeleztem meg, valóban azt oktatás színvonala, kritikán aluli a tanáruknak nincs joguk semmihez. Ez probléma. De ez nem azzal függ össze, hogy egyházi vagy nem. Vagy te képtelenségnek tartod a normális oktatás megvalósítását egy állami iskolában? Régebben nem kellett egyház és mégis normálisak voltak az iskolák. Most meg az egyház a nagy megváltó? Nem, nem az, mert mögöttünk a példa, hogy nélkülük is lehet tisztességesen tanítani, nevelni a gyerekeket. Csak ezt valahogy elfelejtjük, meg amúgy is fúj, mert az a szoci időkben volt. Pedig akkor legalább mind a szülők mind a tanárok tudták, hogy a gyerekből embert kell nevelni. Joga csak akkor van valakinek, ha a kötelességét is teljesítette. Szóval működött ez egyház nélkül is. Szerintem nem kéne elfelejteni.
  • dyra
    #332
    Ááá, ép az a baj, hogy nem csak egyházi iskolák vannak!

    Nézd meg mi van az állami iskolákban! Ugyanaz mint mindenhol máshol az állami aparátusban. Most éppen FIDESZES szelek fújnak így FIDESZESEK kerülnek pozicióba és "rabolják" le az államot (az elmúlt 8 évben meg a szocik). Közben nincs Magyar egyetem a top 500-ban. Az iskoláinkból kis túlzással életképtelen tudással jönnek ki a fiatalok de hát mit is várhatunk, egy olyan rendszertől ahol mindig is fontosabb volt az ismeretség mint a szakértelem.

    Egyházi iskolákban ezzel szemben elvárások vannak a fiatalokkal szemben nem úgy mint jó pár iskolában a fene nagy liberalizmusban, hogy már csak a gyerekeknek vannak jogaik. Akkor is ha épp 29 ember nem tud egy degenerált miatt tanulni. Egyházi suliban megy a tockos vagy simán kidobják államiban meg tisztelet a kivétel iskoláknak nem tudnak velük mint kezdeni.

    Nagyon baba lenne ha az állam inkább azt mondaná az egyháznak figyeljetek átadjuk nektek az összes sulit meg a lovét is csináljátok legjobb tudásotok és belátásotok szerint. Pár évtized és az ország szerintem talpra is állna.

    ELég gáz, hogy én ateista létemre (meg sem vagyok keresztelve) így látom. De a mai Magyar oktatási rendszer finom szólva is problémás.
  • Komolytalan
    #331
    "Mégis miért van több pénzük? Mert összehordják a hívek?"
    Nagy vonalakban: igen. Az egyházi szolgáltatások pénzbe kerülnek. Van egyházadó, ez felekezettől függően kötelező/önkéntes, és évi pár 1000Ft-tól a nettó jövedelem 10%-ig terjed. Ezen kívül a különböző szolgáltatások (mise szándék, temetés, stb) szintén pénzbe kerülnek (ezeknek is egyházanként szabott díja van). Plusz vannak még az adományok (perselypénz).

    Másrészről ott a jobb gazdálkodás - nincs olyan szintű korrupció/zsebre dolgozás mint az állami szférában.
  • gforce9
    #330
    Nézd, míg nálunk a református óvoda úgy néz ki mint egy palota, közben a többi óvoda majd összedől, nem igazán változik meg a véleményem. Lehet hogy normatívaként nem kapnak annyival többet, de más csatornákon igen. Mégis miért van több pénzük? Mert összehordják a hívek? Hát ezt nem hinném. Vannak adakozók ez igaz, de itt milliárdos különbségekről van szó, minden épület esetén. Mégis honnan van az a pénz?
  • Komolytalan
    #329
    "Míg az egyházak vígan megélnek, a kórházak meg majd összedőlnek, addig mit várunk?"
    Jut eszembe - ezt a témát egész közelről látom, és megragadtad a probléma gyökerét: Ha egy gyógyszergyártó egy kórházban el akarja érni, hogy az ő készítményét használják, akkor a kórház igazgatóját elviszi Thaiföldre "konferenciára". Esetleg felkéri szakértői munkára, és fizet pár órás munkájáért annyit, mint amit egyébként évek alatt keres. Ha nem az ő gyógyszerét használja, akkor meg... Persze ugyanez igaz nem csak kórházi, hanem magasabb szinteken is - ezért rohad az állami egészségügy.

    Ugyanezt nem tudod megcsinálni egy egyházi fenntartású szervezet vezetőjével. Egyszerűen nem fog működni.

    Az orvosok - meg úgy általában a világi vezetők - kapzsi népség. Köszönhető ez annak, ahogy pozícióba lehet jutni a világi ranglétrán: felfelé nyalni, lefelé taposni, oldalra könyökölni. Egyházi területen máshogy megy a szelekció.
  • Komolytalan
    #328
    Az érveid lehengerlőek. Középső csoportos vagy már az oviban, ugye?
  • Komolytalan
    #327
    Pénz kell? Ajánlom figyelmedbe a költségvetés tanulmányozását.
    A költségvetés össz kiadása 14917 MrdFt. Ebből az egyházaknak megy 35 MrdFt. Ebben a 35 milliárdban már benne van az "Átadásra nem került ingatlanok utáni járadék" - vagyis amit elloptak az egyháztól, de vissza nem akarják adni annak a "bérleti díja" - 16.95MrdFt, illetve az SZJA 1%-a (ez más tételekkel összevonva van, 10.58 MrdFt).
    Szóval én nem gondolnám hogy a központi költségvetés 2.3 ezreléke az túlzó volna, és azért lennének gazdagabbak/jobbak az egyházi iskolák, mert oda dől az államtól a pénz, és diszkriminálják az állami intézményeket.
  • gforce9
    #326
    Nagyanyám erre egy efféle bölcsességet mondott: "Mentül szentebb antul zsiványabb!" Volt valami benne :)
  • TokraFan
    #325
    A 80% nem obejktív! Ez egy viszonylag szűk minta elemzéséből levont, szubjektív következtetés a részemről. Tehát valóban tudománytalan! :-)

    Az emberi jóságot nem aszerint mérjük, hogy ki és milyen csoporthoz tartozik (bármely szempontból). Éppen ezért irritál, amikor a vallásos ember a szeretetről úgy beszél, mintha az az ő csoportjába tartozók kiváltsága lenne, mindenki más mágiára való sátánfajzat. A megbocsátást nem hirdetni kell, hanem MEGTENNI! És ha valaki megteszi, akkor számomra mindegy, hogy keresztény, iszlám, ateista, vagy bármi más.
    Az a jelenség viszont lényegesen gyakoribb, amikor hívő, de egyébként rendkívül szemét emberek neveznek "gonosznak és sátánfajzatnak" olyan embereket, akiknek a nyomába sem érhetnek, és akiknek egyetlen "bűne" az, hogy történetesen nem istenhívők.
  • ManoNegra
    #324
    Nézd, én is ismerek olyan embert, aki minden vasárnap templomba jár, mégis olyan gonosz, hogy csak na. És olyan embert is, aki anélkül hogy valaha olvasta volna a bibliát, jó szívvel él, és segít ahol tud. Általánosítani nem hiszem hogy szabad.

    Azt megkérdezhetem egyébként, hogy ez a 80%-os statisztika honnan való? Saját felmérés?
  • TokraFan
    #323
    gforce9

    Bocs, az előző nem neked szólt, hanem Komolytalan fórumozónak (317.hsz)
  • TokraFan
    #322
    Ez a hozzászólásod valóban komolytalan!