42
100-as benzin, prémium diesel
 • Beagie
  #42
  értem
 • DanielT
  #41
  "De számomra irreális hogy 6 liter Shell üzemanyaggal autózok ~80 km-t, OMV-s benzin 6 literrel majd 100-at.. és nem nagy városban lakok. Én csak véleményt/tapasztalatot írtam."

  Teljesen értelmetlen ezekre a saját tapasztalatokra hivatkozni, amíg nem tökéletesen precíz mérésekről beszélünk.
 • CseNo
  #40
  Természetesen nem :) De számomra irreális hogy 6 liter Shell üzemanyaggal autózok ~80 km-t, OMV-s benzin 6 literrel majd 100-at.. és nem nagy városban lakok. Én csak véleményt/tapasztalatot írtam.
  A témához visszatérve: egy átlagos motornak inkább árt, mint használ a gyári előírt értéktől nagyobb oktánszámú üzemanyag.. tehát hosszabb távon kérdéses megéri-e.
 • immovable
  #39
  Nm. A régebbi swift sem rossz. :)
 • Beagie
  #38
  Köszönöm a tanácsot, megfogadom!
  az én swiftemben nem kell Üa szűrőt cserélni mivel tudtommal nincs benne, nem cserélendő.
  Amúgy rosszul írtam, nem a legújabb Swiftem van, hanem a 2005-2010 között gyártott széria.
 • Klemice
  #37
  A régi swift szebb :D
 • immovable
  #36
  Autód típusát figyelembe véve, nincs értelme ilyen üzemanyagárak mellett prémiumot tankolnod, mert nem lesz szignifikáns különbség, sem a teljesítmény, sem a fogyasztás tekintetében. Az autód ahhoz túl gyenge és a motor sem csúcskategória. Sokszor ajánlják a prémium üzemanyagokat, hogy attól jobb lesz "minden". Túrót, marketing bullshit, kivéve ha van egy több száz lóerős mazdád, ferrarid, porschéd, stb. ahol a magasabb oktánszám szükséges a motor teljes "spektrumának" használatához. Ott ha nem használsz 98-as benzint 20-30 lóerőt veszítesz.
  Nekem egy 1.4-es twinport corsa c-m van, előtte volt egy 1.3 ford fiestám, közben volt ford C-max dízel, valamint volt nálam hosszabb, rövidebb ideig vw caddy benzines, suzuki swift 2007-es. Próbálgattam a prémium üza.-okat de nem vettem észre különbséget, pedig nem csak a közértbe szaladgáltam velük, hanem németo. svájc, franciao., ausztria, horváto., olaszo., stb. A fogyasztásban sosem volt komoly eltérés, teljesítményben pedig még annyi sem.

  Ettől függetlenül persze használhatsz prémium üza.-okat csak én az eddigi tapasztalataim alapján nem látom értelmét. Én max annyit szoktam, hogy évente 2x, tavasz elején és ősz elején, szoktam a teli tankhoz önteni injektor tisztító folyadékot, ami elvileg tisztítja az üzemanyag rendszert. Ennél többet nem szoktam foglalkozni tankolás ügyben, leszámítva a rendszeres üzema.szűrő cserét.

  Am sok kellemes km-t a verdádhoz, szép az új swift. :)
 • DanielT
  #35
  Ja, még valami!

  Szombaton és vasárnap ugyanazon az útvonalon mentem 100 km-et, először oda, aztán vissza, tempomattal, pontosan 120-ra belőve(óra szerint). Visszafelé 1 literrel több lett az átlagfogyasztás.

  A megoldás: kedvezőtlen irányú erős szél és észrevehetetlen, de emelkedő útvonal.

  Persze soha nem lesz vége ezeknek a benzin legendáknak :)
 • DanielT
  #34
  Ez nem tapasztalat, hanem józan ész kérdése. :)

  Az igaz, hogy külföldön (nyugatabbra) minden szebb és jobb, de a fizika és a kémia még ott is ugyanúgy működik. Persze, hogy szereti belemagyarázni a nép, hogy "bezzeg ott még a benzin is kolbászból van" csak nem gondolják át, hogy hogyan közlekednek ott és hogyan itt.

  Saját példa: az előző tank benzinemmel 580km*-et mentem el, a mostani pedig fele alatt van valamivel, de már 450km**-et nyomtam le vele! FÚDEJÓ EZ A FAJTA! Mostantól csak ott tankolok! :))

  *Full városi szenvedés
  **Autópálya 80%-ban

 • Big Boss Hu
  #33
  Nekem is az a tapasztalatom mint danielnek, külföldön mindig csak autópályán meg főutakon szoktam menni+ akit ismerek az is, így sokkal kevesebb lesz a fogyasztás ami nem csoda :D
  Itthon se fedeztem fel különbséget igazán a benzinek között, legalábbis fogyasztásban tuti nem. Fulesave-val teljesen ugyanannyit megyek mint azelőtt a sima 95össel, viszont a v-power-el az autóm jobban működik alacsony fordulaton, szóval ha nem nagy a különbség/van akció néha belerakok olyat is.
  Igazából akárhány helyen megfordultam mindenki mást mond erről, ezért nem szeretem az ilyen témákat, sosincs vége :D
 • DanielT
  #32
  Méterre ugyanannyit mentél? Tizedmásodpercre azonos gázpedál kezeléssel?
 • DanielT
  #31
  "ami viszont feltűnő, hogy, ha ezt Németországban vagy Ausztriában tettem akkor az autó többet tudott menni egy-egy tele tankkal."

  Mert teljesen véletlen pont autópályán/autóúton mentél sok-sok kilométert, nem a városban meg itthoni utakon kavarogtál.

  Nem az üzemanyagban van a trükk, hanem, hogy külföldön hosszabb távon, egyenletesen megy az ember, ami a legjobb a fogyasztást illetően. • CseNo
  #30
  Én az OMV-re voksolok. 95-ös benzint tankolva városban autózva azt tapasztaltam, hogy valóban érezhetően többet fogyasztott a Shell FuelSave üzemanyagból.. pedig ugyanazon az útvonalon is közlekedek (otthon-munkahely). Mazda 1.5i 16V
 • Unreal1942
  #29
  Csak 95 ös üzemanyagot tankolok. A kutak között se válogatok.
  ami viszont feltűnő, hogy, ha ezt Németországban vagy Ausztriában tettem akkor az autó többet tudott menni egy-egy tele tankkal.
 • Beagie
  #28
  Az etanol gyenge minőségű üzemanyag, nem csak az oktánszám a lényeg.
  De ki lehet hozni ugyanazt a teljesítményt, bele kell nyúlni a vezérlésbe, és ha pályán van használva etanollal max terhelésen nem árt az etanolba egy kis 2T olajat önteni, mert etanolnak nincs akkora kenése.
  Van aki RX8-ba használja a technikát, és még csak nem is etanollal megy hanem benzinnel, 4t pályamotorosok is szokták használni.
  Erre a célra a Shell Advance Racing M 2t gokart olaj a legmegfelelőbb, 1 liter 6000 forint körül van.
  Nem akarok reklámozni de pont van egy készleten nekem :)
 • Cucmey
  #27
  AE86 ugye?

  Én egyébként most a nagy átlagról a 99 százalékról beszéltem.
  Mér nem konvertálod át etanolra? 500 forint helyett csak 350 lesz bele a benzin de a teljesítménye ugyaz marad. Kb 25 százalékkal többet is fog enni de még ugy is sokkal olcsóbb az egész. plusz jó fiú vagy mer nem szennyezed a környezetet. :))
 • R0zs0máK
  #26
  Nekem gyári motorom van, Japán belpiacos. GYÁRILAG az ottani 100-as prémium benzinre írták a vezérlését+magas a kompressziója is. Szóval kénytelen vagyok itthon is azt tenni bele :)
 • atomkrumpli
  #25
  "felesleges utcai autókba ilyet tankolni" - így van

  utcai autóba felesleges versenybe meg pláne
 • Pistike 007
  #24
  http://autozz.blog.hu/2009/05/18/a_100_as_benzin_is_csak_98_as_oktanszamu
 • Cucmey
  #23
  100as benzin egy gyári autóhoz sem kell. pénzkidobás.
  minden egyes kútnál tök ugyanaz a benzin. az adalékokat már minden cég saját maga keveri bele.
  még márkán belül is lényeges különbségek vannak egyes kutaknál. Lehet az egyik Shell kút jó a városban a másik szar.
  Kis magán kutaknál szinte kivétel nélkül jó benzin van mert nem engedhetik meg maguknak a szart különben becsuknak.
  Autópályák nagy utak mellett a legszarabb. Ők az átmenő forgalomból élnek meg nem azokból akik minden hónapban 3szor odajárnak mer szimpi a kút éppen ezér az ilyen kutak szarják le legjobban milyen a benzin náluk.
  Fuelsave és társai... Ezek meg a parasztvakítás határát súrolják.
 • ubulka
  #22
  amúgy régen az ősrégi 1.8 szívódízel fiestámba ukrán gázolajat töltöttem még télen is, nem tudom ez új a nektek de benzint töltöttem télen hozza, úgy kavartam be, így nem dermedt meg :)
  És még jobban is ment az autó!
  De nem szabad túlzásba vinni, mert egy pont után már sok lesz nekei a benya.
  De gondolom már senki sem jár ilyen ócskavasakkal.
 • ubulka
  #21
  Egyszer majd próbáld ki, hogy megtankolsz óemvé mekszmósönből és amásik felét egy kannába töltöd magadnak az otthoni verdába mert gondolom nem te fizeted a tankolást.
  Ég és föld lesz a különbség dízelnél.
  Az a baj hogy nálunk 460 forint ez az üa.
  A shell v power dízelnél vlamit nagyon elrontottak, mert egyszer megtankoltam vele egy Touareg 2.5 TDI-t, úgy füstölt mintha gyárkémény lenne... :S
 • kifli
  #20
  diesel-t használok :)
 • Holland Kemence
  #19
  +100-150 km-t rádob a shell fuelsafe diesel, viszont a benzinnél különbséget nem tapasztaltam (az is shell fuelsafe)
  2.0 turbo diesel
  1.2 benzin
 • kifli
  #18
  senkise használja arra a kocsiját, hogy egy próbapadon hajtsa labor körülmények közt, így a valós körülmények közti tapasztalat mérvadóbb...
  Hogy szubjektív-e, az pedig nem minden esetben igaz, főleg ha a nagytöbbség tapasztalata egybeesik mondjuk az enyémmel. (vagy bárkiével, aki a témában olvasgat)

  shell-nél tankolok, mert cégesautó, és ott kell tankolnom. Egyszer majdnem kiszáradt már a tank, meg kellett állnom egy omv-nél, és valóban jobban ment az autó (egy 40-50 km után tűnt fel), akkor néztem utána először a dolgoknak, és kb mindenhol ezt írták, amit énis tapasztaltam.
  Azóta pedig, mióta shellnél is újfajta üzemanyagok vannak, szerintem javult a teljesítmény, és a fogyasztás is valamennyit. Hacsaknem az érzékszerveim, és a vezetési stílusom változott meg hirtelen.
 • vegicsek
  #17
  én is pont ezen gondolkoztam :) egy vaktesztes eredményt megnéznék, ki mire értékeli az üzemanyagokat
 • Pistike 007
  #16
  Töltőállomáson dolgoztam (OMW), vendégek szerint ugyanannyit evett az autó prémium dízellel, mint a sima sprintel, benzineknél dettó, viszont valóban tisztább lesz a helyzet a motorban. Ha olyan az autód, lehet hogy csak rosszat teszel, ha a gyártó által ajánlott oktánszámnál magasabb üzemanyaggal használod :)
 • DanielT
  #15
  "Sokan akik próbálták, hosszabb távon, azok már tudnak mondani egy nagyjából értéket, hogy mennyire változott az autó gyorsító képessége, és fogyasztása."

  Próbapadon, 100% labor körülmények között van értelme a témáról beszélgetni, a többi csak szubjektív vélemény.

 • Beagie
  #14
  Sokan akik próbálták, hosszabb távon, azok már tudnak mondani egy nagyjából értéket, hogy mennyire változott az autó gyorsító képessége, és fogyasztása.
  Azért van szükség a hosszabb távú tesztre, mert az ECU-nak kell egy idő, míg átáll a jobb üzemanyag minőségre, ezáltal szabályozza a keverékképzést, persze ehhez nem árt kicsit meghajtani egyszer, hogy felülírja az összes fordulatszám tartományhoz tartozó keveréket, és mikor legközelebb beindítod az autód érezni kéne a különbséget.
  Persze ez csak teljesítménybeli különbségre vonatkozik, ami úgy is magasabb fordulatszámon fog jelentkezni, ezáltal minimális változás várható a fogyasztásban.
  Aki állandóan városba használja, és 2000-nél felváltogat, annak valószínű ugyanannyit fog fogyasztani, ezért mondják sokan, hogy felesleges utcai autókba ilyet tankolni.
 • DanielT
  #13
  Érdekes, hogy néhányan PONTOSAN(tizedmilliméterre/másodpercre/grammra/stb) ugyanúgy, ugyanakkora terheléssel, sebességgel, távolságon, hőmérsékleten, széljárásban, tudnak menni, hogy az üzemanyagok közt TÉNYLEGESEN mérhető különbséget fedezzenek fel.

  Ügyik vagytok! ;)
 • Willi Betz
  #12
  Nem éreztem teljesítménybeli különbséget és MaxxMotion 100-ast tankoltam régebben. Mostanában csak 95-öst.
 • Beagie
  #11
  Vagy csak sima 95-ös MaxxMotiont tankoltál?
 • Beagie
  #10
  teljesítménybeli különbség érzékelhető volt a 95 és a 100-as között?
 • Willi Betz
  #9
  Ellenben nekem a többi kút üzemanyagjától érezhetően lomhább az autó.
 • Willi Betz
  #8
  Én eddig OMV MaxxMotion-t használtam,durván 600km-t tudok el menni egy tankkal (Omega 2.0 16V). Aztán tankoltam sima 95-öst az OMV-nél,de azzal is kb ennyit megy el és ugyanúgy nyomom ahogy a 100-assal.
 • Beagie
  #7
  Köszi!
  Akkor már tudom mi lesz.
  A minőségibb Shell 95-ös, meg néha OMV 100-as.
  Valamikor kipróbálom, és majd leírom a tapasztalatom.
 • Alexease
  #6
  Felesleges bevizsgaltatni:) Magyarorszagon (de valszeg mindenhol) allamilag kotelezoen, rendszeresen vizsgalnak mindent, evente 2-3000-szer. Kiveve MOL, mert annak sajatja van (allitolag);)

  Az oktan nem szamit, attol nem fog jobban menni, ahhoz bele kellene piszkalni a motorba, gyujtasba, kompresszioba;) A sok teszt alapjan 0.5–5% kozott van a kulonbseg (nyomatek/teljesitmeny). A hozzaadott adalek es tisztasag szamit, vagyis a minosegibb mukodes:)

  Vagyis jo a 95-os, de legyen megbizhatobb (kinek mi, melyik, honnan), es 10-bol 1x egy johangzasu draga 100-as:)
 • Beagie
  #5
  Akkor ennyire jó ez a FuelSAve új üzemanyag?
  Mert régen mindenki panaszkodott rá, hogy kevesebbet megy a Shell benzinből, pedig elég neves kút, de logikusnak tűnik, hogy pont ezért váltottak a minőségibb benzinre, mert eddig sok gond volt velük.
  De meggyőztetek, most már tényleg kíváncsi vagyok, de előbb megvárom míg kifogy belőle az OMW 95-ös.
 • spy803
  #4
  Shell Fuelsavvel tovább megy az autóm egy 100kmrel, pedig ugyanúgy nyomom neki. Viszont félévente / évente egyszer érdemes OMW MAxxMotion 100-al teletankolni, érezhetően kitisztítja a motort.

  Alfa 146 1.6 boxer
 • Beagie
  #3
  Na akkor azt kipróbálom, igazad van, nem jutott eszembe, hogy idéntől, már újfajta benzin van a Shellnél is.
  De azon is gondolkodtam, hogy viszek egy laboratóriumba üzemanyagmintákat mindenfajta benzinből, és bevizsgáltatom.
  Most azt a 30-40 ezer ft-ot megéri, legalább tudom mit tankolok bele azon a bizonyos kúton, aztán ha valami gebasz van ott úgy is kibukik.
  De a kéket mindenképp kipróbálom, köszi a tanácsot!